جولان دلالان این بار در بازار کوتاژهای صادراتی

بانک مرکزی طی اطلاعیه‌های سه گانه‌ای اعلام کرد، مهلت بازگشت ارز‌های حاصل از صادرات کالا‌های غیرنفتی در سال ۱۳۹۸، پایان تیرماه سال جاری است. همین موضوع سبب شده است تا صادرکنندگان برای رفع تعهدات ارزی خود کوتاژ‌های صادراتی را به قیمت‌های نازل به دلالان حاضر در این بازار بفروشند؛ دلالانی که این کوتاژ‌های صادراتی را به قیمت‌های بالاتری به دست واردکنندگان می‌رسانند.
کد خبر: ۹۸۴۵۴۹
|
۲۵ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۴:۴۰ 14 June 2020
|
15054 بازدید
|

جولان دلالان این بار در بازار کوتاژهای صادراتی اواسط اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۷ بود که آمریکا سرانجام از برجام خارج شد و رئیس جمهور این کشور وعده بازگشت تحریم‌ها علیه ایران در مدت ۹۰ روزه و ۱۸۰ روزه را داد.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ در تحریم‌های ۱۸۰ روزه علیه ایران، تحریم‌های نفتی گنجانده شده بود و دولت آمریکا به منظور کاهش درآمد‌های نفتی ایران عزم کرده بود که صادرات نفت ایران را به صفر برساند.

این عزم آمریکا موجب شد تا دلار‌های نفتی ایران رو به کاهش بگذارد و دولت برای تامین ارز‌های مورد نیاز جهت واردات دو تصمیم مهم بگیرد.

در ابتدا دولت در تیرماه سال ۱۳۹۷ برای مدیریت تقاضای ارز، واردات بخشی از کالا‌های غیرضرور به کشور را ممنوع اعلام کرد. سپس با روی کار آمدن عبدالناصر همتی در بانک مرکزی، تلاش شد تا ارز‌های حاصل از صادرات کالا‌های غیرنفتی به منظور تامین ارز مورد نیاز برای واردات، به کشور بازگردد.

بانک مرکزی روش‌های مختلفی را برای بازگشت ارز حاصل از صادرات کالا‌های غیرنفتی به کشور در نظر گرفت و مدت زمان معینی را برای بازگشت ارز‌های حاصل از صادرات کالا‌های غیرنفتی اعلام کرد و امتیازاتی را برای صادرکنندگانی که ارز خود را در موعد تعیین شده به کشور بازگردانند در نظر گرفت که از آن جمله می‌توان به بازگشت مالیات بر ارزش افزوده و یا ضریب صفر مالیاتی اشاره نمود.

آخرین مهلتی که بانک مرکزی برای بازگشت ارز‌های حاصل از صادرات کالا‌های غیرنفتی در سال ۱۳۹۸ در نظر گرفته ۳۱ تیرماه سال جاری است و این موضوع را طی سه اطلاعیه به اطلاع صادرکنندگان رسانده است.

دو اطلاعیه قبلی در اردیبهشت ماه سال جاری منتشر شد و در آخرین اطلاعیه به تاریخ ۲۲ خرداد ماه سال جاری بانک مرکزی اعلام کرد، مطابق با مصوبات شورای عالی هماهنگی اقتصادی و تصمیم کمیسیون تعیین نحوه برگشت ارز، صادرکنندگان می‌بایست تا پایان تیرماه سال ۱۳۹۹ نسبت به ایفای تعهدات ارزی صادراتی سال ۱۳۹۸ خود اقدام کنند.
همچنین در ادامه این اطلاعیه آمده بود: همچنین تصریح می شود علیرغم مطالب مطرح در برخی رسانه ها، این بانک برنامه ای برای تمدید مهلت مذکور ندارد.

بانک مرکزی از این جهت بر عدم تمدید مهلت مذکور در اطلاعیه آخر خود تاکید کرده بود که رسانه‌ها خبر از موافقت شورای گفتگو با پیشنهاد فعالان اتاق بازرگانی برای تمدید رفع تعهد ارزی صادرکنندگان از تیرماه به شهریورماه ۱۳۹۹ داده بودند؛ برخی رسانه‌ها این خبر را از قول حسین سلاح ورزی، نائب رئیس اتاق ایران منتشر کرده بودند.

