تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون صدرنشین تخلفات در بازار لوازم خانگی، سقوط داوجونز با جهش تعداد مبتلایان جدید آمریکا، صادرات الانجی آمریکا بیش از ۵۰ درصد سقوط کرد، مدرس خیابانی: اولویت با تامین نقدینگی طرحهای بالای ۶۰ درصد است و تدوین پیشنویس طرح ساماندهی بازار مسکن در هفته آینده را در بر دارد.
صدرنشین تخلفات در بازار لوازم خانگی
سرپرست معاونت نظارت و بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت (صمت) استان تهران، با بیان اینکه طرح نظارت بر بازار لوازم خانگی تا زمان پایدار شدن بازار ادامه دارد، اعلام کرد که بیشترین تخلفات کشف شده در طرح ویژه نظارتی بازار لوازم خانگی گرانفروشی، احتکار و تقلب بوده و تاکنون پرونده تخلف ۱۶۸ واحد صنفی به مراجع قضایی ارسال شده است.
ارزیابی جدید صندوق بینالمللی پول از رشد اقتصادی ایران
صندوق بینالمللی پول در گزارش بروزرسانی خود از دورنمای اقتصادی جهان بعد از شیوع پاندمی کرونا، رشد اقتصادی ایران را در سال جاری منفی ۶درصد پیشبینی کرد. به گزارش ایبِنا از تارنمای صندوق بین المللی پول، این نهاد مستقر در واشنگتن در گزارش بروزرسانی خود به این نکته اشاره کرده است که آثار ناشی از بحران پاندمی ویروس پیش بینی این نهاد را از رشد اقتصادی جهان نسبت به برآوردهای قبلی دستخوش تغییر نزولی کرده است. صندوق بینالمللی پول در گزارش جدید خود که روز چهارشنبه منتشر شد، گفت: همهگیری جهانی کرونا بیش از آنچه این نهاد پیشتر گمان میکرد بر اقتصاد جهانی تاثیر منفی گذاشته است که روند بهبود پس از آن را کندتر میکند. براساس این گزارش، در حالی که صندوق بینالمللی پول پیشتر سقوط ۳ درصدی برای اقتصاد جهانی پیشبینی کرده بود، در گزارش جدید اعلام کرد که تحلیلها حاکی است، اقتصاد جهانی تا پایان سال جاری میلادی ۴.۹ درصد کوچکتر خواهد شد.
به گفته این نهاد بینالمللی، هیچ قدرت اقتصادی از این همهگیری در امان نخواهد ماند. اقتصاد ایالات متحده آمریکا که بزرگترین در جهان است، امسال ۸ درصد کوچک میشود و کشورهایی که تنها از ارز یورو استفاده میکنند، سقوطی بیش از ۱۰ درصدی را در اقتصادشان تجربه خواهند کرد. این در حالی است که اقتصاد ژاپن ۵.۸ درصد کوچکتر میشود و چین که تاکنون رشد اقتصادی بالایی را داشت، تنها یک درصد رشد را شاهد خواهد بود که بدترین عملکرد طی چند دهه اخیر است. این نهاد در گزارش خود رشد اقتصادی ایران را برای سال ۲۰۲۱ مثبت ۳.۱ درصد پیشبینی کرده است. رشد اقتصادی ایران در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ به ترتیب منفی ۵.۴ و منفی ۷.۶ درصد بود.
سقوط داوجونز با جهش تعداد مبتلایان جدید آمریکا
در معاملات چهارشنبه آمریکا، با جهش تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در آمریکا و افزایش تردیدها در مورد بازگشایی اقتصاد و ریکاوری اقتصادی، سهام آمریکایی به شدت سقوط کردند. میانگین صنعتی داو جونز تا ساعت ۲۱:۵۰ به وقت تهران ۶۱۰.۰۸ واحد یا ۲.۳۳ درصد سقوط کرد و به ۲۵۵۴۶.۰۲ واحد بازگشت. اساندپی ۷۳.۵۰ واحد یا ۲.۳۵ درصد سقوط کرد و به ۳۰۵۷.۷۹ واحد رسید. کامپوزیت نزدک که روز گذشته رکورد تاریخی جدیدی ثبت کرده بود، ۱۹۰.۹۸ واحد یا ۱.۹۸ درصد سقوط کرد و به ۹۹۴۰.۳۹ درصد بازگشت.
