تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون بورس قرمز ماند، بازدهی فرابورس در پنج ماه نخست امسال، دلار همچنان بدون تغییر در تابلوی صرافیهای بانکی، قیمت سکه در دومین روز شهریور، منتظر نوسان شدید قیمت طلای جهانی باشید، خودروسازان بزرگ هر ثانیه چقدر درآمد دارند؟ نروژ برای عراق نفتکش میسازد و گرانی ۲۰ درصدی لوازم التحریر در سال جاری را در بر دارد.
امروز شاخص کل با ۶۴۸۲۸ واحد کاهش معادل منفی ۳.۷۵ درصد به یک میلیون و ۶۶۲ هزار و ۴۱۰ واحد، شاخص قیمت وزنی - ارزشی با ۱۷۰۲۰ واحد کاهش معادل منفی ۳.۷۵ درصد به ۴۳۶ هزار و ۴۶۹ واحد، شاخص کل هم وزن با ۹۱۶۸ واحد کاهش معادل منفی ۱.۹۳ درصد به ۴۶۵ هزار و ۲۵۶ واحد، شاخص قیمت هم وزن با ۶۰۱۵ واحد کاهش معادل منفی ۱.۹۳ درصد به ۳۰۵ هزار و ۲۲۴ واحد، شاخص آزاد شناور با ۸۲۷۶۳ واحد کاهش معادل منفی ۳.۵۳ درصد به دو میلیون و ۲۶۰ هزار و ۱۵۱ واحد، شاخص بازار اول با ۴۸۲۷۵ واحد کاهش معادل منفی ۳.۸۷ درصد به یک میلیون و ۲۰۰ هزار و ۱۹۱ واحد و شاخص بازار دوم با ۱۲۷۵۰۷ واحد کاهش معادل منفی ۳.۵۹ درصد به ۳ میلیون و ۴۲۲ هزار و ۲۴۲ واحد رسید.
محمود واعظی با حضور در برنامه گفت و گوی ویژه خبری گفت: سرمایه گذاری در بورس، مطمئن است، اما نباید به آن کوتاه مدت نگاه کرد بلکه باید برای دراز مدت به آن نگریست. در این صورت، برای هر دو طرف سرمایه گذار و بنگاه دار مفید است. وی با تاکید بر اینکه رویکرد دولت این است که همواره از بازار سرمایه صیانت و حمایت کند و بورس را رها نمیکند، گفت: شورای عالی بورس از ترکیب خوبی برخوردار است و وظیفه آن صیانت از سهامداران بورس است. رئیس دفتر رئیس جمهوری با اشاره به اینکه اصلاح بازار سرمایه به شایعه عرضه شدن یا نشدن صندوق دارادوم ربطی نداشت و این فقط بهانه بود، افزود: زمانی که شاخص بورس به سرعت رو به رشد بود همه پیش بینی میکردند که بورس باید خود را اصلاح کند و مقالات متعددی در این زمینه نوشته شد و همه منتظر این موضوع بودند. زمانی که شاخص بورس به حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار رسید، همه منتظر اصلاح بودند، اما این اتفاق نیفتاد و شاخص بورس به سرعت به دو میلیون رسید که در آن زمان، همزمان شد با بحث عرضه شدن یا نشدن صندوق دارا دوم یعنی اگر این اتفاق هم نمیافتاد، بورس باید خود را اصلاح میکرد. باید مراقبت بیشتری کنیم و هماهنگی میان سازمان بورس و مجموعه خصوصی سازی و وزارت اقتصادی و وزارتخانههایی که در صندوقها هستند، باید بیشتر شود تا مردم، اتفاقات را شفاف متوجه شوند.
واعظی گفت: اکنون هم پیش بینی میکنند که شاخص بورس بین یک میلیون و ۶۰۰ تا یک میلیون و ۷۰۰ هزار، اصلاح میشود و دوباره روند طبیعی خود را طی میکند. با همت شورای عالی بورس و وزیر اقتصاد و ستاد اقتصادی دولت و رئیس جمهور، امیدواریم بورس جای مطمئنی برای سرمایه گذاری و سود بردن مردم باشد. زمانی فقط افراد حرفهای در بورس فعالیت داشتند، اما اکنون افراد معمولی و همچنین حدود ۵۰ میلیون سهامدار عدالت در آن حضور دارند؛ بنابراین حتماً باید از بورس و سهامداران، صیانت کنیم.