سلاح ورزی اعلام نمود: پیشنهاد‌های ۹ گانه اتاق ایران در نود و پنجمین نشست شورای گفتگو، در مورد نحوه بازگشت ارز حاصل از صادرات در سال ۱۳۹۹ و رفع تعهد ارزی سال ۱۳۹۸ بررسی شد و در نهایت هفت بند مورد توافق قرار گرفت. در اولین بند پیشنهاد شد که رفع تعهد ارزی از ۳۱ تیر به ۳۱ شهریور تمدید شود و هر تصمیمی که برای سال ۹۸ گرفته شده، برای سال ۹۹ نیز اجرا شود تا صادرکننده تکلیف خود را بداند.

تأکید بانک مرزی سبب شد تا پای دلالان به کوتاژ‌های صادراتی باز شود

به هر صورت تاکید بانک مرکزی بر عدم تمدید مهلت بازگشت ارز‌های حاصل از صادرات کالا‌های غیرنفتی سبب شده است تا پای دلالان به کوتاژ‌های صادراتی باز شود.

اما قبل از بررسی چگونگی باز شدن پای دلالان به ماجرای کوتاژهای صادراتی بهتر است ابتدا کوتاژهای صادراتی تعریف شود.

به مرحله ثبت اظهار نامه واردات یا صادرات کالا در گمرک کوتاژ می گویند. هر زمان که کالایی در گمرک اظهار می شود، سامانه EPL بلافاصله اقدام به قفل کردن اظهارنامه و یا اصطلاحا کوتاژ می کند و همزمان نیز یک شماره اختصاصی به اظهارنامه می دهد، به این شماره اختصاصی، سریال اظهارنامه یا شماره کوتاژ می گویند که برای هر اظهاری جداگانه و منحصر به فرد می باشد و نوع صادراتی آن را نیز کوتاژ صادراتی می نامند.

حالا چگونه پای دلالان به کوتاژهای صادراتی باز شده است؟

یکی از روش‌هایی که بانک مرکزی برای بازگشت ارز‌های حاصل از صادرات کالا‌های غیرنفتی در نظر گرفته است، واردات در مقابل صادرات است. از این روی، صادرکنندگان می‌توانند با واگذاری کوتاژ‌های صادراتی و ارز حاصل از صادرات خود به واردکنندگان اقدام به رفع تعهدات ارزی نمایند.

با توجه به مهلت کم باقی مانده تا پایان تیرماه صادرکنندگان مجبور شده اند برای رفع تعهدات ارزی خود، کوتاژ‌های صادراتی را به قیمت کم و به عده‌ای دلال واگذار کنند. از سوی دیگر با توجه به اینکه دیگر ارز ۴۲۰۰ تومانی و ارز نیمایی به مانند گذشته در اختیار واردکنندگان قرار نمی‌گیرد، بنابراین تنها منبع تامین ارز مورد نیاز برای واردکنندگان ارز‌های حاصل از صادرات و خرید این کوتاژ‌های صادراتی بوده و بدین ترتیب تقاضا برای کوتاژ‌های صادراتی نیز افزایش یافته است.

خبر‌ها حکایت از آن دارد که دلالان کوتاژ‌های صادراتی را از صادرکنندگان به قیمت هر دلار ۸۰ تومان تا حداکثر ۲۰۰ تومان خریداری می‌کنند و همین کوتاژ‌ها را از ۱۵۰ تومان به ازای هر دلار تا ۴۰۰ تومان به ازای هر دلار به واردکنندگان می‌فروشند.

به هر صورت هم اکنون در بازار خرید و فروش کوتاژ‌های صادراتی، این دلالان هستند که برنده واقعی این وضعیت بوده و واردکنندگان و صادرکنندگان، بازندگان اصلی این ماجرا هستند.

