افزایش قیمت سکه در بورس کالا نسبت به بازار نقدی درحالی مطرح میشود که یک کارشناس بازار سرمایه بر این باور است که حذف گواهی سکه، بازگشت به عقب بوده و شفافیت بازار سکه را از بین می برد.
به گزارش ایسنا، تفاوت قیمت حدود ۳۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومانی سکه در بورس کالا نسبت به بازار نقدی، بحث داغ این روزهای بازار سکه است؛ موضوعی که صرافیها معتقدند حضور تعدادی از بانکها در بورس و اقدام آنها به خرید سکه با حدود ۵۰۰ هزار تومان بالاتر از بازار آزاد سبب شده که مردم اقدام به خرید سکه از صرافیها و عرضه آنها در بورس کنند که این کار سبب افزایش قیمت سکه شده است.
این درحالی است که کارشناسان بر این باورند که رشد تقاضا در پی انتظارات تورمی، اطمینان در معاملات و سهولت دسترسی، و... باعث افزایش قیمت سکه در بورس کالا شده است. از سوی دیگر بنابر توضیح بانکها، آنها دخالتی در این روند ندارند و آنها دلیل اصلی افزایش قیمت سکه را افزایش تقاضا در بورس کالا میدانند.
این مباحث درحالی مطرح میشود که اخبار تایید نشدهای از تعطیلی بازار گواهی سپرده سکه طلا در بورس کالا حکایت دارد؛ اتفاقی که یک کارشناس بازار سرمایه ان را بازگشت به عقب میداند و بر این باور است که باعث از بین رفتن شفافیت بازار سکه خواهد شد.
حسن کاظمزاده در گفتوگو با ایسنا، درمورد افزایش قیمت طلا و سکه اظهار کرد: تورم انتظاری که در سطح جامعه وجود دارد، روی بازار سکه و طلا هم مانند سایر کالا تاثیر گذاشته است. البته این تاثیر روی سکه و طلا نسبت به مسکن و خودرو کمتر بوده اما برخی تمایل دارند سرمایه خود را از طریق خرید سکه و طلا در مقابل تورم حفظ کنند.
وی با اشاره به شیوع کرونا اظهار کرد: از سوی دیگر به دلیل شیوع کرونا، بازارهایی که نیاز به حضور فیزیکی دارند با استقابل کمتری نسبت به بازارهای آنلاین مواجه شدند. این جو درمورد همه کالاها وجود دارد. در برخی بازارها مانند خودرو و مسکن به واسطه دلالی شدید بدون اینکه معاملهای انجام شود قیمت تغییر میکند اما در بازار طلا و سکه همیشه تعدادی خریدار و فروشنده هستند.
این کارشناس بازار سرمایه با تاکید بر اینکه گواهی سپرده سکه از نظر ماهیت مانند سکه است، گفت: تنها تفاوت گواهی سکه با سکه این است که می توان گواهی را از طریق سامانههای انلاین معاملاتی خرید کرد. از سوی دیگر زمانی که انتظار رشد قیمت کالایی وجود داشته باشد، قیمت در، در دسترسترین جا زودتر از همه رشد میکند.
بانک و بورس در افزایش قیمت سکه نقشی ندارند
کاظمزاده با بیان اینکه بورس کالا یا بانکها که نقش خزنه دار را دارند، نقشی در نوسانات قیمت سکه ندارند، افزود: قیمت سکه عرضه و تقاضای صرف است. به طور کلی دو سناریو در این افزایش قیمت مطرح است. نخست آنکه افرادی که در بازار گواهی سکه خریدند، زودتر از سایرنی متوجه موضوعی شدند و سریعتر به پیشواز افزایش قیمت طلا رفتن. به همین دلیل قیمت گواهی سکه افزایش داشته است و ممکن است قیمت در بازار نقد هم افزایش یابد.
وی ادامه داد: فرض دوم این است که افزایش قیمت گواهی مقطعی بوده و برخی گمان کردند طلا گران می شود و تقاضای مقطعی درست کردند. این تقاضا بعد از مدتی هم در بازار گواهی و هم در بازار فیزیکی متعادل می شود. البته درحال حاضر مشخص نیست کدام سناریو قابل اتکا است.
حذف گواهی سکه بازگشت به عقب است
این کارشناس بازار سرمایه در ادامه با تاکید بر اینکه حذف گواهی سکه تصمیم اشتباهی است، اظهار کرد: اگر بازار گواهی سکه بسته شود، همه تقاضاها به بازار فیزیکی که شفافیت ندارد، منتقل خواهد شد. در این بازار فروشنده و خریدار مشخص نیست. البته بعید است بانک مرکزی همچنی تصمیمی بگیرد زیرا این تصمیم اشتباه و بازگشت به عقب است. باعث عدم شفافیت خواهد شد.
کاظمزاده معتقد است، راهکار این است که انبارها را توسعه دهند تا همه بتوانند سکه گواهی کنند و در قیمت بالاتر بفروشند. در این شرایط تقاضا در نهایت جایی تمام می شود. این شرایط بهترین فرصت برای بانک مرکزی است که سکه ها را بفروشد و انبارها را توسعه دهد. هرچقدر معاملات گواهی در بورس بیشتر باشد نوسانات قیمت بیشتر کنترل میشود و شفافیت افزایش می یابد.