دیمیتری پولیانسکی عصر چهارشنبه در نشست شورای امنیت که به صورت مجازی و با موضوع ونزوئلا برگزار شد، افزود: وضعیتی که امروز پیرامون ونزوئلا با آن روبرو هستیم، نه در داخل کشور بلکه حوادث اخیر نقض حاکمیت ونزوئلا توسط عوامل خارجی است که تهدید مستقیم برای صلح این کشور و همچنین امنیت منطقهای محسوب می شود.
وی، این وضعیت را نقض آشکار منشور سازمان ملل دانست و گفت: در روزهای نخست ماه مه ، یک گروه مسلح حداقل ۶۰ نفره از طریق کلمبیا و با کشتی وارد خاک ونزوئلا شدند. ۴۷ نفر از آنها دستگیر شدند که ۲ شهروند آمریکا هم جزو آنها بودند.
معاون نمایندگی روسیه در سازمان ملل متحد یادآور شد: این ۲ نفر اعتراف کردند که ماموریت آنها آموزش نیروها در کلمبیا برای عملیات نظامی در ونزوئلا و کنترل فرودگاه برای انتقال امن رئیس جمهوری نیکلاس مادورو به ایالات متحده بوده است.
پولیانسکی با طرح این پرسش که نقش کلمبیا در این ماجرا چه بوده است، اظهار کرد: تصور اینکه این عملیات مخفی بدون آگاهی آنها انجام شده باشد، دشوار است.
وی با اشاره به ادعای مقامات آمریکایی که منکر نقش خود در این ماجرا شدهاند، اضافه کرد: دوست داریم به آنها اعتماد کنیم اما توضیح نمی دهند که طبق این قرارداد، دو شهروند آمریکایی قصد داشتند رئیس جمهوری قانونی ونزوئلا را گروگان گرفته و به ایالات متحده ببرند.
سفیر روسیه در سازمان ملل متحد ادامه داد: میتوانم بپرسم به چه منظور؟ و چگونه با پیامهای «نوع همه گزینه ها از روی میز است» از جمله اعلام مبلغ ۱۵ میلیون دلار پاداش برای دستگیری رئیس جمهوری مادورو از سوی دولت ایالات متحده ارتباط دارد؟ چه کس دیگری می تواند پشت این ماجراجویی مزدورانه باشد؟
پولیانسکی با بیان اینکه واقعیتها در نامه ۲۳ اردیبهشت نمایندگی دائم ونزوئلا به طور کامل مشهود است، خاطرنشان کرد: خوشبختانه تهاجم، توسط نیروهای مسلح ونزوئلا خنثی شد. در نتیجه، تعداد قابل توجهی سلاحهای آتشبار کشف شد که از جمله آنها می توان به کالیبر بالا اشاره کرد. همه اینها برای ایجاد هرج و مرج داخلی و گرفتن زیرساختهای مهم و نهادهای دولتی مورد استفاده قرار گرفت. این یک عمل متجاوزانه است و باید محکوم شود.
وی با ابراز تاسف از اینکه آمریکا مطابق با دکترین مونرو کل آمریکای جنوبی را به عنوان "حیاط خلوت" خود میبیند، گفت: امروز ونزوئلا در منوی ایالات متحده قرار دارد و همکاران آمریکایی ما حتی این تلاشها را انکار نمیکنند.
معاون نمایندگی دائم روسیه در سازمان ملل متحد افزود: میخواهیم امروز بپرسیم که هدف واقعی رژه نیروی دریایی آمریکا در کارائیب چیست؟ آیا مزدوران بیشتری در ونزوئلا "روی زمین" وجود دارند؟ چه کسی مسئول حمله به زیرساخت های مهم ونزوئلا از جمله شبکههای برق است؟
پولیانسکی ادامه داد: ما همچنین امیدواریم که واشنگتن هنگام استقرار ناوهای خود در منطقهای که تانکرهای نفتی ایران درگیر فعالیتهای قانونی در نزدیکی ونزوئلا هستند، خطرات ناشی از حوادث را کاملا درک کند.
وی خطاب به اعضای اروپایی شورای امنیت هم گفت: نقش رئیس جمهوری دغلبازی که ۲ سال پیش عجولانه از او حمایت کردید، در این تلاش برای کودتا چیست که این چنین مشهود شده است؟ چگونه مقامات مشروع ونزوئلا می توانند پس از این با وی وارد مذاکره شوند؟
این دیپلمات ارشد روسیه در سازمان ملل متحد افزود: ما از کلیه مشارکتکنندگان در بحث امروز میخواهیم که به طور واضح حمله به قلمرو حاکمیتی ونزوئلا را محکوم کنند. وقت آن است که همه ما به نفع حق ونزوئلاییها برای حل اختلافات سیاسی خودشان از جمله حق انتخاب رهبران خود مطابق با قانون اساسی کشور صحبت کنیم.
پولیانسکی در ادامه این اظهارات پیش نویس بیانیه ریاستی شورای امنیت را در این زمینه ارائه داد که در آن آمده بود: اعضای شورای امنیت درباره آخرین تحولات داخل و اطراف جمهوری بولیواری ونزوئلا را مورد بحث قرار داد.
در این بیانیه افزوده شده بود: اعضای شورای امنیت استفاده یا تهدید به استفاده از نیروی نظامی را همانگونه که در منشور ملل متحد تصریح شده است، رد کردند و قطعنامههای مربوط به محکومیت تروریسم در همه اشکال و جلوههای آن و استفاده از مزدوران را بار دیگر تایید میکند.
پیشنویس پیشنهادی روسیه تاکید میکرد: اعضای شورای امنیت مطابق فصل ششم منشور ملل متحد، خواستار حل وضعیت فعلی ونزوئلا از طریق گفتوگوی صلحآمیز و سیاسی ونزوئلاییها بدون دخالت خارجی و در چارچوب قانون اساسی ملی و احترام کامل به حاکیمت و تمامیت ارضی ونزوئلا است.
این پیشنویس بیانیه ریاستی، در همان ابتدا مورد مخالفت جدی آمریکا قرار گرفت.