مواد غذایی پرتودیده ناسالم نیستند

معاون سازمان انرژی اتمی، با اشاره به تفاوت پرتودهی با تراریخته، اظهار کرد: در پرتودهی تنها میکروب ها عقیم می شوند و لذا مواد غذایی پرتودیده اصولا ناسالم نیستند و تغییر ژنتیک در آن اتفاق نیفتاده است.
کد خبر: ۹۸۷۲۵۴
|
۰۹ تير ۱۳۹۹ - ۰۹:۰۶ 29 June 2020
|
7215 بازدید

به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، دکتر عبدالله صولت ثنا در گفت وگوی ویژه خبری شبکه باران، اظهار کرد: فناوری هسته ای با انفجار بمب به مردم شناسانده شده و هر کجا از فناوری هسته ای و انرژی اتمی سخن به میان می آید، حوادثی نظیر چرنوبیل و فوکوشیما یادآوری می شود.

وی هدف فناوری هسته ای را تولید سرمایه دانست و افزود: گردش مالی انرژی هسته ای از حیث سوخت هسته ای و نیروگاه های هسته ای تنها ۵۰ درصد گردش مالی مسائل مربوط به انرژی هسته ای را تشکل می دهد و ۵۰ درصد دیگر به کاربردهای غیر قدرت و غیر سوخت همچون بهداشت و درمان، صنعت، کشاورزی، حفظ محیط زیست، امنیت غذایی و... اختصاص می یابد.

معاون سازمان انرژی اتمی، با اشاره به استفاده از پرتو در گمرکات، تصریح کرد: محتوای داخل تریلی ها در گمرک با استفاده از پرتو اسکن می شود و به کار سرعت می بخشد. تولید رادیورادو و درمان انواع سرطان ها نیز از دیگر کاربردهای فناوری هسته ای است.

مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد پرتوها، با بیان اینکه از پرتو گاما برای استریل سازی و میکروب زدایی ماسک، گان و دستکش های بهداشتی استفاده می شود، گفت: مواد غذایی به دلیل فرایندهای میکروبی خیلی زود فاسد می شوند، اما با پرتوهای حاصل از اتم، اشعه گاما یا الکترون، جمعیت میکروب در محتوای یک ماده غذایی را کاهش می دهیم و فساد آن را به تعویق می اندازیم.

وی با اشاره به سبز شدن پیاز و سیب زمینی در یک مدت کوتاه، خاطرنشان کرد: اگر به پیاز و سیب زمینی پرتودهی کنیم حدود چهار سال سالم می مانند، زیرا سلول های جنسی پیاز و سیب زمینی با پرتو گاما عقیم شده و گیاه دیگر رشد نخواهد کرد.

صولت ثنا اضافه کرد: بار میکروبی گیاهان دارویی و ادویه جات نیز به واسطه تولید در محیط های غیر سالم زیاد است و لذا با پرتودهی می توانیم بار میکروبی آن را کاهش دهیم؛ بدون اینکه خواص مواد غذایی کم شود.

وی با بیان اینکه پژوهشکده کشاورزی هسته ای پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای سازمان انرژی اتمی بر روی ارقام برنج و مبارزه با آفات با استفاده از پرتو کار کرده است، متذکر شد: استفاده از پرتو در شیر دام، تک جنس کردن گونه های مختلف ماهی، عقیم سازی جنس نر آفاتی همچون مگس مدیترانه و... از دیگر اقدامات این پژوهشکده است.

معاون سازمان انرژی اتمی، از راه اندازی یک مرکز تولید حشرات عقیم شده در استان گیلان خبر داد و عنوان کرد: در کمتر از یکسال پروژه ایجاد حشرات عقیم را در گیلان آغاز خواهیم کرد؛ البته ایجاد دو مرکز تولید حشرات عقیم در کشور کافی است و رهاسازی این حشرات در سایر استان ها می تواند صورت بگیرد.

صولت ثنا، با اشاره به تفاوت پرتودهی با تراریخته، اظهار کرد: در تراریخته ژن یک موجود گرفته شده و در یک موجود واسط پرورش داده می شود و سپس در موجود دیگر جاسازی می شود، اما دُز پرتودهی یک میزان مشخص است و معمولا خاصیت مواد را تغییر نمی دهد و موجب جهش نمی شود. در واقع در پرتودهی تنها میکروب ها عقیم می شوند و لذا مواد غذایی پرتودیده اصولا ناسالم نیستند و تغییر ژنتیک در آن اتفاق نیفتاده است.

وی نقش شرکت های دانش بنیان در تولید تجهیزات مربوط به سازمان انرژی اتمی را بارز دانست و گفت: شرکت توسعه کاربرد پرتوها از شرکت های خصوصی حمایت می کند تا به سمت ساخت تجهیزات پرتودهی سوق پیدا کنند؛ البته در حال حاضر مدل های مختلف شتاب دهنده در داخل تولید می شود، اما باید به سمت تولید تجهیزات تخصصی برویم تا ارزش افزوده و بازدهی بیشتری برای شرکت های دانش بنیان داشته باشد.

مدیرعامل شرکت توسعه کاربرد پرتوها، با اشاره به وضعیت تولید رادیودارو و رادیوایزوتوپ های صنعتی در داخل کشور، بیان کرد: با همت سازمان انرژی اتمی بخشی از رادیوداروها در داخل تولید و بخشی وارد می شود. برای تولید رادیوداروها و رادیوایزوتوپ ها به راکتور نیاز داریم و در حال حاضر یک راکتور فعال در تهران داریم.

صولت ثنا، سالم سازی زباله های عفونی را از دیگر کاربردهای پرتودهی دانست و یادآور شد: با استفاده از شتاب دهنده الکترون و سامانه گاما عفونت و میکروب فاضلاب و پسماند از بین می رود و دیگر بیماری زایی نخواهند داشت.

وی همچنین از راه اندازی یک واحد پرتودهی و یک راکتور اختصاصی جهت تولید رادیوایزوتوپ در گیلان خبر داد و خاطرنشان کرد: باید مزایای انرژی هسته ای را به مردم منتقل کنیم تا سبب تولید ثروت در جامعه شود و کشور از آثار انرژی هسته ای بیشتر استفاده کند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
مطالب مرتبط
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