سرويس بين الملل ـ سرانجام شركت ملي نفت ايران، پس از ماه ها كه نمي توانست پول نفت صادراتي ايران به هند را از اين كشور بگیرد، در نامه اي تهديدآميز به شركت هاي طرف قرارداد خود در هند به آنان هشدار داد، در صورتي كه پول نفت ايران را نپردازند، ايران صادرات نفت خود به اين كشور را قطع خواهد كرد.
به گزارش «تابناک»، نشريه هندي «هندو تايمز» خبري را منتشر كرده است كه بر پایه آن، در نامه اي كه شركت ملي نفت ايران خطاب به طرف هندي فرستاده، آمده است كه اگر هندي ها پول نفت وارداتي از ايران را تا این ماه نپردازند، از ماه آگوست سال جاري، صادرات نفت ايران به اين كشور قطع خواهد شد.
اين نامه خطاب به سه شركت و پالايشگاه «منگولار، پتروشيميكال و ايسار»، صادر شده است؛ سه شركتي كه به صورت عمده به وارد كردن نفت از ايران مشغول هستند.
اکنون جمهوری اسلامی ايران، روزانه چهارصد هزار بشکه نفت به هند صادر مي كند كه از دسامبر گذشته به دليل دستورالعمل جديدي كه بانك مركزي اين كشور صادر كرده، پرداخت پول نفت ايران با مشكل روبه رو شده و تاكنون دو طرف نتوانسته اند راهکاری براي اين موضوع پيدا كنند.
بنا بر این گزارش، هم اکنون ايران 12 درصد از نفت توليدي خود را به هند صادر مي كند، در حالي كه 20 درصد آن را به چين می فرستد که بدين ترتيب، مي توان گفت هند دومين خريدار اصلي نفت ايران پس از چين است.
در حال حاضر مقامات هندي مايلند كه پول نفت ايران را از طریق امارات، تركيه و يا روسيه به ايران پرداخت كنند، ولی اين كشورها به دليل حجم بالاي مقدار پولي ـ كه مبلغ آن نزدیک سیزده ميليارد دلار در سال برآورد مي شود ـ كه هند باید سالانه به ايران بپردازد، از اين كار خودداری مي كنند.
از سوی دیگر، يكي از راهکارهاي ديگري كه مقامات هندي به دنبال استفاده از آن هستند، پرداخت پول نفت ايران با ارز خودشان يعني روپيه است؛ موضوعي كه تاكنون وزارت دارايي اين كشور، موافقت خود را با اين طرح اعلام نكرده است.
از سویی، ايران هم اکنون نفت خود را به كشورهاي چين و كره جنوبي به نرخ ارز رسمي اين دو كشور پرداخت مي كند و از آنجا كه تراز بازرگاني ايران با اين دو كشور در حد بالايي است و واردات و صادرات ايران به اين دو كشور با هم برابري مي كند، تقريبا به صورت معامله اي پاياپاي به پايان مي رسد، در حالي كه واردات ايران از هند ـ كه عمدتا واردات چاي است ـ سالانه دو ميليارد دلار بيشتر نيست، حال آن كه صادرات ايران به هند، نزدیک سیزده ميليارد دلار در سال است.
در همین حال، بانك مركزي هند در دسامبر سال گذشته، ارایه تسهيلات بانكي براي خريد نفت و گاز از ايران را متوقف كرد و از آن زمان دو كشور به دنبال يافتن واسطهاي براي انتقال پول نفت خريداري شده از ايران هستند.
گفتنی است، تصميم بانك مركزي هند در توقف ارایه تسهيلات بانكي براي خريد نفت و گاز ايران، چند هفته پس از ديدار باراك اوباما، رييس جمهور آمريكا از هند اعلام شد و مقامات آمريكايي از اين تصميم استقبال كردند.
به هر روی، هرچند تحريمهاي شوراي امنيت سازمان ملل متحد شامل فروش و صادرات نفت ايران نمي شود، آمريكا در اقدامي يكجانبه شركتهاي نفتي بينالمللي را از خريد نفت ايران برحذر داشته و جريمههاي سنگيني را براي آنها وضع كرده است.
این گزارش در پایان آورده است، در ماه جولاي ۲۰۰۹، آمريكا با تشديد تحريمهاي يكجانبه عليه ايران، شركتهاي آمريكايي را از صدور فرآوردههاي نفتي به ايران و يا سرمايهگذاري در بخش انرژي اين كشور منع كرد و محدوديتهايي را براي شركتهاي غير آمريكايي هم كه به چنين اقداماتي مبادرت كنند، در نظر گرفت.
اتحاديه اروپا نيز پس از آن، تحريم هاي مشابهي عليه جمهوري اسلامي به اجرا گذاشت.