البته نباید از نگرانی بانک مرکزی در شرایط کنونی کشور هم به سادگی گذشت. در شرایطی که تحریم‌ها از یک سو صادرات نفت ایران را کاهش داده است و از سوی دیگر شیوع کرونا تقاضا و در نتیجه قیمت نفت را نیز در سرازیری قرار داده است، تنها چشم و امید بانک مرکزی برای تامین ارز‌های مورد نیاز برای واردات، همین ارز‌های حاصل از صادرات کالا‌های غیرنفتی است. در صورتی که این ارز‌ها با تمدید مهلت زمان بازگشت آن ها، دیر به دست واردکنندگان برسد، واردکنندگان مجبور خواهند بود، به بازار آزاد جهت تامین ارز خود روی بیاورند که این تصمیم آن‌ها اولاً تقاضا و متعاقب آن قیمت ارز را در بازار آزاد به شدت افزایش می‌دهد و ثانیاً با تامین ارز با قیمت‌های بالاتر، قیمت کالا‌های وارداتی نیز رو به افزایش خواهد گذاشت و جهش نرخ تورم از این مسیر را شاهد خواهیم بود؛ بنابراین، به نظر می‌رسد، باید هر چه زودتر فکری به حال این روز‌های بازار کوتاژ‌های صادراتی کرد تا اولاً دست دلالان از این بازار کوتاه شود و تجار متضرر نشوند و ثانیاً بانک مرکزی بتواند در کنترل قیمت ارز که این روز‌ها دوباره خیال رشد دارد، موفق عمل کند.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱۶
ناشناس
|
United States of America
|
۱۴:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۵
دولت و دستگاههای عریض و طویل نظارتی بیشتر شبیه اتش نشان شدند. هر روز در یک بازار قیمتها داغ می کنه و فوری نیرو می فرستند که بیشتر نشه. ولی تا به کی؟ اینجور اقتصاد اداره کردن که دیگه دفتر و دستک نمی خواد. ترامپ شاید ششماه دیگر عوض بشود ولی این احتمال بسیار قوی هست که حتی تا 12 سال دیگر هم باند ترامپ و پنس و پمپئو باشند. فکری اساسی باید کرد.
پاسخ ها
رضا
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۳۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۵
"به هر صورت هم اکنون در بازار خرید و فروش کوتاژ‌های صادراتی، این دلالان هستند که برنده واقعی این وضعیت بوده و واردکنندگان و صادرکنندگان، بازندگان اصلی این ماجرا هستند."
دقیق تر آن این است که در نهایت اینها این مصرف کننده و مردم عادی هستند که ضرر می کنند چون همه این واسطه ها سود خود را برمی دارند و قیمت مصرف کننده چند برابر خواهد شد
علی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۵
برای مقابله با کشوری که در حال جنگ اقتصادی هستیم خیلی مشکل هست که نقطه ضعفی به این بزرگی یعنی وابستگی به واحد پولی با کشوری که مشکل داریم هم به داشته باشیم آمریکا که به واحد پولی ما وابسته نیست ولی ما کل اقتصادمان به واحد پولی آنها وابسته است و بر اساس واحد پولی آنها بودجه بندی می کنیم !
ناشناس
|
United States of America
|
۱۴:۵۹ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۵
اگر واردات بدون انتقال ارز ازاد شود براحتی قیمت دلار به 25 تا 30 هزار تومن خواهد رسید. ولی باید دید اکر ازاد نشود چه اتفاقی خواهد افتاد؟ بدلیل اینکه ارز نیما و بانک مرکزی نمی تواند همه نیاز بازار و اقتصاد ایران را تامین کند نتیجه ان گران شدن بیش از پیش بسیار از کالاها خواهد بود. نمونه دم دست ان همان لوازم خانگی و الکترونیک و موبایل است. وقتی قیمت لوازم خانگی خارجی و حتی داخلی در ایران در عرض سه ماه اخیر تا 120 درصد افزایش یافته می توان نتیجه گرفت که قیمت دلار که 120 درصد افزایش نیافته. بنابراین اتفاقی که خواهد افتاد این است که قیمت لوازم خانگی در ایران به مراتب گرانتر از دنیا و کشورهای همسایه است و از انجا که ایران زمینی و دریایی با 15 کشور دنیا مرز دارد و سیستم نظارت و کنترل داخلی هم ضعیف است برای قاچاق کننده لوازم خانگی حتی ارز 18 هزار تومنی هم ارزان است و بشدت می صرفد. در نتیجه میزان