معاون کل وزارت بهداشت درباره تاثیر داروهای گران قیمتی مثل رمدسیویر برای درمان بیماران کرونایی افزود: مهمترین اقدام برای بیماران بستری کرونایی تامین اکسیژن است. مراقبتهایی که کادر بهداشتی و درمانی از لحاظ تمیز کردن مجاری تنفسی انجام میدهند با داروهای معمولی انجام میشود، موثرترین اقدام موثر استفاده از داروهای کورتون معمولی است.
وی ادامه داد: بسیاری از این داروهایی که درخواست میشود و حتی داروی رمدسیویر که برخی تا ۴۰ تا ۵۰ میلیون تومان تهیه میکردند، در مرحله سوم بیماری هیچ تاثیری ندارد و حتی تاثیر آن در حد صفر است.
حریرچی در پاسخ به سوالی درباره پذیرش بیماران در روزهای تعطیل در بیمارستانهای خصوصی بیان کرد: بیمارستانها باید در روزهای تعطیل بیماران اورژانس را پذیرش کنند، اما بیماران غیر اورژانسی (الکتیو) بر اساس نوبت دهی پذیرش میشوند.
وی ادامه داد: به دلیل تورم و کاهش نرخ برابری ارز، قدرت خرید مردم به طرز قابل توجهی کاهش یافته و میل به سمت بیمارستانهای دولتی بیشتر شده است. بیمارستانهای خصوصی کمک دولتی دریافت نمیکنند و با درآمد خودشان باید اداره شوند. درخواست ما از همه کارفرمایان از همه بخشها این است که از هر گونه تعدیل نیرو خودداری کنند تا این شرایط اقتصادی را بگذرانیم.
حریرچی گفت: در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا موضوع برگزاری مراسم محرم مطرح شد. مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا تغییر پیدا نکرده است. مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا مبنی بر ممنوع بودن برگزاری مراسم در محلهای سربسته است. با اقداماتی مثل حضور مداحان در فضای باز و مدارس نشان دهنده این همراهی است. مقام معظم رهبری هم روز گذشته در این زمینه تشکر و تاکید فرمودند که پروتکلهای بهداشتی رعایت شود.
وی اظهار کرد: گزارشهای مختلفی از کشورهای گوناگون از موارد نزدیک به صفر درصد تا ۳۰ و چند درصد ابتلای مجدد وجود دارد. برخی مقالهها نشان میدهد که در شش ماه گذشته حدود ۱۴ درصد افراد مبتلا دوباره مبتلا شدهاند که درصد قابل توجهی است و در ادامه باید ببینیم آیا تغییر میکند یا خیر؟!
معاون کل وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره میزان ابتلای بالای کادر درمان به کرونا در ایران گفت: ایران کشور بسیار بزرگی است و هفدهمین جمعیت جهان را دارد. بعد از چین، اولین کشور بزرگی بودیم که به طور وسیع درگیر ویروس کرونا شدیم. در نتیجه بسیاری از اتفاقات ابتدا در کشور ما اتفاق افتاده و سپس در کشورهای دیگر بروز مییابد. از لحاظ تعداد به میلیون نفر جمعیت، چه در ابتلای جمعیت عادی و چه در کادر پزشکی و پرستاری وضعیت متفاوتی داریم. از نظر ابتلای خالص تعداد ابتلا نسبت به سایر کشورها قابل توجه است.
وی افزود: البته روش اعلام آمارها متفاوت است و اکثر موارد ابتلا در کسانی است که در بخشهای غیر کرونا مشغول به کار هستند و خدمت رسانی میکنند. تعدادی از کادر درمان از خانواده خود مبتلا میشوند. تعدادی از ابتلاها در بخشهای کرونا، تعدادی در بخشهای غیرکرونا و تعدادی از جامعه اتفاق میافتد.
معاون کل وزارت بهداشت درباره خدمات تله مدیسین گفت: خدمات تله مدیسین باید گسترش پیدا کند. بسیاری از رفت و آمدهای غیر ضروری به دلیل دریافت خدمات پزشکی و آزمایشگاهی است. اصلا نیازی نیست که شخص برای دریافت جواب آزمایش، مسافرت درون شهری انجام بدهد. در اکثر کلانشهرها، عامل سوم و چهارم تردد مردم، دریافت خدمات بهداشتی و درمانی است. باید این رفت و آمدها را هم برای راحتی مردم و هم برای کاهش احتمال ابتلای مردم، کاهش پیدا کند.
وی ادامه داد: خدمات تله مدیسین گسترش پیدا میکند و اولویت اصلی با مناطق محروم است. هرچند در شهرهایی مثل تهران هم کمک خواهد کرد. تراکم بخش خصوصی در شمال شهر تهران و در مناطق مشخصی است. حتی بیمارستانهای دولتی هم در مرکز شهر تراکم دارند.
حریرچی در پاسخ به سوالی درباره روند بیماری ناشی از ویروس کرونا اظهار کرد: روند بیماری کاملا به رفتار اجتماعی و رعایت میزان فاصله گذاری اجتماعی توسط مردم و بخشهای خدماتی دولتی و خصوصی بستگی دارد. بعد از موج دوم کرونا، با رعایت اصول بهداشتی توانستیم میزان مرگ و میر را بیش از ۴۵ درصد و میزان بستری را حدود ۴۰ درصد کاهش بدهیم. همچنان میزان مرگ و میر و بستری و ابتلا به طور میانگین از اوج در فروردین ماه هم بالاتر است.
