یک خلأ قانونی مهم برای تبدیل وضعیت کارگران و کارکنان دولت

به موجب اصل بیست و هشتم قانون اساسی «هر کس حق دارد شغلی را که بدان مایل است و مخالف اسلام و مصالح عمومی و حقوق دیگران نیست، برگزیند.» در این راستا، دولت هم موظف است با رعایت نیاز جامعه به مشاغل گوناگون، برای همه افراد امکان اشتغال به کار ایجاد کند.
کد خبر: ۹۸۵۸۹۹
|
۰۲ تير ۱۳۹۹ - ۰۸:۴۵ 22 June 2020
|
52891 بازدید
|
یک خلأ قانونی مهم برای تبدیل وضعیت کارگران و کارکنان دولت
 
یک خلأ قانونی مهم برای تبدیل وضعیت کارگران و کارکنان دولتبه موجب اصل بیست و هشتم قانون اساسی «هر کس حق دارد شغلی را که بدان مایل است و مخالف اسلام و مصالح عمومی و حقوق دیگران نیست، برگزیند.» در این راستا دولت هم موظف است با رعایت نیاز جامعه به مشاغل گوناگون، برای همه افراد امکان اشتغال به کار ایجاد کند.

به گزارش «تابناک»؛ حق داشتن شغل مناسب، یکی از بدیهیات و از جمله اساسی‌ترین حقوق هر انسانی است و اصولاً حیات انسان در جامعه با کار عجین شده و برای کسب درآمد و امرار معاش راهی جز کار کردن وجود ندارد. اما صرف وجود چنین حقی بدون در نظر گرفتن لزوم استحکام و ثبات در شغل افراد کافی نیست. اینکه بگوییم صرفاً دولت باید برای کارگران و تمام افراد اشتغال ایجاد کند، کافی نیست بلکه امنیت شغلی و به رسمیت شناختن آن و حق داشتن شغل مناسب هم از موضوعات مهم است و باید شغل انتخابی فرد از تعرض مصون بوده و از امنیت کافی برخوردار باشد.
 
داشتن شغل مناسب و امنیت شغلی لازم و ملزوم و مکمل یکدیگر هستند؛ اینکه افراد از ثبات شغلی خود اطمینان نداشته باشند و هر لحظه ممکن باشد از طرف کارفرما یا مقامات مافوق به بهانه‌هایی اعم از موجه یا غیرموجه، شغل خود را از دست بدهند، خلاف اصل وجود امنیت شغلی به عنوان یکی از اصول حاکم بر استخدام است. امنیت شغلی نقش بسیار مهم و سازنده‌ای در فرایند کار و موفقیت هر سازمانی دارد، این بدان معناست که وقتی امنیت شغلی باشد افراد با انگیزه و دلگرمی بیشتر به کار خودشان ادامه می‌دهند و وقتی این مقوله نباشد یا کم‌رنگ باشد هر روز فرد در محل کار خود با استرس مواجه است و ثبات کاری لازم را ندارد؛ بنابراین، سلب امنیت شغلی، باعث کاهش راندمان کاری و بهره‌وری می‌شود.
 

امنیت شغلی زمینه‌های بروز خلاقیت و نوآوری را نیز فراهم می‌کند

 
امنیت شغلی باعث افزایش راندمان کاری و بهره‌وری می‌شود؛ علاوه بر این امنیت شغلی زمینه‌های بروز خلاقیت و نوآوری و استفاده از امکانات برای رسیدن به حداکثر بازدهی را نیز فراهم می‌کند لذا تأمین امنیت شغلی هم به سود کارکنان و هم به نفع سازمان‌ها بوده و دوسویه است؛ به این معنا که امنیت شغلی فقط به نفع کارگر و کارمند نیست، بلکه منافع سازمان را نیز در پی دارد، چون کارمند یا کارگری که دارای امنیت شغلی است، با دلگرمی و امنیت خاطر بیشتری کار می‌کند و راندمان کاری و خلاقیت و نوآوری وی نیز بالاتر می‌رود.

کارگر یا کارمندی که معلوم نیست فردا یا شش ماه دیگر به کارش ادامه می‌دهد یا خیر، هیچ نوآوری و انگیزه‌ای برای کار بهتر از خود نشان نمی‌دهد، چون با خود می‌اندیشد که شاید فردا باشم یا نباشم؛ بنابراین هیچ برنامه‌ریزی برای کار خود نمی‌کند.

