شروع کار مجلس یازدهم با فراخواندن وزرای دولت به بهارستان همراه بود. در چند روز گذشته، چند وزیر به مجلس رفتند تا به ترکیب جدید مجلس درباره سیاستهای دولت پاسخگو و شنونده دیدگاههای مخالف و موافق نمایندگان مجلس باشند؛ از جمله این وزرا، محمدجواد آذری جهرمی بود که برای پاسخگویی به سوالات متعددی درباره وضعیت پوشش مخابرات، کسب و کارهای آنلاین در ایران، صنعت فضایی کشور و البته وضعیت فضای مجازی به مجلس رفته بود که این آخری برای بخشی از افکار عمومی جالب توجه بود. حداقل از میزان واکنشهای بعدی در شبکههای اجتماعی میشد فهمید که صحبتهای رخ داده درباره شبکههای اجتماعی و به ویژه سرنوشت «اینستاگرام» برای مخاطبان از اهمیت بالایی برخوردار بود.
آنچه از روز یکشنبه و بعد از حضور آذری جهرمی در مجلس درباره وضعیت اینستاگرام در ایران گفته شد، مجموعهای از نظرهای متفاوت و بعضا در تضاد با هم بود که نشان میداد، هنوز تصمیم محکمی درباره آن شکل نگرفته است. از یک سو، غضنفرآبادی، نماینده مردم بم بود که در اعتراض به فعالیت آزادانه اینستاگرام در ایران گفت که «اینستاگرام قتلگاه اعتقادات بسیاری از جوانان ما شده است. چقدر از خانوادهها که به دلیل این فضا متلاشی شدند. بدون فراهم نمودن امنیت پیامرسانهای خارجی چه مشکلاتی برای جوانان به وجود آمد و چقدر فضای خانمانسوز بیدینی، بیغیرتی، غربگرایی را فراهم کرد. چه کسی باید اینگونه مسائل فضای مجازی را رفع کند؟ آیا شما مسئولیتی ندارید؟»
در طرف مقابل هم این آذری جهرمی بود که در پاسخ به نمایندگان منتقد و آنهایی که میگفتند چرا بیش از نیمی از ترافیک اینترنت کشور باید در اینستاگرام مصرف شود گفت: «اینستاگرام امروز به دلیل سیاستهای ما به یک قطب تبدیل شده، زیرا همه پلتفرمهای دیگر از دسترس خارج شدهاند.»
وزیر ارتباطات همچنین در پاسخ به انتقاداتی که از سیاستهای اینستاگرام در بستن صفحه سردار سلیمانی شده بود گفت: «اگر اینستاگرام صفحه سردار دلهای ما شهید قاسم سلیمانی را میبندد، آنها دولتهای تروریستی در قالب کت و شلوار هستند، اگر سردار ما را در بغداد به شهادت رساندند، آیا ما تعامل و ارتباط با بغداد را خالی میکنیم؟ این یک نگاه دیگر است، آیا نباید عرصه رسانه بینالمللی و حضور اثرگذار و جریان ساز را که مورد تأکید رهبر معظم انقلاب است ببینیم؟ کسی موافق بیدینی نیست.»
یک روز بعد از این جلسه اما دو نماینده مجلس ـ که هر دو اصولگرا بودند ـ دو اظهار نظر متفاوت درباره سرنوشت اینستاگرام کردند. امیرآبادی فراهانی، نماینده مردم قم گفت که مجلس اصلا به دنبال تعطیلی و فیلتر اینستاگرام نیست و اما به بسترهای کسب درآمدی که در این شبکه اجتماعی تعریف شده اشاره کرد.
اما در سوی دیگر، حسن نوروزی ابراز امیدواری کرد که اینستاگرام فیلتر شود و گفت با جدیت این مساله در مجلس یازدهم پیگیری میشود.
ـ با در نظر گرفتن مجموع این اظهارنظرها و همچنین سابقه مطرح شدن چنین مواردی پیش از این، به نظر شما سیاست فیلتر کردن اینستاگرام تا چه میزان موفق خواهد بود؟
* دغدغه برخی نمایندگان مجلس در این زمینه تا چه حد واقعی است؟
* آیا در دنیای جدید با بستن اینستاگرام میتوان جلوی دسترسی به محتواهای موجود در فضای مجازی را گرفت؟
* در صورت فیلتر شدن اینستاگرام، آیا میتوان جایگزینی برای کسب و کارهای آسیب دیده پیدا کرد؟