چهارشنبه هفته گذشته رئیسجمهور در جلسه هیات دولت اظهار داشت: مردم میتوانند در بازار بورس خریدهایی کنند که برای آینده و دارایی آنها اطمینان بیشتری ایجاد کند. همه این سهام تازهای که وارد بازار بورس میشود و تحول ایجاد میکند، به نفع همه مردم است. همین ETF که سهامش در اوایل شهریورماه، با تخفیف فروخته میشود، برای این است که مردم بدانند، بازار سکه و دلار جای سرمایهگذاری نیست، اما بورس جای سرمایهگذاری است.
بورس تهران برای ششمین روز پیاپی روند نزولی را آغاز کرد؛ هرچند در لحظه انتشار این مطلب، نماگر کل بازار تا حدودی مثبت شده است (شاخص کل در لحظه انتشار این گزارش 0.09 درصد مثبت شده است)، روند پنج روز کاری گذشته، نشان از سقوط شاخص کل بورس از ابر کانال 2 میلیون واحد و رسیدن به کانال یکمیلیون و هفتصد تا هشتصد هزار واحد دارد.
در این میان، بسیاری از سرمایهگذاران در بازار سرمایه با ضررهای هنگفتی مواجه شدهاند و قصد خروج از این بازار را داشتهاند.
در مقابل، مسئولان بازار سرمایه نیز همانند گذشته به سهامداران توصیه کردند که از رفتارهای هیجانی و رفتن در صف فروش خودداری کنند.
اما آنچه مسلم است، اینکه بورس تهران در پنج روز کاری پیاپی با سقوط تاریخی و بیسابقهای مواجه شد و شاخص کل به محدوده یک ماه قبل بازگشت. بهطورکلی در پنج روز اخیر، سهامداران شاهد سقوط 12.7 درصدی شاخص کل بورس و تبخیر روزانه 12 میلیارد دلاری از ارزش کل بازار بودند.
اما مهمترین سؤال این روزهای سهامداران و سرمایهگذاران بورسی، چرایی سقوط شاخص کل بورس و روزهای منفی این بازار است؟
مهمترین دلیل سقوط بورس چیست؟
به نظر شما، نقش حقوقیهای بازار در این روزها چه بود؟ چرا برخی حقوقیها در صف فروش بودند و حاضر به حمایت نبودند؟
آیا روند نزولی بورس با توجه به سبزپوش شدن شاخص کل در دقایق پایانی بازار امروز، متوقف شده است؟
به نظر شما، بازندهها و برندههای بازار (بورس) این روزها، چه کسانی بودند؟
اگر شما سهامدار و فعال بازار سرمایه هستید، در روزهای منفی بازار، چه استراتژی داشتید؟ آیا در صف فروش قرار گرفتید یا صف خرید؟ و یا حتی نظارهگر روند معاملات بودید؟
از تجریه این روزهای خود در بورس بگویید؛ چه میزان ضرر کردید؟ توصیه شما به سهامداران در شرایط کنونی چیست؟