اقتصاد ایران این روزها با موجی از کرونا، نقدینگی، دلار بیست و چند هزار تومانی، بورس اکیداً صعودی و مسکن و خودروی گرانتر از روز قبل، مواجه است. روندی که باعث ایجاد احساس ناامنی اقتصادی در مردم شده است. اما چرا اقتصاد کشور در این مسیر در حال حرکت است؟
به گزارش «تابناک» اقتصاد ایران در سالهای اخیر تحت تأثیر تحریمهای خصمانه دولت آمریکا، همواره با التهابات متعددی دست و پنجه نرم کرده است. اما با شیوع ویروس کرونا در جهان، حال اقتصاد تحریم شده کشورمان، بیش از پیش ناخوش شده است.
از یک سو صادرات کج دار و مریز نفتی و غیر نفتی به کمترین سطح تاریخ رسید و از سوی دیگر رشد کم سابقه نقدینگی، باعث هجوم پولهای سرگردان به بازارهای مختلف شد.
در این میان، چشم اقتصاد ایران برای اولین بار در تاریخ به دلار بیست و چند هزار تومانی هم روشن شد تا نشان از کاهش کم سابقه قدرت خرید و ارزش ریال داشته باشد. جهش نرخ ارز در این روزها، باعث افزایش نگرانیهای اجتماعی در سطح کلان شده است. زیرا در این سالها، با رشد شاخص ارزی، سایر کالاها و خدمات نیز برای گرانتر شدن، از هم سبقت گرفتهاند. از خودرو گرفته تا مسکن و در نهایت سفره مردم که متأسفانه روز به روز در حال کوچکتر شدن است.
اما سؤالی که در ذهن هر ایرانی این روزها مطرح است؛ چرایی حال و روز اقتصاد ایران است. اقتصادی که در این سالها، همواره تحت سنگینترین تحریمها بوده است و حالا با روندی که در پیش گرفته است، موجی از نگرانی را در بین کارشناسان و اقتصاددانان برانگیخته است؟ آیا راهی برای توقف روند فعلی وجود دارد؟ آیا اتفاقات چند سال اخیر و به خصوص ماههای اخیر در بازارهای مختلف ارز، مسکن، خودرو و بورس، اتفاقی بوده است یا برنامه ریزی شده؟ آیا دستهای پنهان خارجی در رقم خوردن شرایط موجود نقش داشته است یا عوامل داخلی در وضع فعلی اقتصاد نقش دارند؟ آیا جنگ اقتصادی برای مسئولان به درستی تبین و روشن شده است؟ آیا جهالت در تصمیمات اقتصادی پایان پذیر است؟ عوامل برون زا و درون زا در شرایط فعلی اقتصاد ایران کدامند؟ آیا جنگ روانی بر اقتصاد کشور سوار شده است؟ چرا ارزش پول ایران به شدت کاهش یافته است؟ چه سیاستهایی در بروز التهاب در اقتصاد و معیشت مردم نقش داشته است؟
آیا وضع به وجود آمده فعلی، یک آشفتگی اقتصادی سازمان یافته است؟ آیا دیگ اقتصاد ایران که در سالهای اخیر با خوراک داخلی و خارجی در حال گرم شدن و پخته شدن است، به مرحله جوش رسیده است؟ به راستی ریشه مشکلات اقتصادی به وجود آمده چیست؟ و چه باید کرد؟
اینها بخشی از سؤالات متعدد اقتصادی است که این روزها در ذهن بسیاری نقش بسته است و پاسخ به هر یک، سؤالات دیگری را مطرح میکند که نیازمند شفاف سازی و ارائه راه حل و راهکار است.
بر این اساس، قصد داریم در یک گفتگوی زنده و تصویری با یک اقتصاددان مطرح در زمینه توسعه و برنامه ریزی اقتصادی و مدیریت استراتژیک به سؤالات مطرح شده پاسخ دهیم.
دکتر محمد خوش چهره از چهرههای شناخته شده علمی و اقتصادی است که علاوه بر سابقه نمایندگی مجلس و استادی دانشگاه تهران، به عنوان یک آینده پژوه و استراتژیست اقتصادی با سابقه، همواره در این سالها مطرح بوده است و نظرات و پیش بینیهای وی در زمینههای مختلف اقتصادی - سیاسی، همواره با ضریب خطای اندک، به وقوع پیوسته است. دکتر خوش چهره از جمله اقتصاددانانی است که به روند فعلی اقتصادی کشور نقدهای بسیار دارد و معتقد است بایستی ریشه یابی و کالبدشکافی از وضعیت موجود اقتصادی داشته باشیم تا مشخص شود بی ثباتی به وجود آمده در اقتصاد، اتفاقی بوده است یا با طرح و برنامه و هدف مشخص از بیرون و داخل، هدایت شده است؟
برای پاسخ به این سؤالات و ابهامات، با ما در گفتگوی زنده تصویری با دکتر محمد خوش چهره، همراه باشید.