وی ادامه داد: کم کم به فصل سرد نزدیک میشویم و احتمال ابتلا به کرونا و آنفلوآنزا بالاتر میرود. احتمال ابتلا به بیماریهای منتقله از راه تنفس به این دلیل که مردم در فصل سرد در خانهها با پنجره بسته و تهویه کمتر حضور دارند، بیشتر میشود.
معاون وزیر بهداشت گفت: نگران هستیم که مثل سایر کشورهای نیمکره شمالی دچار ابتلای بیشتری شویم. هرگونه عادی پنداری و عادی سازی رفتار که از داخل خانه شروع میشود یا هر رفت و آمد خانگی، احتمال ابتلا به کرونا را بالا میبرد. یادمان نرود که عامل انتقال ویروس کرونا از ووهان به سایر کشورها، مسافرت بود. عامل انتقال ویروس از شهرهای اولیه به سایر شهرها فقط مسافرت بود. مسافرت نقش مهمی در انتقال ویروس دارد.
حریرچی گفت: بسیاری از کشورها میلیاردها دلار برای ساخت واکسن هزینه کردهاند. سازمان جهانی بهداشت هم اعلام کرده که حتی در صورت تولید واکسن باید رفتار اجتماعی مناسبی داشته باشیم. بهترین واکسنهایی که ادعا میشود تاثیر ۵۰ تا ۷۰ درصدی دارند، مدت اثر آنها چند ماهه است؛ هم در داخل کشور و هم خارج از کشور برای واکسن کرونا اقدام خواهیم کرد.
وی بیان کرد: در نیمکره جنوبی که در فصل سرما هستند، ابتلا به آنفلوآنزا به طرز قابل توجهی کاهش یافته است. علت آن، رعایت فاصله گذاری اجتماعی و شستوشوی دست و استفاده از ماسک است.
حریرچی گفت: بیماری کرونا نشان داد که ملتهای مختلف در کشورها باید همکاری بیشتری با هم داشته باشند. برخی فکر میکردند با ایجاد یک حصار خودساخته و عقب نگه داشتن ملتها میتوانند به خوشبختی برسند. در حال حاضر بالاترین میزان مرگ و میر در کشورهای توسعه یافته اتفاق افتاده است. اگر یک کشور دیگر با ویروس کرونا درگیر باشد، هیچ کشور دیگری نمیتواند روی آسایش را ببیند. در منطقه ما نیاز به همکاری بیشتری وجود دارد.
وی ادامه داد: مسئولان کشورهای غربی میگویند برای همه کشورها واکسن تهیه میکنند و در انتها میگویند که ابتدا مردم خودشان در اولویت قرار دارند. یکی از کشورهای غربی، هفت برابر جمعیت خودش واکسن پیش خرید کرده است.
معاون کل وزارت بهداشت در پاسخ به سوالی درباره ساخت واکسن کرونا در ایران اظهار کرد: مراحل حیوانی واکسن کرونا در کشور تکمیل شده است. به زودی وارد مرحله انسانی خواهیم شد. البته میخواهیم توجه مردم را به این جلب کنیم که متوسط تولید یک واکسن در ۵۰ سال گذشته، هفت سال بوده و برخی واکسنهای موجود دنیا حتی بیش از ۲۰ سال طول کشیده که تولید شده است.
وی ادامه داد: با وجود تمام اقدامات انجام شده و سرمایه گذاریها، هنوز برای مالاریا و ایدز واکسن نداریم. تصور و انتظاری در مردم به دلیل شرایط سخت فعلی وجود دارد. واکسنی که بتواند زنجیره این بیمار را کامل کنترل کند احتمالا تا دو سال آینده هم در اختیار نخواهد بود. این موضوع مورد تاکید سازمان جهانی بهداشت است. واکسنهایی که تاکنون وارد مرحله سوم یا چهارم شده، هیچ یک ادعای تاثیر بیش از ۷۰ درصد ندارند. حتی ادعای تاثیر بیش از یک سال هم ندارند و ایمنی برخی از آنها در حد دو و نیم تا سه ماه است.
حریرچی درباره نظارت بر هیاتهای عزاداری گفت: مهمترین عامل نظارت، مردم و مسئولان برگزاری هیاتها هستند که مطمئن هستیم بیشترین میزان رعایت پروتکلها را انجام میدهند. سازمان تبلیغات اسلامی هم نقش محوری در این زمینه دارد و نیروهای بهداشت محیط هم نظارت خواهند داشت.
وی درباره جهشهای ژنتیکی ویروس کرونا اظهار کرد: همه ویروسها به طور طبیعی جهش دارند و اکثر واکسنها بر مبنای قسمت خاصی از ویروس است که کمتر تغییر میکند. یکی از مشکلات اساسی تولید واکسن همین است. مثل واکسن آنفلوآنزا هر سال دنیا مجبور میشود واکسنی را تولید کند که برای ویروس آنفلوآنزای همان سال موثر است. ساخت واکسن آنفلوآنزا در جهان ظرفیت کمی دارد و به طور مثال این ظرفیت حدود ۲۵۰ تا ۳۵۰ میلیون است.
حریرچی در پاسخ به سوال دیگری درباره طرح ترافیک تهران گفت: طرح ترافیک برای کنترل آلودگی هوا و ایجاد نظم در سطح شهر و جلوگیری از تراکم در مرکز شهر بسیار ضروری است. از لحاظ درآمد برای شهرداری حتی چند صدم درصد است. شهرداری تهران و پلیس همکاری خوبی در زمینه لغو طرح ترافیک تهران انجام دادهاند که تاثیر مثبتی داشت. از لحاظ شیوع بیماری اگر دوباره درخواست کنیم، حتما در یک محیط همکاری برای لغو طرح ترافیک اقدام خواهد شد.