افزایش موارد بی‌علامت کرونا در کشور

رئیس کمیته اپیدمیولوژی در ستاد مقابله با کرونا، گفت: ما با یک اپیدمی فعال و گسترده در سطح کشور اما کم علامت و کم خطر مواجه هستیم.
کد خبر: ۹۸۲۹۰۱
|
۱۸ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۸:۴۸ 07 June 2020
|
17932 بازدید

به گزارش «تابناک» به نقل از مهر، علی اکبر حق دوست، در جلسه‌ای با رئیس کل سازمان نظام پزشکی، با عنوان این مطلب که در حال حاضر در تمامی استان‌ها شاهد گردش ویروس هستیم، افزود: در بعضی استان‌ها گردش ویروس سریع است و سرعت انتقال خیلی بالا است.

وی ادامه داد: ذات این بیماری انتقال خیلی بالا است و این خصوصیت خودش را کماکان حفظ کرده است. اما در این لحظه اپیدمی خوشبختانه، بیماری پاتوژنسیتی و ویرولانس پایینی دارد. پاتوژنسیتی و ویرولانس در اینکه چقدر از بیماران درگیر فرم شدیدتر می‌شوند مهم است و با این ویژگی‌ها است که مشخص می‌شود از کل بیماران با علائم ساب کلینیکال چند درصد به کلینیکال تبدیل می‌شوند و اینکه چند درصد از کسانی که علائم بیماری را دارند به فرم شدید مبتلا می‌شوند، و فرم سنگین بیماری که بستری در آی سی یو همراه با فوت است. به رغم اینکه بیماری در حال حاضر همچنان گردش سریعی دارد اما پاتوژنسیتی بالایی ندارد، اما این وضعیت ثابت نیست و شاید تا هفته آینده پاتوژنسیتی بالا برود.

در کل روند بستری در آی سی یو و بیمارستان در ۲۰ روز گذشته منفی بوده است

حق دوست افزود: در کل روند بستری در آی سی یو و بیمارستان در ۲۰ روز گذشته جز سه یا چهار دانشگاه که آن هم کوچک هستند روند یا ضریب رگرسیون منفی بوده است. حتی در استان‌هایی که به نظر آلودگی در آن بالا رفته است مثل خوزستان اولاً تعداد مرگ‌ها از ابتدا تا الآن هنوز به ۵۰۰ نفر نرسیده در حالی که در خراسان رضوی این عدد بالای ۷۰۰ است. بنابراین در خوزستان یک پیک ابتلاء وجود دارد. استان‌های جنوبی و گرم به خاطر شرایط آب و هوایی که افراد در گرما در محیط در بسته قرار می‌گیرند و احتمال انتقال بالا می‌رود احتمال دارد ابتلاء در این استان‌ها هم بالا برود و به میانگین کشور نزدیک شوند.

وی گفت: نکته جالب اینکه ما در خوابگاه‌ها بررسی کردیم؛ بچه‌هایی بودند مثل رزیدنت‌ها، انترن‌ها، دانشجوهای دوره پی اچ دی که در خوابگاه مانده‌اند و با کمال تعجب میزان آلودگی PCR در بعضی جاها ۲۰ درصد بود. این افراد وقتی قرنطینه شروع شده در مدت ۱۰ روز حتی یک علامت ابتدایی مانند سرفه هم پیدا نکردند. با توجه به این توضیحات ما با یک اپیدمی فعال و گسترده در سطح کشور اما کم علامت و کم خطر مواجه هستیم. هرچند هیچ تضمین نیست که وضعیت همیشه همین طور باشد و هفته آینده این اعداد عوض نشود.

حق دوست ادامه داد: در حال حاضر ما هنوز میانگین متوسطی از فوت داریم مثلاً روزی ۶۰ یا ۸۰ نفر، نکته مثبت این است که این ۸۰ نفر در کل کشور پخش هستند. این طور نیست که فوتی‌ها در یک نقطه متمرکز و خاص باشد که در آن صورت نگرانی بیشتر می‌شد. میانگین سنی افرادی که فوت می‌کنند هم بالا است و این از ماهیت اپیدمی است که از گروه‌هایی که در سطح جامعه هستند به گروه‌هایی که ایزوله هستند، سرایت می‌کند. افراد مسن و افرادی که خیلی خودشان را حفظ کردند و تماس نداشتند الآن اگر تماسی باشد مبتلا می‌شوند. همچنین درصدی از افرادی که فوت می‌کنند افرادی هستند که چند هفته در آی سی یو بستری بوده‌اند و به نوعی بیماری در آنها مزمن شده بود. متأسفانه از این تعداد افراد هم کم نداریم و نزدیک ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ نفر در آی سی یو هستند. احتمال فوت این افراد کم نیست. در کل کسانی که مزمن شده‌اند و در آی سی یو مانده‌اند احتمال فوت بالاتری نسبت به مبتلایان جدید دارند.