صادرات الانجی آمریکا بیش از ۵۰ درصد سقوط کرد
از ماه ژانویه که آمریکا به صادرکننده خالص گاز مایع طبیعی (الانجی) تبدیل شد، تا به امروز، حجم صادرات این کشور بیش از ۵۰ درصد سقوط کرده است. اداره اطلاعات انرژی آمریکا، روز چهارشنبه اعلام کرد سقوط تاریخی قیمت صادرات گاز طبیعی از آسیا به اروپا و کاهش شدید تقاضای گاز طبیعی به علت پاندمی کرونا باعث شده است تا صادرات الانجی آمریکا از ۸.۱ میلیارد فوت مکعب در روز در ژانویه به سطح ۳.۲ میلیارد متر مکعب برای ارسال در ماه جولای سقوط کند. اداره اطلاعات انرژی در بیانیهای اعلام کرد: زمستان ملایمتر، پاندمی کرونا و سطح بالای ذخایر به ویژه در اروپا، باعث شده است تا قیمت بنچمارکهای کلیدی گاز طبیعی در آسیا و اروپا به پایینترین رکورد تاریخ خود برسد. آیاچاس مارکیت اعلام کرد: سطح به کارگیری ظرفیت الانجی آمریکا به ۶۵ درصد افت کرده و باقی آن به صورت تولید مازاد انجام میشود. با ادامه روند فعلی و با توجه به تعداد محمولههای کنسل شده برای ماههای آینده، احتمال آن وجود دارد که سطح تولید استفاده شده به کمتر از ۵۰ درصد هم برسد.
مدرس خیابانی: اولویت با تامین نقدینگی طرحهای بالای ۶۰ درصد است
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه پشتیبانی نظام بانکی از تولیدکنندگان، یکی از پیششرطهای مهم تحقق جهش تولید است، گفت: اولویت با تامین نقدینگی طرحهای بالای ۶۰ درصد با سه ویژگی شاخص بالای عمق ساخت داخل، ارزآوری از محل صادرات و قرار گرفتن در مناطق محروم است. حسین مدرس خیابانی در جلسه مدیران وزارت صنعت، معدن و تجارت با مدیران عامل و معاونان نظام بانکی گفت: علیرغم شرایط کنونی کشور به لحاظ تنگناهای تامین نقدینگی و کمبود منابع بانکی، اما منابع ارزی و ریالی در جهت اهداف جهش تولید در حال پرداخت و هدایت است و باید تمام توان خود را در حوزه تامین مالی با استفاده از ابزارهای مختلف متمرکز کرد تا تولید کشور به دلیل عدم تامین نقدینگی دچار مشکل و توقف نشود.
تدوین پیشنویس طرح ساماندهی بازار مسکن در هفته آینده
سیداحسان خاندوزی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در پیام توئیتری خود از برنامه ریزی نمایندگان مجلس برای تدوین طرح ساماندهی بازار مسکن خبر داد. متن توئیت این نماینده به این شرح است: وقتی دولت از مدیریت بازار مسکن ناتوان است، مطالبه به مجلس سرازیر می شود. امروز به ابتکار برخی نمایندگان جوان و مرکز پژوهش ها، دو نشست داشتیم. پیش نویس طرح، در هفته آتی تهیه خواهد شد. سال ها کوتاهی در حوزه عرضه مسکن، فقدان بانک اطلاعاتی، نداشتن سیاست اجاره و البته نقدینگی میوه تلخی دارد.
طرح روسیه برای افزایش مالیات بردرآمد ثروتمندان
رییسجمهوری روسیه پیشنهاد تغییر نرخ سالانه مالیات بر درآمد را از ۱۳ به ۱۵ درصد برای شهروندان ثروتمند مطرح کرد. به نقل از رویترز، «ولادیمیر پوتین» در جریان یک سخنرانی تلویزیونی این پیشنهاد را برای ثروتمندان روس و افراد با درآمد بالای ۵ میلیون روبل (۷۲۸۳۳ دلار) در سال، ارائه داد. پوتین در ادامه ضمن اشاره به اینکه میتوان این تغییر را از اول ژانویه ۲۰۲۱ اجرایی کرد، گفت که این طرح ۶۰ میلیارد روبل به بودجه مسکو اضافه خواهد کرد.
