بین الملل تابناک: «مایک پمپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا یکشنبهشب در گفتوگو با شبکه خبری فاکسنیوز در پاسخ به پرسشی پیرامون برنامه راهبردی ۲۵ ساله ایران و چین گفت: ما مطمئنا همه مفاد و تحریمهایی را که علیه جمهوری اسلامی ایران داریم، علیه حزب کمونیست چین و شرکتها و نهادهای دولتی آن نیز اعمال میکنیم.
شبکه خبری "فاکسنیوز" در ارتباط با تنش بین آمریکا و چین گفتوگویی با مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا داشته است.
ماریا بارتیرومو، خبرنگار این فرستنده خبری روز یکشنبه دوازدهم مرداد (۲ اوت) با وزیر امور خارجه آمریکا گفتوگو کرده است. یکی از محورهای این گفتوگو نقش چین در خاورمیانه و به ویژه قرارداد همکاری ۲۵ ساله این کشور با جمهوری اسلامی ایران بوده است.
خبرنگار "فاکسنیوز" به قرارداد ۴۰۰ میلیارد دلاری چین با ایران ـ که از آن با نام سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چنین یاد میشود ـ اشاره کرده و نظر پمپئو را در این باره جویا شده است.
بارتیرومو میپرسد: «جناب وزیر، اجازه بدهید به موضوع ایران بپردازیم، چون اکنون متوجه شدهایم که توافق چین بر سر سرمایهگذاری ۴۰۰ میلیارد دلاری در ایران وارد مرحله نهایی شده است؛ قراردادی که ناظر بر فعالیتهای اقتصادی و امنیتی است. افزون بر سرمایهگذاری کلان در زیرساختهای اقتصادی ایران، بنا بر گزارش فوربس، این توافق ناظر بر همکاری جامع دو کشور در امور دفاعی و تبادل اطلاعات امنیتی است. شما اهمیت این قرارداد را چگونه ارزیابی میکنید؟»
پمپئو در پاسخ به این پرسش مدعی شد: همکاری دولت هایی که برای آزادی در کشور خود ارزشی قائل نیستند و به مشکلات امنیتی در خارج از مرزهای کشور خود دامن میزنند، نباید تعجب کسی را برانگیزد.
مایک پمپئو در ادامه گفت، آمریکا تمام تحریمهایی را که علیه جمهوری اسلامی وضع کرده است، در مورد حزب کمونیست چین و شرکتهای تجاری و دولتی این کشور نیز اعمال خواهد کرد.
وزیر امور خارجه آمریکا تاکید کرد که کشورهای خاورمیانه نیز باید نسبت به پیامدهای این همکاری آگاه باشند. آنها باید بدانند که ورود چین به خاورمیانه و افزایش نفوذ این کشور در ایران، میتواند ثبات منطقه را از بین ببرد.
به باور پمپئو همکاری اقتصادی و امنیتی چین با جمهوری اسلامی تهدیدی است برای اسرائیل و در عین حال تهدیدی است برای عربستان سعودی و همچنین امارات متحده عربی.
وزیر امور خارجه آمریکا، بار دیگر در ادعایی گستاخانه، ایران را بزرگترین حامی تروریسم در جهان نامید. پمپئو معتقد است که ایران در تلاش برای دستیابی به سامانههای تسلیحاتی است و بازرگانی با چین و سرازیر شدن پول حزب کمونیست چین به ایران عملا باعث افزایش خطر و ناامنی در منطقه خواهد شد.
پمپئو در پاسخ به این پرسش که آیا در واکنش به این اقدامها، تحریمهای جدیدی علیه ایران پیشبینی خواهد شد، گفت: «ما تحریمهای جدیدی را روز جمعه [۳۱ ژوئیه] علیه ایران وضع کردیم و از این طریق، تحریمها علیه ایران را به برنامههای ناظر بر فلزات هم گسترش دادیم.»
پمپئو مدعی شد، همکاری راهبردی چین با ایران سبب بیثبات شدن خاورمیانه و به خطر افتادن رژیم صهیونیستی، عربستان سعودی و امارات متحده عربی میشود.
وزیر امور خارجه آمریکا در پاسخ به اینکه آیا تحریمهای جدیدی نیز علیه ایران اعلام میشود، با اشاره به افزایش دامنه تحریم فلزات ایران، به انقضای تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه تهران در مهرماه پرداخت.
وی تاکید کرد، واشنگتن از سال ۲۰۱۸ تلاش خود را برای جلوگیری از لغو تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران آغاز کرده و قرار است در روزهای آینده قطعنامهای را در این زمینه به شورای امنیت سازمان ملل متحد پیشنهاد کند.
نخستین نکته این است که به نظر می رسد ایران به کانون جدید رقابتی میان قدرت های بزرگ تبدیل شده است و آمریکایی ها به خوبی می دانند که گسترش روابط پکن با تهران، جایگاه چین در خاورمیانه را ارتقا خواهد داد.
نکته دوم اینکه واشنگتن این توافق را عاملی مهم در کم اثرکردن تحریم ها و راهبرد فشار حداکثری خود علیه ایران ارزیابی می کند.
مساله بعد اینکه احتمالا آمریکا این توافق را دستاویزی برای تحریم شرکت های چینی که با ایران داد وستد خواهد کرد، قرار خواهد داد؛ کما اینکه در ماجرای تحریم هوآوی نیز مشاهده شد.
در نهایت اینکه، آمریکا به دنبال حساس کردن و تحریک بازیگری همچون عربستان، اسرائیل و امارات علیه توافق چین و ایران است تا از این طریق از نفوذ چین در خاورمیانه جلوگیری کند؛ کما اینکه چینی ها در حال گسترش روابط خود با این سه بازیگر منطقه هستند؛ بازیگرانی که هر یک به دنبال بهره برداری از تمایلات خاورمیانه ای چین هستند.