کارمند ماشین یا ابزار نیست که به او بگوییم هر روز بیا پشت میزت بنشین و چند دکمه را بزن و برو. ما انسان هستیم و برای کارهایمان باید برنامه‌ریزی و اولویت‌بندی کنیم که این موضوع در طولانی‎مدت شکل می‌گیرد. این موضوع بی‎معناست که کارفرما با کارگر قرارداد سه‌ماهه یا ۴۵ روزه ببندد. در حالی که موضوع پروژه یا کار تداوم داشته باشد.لذا کارکنان اداری نباید قراردادی یا روزمزد استخدام شوند. چون وقتی فرد قراردادی یا روزمزد در پستی که مداوم استمرار دارد، به کار گرفته می‌شود، آن کارمند امنیت شغلی خود را از دست می‌دهد. همچنین شایسته نیست در پست‌هایی که استمرار دارد، کارمند قراردادی به کار گرفته شود بلکه باید از قرارداد در کار‌ها و پروژه‌های موقت استفاده شود.

در همین ارتباط پورقربانی قاضی دیوان عدالت اداری با تأکید بر اینکه قانون به‌کارگیری افراد به‌صورت قراردادی باید در پست‌های دائمی تغییر کند، گفت: متأسفانه قانونگذار در این زمینه تدبیری در نظر نگرفته است. در حالی که این امر هم به ضرر آن سازمان، هم به ضرر کارمند و کارگر و هم خانواده و جامعه است، زیرا خانواده‌ها هم احساس ناامنی می‌کنند و اطمینانی برای آینده خود ندارند.

وی عنوان کرد: علاوه بر این کارمند یا کارگر درصورتی که بخواهد وام بگیرد یا کاری را شروع کند، نمی‌داند که یک سال دیگر سر این کار هست یا خیر و کارفرما از کار او رضایت خواهد داشت یا خیر. با وجود این موارد، فرد دچار هراس و نگرانی از شغل خود در آینده خواهد شد.به گفته این قاضی دیوان عدالت اداری، از سوی دیگر باید سازوکار‌هایی پیش‌بینی شود که اگر کسی در کارش نواقص، عیب یا تخلفی داشت، کارفرما بتواند از آن سازوکار‌های قانونی استفاده و نسبت به لغو قرارداد اقدام کند.

پورقربانی در پاسخ به این پرسش که آیا مصوبه یا قانونی در مورد تبدیل وضعیت کارکنان داریم، اظهار کرد: متأسفانه نه در قانون کار و نه در قانون مدیریت خدمات کشوری مصوبه یا قانونی برای تبدیل وضعیت شغلی کارکنان قراردادی یا روزمزد یا پیمانی به رسمی و قراردادی به پیمانی نداریم و هرگونه استخدام رسمی و پیمانی منوط به انتشار آگهی از طریق جراید است.

وی همچنین درباره اینکه چه نهادی می‌تواند روند تسهیل استخدام را سرعت ببخشد، گفت: در این رابطه قوه مقننه می‌تواند در رابطه با وضع قوانین مناسب سازوکار‌هایی را بیندیشد تا در پست‌ها و کار‌هایی که تداوم دارند، افراد را رسمی یا پیمانی به کار بگیرند و نیز اینکه مجوز‌های لازم را در اختیار قوه مجریه قرار دهد تا بتواند در صورت لزوم نیرو‌های مورد نیاز خود را استخدام کند.