به گفته سلیمی عضو هیات نمایندگان اتاق ایران: "وحشت تازه واردهای بورس سبب تشکیل صف فروش و عرضه سهام میشود. البته خروج رقمهای کوچک تاثیری در شاخص ندارد. مسیر نقدینگی اینها حتماً به سمت بازارهای مالی و سپردههای بانکی کج خواهد شد؛ چراکه این افراد تحمل ریسک ندارند و با خروجشان از بورس، شاهد رشد سپردهها خواهیم بود. در صورتی که شرایط به گونهای پیش رود که بازار سهام جذابیتهای خود را برای سرمایهگذاران از دست بدهد و این موضوع باعث خروج تدریجی نقدینگی از این بازار شود، قطعا شاهد آثار و تبعات منفی قابلتوجهی در سایر بازارها خواهیم بود؛ چون نقدینگی سرگردانی که در دست مردم است؛ به طور طبیعی باید میان بازارهای ارز، طلا، خودرو، مسکن، سپرده بانکی و سهام، یکی را انتخاب کند. رقمهای درشت میتوانند به بازار مسکن، ارز و طلا وارد شوند اما متاسفانه این بازارهای موازی هم مشکلاتی دارند. رشد بازار مسکن رشد بسیار عجیب و غریبی بوده و خیلی از افراد توان ورود به این بازار را از دست دادهاند. از سوی دیگر در بازار مسکن علاوه بر اینکه نقدشوندگی بازارهایی مانند ارز، طلا و سهام را ندارد، ورود به آن به نقدینگی بالایی نیاز دارد که از عهده سرمایهگذاران خرد خارج است. بازار ارز و طلا هم داوطلب جدی ندارد. الان با ارز کاری نمیشود کرد؛ مصرف کردن دلار در حال حاضر به دلیل محدودیت واردات دشوار است؛ هرچند چشمانداز روشنی از صعود نرخ ارز و به دنبال آن طلا وجود دارد، ابزارهای مالیاتی یکی از موانع اصلی برای ورود به این بازارهاست.
شاخص کل فرابورس ایران در پایان مردادماه در جایگاه ۱۸ هزار و ۷۷۸ واحدی ایستاد که نشاندهنده بازدهی ۱۸۵ درصدی در پنج ماه نخست امسال است.
در معاملات امروز (یکشنبه دوم شهریورماه ۹۹) بازار ارز، قیمت دلار و یورو در صرافیهای بانکی و مجاز بدون تغییر است. به گونهای که هر اسکناس دلار آمریکا به نرخ ۲۲۴۰۰ تومان از مردم خریداری و در مقابل به قیمت ۲۲۵۰۰ تومان به متقاضی دریافت دلار فروخته میشود که نسبت به روز شنبه، بدون تغییر است. همچنین هر اسکناس یورو به نرخ ۲۶۶۰۰ تومان از مردم خریداری و در مقابل به قیمت ۲۶۷۰۰ تومان به متقاضی دریافت یورو فروخته میشود که همانند دلار، نسبت به روز گذشته، تغییری ندارد. ثبات دلار در صرافیهای مجاز در حالی است که در حاشیه بازار ارز، قیمت دلار به رقم ۲۳۰۰۰ تومان رسیده است.
امروز هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید در بازار به قیمت سکه ۱۰ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان معامله شد. سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم نیز با افزایش ۱۵۰ هزار تومانی نسبت به روز گذشته، به ارزش ۱۰ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان در بازار مبادله شد. نیم سکه به بهای پنج میلیون و ۳۵۰ هزار تومان، ربع سکه به قیمت دو میلیون و ۹۷۰ هزار تومان و هر قطعه سکه یک گرمی نیز با ارزش یک میلیون و ۶۷۰ هزار تومان معامله شدند. در بازار طلا نیز یک گرم طلای خام ۱۸عیار به ارزش یک میلیون و ۵۴ هزار تومان فروخته و هر مثقال طلا نیز با قیمت چهار میلیون و ۴۵۶ هزار تومان معامله میشود.
