برگزاری نشست سه جانبه مقامات مصر، عراق و اردن، سفر هیات ارشد اسرائیلی ـ آمریکایی به امارات، بیانیه مشترک ایران، ترکیه و روسیه درباره حملات اسرائیل و نفت سوریه و واکنش پامپئو به اظهارات مادورو درباره خرید موشک از ایران، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به رد درخواست آمریکا برای آغاز مکانیسم ماشه از سوی رئیس شورای امنیت نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ رئیس شورای امنیت سازمان ملل متحد روز سه شنبه در سخنانی اعلام کرد: ما در جایگاهی نیستیم که اقدامات بیشتری در خصوص تحرکات آمریکا برای کلید زدن مکانیسم ماشه (بازگشت خودکار تحریمها علیه ایران) را انجام دهیم.
«دیان دجانی» رئیس دورهای شورای امنیت سازمان ملل در نشست این نهاد بین المللی در این خصوص گفت: هیچ اِجماعی (درباره درخواست آمریکا برای فعال سازی مکانیسم ماشه) در شورای امنیت وجود ندارد؛ بنابراین، رئیس شورا در جایگاهی نیست تا اقدام بیشتری را به انجام برساند.
پس از شکست مفتضحانه آمریکا در تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت، این کشور با تفسیری غیر حقوقی که مورد توافق جامعه بین المللی از جمله متحدان اروپایی این کشور نیست خود را «مشارکت کننده» در برجام خوانده است و بر این اساس خواستار فعال سازی مکانیسم ماشه جهت بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل علیه ایران شده است. این درخواست آمریکا بلافاصله از سوی سیزده عضو شورای امنیت و طی نامههایی به رئیس ادواری شورای امنیت (کشور اندونزی) رد شده است.
برگزاری نشست سه جانبه مقامات مصر، عراق و اردن
در نشست سه جانبه اردن، مقامات مصر، اردن و عراق بر تقویت همکاری ها تاکید کردند و تحولات منطقه را مورد رایزنی قرار دادند.
الکاظمی، نخست وزیر عراق در سخنانی از روابط تاریخی و محکم میان اردن و عراق سخن گفت و افزود: بر موضع ثابت درباره موضوعات مشترک تاکید می کنم. من از دیدار با رئیس جمهور مصر هم ابراز خرسندی می کنم.
وی تاکید کرد: منطقه ما نیازی به جنگ و درگیری های جدید ندارد بلکه به این نیاز دارد که همه ما همدل باشیم و برای تحقق ثبات و امنیت و توسعه و زندگی بهتر تلاش و در راستای صلح حرکت کنیم. عراق بر ثبات منطقه و آرامش در آن تاکید دارد و بر اساس گفتوگو میان طرف های فعال در سطح منطقه میسر می شود. عراق بر روابط متوازن با همه همسایگان اهتمام دارد و بر حمایت از حاکمیت، امنیت و ثباتش اصرار دارد.
نخست وزیر عراق بیان کرد: عراق با برادران و دوستان بر اساس احترام متقابل و عدم دخالت در امور داخلی تعامل می کند. ما خواهان ساخت آینده ای درخشان که برای ملتهایمان زندگی همراه با کرامت، صلح، ثبات، رفاه و عدالت اجتماعی به دنبال داشته باشد، هستیم.
الکاظمی تاکید کرد: ما بر موضع ثابت عراق در حمایت از آرمان فلسطین تاکید داریم و این حق ملت فلسطین است که کشورش را به پایتختی قدس شریف تشکیل دهد. ما بر اهمیت اراده جمعی برای نابودی ترویسم و غلبه بر آن از طریق همکاری منطقه ای و بین المللی فراگیر و مقابله با حامیان مالی و تسلیحاتی تروریست ها تاکید داریم. تکمیل نبرد علیه تروریستها با توجه به پیروزی که عراق در نبرد با داعش کسب کرده، ضروری است.
