در بررسیهای انجام شده توسط محققین مرکز تحقیقات شیلاتی آبهای دور چابهار وابسته به موسسه تحقیقات شیلات ایران در چند روز اخیر شکوفایی پلانکتونی با تراکم بیش از ۶ میلیون سلول در لیتر مناطق بریس و پساندر واقع در منطقه شرقی چابهار دیده است.
به گزارش خبرگزاری مهر، هر ساله در این فصل مناطق جنوب شرقی چابهار با شکوفاهای پلانکتونی مختلفی که غالب آنها از خانواده داینوفلاژلهها هستند مواجه میشود. در سالهای گذشته نیز تلفات در گونههای مختلف مشاهده و گزارش شده است. شناساییهای اولیه در مرکز تحقیقات مشخص کرد که گونه مذکور chatonella sp است.
از گونههای این خانواده یک گونه به نام chatonella marina دارای بیوتوکسین است که شکوفایی آن همواره با تلفات همراه است.
در ۲ روز اخیر بررسیها نشان داد که فیتوپلانکتونها دچار لیز سلولی شده و رنگ قهوهای متمایل به زرد که محتویات درون سلولی آنها است سبب این تغییر رنگ در آب شده است.
طول نوار ساحلی در پسابندر حدودا ۱۲ کیلومتر است که تلفات ماهی، علاوه بر پهنه آبی در نوار ساحلی پراکنده شده است. با توجه به اطلاعات به دست آمده از صیادان هر ساله در این زمان رنگ آب تغییر میکند و به اصطلاح مردم بومی میگویند که «دریا مریض است» و معمولا متعاقب این تغییر رنگ، تلاطم آب ناشی از امواج، این امر را بهبود بخشیده و رنگ آب به شکل طبیعی برمی گردد.
با توجه به رنگدانههای موجود در پلانکتونهای گیاهی و جلبکهای سبز ـ آبی موجود در ستون آب و ترکیب این دو، رنگ قهوهای تیره حاصل میشود که معمولا از چند روز تا بیش از یک هفته بسته به وضعیت دریا در منطقه شکوفا شده باقی میماند.
این پدیده هم اکنون شفافیت آب را شدیدا کاهش داده و در آخرین بررسی ۴۰ سانتی متر ثبت شده است. پیش بینی میشود که این حالت در روزهای آینده رو به کاهش بگذارد و این در صورتی است که وضعیت فیزیکی دریا از حیث امواج افزایش یابد؛ درغیراین صورت مدت بیشتری طول خواهد کشید تا عمل پاکسازی طبیعی در منطقه صورت پذیرد.