اطلاعیه پنتاگون در مورد خروج سامانههای پاتریوت از عربستان، واکنش پارلمان عراق به توهین شبکه سعودی به «ابو مهدی» و اتهامزنی جدید وزیر خارجه آلمان به ایران و نقشه راه پیشنهادی سازمان ملل برای صلح یمن، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به اعلام نظر مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره تحریم تسلیحاتی ایران نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ «لورنس نورمان»، خبرنگار وال استریت ژورنال در حساب توئیتری خود اعلام کرده است که «جوزف بورل»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره همراهی با آمریکا درباره تمدید تحریم تسلیحاتی ایران گفت: «در حال حاضر نظری در این باره ندارم و نمیتوانم درباره چیزی که هنوز اتفاق نیفتاده، توضیح دهم.»
بورل در ادامه افزود: «در اینجا و هر جای دیگری حقوق بینالملل مورد توجه و تایید است.»
آمریکا در صدد است تا از انقضای تحریم تسلیحاتی ایران در سازمان ملل که بر اساس توافق هستهای برجام در پاییز به پایان میرسد، جلوگیری کند.
پیش از این، «مایک پمپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا، در نشست کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان کنگره در اواخر فوریه گفته بود که امیدوار است بتواند روسیه و چین را ترغیب کند تا پیشنویس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل درباره تمدید تحریم تسلیحاتی علیه ایران را وتو نکنند و همچنین ابراز امیدواری کرد که اروپا خطر ارسال سلاحهای روسی و چینی به ایران را جدی بگیرد، اما این درخواست آمریکا تا کنون با مخالفتهای گستردهای روبه رو شده است.
اطلاعیه پنتاگون در مورد خروج سامانه های پاتریوت از عربستان
وزارت دفاع آمریکا از انتقال سامانههای پاتریوت از عربستان به هر مکانی که مورد نیاز نیروهای آمریکایی باشد، خبر داد.
دستیار وزیر دفاع آمریکا در عین حال گفت: واشنگتن به تقویت سامانههای پدافندی عربستان ادامه خواهد داد.
روزنامه وال استریت ژورنال اخیراً گزارش داده بود که آمریکا قصد دارد، ضمن خارج کردن سامانههای پاتریوت از عربستان سعودی، کاهش حضور نظامی در این کشور را هم مورد بررسی قرار دهد.
این روزنامه افزود: دو اسکادران از جنگندههای آمریکا از عربستان خارج شده اند و واشنگتن در حال انتقال چهار سامانه دفاع موشکی خود از این کشور است.
واکنش پارلمان عراق به توهین شبکه سعودی به «ابو مهدی»
کمیسیون ارتباطات و اطلاعرسانی مجلس عراق، خواستار بستن شبکه سعودی «MBC» شد.
این کمیسیون با انتشار بیانیهای اعلام کرد: «این شبکه طی سالهای گذشته، از طرق مختلف، به شخصیتهای عراقی اهانت کرده و کار به جایی رسیده است که یک شخصیت ملی و مبارز مانند شهید حاج أبو مهدی المهندس را متهم میکند».
پایگاه خبری شبکه «العهد» به نقل از این کمیسیون گزارش داد، المهندس، شخصی است که «عمر خود را در راه جهاد و مبارزه با رژیم معدوم [بعث]، گروههای تروریستی داعش و نیروهای شر و اشغالگر فدا کرد».
این کمیسیون تأکید نمود، اگر این شبکه سعودی، به خاطر اسائه ادب به شهید المهندس و گمراهسازی متعمدانه، معذرتخواهی نکند، باید دفتر این شبکه بسته شود.
کمیسیون مذکور خاطرنشان کرد: «ما باید در برابر تداوم اهانت به نمادهای ملی، از سوی مؤسسات خبری که تأمین مالی و گرایشهای سیاسی و فرقهای، آن مشخص است، با قدرت ایستادگی کنیم».
در پایان این بیانیه تأکید شد، هر اندازه طرحهای خبیثانه و کینهتوزانه برای مخدوش کردن وجهه نمادهای ملی عراق ادامه یابد که با نیروهای استکبار جهانی مبارزه کردند، شهید المهندس چراغی خواهد بود که در تاریخ خواهد درخشید.
ابومهندی المهندس به همراه سپهبد قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران در دی ماه ۱۳۹۸ در جریان حملات هوایی آمریکا در فرودگاه بغداد به شهادت رسیدند.
