محمد تقی زاده، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری تهران با تاکید بر این که حداقل ظرف ۲۴ ساعت آینده نیروهای امدادی و خدماتی در سطح استان تهران در آماده باش کامل خواهند بود، گفت: با توجه به میزان زلزلهای که به وقوع پیوست و خفیف بودن آن خوشبختانه در حوزه مالی و جانی خسارتی نداشتیم؛ البته تعدادی مصدوم بر اثر ترس از زلزله داشتیم که به صورت سرپایی مداوا شدند. البته یک مورد شکستگی پا نیز وجود داشت.
وی افزود: در حوزه مالی خسارتی به زیر ساختهای استان به ویژه دو شهرستان نزدیک به کانون زلزله یعنی دماوند و پردیس نداشتیم. سد ماملو و لار در تاسیسات با مشکل خاصی مواجه نشدند. در راههای استان نیز مشکل خاصی نداشتیم به جز یک مورد در اوشان فشم که همان شب گذشته رفع مشکل توسط نیروها انجام شد.
وی تاکیدکرد: حداقل در ۲۴ ساعت آینده نیروهای امدادی و خدماتی شامل هلال احمر، آتش نشانی، شهرداریها و دهیاریها ، بیمارستانها و مراکز درمانی به ویژه در مناطق کانون زلزله در آماده باش کامل خواهند بود. قطعا با توجه به روند کاهشی میزان پس لرزهها به احتمال زیاد خطر رفع شده؛ اما باید بدانیم زلزله قابل پیش بینی نیست و شهروندان باید هوشیار باشند.
پیرحسین کولیوند به تشریح آخرین وضعیت مصدومان زلزله شب گذشته تهران و دماوند پرداخت و گفت: بلافاصله پس از وقوع زلزله نیروهای پرسنل اورژانس به صورت تیمهای ارزیاب و نیروهای عملیات ویژه در بررسی وضعیت مصدومان پرداختند و در نهایت به ما اعلام شد زلزله تهران به طور مستقیم باعث مصدومیت و جراحت افراد نشده است.
وی گفت: تعداد مصدومین ۲۱ نفر بوده که از این تعداد ۶ نفر به مراکز درمانی اعزام شدند و مابقی در محل درمان شدهاند، دلیل مصدومیت این افراد به دلیل اضطراب و دلهره و فرار از منازل بوده است.
رئیس سازمان اورژانس کشور در پایان خاطرنشان کرد: در شهرستان دماوند یک نفر، لواسان یک نفر، شهر تهران ۱۰ نفر و در شهر کررج ۲ نفر مصدوم شدند و هیچ فردی به دلیل اصابت شیء و زیر آوار ماندن دچار مصدومیت نشده است. در محور تهران لواسان شاهد ریزش کوه بودهایم و تیم واکنش سریع ما تمام منطقه را بررسی کردند و برخی از منازل دچار ترک خوردگی شدهاند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری تهران گفت: تاکنون گزارش نگران کنندهای در خصوص زلزله از سراسر استان تهران نداشتیم.
منصور درجاتی از آماده باش تیمهای مدیریت بحران استان تهران به دلیل کرونا و ضدعفونی معابر خبر داد و افزود: تخریب و خسارت جانی در پی وقوع زلزله نداشتیم و برای حضور احتمالی مردم در بیرون از منازل درب بوستانها برای پذیرش مردم باز شده است.
مجتبی خالدی، سخنگوی سازمان اورژانس کشور با اعلام این خبر به ایسنا گفت: در شهرستان دماوند ۶ نفر به دلیل فرار حین زلزله دچار مصدومیت شدند و متأسفانه یک نفر مردی ٦٠ ساله حین فرار دچار ضربه به سر شد و جان خود را از دست داد. در شهرستان تهران ١٢ نفر، شمیرانات یک نفر و در استان البرز دو نفر به دلیل فرار ناشی از ترس زلزله مصدوم شدند.
مشاور شهردار تهران از بازگشایی بوستانهای تهران به دستور حناچی خبر داد.
غلامحسین محمدی در صفحه خود در توییتر نوشت: «بنا به دستور شهردار تهران درب کلیه بوستانهای شهر گشوده شده است و پذیرای شهروندانی هستند که مایلند امشب را بیرون از منزل سپری کنند. رعایت مسائل بهداشتی و خودمراقبتی برای مقابله با شیوع کرونا فراموش نشود.»
کولیوند، رئیس اورژانس کشور در گفتگو با شبکه خبر گفت: به مردم توصیه می شود خونسردی خود را حفظ کنند؛ بهتر است از حالا نقاط امن منزل را شناسایی کنند چون وقتی با دلهره بیرون می آیند ممکن است دچار صدمات مختصر یا جدی شوند که علتش زلزله نیست.