تحلیلگران بازار جهانی معتقدند در هفته جاری یک رویداد مهم می تواند دور جدیدی از نوسان را در بازار طلا ایجاد کرده و به بهبود قیمتها پس از دو هفته متوالی کاهش کمک کند. به گزارش ایسنا، درست زمانی که بازارها از پیام بانک مرکزی آمریکا سردرگم شده بودند، دلار قویتر در معاملات هفته گذشته قیمت طلا را تحت فشارهای کاهشی قرار داد.
به گفته پیتر هاگ، مدیر معاملات تجاری کیتکو متالز، عامل اصلی کاهش قیمت طلا در هفته گذشته واکنش بازار به گزارش نشست ماه گذشته بانک مرکزی آمریکا بود. قوی شدن ارزش دلار هم باعث ریزش قیمت فلزات ارزشمند شد. دلار اکنون تثبیت شده و فلزات ارزشمند کف قیمت پیدا کرده اند. بازارها منتظر تصمیم دولت آمریکا برای عرضه یک بسته کمک مالی جدید به منظور حمایت از اقتصاد هستند. با این حال به نظر می رسد فعلا از این بسته خبری نیست و سرمایه گذاران مضطرب به سوی نقدینگی حرکت کرده اند. بهای هر اونس طلا در بازار معاملات آتی نیویورک پس از این که مدت کوتاهی به پایین ۱۹۲۰ دلار سقوط کرد، توانست در بالای ۱۹۴۰ دلار تثبیت شود و هفته را با ۰.۱ درصد کاهش به پایان رساند. دلار آمریکا با ۰.۶ درصد افزایش، به ۹۳.۳۵ واحد رسید. به گفته کارولین بین، اقتصاددان کالای موسسه کپیتال اکونومیکس، به نظر می رسد کاهش قیمت طلا مربوط به فروش سرمایه گذاران بوده و احتمالا ناشی از سودگیری و رشد ارزش دلار آمریکا در روزهای اخیر بوده است.
فولکس واگن بیشتر درآمد را در بین خودروسازان داشته است.
۱- فولکس واگن- آلمان
درآمد ناخالص تا پایان سال ۲۰۱۹: ۲۹۰.۲ میلیارد دلار
متوسط درآمد خودروساز در هر ثانیه تا پایان سال ۲۰۱۹: ۹۲۰۲.۸۸ دلار
۲- تویوتا- ژاپن
درآمد ناخالص تا پایان سال ۲۰۱۹: ۲۷۲.۳ میلیارد دلار
متوسط درآمد خودروساز در هر ثانیه تا پایان سال ۲۰۱۹: ۸۶۳۴.۵۸ دلار
۳- فورد- آمریکا
درآمد ناخالص تا پایان سال ۲۰۱۹: ۱۵۶ میلیارد دلار
متوسط درآمد خودروساز در هر ثانیه تا پایان سال ۲۰۱۹: ۴۹۴۶.۷۳ دلار
۴- هوندا- ژاپن
درآمد ناخالص تا پایان سال ۲۰۱۹: ۱۴۳.۱ میلیارد دلار
متوسط درآمد خودروساز در هر ثانیه تا پایان سال ۲۰۱۹: ۴۵۳۷.۶۷ دلار
۵- جنرال موتورز- آمریکا
درآمد ناخالص تا پایان سال ۲۰۱۹: ۱۳۷.۲ میلیارد دلار
متوسط درآمد خودروساز در هر ثانیه تا پایان سال ۲۰۱۹: ۴۳۵۱.۷۶ دلار
۶- فیات- کرایسلر- آمریکا- ایتالیا
درآمد ناخالص تا پایان سال ۲۰۱۹: ۱۲۱.۶ میلیارد دلار
متوسط درآمد خودروساز در هر ثانیه تا پایان سال ۲۰۱۹: ۳۸۵۶.۱۰ دلار
۷- بی ام و- آلمان
درآمد ناخالص تا پایان سال ۲۰۱۹: ۱۱۶.۹ میلیارد دلار
متوسط درآمد خودروساز در هر ثانیه تا پایان سال ۲۰۱۹: ۳۷۰۸.۸۹ دلار
۸- مرسدس بنز- آلمان
درآمد ناخالص تا پایان سال ۲۰۱۹: ۱۰۴ میلیارد دلار
متوسط درآمد خودروساز در هر ثانیه تا پایان سال ۲۰۱۹: ۳۳۱۶.۸۴دلار
۹- نیسان- ژاپن
درآمد ناخالص تا پایان سال ۲۰۱۹: ۹۲ میلیارد دلار
متوسط درآمد خودروساز در هر ثانیه تا پایان سال ۲۰۱۹: ۲۹۱۸.۸۱ دلار
۱۰- هیوندای- کره جنوبی
