باوجود قدمت 12 هزار ساله روستاي صخرهاي ميمند، بسياري از مسئولان کشوري و حتي کرمان از وجود اين روستا بي خبر هستند.
فرماندار شهربابک در گفتوگو با «البرز» با بيان اين مطلب گفت: در اين روستا 400 واحد دستکنده وجود دارد که ازجمله پتانسيلهاي کم نظير گردشگري کشور به شمار ميرود.
وي قرار گرفتن اين روستا در ميان مناطقي چون يزد، کرمان و فارس و عدم دسترسي مناسب به منطقه مذکور را از جمله عوامل عدم معرفي اين روستان به عنوان منطقه گردشگري اعلام کرد.
حميد افضلي افزود: از همين رو ايجاد محور ارتباطي تخت جمشيد به روستاي صخرهاي ميمند يک يک ضرورت ملموس و مطالبه فرهنگي براي رونق گردشگري کشور محسوب ميشود.
وي از فعال شدن کميتهاي به منظور مطالعات کارشناسي براي ايجاد اين محور گردشگري خبر داده و خاطر نشان ساخت: ساخت مسير اختصاصي گردشگري از تخت جمشيد تا ميمند، علاوه بر جذب گردشگران داخلي و خارجي، موجب پيشرفت اقتصادي و فرهنگي شهربابك و استان كرمان خواهد شد.
وي با انتقاد از قرباني شدن مناطق گردشگري طبيعي و باستاني کشور در ميان تبليغات يک سويه به برخي مناطق ديگر کشور تصريح کرد: مسير گردشگران داخلي در كشور بيشتر به محورهاي تهران، اصفهان و شيراز ختم ميشود، اين در حالي است كه استان كرمان و در كنار آن شهرستان شهربابك از آثار تاريخي، گردشگري و جاذبههاي طبيعي فراوان و منحصر به فردي برخوردارند.
وي از ساخت ۷۰كيلومتر از مسير اختصاصي گردشگري تخت جمشيد ـ ميمند تا سال آينده با بهره برداري از جاده هرات ـ ميمند خبرداده و ادامه داد: ساخت ۴۰تا ۵۰كيلومتر باقي مانده تا تخت جمشيد تنها هزينه به منظور ايجاد محور اختصاصي گردشگري تخت جمشيد ـ ميمند خواهد بود.
ميمند کجاست؟ميمند مرکز دهستان ميمند، بخش مرکزي، شهرستان شهربابک، واقع در استان کرمان است.
در ۳۶ کيلومتري شمال شرقي شهر بابک قرار دارد و دشت خاتونآباد (دهشتران) در جنوب و کوه خورين در شمال باختري آبادي است. مختصات ميمند ۲۳ ْ۵۵ طول جغرافيايي و ۱۴ ْ۳۰ عرض جغرافيايي است و ۲۲۴۰ متر از سطح دريا بالاتر است. ميباشد.
دهستان ميمند از شرق با دهستان پاقلعه، از شمال با دهستان راويز، از شمال غرب و غرب با دهستانهاي مدوارات و خورسند، از جنوب با دهستان خاتون آباد و از جنوب شرق با دهستانهاي پاريز و سرچشمه هم مرز است.
روستاي ميمند حدود ۴۰۰ واحد مسکوني (کيچه) و حدود ۲۵۰۰ اتاق دارد که در دل صخرههاي روبهروي هم کنده شده است.
موقعيت اين روستا از لحاظ استراتژيک داراي اهميت بوده. به قول ميمنديها: «اگر در ابتداي ميمند (که آن را گلوگاه مينامند) دو تفنگچي در دو طرف رودخانه مستقر شوند، به راحتي ميتوانند از ده دفاع کنند.»
لايه آذرين ضخيمي که بر روي روستا وجود دارد، مانند دژي طبيعي از نفوذ به روستا جلوگيري ميکند. تنها مسير دسترسي، شيارهاي طبيعي بهنام رخنه است که در مواقع لزوم بسته ميشدند. دستکندها در چندين تراز مختلف، در شيب کوه و دوطرف دره، کنده شدهاند و ميانگين اتاقهاي موجود در هر کيچه به ۴ ميرسد.
دکتر باستاني پاريزي در کتاب پيغمبر دزدان آورده: «ميمند از دهات معروف و قديمي شهربابک است، تمام اتاقهاي اين ده در دامنه کوه کنده شده و خانهها در دل سنگ است و هر کوچه که در دل کوه ميرود سه يا چهار اتاق دارد و مجموعاً قريب سيصد کوچه در دل سنگ فرو بردهاند و به همين سبب خانهها دودکش و بخاري ندارند و بدون منفذ است و از جهت تاريخي واقعاً از آثار اوليه تمدن بشري محسوب ميشود. در واقع يک آسمان خراش موربي است که هزاران سال است در دل سنگ کنده شده، اتاقها بخاري ندارد، راه عبور محدود است و دواب و آدميزاد تا حدودي زندگي مشترکي دارند، اين آبادي البته غيراز ميمند معروف فارس است….»
گفتني است: طي ايام نوروز گذشته ۲۲هزار گردشگر داخلي و خارجي از روستاي تاريخي ميمند بازديد كردند.
نمونهاي از كنده كاري روي سنگ