همچنین جلال ملکی سخنگوی سازمان آتش نشانی تهران نیز در گفتگو با شبکه خبر بیان کرد: مهمترین توصیه ما این است که مردم نقاط امن خانه را شناسایی کنند. چون زلزله با شدت بیشتر حتی فرصت نمی دهد کسی فکر کند که جایی فرار کند و فرد باید در فاصله یکی دو متری خود بداند باید کجا پناه بگیرد. حتی ممکن است زلزلهای تعادل فرد را به هم بزند و در این مواقع کسانی موفق هستند که از قبل نقاط امن خانه را بشناسند.
سخنگوی آتش نشانی تهران بیان کرد: الان پدر و مادرها نگرانی هایی در ارتباط با فرزندان خود دارند و باید این مکان های امن خانه را به آنها معرفی کنند. کنج دیوار یا راهروهای باریک، میزهای قدرتمند و… از این مکان هاست. به جای آنکه بی محابا بیرون برویم در خانه بهترین جای امن است ضمن اینکه خود بیرون رفتن از منزل پروتکل دارد و تجمع زیر ساختمان ها بدترین مکان هاست و در این مواقع پارک ها و داخل خودرو معمولاً ایمنی بالاتری دارند.
رضا کرمی محمدی، رئیس ستاد بحران شهرداری تهران به مهر گفت: پایگاه مدیریت بحران در حال آماده باش هستند. بهتر است مردم در هنگام زلزله بیرون نیایند و مکانهای امن خانه را از قبل شناسایی کرده باشند و آنجا بمانند. خصوصاً از آسانسورها استفاده نکنند.
وی افزود: ممکن است ما تا سه روز درگیر این شرایط باشیم و بعدش آماده باش را رها میکنیم.
مجتبی خالدی، سخنگوی سازمان اورژانس کشور به ایسنا گفت: بر اساس گزارش هایی که تا به این لحظه دریافت کرده ایم، تعداد مصدومان زلزله ١٣ نفر گزارش شده که تمام این افراد بر اثر فرار دچار مصدومیت شده اند. از تعداد کل شش نفر در منطقه گیلاوند شهرستان دماوند، پنج نفر در شهر تهران و دو نفر در استان البرز دچار مصدومیت شدند.
وی گفت: تعداد جانباختگان یک نفر است که مردی ۶٠ ساله است که در منطقه گیلاوند حین فرار دچار تروما از ناحیه سر شده و جان خود را از دست داده است.
محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات در صفحه اش در اینستاگرام نوشت: به خاطر وقوع زلزله، تماسهای صوتی شهر تهران چندین برابر شده است. همزمان مصرف اینترنت کاهش چشمگیری داشته است. برای آزادسازی کانالهای صوتی، در صورت امکان برای برقراری تماس از پیام رسان ها استفاده کنند.
بر اساس گزارش قبلی وزیر، هیچ قطعی تا این لحظه در شبکهی ارتباطی کشور بهوجود نیامده و همه واحدهای عملیات شبکه در اپراتورهای تلفنهمراه و شرکت ارتباطات زیرساخت در وضعیت آماده باش هستند.
در پی زلزله اخیر استان تهران و برخی استانهای همجوار، فرمانده کل ارتش به فرماندهان نیروهای ارتش، دستور داد آمادگی کامل برای کمک به ستاد بحران داشته باشند.
به گزارش روابط عمومی ارتش، امیر سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی فرمانده کل ارتش، به دنبال وقوع زلزله در تهران و استان های همجوار، خطاب به فرماندهان تاکید کرد: پیش بینی های لازم را بعمل آورید، وضعیت یگانها را ارزیابی کنید، بیمارستانها و آتش نشانی هاو سایر مراکز و امکانات مرتبط آمادگی کمک رسانی به ستاد بحران راداشته باشند.
آن گونه که گزارش های مرکز لرزه نگاری کشوری نشان می دهد، تا کنون دو پس لرزه، هر دو با بزرگای 2.5 ریشتر در کانون زلزله دماوند به وقوه پیوسته است. این در حالی است که زلزله 5.1 ریشتری بامداد امروز در دماوند، دومین زلزله به وقوع پیوسته در این نقطه در ساعات اخیر بوده است!
مرادی، رئیس مرکز لرزهنگاری کشور در گفت و گو با شبکه خبر گفت: گسل مُشا در ۶ کیلومتری دماوند فعال شده است.
اما گسل مشا کجاست؟
از نظر زمین شناسی شهر تهران در نزدیکی رشته کوه البرز و در یک دشت وسیع قرار گرفته است که چندین رشته گسل فعال، اصلی و فرعی در آن وجود دارد؛ مهمترین گسلهای شهر تهران عبارتند از گسل مشا با طول تقریبی ۲۰۰ کیلومتر، گسل شمال تهران با طول تقریبی ۹۰ کیلومتر و گسل جنوب ری با طول تقریبی ۲۰ کیلومتر.