وی گفت: عراق بر اهمیت راهکار سیاسی برای حل بحران های منطقه بر اساس قاعده منافع مشترک تاریخی میان ملتها تاکید دارد تا وحدت و استقلال کشورهای منطقه حفظ شود. دیدگاه عراق بر اساس مشترکات و پرهیز از درگیری ها و تحقق تکامل و همکاری اقتصادی میان سه کشور از طریق توسعه مناطق صنعتی اقتصادی مشترک است. ما به دنبال افق های جدیدی برای همکاری در زمینه های اقتصادی، تجاری و سرمایه گذاری در بخش های برق، انرژی، زیرساختها و حمل و نقل، بهداشت هستیم.
الکاظمی بیان کرد: روابط تاریخی و جغرافیایی عراق با مصر و اردن، فرصت سرمایه گذاری طولانی مدت و تبادل تجاری گسترده را می دهد و اینکه تولیدات مشترک در بازارهای عراق، اردن و مصر باشد و این در تقویت بازار عربی نقش بسزایی دارد.
وی گفت: ما بر هماهنگی مواضع و سیاست های برای تحقق منافع و اهداف ملتهایمان تاکید داریم. عراق سکویی برای گفتگو و تثبیت تفاهمات به جای درگیری هاست. ملتهای ما تحمل درگیری های بیشتر را ندارند. جوانان ما اراده رقم زدن آینده بهتر را دارند. ما باید اراده را به واقعیت تبدیل کنیم. زبان جنگ به زبان توسعه و سازندگی تبدیل شود. اختلافات باید کنار گذاشته شود و بر مشترکات تاکید شود تا صلح و پیشرفت محقق شود. ملت های ما شایسته آینده بهتری هستند.
از سوی دیگر، عبدالله دوم پادشاه اردن هم در این نشست اعلام کرد: موضوع فلسطین همچنان موضوع اصلی در منطقه است. ما بر راهکار دو دولتی که پایان دهنده اشغالگری اسرائیل باشد و به تشکیل کشور مستقل فلسطین منجر شود، تاکید می کنیم.
وی افزود: تحولات شتابزده در منطقه ما و دخالت برخی بیگانگان ایجاب می کند که هماهنگی قوی و اقدام مشترک انجام شود.
عبدالله دوم تاکید کرد: موضوع امنیت غذایی بزرگترین چالش سال ۲۰۲۱ خواهد بود و این وحدت تلاش های ما و اندیشیدن راهکارهایی را طلب می کند.
همچنین عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر هم گفت: مصر آماده ارائه تجارب خود در همه زمینه ها به برادران در اردن و عراق و نیز انجام پروژ های توسعه مشترک است که طبق جدول زمانی اجرایی شود تا تاثیر مثبتی بر توسعه و زندگی شهروندان داشته باشد.
وی افزود: ما بر تقویت همکاری سیاسی و امنیتی تاکید داریم. اهمیت تلاش ها برای مقابله با چالش هایی که ثبات و امنیت منطقه را تهدید می کند، ضروری است.
در این نشست، تحولات فلسطین مورد بررسی قرار گرفت و مقامات مصر، عراق و اردن بر حمایت از ملت فلسطین برای دست یابی به حقوق مشروعش بر اساس قطعنامه های مشروع بین المللی تاکید کردند. همچنین تقویت همکاری اقتصادی، تجاری و سرمایه گذاری مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت. همکاری در زمینه انرژی، برق، زیرساخت ها، غذایی از محورهای دیگر این نشست بود. اوضاع سیاسی و امنیتی منطقه و تلاش های مبارزه با تروریسم نیز مورد رایزنی قرار گرفت.
سفر هیات ارشد اسرائیلی ـ آمریکایی به امارات
دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی سه شنبه شب اعلام کرد، هیاتی رسمی از اسرائیل روز دوشنبه آتی به ابوظبی می رود.
دفتر نتانیاهو اعلام کرد، هدف این سفر که با همراهی معاونان دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا صورت می گیرد، انجام مذاکرات با امارات است.
در بیانیه دفتر نتانیاهو آمده که جارد کوشنر ، مشاور ارشد ترامپ و آوی برکوویچ، فرستاده آمریکا در امور خاورمیانه هیات اسرائیلی به رهبری مئیر بن شبات، مشاور امنیت داخلی این رژیم را همراهی می کنند.