معاون وزیر بهداشت، تاکید کرد: هنوز نه واکسن و نه دارویی برای این بیماری پیدا نشده و به این زودی‌ها هم وارد بازار نخواهد شد و باید با این بیماری بسازیم. هر جا دیدیم اتفاقی نگران کننده می‌افتد به شدت باید ورود کنیم و نباید بی خیال شویم مثل کاری که سوئد انجام داده است. باید دقیق رصد کنیم و اگر اتفاقی افتاد سعی کنیم کنترل‌های مربوطه را بالا ببریم تا در یک مقطع از زمان با حجم سنگین بیماری مواجه نشویم.

وی افزود: با ایمنی جمعی واقعی خیلی فاصله داریم اما اعداد سروپازتیو ما در خیلی از استان‌ها بالای ۱۰ الی ۱۵ درصد شده است. ما نمی‌دانیم ایمنی ذاتی داریم یا خیر البته به نظر می‌رسد ایمنی ذاتی وجود دارد و درصدی از افراد جامعه به دلایل مختلف مثل ژنتیکی مصونیت ذاتی دارند. باید اطلاعات ما کامل‌تر بشود و بدانیم این میزان چقدر و چند درصد است.

رئیس کمیته اپیدمیولوژی در ستاد مقابله با کرونا، گفت: یک مقدار اطلاعات اولیه که از چین تولید شده گمراه کننده بود. اولین سیگنال از همان کشتی کروز دایموند آمد که کمتر از ۳ هزار نفر در آن بودند و هیچ کشوری اجازه پهلو گرفتن به آنها را نداد تا بعد از ۳ هفته ژاپن اجازه پهلو گرفتن به کشتی داد. در داخل کشتی نسبت آر زیرو به حدود ۱۶ رسید و بعد از اینکه کشتی پهلو گرفت و ژاپن تحقیقات کامل انجام داد حدود ۷۰۰ نفر PCR مثبت شدند. در نهایت اعلام کردند ۱۱۰۰ نفر با علائم رادیولوژی و علائم دیگر آلوده شده‌اند. پس در این کشتی که اوج آلودگی بود بیشتر از ۵۰ درصد افراد اصلاً آلوده نشده بودند. در کشتی و فضای بسته کنترل بسیار بوده و نمونه‌گیری بسیار بوده است. علائم بالینی و رادیولوژی که کنارش گذاشته شده این عدد به ۱۱۰۰ می‌رسید. باید باور کنیم حداقل ۴۰ درصد از افراد با تماس مستقیم آلوده نشده‌اند. هفت کشتی کروز دیگر هم در این مدت بودند که مشابه همین آمار کروز دایموند بود. مشاهدات عینی ما هم همین را نشان می‌دهد. مثلاً در آسایشگاه کهریزک فضا بسته است و افرادی که در آنجا بستری هستند یا تحت مراقبت هستند هم های ریسک هستند و برخی کاملاً در بستر مطلق هستند. در آنجا اتاق‌هایی را داریم که چند نفر آلوده هستند و یا پرسنل آلوده بوده‌اند اما چندین نفر هم آلوده نشده‌اند. نه توانستیم ویروس را پیدا کنیم و نه سرولوژی‌شان مثبت شد.

وی افزود: ما امیدواریم ایمنی ذاتی ما بالا باشد. در مورد مکانیزم انتقال حرف زیاد است. امیدواریم چرخش ویروس به همین شکل کم علامت و بی علامت و کم خطر ادامه پیدا کند و در نهایت اینکه با حدود ۶۵ درصد به ایمنی گروهی برسد اما این طور نیست که فکر کنیم تا ۶۵ درصد با سرعت خیلی بالا جلو می‌رود و آنجا ترمز می‌کشد. شکل نمودار آن سهمی است و تا حدود ۳۰ درصد سرعت بالا است و از ۳۰ درصد سرعت کاهش محسوسی پیدا می‌کند و چرخش ویروس هم کاهش خواهد یافت. البته وقتی به ۶۵ درصد برسد هم بیماری یک باره خاموش نمی‌شود. بیماری هست و ذره ذره منتقل می‌شود اما دیگر شعله‌ور که سوزانندگی داشته باشد، نخواهد بود.

حق دوست گفت: حواس مردم باید جمع باشد. سیاست فاصله گذاری و در صورت نیاز قرنطینه با دقت و فشار زیاد باید ادامه پیدا کند هرچند به نظر من این سیاست، کنترل کننده انتقال بیماری نیست چون اشکال بی علامت و کم علامت زیاد شده‌اند و هرچقدر افرادی که شناسایی می‌کنیم را ایزوله کنیم نمی‌تواند به حدی چرخش ویروس را در جامعه کاهش بدهد که اپیدمی را متوقف کند. تنها ابزار برای ریشه کنی کامل، قرنطینه مطلق و کامل بستن است که شرایط اجتماعی ما اجازه این کار را نمی‌دهد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