نیاز ارز در بازار ایران برای افزایش قاچاق افزایش شدید می یابد وباز ما شاهد همان دلار 25 هزار تومنی خواهیم بود. دوستان. اقتصاد علم است. اگر دیوار چین دور مرز بگشیم ولی به خاطر حاشیه سود بسیار بالا دیوار چین را هم سوراخ خواهند کرد. باید فکر اساسی کرد و ان هم بر گرداندن تعادل به اقتصاد و تجارت و بازار ایران است که انهم نیاز به بازنگری خیلی از سیاستها دارد. غیر از این باشد همان واردات بدون انتقال ارز به قاچاق ارجحیت دارد چون حداقل دولت می تواند عوارض و درامد مالیاتی داشته باشد ولی در قاچاق همه چیز به نفع فاسد شدن مرزها و قاجاقچی خواهد بود
پاسخ ها
کمانگیر
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۵
تحلیل شما درسته اما واردات بدون انتقال ارز نیاز به سیستم بانکی کشور مبدا و مقصد داره. چه اعتباراسنادی یا برات بانکی.
فراموش کردین تحریم رو؟!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۵
مدعیان بی اثر بودن تحریمها کجا هستند
پاسخ ها
علی
| United States of America |
۲۳:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۵
منظور؟
نکنه منظورت اینه که مملکت رو دو دستی تقدیم بکنیم؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۵
خب نمیشه این دلال ها رو گرفت و به سادگی هرچه تمام تر اعدام کرد تا اقتصاد مملکت یه سرو سامانی بگیره؟؟!!
به ولله که میشه...اما نمیخوان!!!!
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۷:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۵
خودتان راوگول نزنید ربطی به دلالها ندارد.
اقتصاد یک کشور را مگر ۴ تا دلال پایین و بالا می کنند؟؟؟؟؟؟
احتمالا جمشید بسم الله ها!!!!!!تا دیدگاه تان را عوض نکنید بانک مرکزی باز امثال شما را مشغول چند تا دلال میکند منتهی بدانید این گونه نیست
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۱۷ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
چرا نمی خوان؟ تا حالا که بارها اعدام کردن.
پرویز
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۵
کشوردلالها
سام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۳ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۵
باید کلا مدیریت را دراختیار صادر کننده گذاشت
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۵
این افراد انسان نیستند هیولا هستند درحالیکه مردم ازفرط درماندگی وفقر وتورم درحال له شدن هستن این زالوصفتان با قیمتهای کذایی ونجومی نان درخون مردم می زنندوهمراه خانواده لجن تناول می کنند اما کرونا به همه نشان دادکه فاصله ما بامرگ چقدرکم است این به اصطلاح مالکان و دلالان همه بازارها درکنار برخی مسئولین بی لیاقت به زودی درپیشگاه معبود خود حاضرخواهندبود وانجا نه مدافعی دارندوفقط خودشان هستن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
اینقدر حرفهای پوپولیستی نزنید لطفا. کشور در شرایط بسیار حاد و بحرانی قرار داره و بطور قطع هر روز بدتر خواهد شد چونکه درآمد ارزی دولت و کشور بسیار پایین هست.خبر خوش بعدی اینکه حتی بنادر چین هم که تا قبل با کشتیرانی ایران کار می کردند الان متوقف کردند و این یعنی اینکه تا یکی دوماه دیگه با کمبود شدید کالا در بازار روبرو خواهیم شد
واقعا از مسئولان سوال دارم که چند تانکر بنزین ارزش همچین کاری رو داشت؟؟؟؟؟؟؟؟؟.
ماهورا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
اکثر صادر کننده ها هیچ ارزی به وارد کننده نمیدن و فقط کوتاژ رو واگذار میکنن!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۶
اووووه ، یس داستان جالب بیه!
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

captcha
برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