اظهارات شون مککورمک، سخنگوي وزارت خارجه آمريکا مبني بر احتمال حضور کاندوليزا رايس بر سر ميز مذاکره با ايران، با ذوقزدگي برخي رسانههاي مدعي اصولگرايي همراه شده است.
به گزارش خبرنگار «تابناک» به نقل از راديو صداي آمريکا، مككورمك در سخنانش از پيشنهاد مذاكرات مقدماتي كه برخي منتقدان آن را خيلي سخاوتمندانه خواندهاند دفاع كرد و گفت: «اين كه براي انجام مذاكرات كامل با آمريكا بر سر ميز و در سطح وزير امور خارجه، آنها بايد تعليق كنند، تعليق در ازاي تعليق همچنان پا برجاست. ما فكر ميكنيم كه اين پيشنهادي منطقي است و ايرانيها بايد آن را بپذيرند.»
وي افزود: «ما فكر ميكنيم كه در نهايت زماني كه حدود كمتر از دو ماه خواهد بود، ميتوان به هدف مطلوب رسيد؛ تعليق در ازاي تعليق و آغاز مذاكرات و احتمالا درباره همه مسائل.»
اين اظهارات کمارزش در حالي از سوي برخي رسانهها کوتاه آمدن آمريکا بر شمرده شده که کورمک در بخش ديگري از اظهاراتش گستاخانه براي ايران تعيين تکليف کرده و ميگويد: «پيشنهاد اين كشورها همچنين شامل پيشنهاد برگزاري دوره مذاكراتي مقدماتي است كه شش هفته به طول ميانجامد و در طول آن ايران از افزودن سانتريفيوژهاي بيشتر خودداري ميكند، در حالي كه سانتريفيوژهاي موجود به فعاليتشان ادامه ميدهند. در طول اين دوره ايران گفتوگوي هستهاي را با اعضاي «1+5» از جمله آمريكا درباره بسته مشوقها آغاز ميكند.
آمريكا در پايان دوره مذاكرات مقدماتي به گفتوگو ميپيوندد؛ مشروط بر اين كه در آن زمان، ايران غنيسازي را تعليق كند و در صورت تعليق غنيسازي، قدرتهاي بزرگ هم اجراي تحريمهاي شوراي امنيت عليه ايران را تعليق ميكنند.»
در حالي که آمريکا از مدتها پيش عضو گروه 1+5 بوده، بسته اخير پيشنهادي به ايران نيز با موافقت آمريکا آورده شده تا درباره آن با ايران مذاکره شود، در واقع وزارت خارجه آمريکا نهتنها عقبنشيني نکرده، بلکه گستاخانه تنها براي ورود ايران به مرحله پيشمذاکره، شرط عدم افزودن سانتريفيوژهاي بيشتر را اضافه کرده است!
اين در حالي است که پيشتر مقامات ارشد دولت نهم مذاکره براي مذاکره را رد کرده بودند و مذاکره قريبالوقوع دکتر جليلي با سولانا، مذاکره درباره پاسخ ايران به بسته پيشنهادي 1+5 است تا در صورت توافق روي نقاط مشترک، مذاکرات واقعي و جدي آغاز شود.
اکنون پرسش اينجاست که آيا ذوقزدگي رسانههاي مذکور، صرفا ناشي از حضور احتمالي خانم رايس در انتهاي مذاکرات مقابل طرف ايراني است؟
حال آنکه اين ذوقزدگيهاي ناشيانه، جايگاه طرف ايراني را در مذاکره با غربيها تضعيف کرده و اجازه گستاخي بيشتر را به آنها ميدهد.
اين در حالي است که وقتي سولانا در مذاکرات هستهاي ايران نمايندگي از سوي آمريکا را نيز بر عهده دارد، نکته مهم آن است که در مقطع پيش مذاکره، چه مواردي ميان ايران و طرف مقابل رد و بدل ميشود و چگونه ايران ميتواند با دادن کمترين امتياز، بيشترين تضمينها و امتيازها را از طرف مقابل دريافت کند و يک بازي برد ـ برد شکل دهد.
اما در صورتي كه تيم مذاكرهكننده، از كارايي لازم مقابل آمريكا و پنج كشور ديگر برخوردار نباشد و حاضر به پذيرش تمام خواستههاي طرف مقابل شود، منافع ملي كشورمان تضييع ميشود.
همچنين اگر اين تيم در قبولاندن دستكم بخشي از خواستههاي ايران و دريافت تضمينهاي لازم، موفق نشده و ناگزير به ترك مذاكرات شود، طرف آمريكايي با استفاده از رسانههاي خود، از اين اعلام آمادگي، استفاده تبليغاتي گستردهاي خواهد كرد.