درآمد ناخالص تا پایان سال ۲۰۱۹: ۹۰.۸ میلیارد دلار
متوسط درآمد خودروساز در هر ثانیه تا پایان سال ۲۰۱۹: ۲۸۷۹.۲۵ دلار
رئیس پارلمان بخش خصوصی گفت: بخشی از تصمیماتی که ما را با مانع موجود مواجه میکند، به اذعان مسئولان و متولیان امر توسط کمیته ماده 2 سران قوا اخذ میشود. هیچکدام از تشکلها و اتاقها در این کمیته حضور ندارند و امروز اکثر تصمیماتی که اخذ میگردد، با این تعبیر توجیه میشود که «تصمیم حاکمیتی» بوده است و همان بخش خصوصی که به اقتضای مناسبتهای مختلف سوگلی اقتصادی کشور معرفی میشود، حق و سهمی برای اظهارنظر در این موضوعات کلان ندارد. بهواقع تکلیف ما با این تعارضها چیست؟ شافعی تصریح کرد: قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بر این نکته صراحت دارد که نظام اقتصادی جمهوری اسلامی ایران بر پایه سه بخش دولتی، تعاونی و خصوصی استوار است. به اتکای این تفسیر، باید اذعان کنیم که بخش خصوصی جدای از حاکمیت نیست پس نمیتوان برای درمان دردهای اقتصاد، نسخه بپیچند اما بازیگران این بخش را نادیده بگیرند. /اتاق ایران
رویترز: احسان عبدالجبار وزیر نفت عراق اعلام کرد، عراق برای ساخت دو نفتکش ۳۰ هزار تنی با کشتیسازی نروژی بتسرویس مندل به توافق رسیده است. وی در بیانیهای اظهار کرد: نفتکشها در ۱۸ ماه تحویل داده میشوند، این اقدام بخشی از تلاشهای این وزارتخانه برای بازسازی ناوگان نفتکش عراق است که در چند دهه جنگ از بین رفته است.
رئیس انجمن تولیدکنندگان نوشتافزار کشور از افزایش قیمت ۲۰ درصدی قیمت لوازم التحریر نسبت به سال گذشته به دلیل افزایش هزینههای تولید و کاهش ۶۰ تا ۷۰ درصدی تقاضای این محصولات در پی شیوع ویروس کرونا خبر داد. /ایسنا
«فاتیح دونمز» وزیر انرژی ترکیه اعلام کرد: پس از کشف یک میدان بزرگ نفتی در دریای سیاه و میدانهای دیگری که احتمالا در سایر مناطق خواهد بود، پیش بینی ما بر این است که میزان واردات گاز این کشور در حد زیادی کاهش یابد. رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه هم پا از این پیش بینیها فراتر گذاشته و اعلام کرد، کشف ۳۲۰ میلیارد متر مکعبی میدان گازی میتواند این کشور را به یک صادرکننده گاز تبدیل کند. در صورتی که گاز این میدان به مرحله تجاری برسد، وابستگی ترکیه را به واردات از کشورهای ایران روسیه و آذربایجان ـ که سال گذشته به میزان ۴۱ میلیارد دلار بود ـ از بین خواهد برد.
وزیر انرژی ترکیه اعلام کرد: «با این کشف جدید میدان گازی، میزان واردات گاز ما بسیار کاهش مییابد و میتوانیم زیرساختهای تامین گاز ارزان قیمت را برای شهروندان خود فراهم کنیم.» وی همچنین از یک منطقه ۶۰۰۰ کیلومتری خبر داد که کارشناسان ترک در زمینه امکان وجود میدان گازی در آن بررسی میکنند؛ ضمن اینکه ترکیه به دنبال کشف ذخایر هیدروکربوری در دریای مدیترانه است که این اقدام با واکنش یونان و مصر همراه شده است. به گزارش فارس، ترکیه بزرگترین وارد کننده گاز از ایران است و قراردادهای طولانی مدتی هم دارند.