گسل مشا، گسلی طویل، اساسی و لرزه زا است که در طول رشته کوه البرز و از شمال آن بر روی دامنههای جنوبی رانده شده است. گسل مشا در بالا دست سد لتیان با گسل شمال تهران تلاقی دارد و به همین دلیل لغزش و فعالیت هر یک از دو گسل مشا یا شمال تهران، به حرکت گسل دیگر ختم میشود.
دادهها نشان میدهد که در منطقه تهران حدود هر ۱۵۸ سال یک لرزه اتفاق میافتد. آخرین زمینلرزه برجسته در تهران مربوط به سال ۱۸۳۰ میلادی و به بزرگی ۷٫۲ ریشتر بود.
مجتبی خالدی، سخنگوی سازمان اورژانس کشور از مصدومیت شش تن در منطقه گیلاوند حین فرار از زمین لرزه خبر داد.
وی در گفت و گو با ایسنا افزود: بلافاصله تیم های ارزیاب به محل اعزام شدند و از سوی دکتر کولیوند رییس سازمان اورژانس کشور، نیز نماینده سازمان اورژانس کشور به گیلاوند اعزام شد.
خالدی با اشاره به آماده باش بیمارستان های دماوند و فیروزکوه گفت: بیمارستان امام خمینی، بیمارستان امام حسین، بیمارستان شهدای تجریش، بیمارستان حضرت رسول نیز در آماده باش هستند. در استان مازندران نیز دو بیمارستان ١٧ شهریور آمل و شهدای زیراب در آماده باشند.
وی گفت: تمام آمبولانس ها در محدوده شرق استان تهران و جنوب مازندران در آماده باشند و در میادین اصلی شهر مستقر شدند و اقدامات لازم را انجام خواهند داد. دستور العملی نیز برای اورژانس های بیمارستان ها صادر شده تا بتوانند ظرفیت پذیرش ها را افزایش دادند و متخصصان فراخوان شدند تا آمادگی لازم را داشته باشند.
آن گونه که پلیس راهور تهران اعلام کرده، در پی زمینلرزه اخیر، ۲۰ تا۳۰درصد به حجم ترافیک تهران افزوده شده است.
این خبری است که ایرنا منتشر کرده و یادآور شده که از جمله پیامدهای دیگر این زلزله، ازدحام در جایگاههای سوخت در سطح شهر بوده است.
اسماعیل نجار، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: تا کنون ۷ پس لرزه آمده است و میتوانیم بگوییم زلزله ۵.۱ ریشتری زلزله اصلی بوده است، بالاترین پس لرزه ۲.۵ ریشتر بوده و این نگرانی ما را کم میکند. اگر پیش لرزهها از یک عددی به صورت تصاعدی بالا برود نگران کننده است اما اگر زلزله بیاید و پس لرزهها از اعداد ۴ و ۳ به دو و یک برسد نگرانی ما برطرف میشود. می شود گفت زلزله امشب این گونه بوده است.
مدیرعامل هلال احمر استان تهران از اعزام ۶ تیم ارزیاب و سگهای زندهیاب هلال احمر به روستاهای اطراف دماوند خبر داد.
به گزارش هلال احمر، این تیم ها به روستای زيارت و سایر روستاهای دماوند كه مركز زلزله بود، اعزام شده و در حال ارزيابي منطقه هستند. همچنین نيروهای عملياتی جمعيت هلال احمر استان تهران در حالت آماده باش هستند تا در صورت خسارت احتمالی اقدام كنند.
حامد سجادی، معاون عملیات امداد و نجات کشور گفت: احتمال رخ دادن زمین لرزه قوی تر در تهران وجود ندارد.
منصور درجاتی، مدیرکل مدیریت بحران استانداری تهران هم در این باره گفت: این زلزله که دقایقی قبل رخ داد در اقصی نقاط شهر تهران نیز احساس شد. شدت این زمین لرزه در پردیس، لواسان، دماوند و جاجرود به حدی بود که مردم از ترس به خیابانها آمدند و حتی در ورامین، شهرری و کرج، ملارد و شهریار نیز احساس شد.
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی جمعیت هلال احمر، در پی این زلزله، ۵ تیم ارزیاب به کانون زلزله اعزام شدند.
سلیمی، رئیس سازمان امدادونجات هلال احمر با تاکید بر این موضوع، ابراز امیدواری کرد که خسارتی به وجود نیامده باشد و از مردم تقاضا کرد خونسردی خود را حفظ کنند.
با وقوع زلزله گزارش هایی منتشر شده که حکایت از بازگشت بوی بد و مرموزی دارد که از مدتها پیش گاهی از راه می رسد و شامه ساکنان پرشمار تهرانی را آزار می دهد؛ بویی که منشا آن مشخص نیست و بارها و بارها حاشیه ساز هم شده اما منشا آن یافت نشده است.