مرغداران: قیمت ۱۵هزار تومانی مرغ نمیصرفد
دبیر کانون مرغداران گوشتی کشور نسبت به سقوط صنعت طیور کشور ابراز نگرانی کرد و گفت: تصویب ۱۵ هزار تومانی گوشت مرغ توسط ستاد تنظیم بازار، نه تنها کفاف هزینههای تولید را نمیدهد، بلکه صنعت طیور را با مشکل جدی روبه رو خواهد کرد. پرویز فروغی در گفتوگو با ایرنا افزود: بر اساس آنالیز قیمتهای تمام شده، تولید نرخ هر کیلوگرم مرغ زنده حدود ۱۲ هزار تومان و گوشت مرغ بین ۱۷ هزار تا ۱۸ هزار تومان برآورد و به سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان ارایه شده بود که به دلیل عدم تعیین قیمت نهایی جوجه یکروزه جلسه قیمتگذاری به زمان دیگری موکول شد. این در حالی است که دیروز ستاد تنظیم بازار بدون اینکه یک نفر از نمایندگان تولید در این جلسه حضور داشته باشند، اقدام به قیمتگذاری گوشت مرغ کرده است.
دبیر کانون مرغداران گوشتی کشور با بیان اینکه سازمان حمایت به محلی برای چانه زنی تبدیل شده و به واقعیت مشکلات تولید توجهی ندارد، گفت: قیمتگذاری دستوری گوشت مرغ که پروتئین سبد خانوار را تشکیل میدهد، میتواند آینده این صنعت را با مشکلات جدی روبرو کند. فروغی علت افزایش قیمت مرغ به بالای ۱۹ هزارتومان را سیاستهای اشتباه یک سال گذشته دانست و تصریح کرد: مصوبه افزایش تولید جوجه یکروزه به میزان بیش از ۱۳۰ میلیون قطعه، افزایش هزینههای تمام شده تولید، پایین نگه داشتن قیمت دستوری مرغ زنده و گوشت مرغ، کاهش تولید و ضرر هنگفت صنعت مرغداری در زمان شیوع کرونا و کاهش مصرف موجب افزایش یکباره این محصول در بازار شده است. وی یادآورشد: سال گذشته قیمت مصوب هر کیلوگرم مرغ زنده هشت هزار و ۵۵۰ تومان و گوشت مرغ ۱۲ هزارو ۹۰۰ تومان براساس نرخ مصوب نهاده های طیور بود.
کاهش قیمت دلار ادامه دارد
بازار ارز در آخرین روز هفته از دقایقی پیش با شروع قیمت گذاری در صرافیهای بانکی و مجاز سطح کشور فعالیت خود را آغاز کرده است؛ بنابراین، در لحظه انتشار این گزارش، هر اسکناس دلار آمریکا در بازار، به قیمت ۱۹۰۶۰ تومان از مردم خریداری میشود و در مقابل به نرخ ۱۹۱۶۰ تومان به متقاضی دریافت دلار آمریکا فروخته میشود که نسبت به روز قبل، ۱۴۰ تومان کاهش نرخ داشته است، حال آنکه روند کاهشی روز گذشته نیز به ثبت رسیده بود که مهمترین دلیل آن افزایش عرضه ارز در بازار بود. همچنین هر اسکناس یورو در صرافیهای مجاز سطح کشور به نرخ ۲۱۱۵۰ تومان از مردم خریداری میشود و با افت ۱۵۰ تومانی نسبت به نرخ پایانی روز گذشته، به قیمت ۲۱۲۵۰ تومان به متقاضی دریافت یورو فروخته میشود.
تکمیلی؛ در ساعت 14 امروز (5 تیرماه) قیمت دلار در صرافی های مجاز سطح کشور به نرخ 18850 تومان به متقاضی دریافت ارز فروخته می شود که نسبت به روز گذشته، 450 تومان کاهش قیمت داشته است.