این قاضی دیوان عدالت اداری با اشاره به توزیع نامناسب نیرو در دستگاه‌ها افزود: امروزه با توزیع نامناسب نیرو در دستگاه‌ها مواجه هستیم. به‌طوری‌که برخی از دستگاه‌ها تورم نیرو دارند و برخی از دستگاه‌ها مثل قوه‎قضائیه از کمبود نیروی اداری و قضایی رنج می‌برند. به‌گونه‌ای که به‌ شدت با کمبود نیرو مواجه هستند.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۱۷
انتشار یافته: ۳۵
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲
هرگونه استخدام باید از طریق جراید باشد. استخدام قراردادی یعنی پارتی بازی.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲
چرا دولت نباید کارمندی را که 15 الی 20 سال! بصورت قراردادی کار کرده رو تبدیل وضعیت کنه؟ مگر این کارمند وقت یا توان و یا شرایط داره که بره با تازه فارغ التحصیلان دانشگاهی رقابت کنه و آزمون بده؟!!! به کی باید شکایت کنیم؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۱۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۳
من هم یک سوال از شما می پرسم. چرا یک نفری که بنا به یک شانس یا هر دلیل دیگری وارد یک نهاد دولتی شده باید 30 سال همانجا کار کند. آیا اگر شخص لایق تری در جامعه باشد که بیکار است حق ندارد ان شغل را تصاحب کند؟ ایا قوانین فقط برای کسانی است که در نهادهای دولتی کار می کنند؟
کارکنان قرارداد مشاوره ای
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲
ما در یک سازمان دولتی به مدت 7سال مشغول به کار هستیم مثل تمام کارکنان دولتی دیگر سر ساعت در کار حضور داریم مثل بقیه کارمندان میتوانیم به مرخصی برویم اما نه بیمه داریم نه عیدی نه پاداش نه سنوات نه اضافه کاری هیچی ..... حق اعتراضم نداریم .حرف بزنیم میگن اخراج ....با مدرک فوق لیسانس و دکترا هستن کارمندان قرارداد مشاوره ای اما بعضی از این کارمندان از ابدارچی شرکتم هم دریافتی کمتر دارند....چرا باید در یک سازمان دولتی با یک کار و شرایط میز به میز نوع قراردادها متفاوت باشد ... یاد زمان بردداری ادم میفتد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۳
رفتار دولت با شما عین عدالت است ولی رفتاری که با کارکنان رسمی می کند عین بی عدالتیست. چرا یک کارمند باید 30 سال با هر کیفیتی کار کند بدون نگرانی از اخراج؟ این را هم در نظر بگیریم اخراج یک شخص کم بازده می تواند معادل استخدام یک شخص پرانرژی باشد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲
جانا درد دل ما را گفتی!
کاش اثری داشت که ندارد !!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲
در ایران اساساً کار هیچگونه ارزشی در هیچ ابعادی ندارد.
جانعلی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲
باسلام
12 سال بعنوان مسئول اداری و دبیرخانه در یکی از سازمانهای کشور مشغول بکار بوده
اما بخاطر اینکه پسر دایی رئیس دیر به محل کار میامده و همچنین راننده رئیس برای خودش الکی ماموریت و اضافه کاری رد میکرده و محاسبه حقوق هم دست بنده حقیر بوده و همه آنها رو حساب نکردم اخراج شدم
این نتیجه 12 سال کار صادقانه بوده
قراردادی یعنی بله جان گفتن و چاپلوسی و... تا بتونی سرکارت بمونی
همین دیگه چیزی نداره
اگه قراره کارکمند سر کارش باشه چرا رسمی و قطعی نمیکنن
چرا قوه قضاییه به قرارداد واحد ابلاغ نمیکنه تا مردم دنبال چاپلوسی نباش
نیروی حراستی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۸ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲
چرامارونمیگی ٬مانیروی حراستی یعنی همان نگهبان٬بعدازبیست سال سابقه توحراست هنوزنیروی پیمانکاری هستیم به امام حسین بیست سال دقیق داریم هرسال باپیمانکارقرارداد میزنیم سالی یه بار ...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲
یک کارشناس اقتصادی : اگر بورس نبود الان با ابرتورم مواجه بودیم !
اقای کارشناس ! شرایط فعلی از نظر جنابعالی ابرتورم نیست؟؟؟
دلار ۲۰ هزار تومانی ابرتورم نیست؟
پراید ۱۰۰ میلیونی ابر تورم نیست؟؟!!
گردوی کیلویی ۲۵۰ هزارتومان ابرتورم نیست ؟!
اتفاقا اگرالان ابر تورم داریم دلیلش رشد غیرعادی وبی دلیل ۱۵ برابری بورس نورچشمی هست که باعث تحریک رشد بقیه بازارها هم شده ومیشود
naser
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۶ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲
با تشکر از تابناک. این مساله مهمیه و لازمه به طور جدی بهش پرداخته بشه. معضلات و مشکلات بسیاری این سیتم ناکارآمد بوجود آورده و مهمترینش بی انگیزگی در کارکنانه. لطفا بیشتر بهش بپردازید.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۴/۰۲
سلام.۲۴سال قرادادی کارکردم.بعصی وقتها فکر می کنم انهایی که بالا هستند از وضیت ما یا مردم خبر ندارند .ما انقلاب کردیم انها راحت زندگی کنند.در این سالها هم خودم وخانواده ام استرس گرفتیم .از ترس تعدیل نیرو.قرار دادی یعنی برده گی نوین
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات