گنبد مسجد امام(ره) اصفهان چين خورد!+عکس

تأسفانه دوباره علائم بيماري و آسيب در بدنه‌ي گنبد و بخصوص در سطح جنوبي آن كه بيش از ديگر زوايا در معرض عوامل جوي مانند باد، باران و آفتاب بوده، مشخص شده است.
کد خبر: ۱۱۲۶۲۸
|
۱۶ مرداد ۱۳۸۹ - ۱۱:۱۱ 07 August 2010
|
6270 بازدید
در ضلع جنوبي ميدان نقش جهان اصفهان يكي از بي‌نظيرترين مساجد تاريخي دنيا كه يكي از شاه‌كارهاي معماري اسلامي نيز به‌شمار مي‌رود، قرار دارد كه از صدها متر دورتر هم گنبد زيباي اين بناي حدود 400 سال را مي‌توان ديد.

به گزارش ايسنا، يكي از نقاطي كه از آن‌جا گنبد مسجد امام (ره) را مي‌توان ديد، پاركينگ ضلع جنوبي مسجد، روبه‌روي بيمارستان خورشيد در خيابان استانداري اصفهان است؛ ولي سطح گنبد مسجد از اين زاويه چين‌خورده ديده مي‌شود!

در اين‌باره، يك كارشناس ارشد مرمت آثار تاريخي با اشاره به آخرين دوره‌ي مرمت بخش‌هاي آسيب‌ديده‌ي گنبد و كاشي‌كاري‌هاي معرق آن در حدود دو دهه پيش با نظارت سازمان ميراث فرهنگي، گفت: متأسفانه دوباره علائم بيماري و آسيب در بدنه‌ي گنبد و بخصوص در سطح جنوبي آن كه بيش از ديگر زوايا در معرض عوامل جوي مانند باد، باران و آفتاب بوده، مشخص شده است.

حميد مظاهري تهراني توضيح داد: رانش در بخش‌هايي از سطح كاشي‌كاري‌شده‌ي گنبد آغاز شده و پديده‌ي چين‌خوردگي كه ناشي از جدا شدن تدريجي تزيينات كاشي از بدنه‌ي اصلي است، در سطحي محدود، اما در حال پيشرفت به‌خوبي قابل مشاهده است.

وي با بيان اين‌كه به‌نظر مي‌رسد ملات گچ استفاده‌شده به‌مرور چسبندگي و استقامت خود را براي نگه داشتن كاشي‌ها از دست داده است، گفت: سرد و گرم شدن تزيينات كاشي بر اثر نور آفتاب يا نفوذ باران و پديده‌ي يخ‌زدگي، از جمله عواملي است كه به‌مرور سبب جدا شدن تزيينات كاشي از بدنه‌ي اصلي گنبد شده است. در چنين شرايطي، وزن كاشي و شيب‌دار بودن سطح نيز مزيد بر علت مي‌شود و فرآيند تخريب و تفكيك را تسريع مي‌كند.

اين مدرس دانشگاه ادامه داد: با توجه به دشواري، هزينه‌بر و زمان‌بر بودن فرآيند مرمتي و اجرايي كلي روي اين گنبد عظيم و باارزش، لازم است عمليات سريع و دقيقي براي رفع خطر، درمان آسيب‌هاي كنوني و پيش‌گيري از گسترش و عميق‌تر شدن تخريب‌ها، در دستور كار اداره كل ميراث فرهنگي و گردشگري استان اصفهان قرار گيرد.

مظاهري تأكيد كرد: اصولا گنبد در بناهاي اسلامي، يكي از زيباترين و در عين حال، آسيب‌پذيرترين بخش‌هاي سازه است. شكل هندسي ويژه‌ي قوس‌دار، سطح وسيع و گسترده، ارتفاع زياد، قدمت و نوع مصالح، تماس مستقيم با عوامل مختلف جوي، تكنيك‌هاي مختلف اجرا و تزيينات، ضريب آسيب‌پذيري گنبد را در مقايسه با ديگر بخش‌هاي يك بنا بسيار بالا مي‌برد. به همه اين عوامل بايد كمبود استادان چيره‌دست معماري و مرمت‌گري يا كهولت سن آن‌ها را براي كار روي گنبدهاي عظيم و مرتفع اضافه كرد.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