شبکه تلویزیونی "کان" اعلام کرد که این هیات با هواپیمایی اسرائیلی مستقیما از تل آویو به ابوظبی می رود.
اخیرا امارات در واکنش به اظهارات نتانیاهو در خصوص فروش جنگنده های اف ۱۶ آمریکا مذاکرات با این رژیم و آمریکا را لغو کرد.
امارات، اسرائیل و آمریکا روز سیزدهم اوت در بیانیه ای مشترک از توافق برای عادی سازی روابط میان ابوظبی و تل آویو خبر دادند.
با امضای رسمی توافق صلح امارات سومین کشور عربی خواهد بود که با رژیم صهیونیستی سازش می کند. مصر و اردن نیز به ترتیب در سال های ۱۹۷۹ و ۱۹۹۴ توافق صلح با تل آویو امضا کردند.
بیانیه مشترک ایران، ترکیه و روسیه درباره حملات اسرائیل و نفت سوریه
ترکیه، روسیه و ایران در بیانیهای مشترک بعد از رایزنیها حول سوریه در ژنو توافقات نفتی، یکی از شرکتهای آمریکایی و تشکیلات کردها در این کشور و نیز حملات مداوم اسرائیل را محکوم کردند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، نمایندگان ایران، ترکیه و روسیه در ژنو در این بیانیه به مصادره غیرقانونی و انتقالات درآمدهای نفتی که باید به دولت سوریه ارجاع داده شوند، اعتراض کردند. آنها قرارداد نفتی غیرقانونی بین شرکت آمریکایی و تشکیلات غیرقانونی کردها در شرق سوریه را محکوم کردند.
سه طرف همچنین حملات نظامی مداوم اسرائیل در خاک سوریه را محکوم کردند که آن به منزله نقض اصول بینالملل بوده و به ضرر حاکمیت سوریه و همسایگانش است و امنیت و ثبات منطقه را تهدید میکند.
در ادامه این بیانیه، بر تصمیم برای مقابله با انواع تروریسم و مقابله با طرحهای جداییطلبانه که به حاکمیت سوریه و تمامیت ارضی آن ضربه میزند، تاکید شد.
سه طرف همچنین آن را بر خلاف امنیت ملی کشورهای همجوار دانسته و بر ادامه همکاری کامل علیه گروههای تروریستی مثل داعش، النصره و القاعده و دیگر گروههای مرتبط با آنها تاکید کردند.
واکنش پامپئو به اظهارات مادورو درباره خرید موشک از ایران
«مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا بامداد چهارشنبه به وقت تهران در پیامی در توئیتر به اظهارات اخیر «نیکلاس مادورو» رئیس جمهور ونزوئلا درباره خرید تسلیحات از ایران واکنش نشان داد.
وی در پیامی در توئیتر نوشت: «این شگفت آور نیست که رژیم نامشروع مادورو به دنبال تسلیحات مرگبار ایران است. این دقیقا دلیل این است که چرا ما در حال بازگرداندن تمامی تحریم های سازمان ملل علیه ایران از جمله تحریم تسلیحاتی هستیم. ما این تحریم ها را کامل اجرا خواهیم کرد.»
«نیکلاس مادورو» رئیسجمهور ونزوئلا بامداد یکشنبه گذشته در واکنش به ادعای همتای کلمبیایی خود مبنی بر تصمیم کاراکاس برای خرید موشک از ایران، از این ایده استقبال کرد.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، مادورو در جلسه هیأت دولت که مستقیم از تلویزیون ونزوئلا نیز پخش شد، خطاب به «ولادیمیر پادرینو» وزیر دفاع این کشور تلویحاََ گفت، چرا ایده خرید موشک از ایران به ذهن خودشان نرسیده بود.
وی در ادامه افزود: «پادرینو، چه ایده خوبی که با ایران صحبت کنیم و ببینیم چه موشکهای کوتاه، میان و دور بردی دارند و با توجه به روابط عالی ما با ایران، امکان [خرید] آن را بررسی کنیم!».
رئیسجمهور ونزوئلا سپس برای تحقیر همتای کلمبیایی خود با لحنی طنزآمیز به وزیر دفاع خود گفت که سعی کند این نقشه را مخفی نگه دارد.