پارلمان عراق نیز در واکنش به این تجاوز جنایتکارانه، مصوبه اخراج نظامیان خارجی به ویژه تروریستهای آمریکایی را تصویب کرد. فراکسیونهای سیاسی عراق در حال حاضر، از مصطفی الکاظمی نخست وزیر جدید عراق میخواهند که این مصوبه را هر چه سریعتر اجرایی کند.
اتهامزنی جدید وزیر خارجه آلمان به ایران
«هایکو ماس»، وزیر امور خارجه آلمان امروز جمعه ادعاهایی اثبات نشده علیه ایران و چند کشور دیگر مطرح کرده است.
ماس که در پارلمان آلمان سخت میگفت، ادعا کرده، شیوع کووید-۱۹ (بیماری کروناویروس ۲۰۱۹) تبعاتی جدی برای حقوق بشر داشته و «حکومتهای مستبد» از آن برای برخوردهای سختگیرانه با شهروندان استفاده کردهاند.
این سیاستمدار سوسیالدموکرات در جلسه پارلمان آلمان در برلین گفت: «با نگرانی فوقالعاده شاهدیم که چطور این بحران در حال نفعرسانی به سران مستبد است.»
وزیر خارجه آلمان در ادامه مدعی شده روسیه، ونزوئلا، ایران، ترکیه و چین از فرصت ایجاد شده در پرتو همهگیری بیماری کووید-۱۹ برای برخورد با روزنامهنگاران استفاده کردهاند.
خبرگزاری دویچهوله که اظهارات هایکو ماس را پوشش داده به جزئیات بیشتری از ادعاهای او علیه این کشورها اشاره نکرده است.
ادعای حقوق وزیر خارجه آلمان در حالی مطرح شده که این کشور به دلیل فروش تسلیحات به عربستان سعودی به جنایتهای جنگی در یمن کمک کرده است.
نقشه راه پیشنهادی سازمان ملل برای صلح یمن
مارتین گریفیث، فرستاده سازمان ملل به یمن در گزارشی به شورای امنیت گفت: ما شاهد پیشرفت بزرگی در مذاکرات میان دولت یمن و انصارالله به ویژه درباره آتشبس فراگیر هستیم؛ اما آتشبس بخشی از بسته پیشنهادی بزرگتری است که باید کامل با آن توافق حاصل شود. همچنان اختلافاتی درباره برخی تدابیر انسانی و اقتصادی در این بسته وجود دارد.
گریفیث تأکید کرد این تدابیر انسانی و اقتصادی برای مبارزه با کرونا ضروری است.
بعد از اینکه آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل ۲۳ مارس خواهان توقف درگیریها در جهان برای متمرکز شدن بر بحران کرونا شد، گریفیث تلاش جدیدی را برای برقراری آتشبس در یمن آغاز کرد.
گریفیث پیشنهادهایی را درباره آتشبس فراگیر، تدابیر انسانی و اقتصادی و ازسرگیری روند سیاسی به دولت مستعفی یمن و انصارالله داده است.
حدود ۸۰ درصد ساکنان یمن به کمکهای انسانی نیاز دارند و نهادهای بشردوستانه نگران گسترش ویروس که موجب فاجعه انسانی در یمن خواهد شد، هستند.
معاون کمیساریای سازمان ملل در امور بشردوستانه اعلام کرد، ۷۲ تن در یمن به کرونا مبتلا و ۱۳ تن از آنها فوت شدهاند.
گریفیث گفت: مردم یمن حق دارند از کند بودن روند مذاکرات ناامید و ناخرسند باشند. ما امیدواریم این مذاکرات به زودی نتیجه موفقیت آمیزی داشته باشد.
گریفیث اعلام کرد، نقشه راه قابل اجرایی را به طرفهای یمنی برای تحقق صلح در این کشور ارائه کرده است.
وی گفت: کسانی که سلاح و نیرو در اختیار دارند و امکان تصمیمگیری دارند باید این نقشه راه را اجرایی کنند. تنشهای نظامی در جنوب یمن به ویژه استان ابین و سقطری در حال افزایش است و ما خواهان خویشتنداری هستیم و از شورای انتقالی و دولت میخواهم فورا توافق ریاض را اجرایی کنند.
گریفیث هشدار داد: کرونا و کند بودن روند رشد اقتصاد جهانی بیشتر از هر کشور دیگری یمن را تهدید میکند.