به گزارش تابناک و به نقل از تک اکسپلوریست، اخیرا محققان با بررسی دادههای این فضاپیما متوجه یک چیز غیرمعمول شدند و آن یک نقطه بسیار درخشان بود که در جو سیاره دقیقاً بالای خط استوای آن ظاهر شده بود.
"نیک اشنایدر"(Nick Schneider) نویسنده اصلی این تحقیق از آزمایشگاه فیزیک فضا و اتمسفر(LASP) گفت: به عبارت دیگر مریخ هنوز هم سورپرایزهایی برای دانشمندان دارد که تاکنون دانشمندان از آن باخبر نبودهاند. رفتار جو مریخ به اندازه جو زمین پیچیده و حیرت انگیز است. گرچه ماون نخستین فضاپیمایی نبود که تصویر نمای شب درخشان روی سطح مریخ را نشان داد اما این مأموریت اولین ماموریتی بود که موفق به ثبت تصویر از این درخشش شبانه شد.
دانشمندان با استفاده از دستگاه طیف نگار فرابنفش تصویربرداری که درون ماون تعبیه شده است از فاصله ۳ هزار و ۷۰۰ مایلی موفق به ثبت تصاویری از مریخ شدند. ماموریت تکامل مواد فرار و جو مریخ یا ماون(MAVEN) کاوشگر فضایی است که به منظور مطالعه جو مریخ به هنگام گردش در مدار آن طراحی شده است. هدف ماموریت این کاوشگر تعیین وضعیت آب و جو مریخ است که گمان میرود در گذشته دارای میزان قابل توجهی بوده و به مرور زمان از بین رفته است.
کاوشگر ماون در ۱۸ دسامبر ۲۰۱۳ توسط موشک اتلس ۵ به فضا پرتاب شد. این کاوشگر در ۲۲ سپتامبر ۲۰۱۴ به مریخ رسید و در ارتفاع ۱۵۰ کیلومتری سطح سیاره در مدار قرار گرفت.
"زاچاریا میلبی"(Zachariah Milby) یکی از محققان این مطالعه از آزمایشگاه فیزیک فضا و اتمسفر گفت: این هاله نورانی و درخشان هنگامی که جریان هوا زیاد در جو مریخ به ۴۰ مایل بالاتر از سطح سیاره برسد، ایجاد میشود. هنگامی که این اتفاق میافتد، اتمهای نیتروژن و اکسیژن در جو ترکیب میشوند تا مولکولهای اکسید نیتریک را تشکیل دهند و باعث انفجار نورهای فرا بنفش در این فرآیند میشوند.
"نیک اشنایدر" ، نویسنده اصلی تحقیق در انتها گفت: مشاهداتی از این دست به دانشمندان کمک میکند تا مدلهای رایانهای خود را در مورد چگونگی عملکرد جو سیاره بهبود بخشند و این میتواند به دانشمندان در به دست آوردن گزارش دقیق تر از اطلاعات هواشناسی در مریخ نیز کمک کند. ما از ابر رایانهها برای پیش بینی آب و هوا روی زمین استفاده میکنیم تا بتوانیم برای تعطیلات یا رشد محصولات زراعی برنامه ریزی کنیم. همان مدلهای رایانهای میتوانند برای مریخ و تمام سیارات دیگر نیز مورد استفاده قرار گیرند.