هشدارهاي خشک شدن دومین دریاچه آب شور دنیا چند سالی است که به گوش می رسد هشدارهايي كه اين روزها رنگ واقعيت به خود گرفته است و مسئولاندر حال حاضر تنها با ارائه طرحهایی كه"نوشدارو پس از مرگ سهراب" است ميخواهند آب رفته را به جوي بازگردانند.
به گزارش فارس، از چند سال گذشته تا به امروز زمزمههای خشک شدن دریاچه ارومیه، دومین دریاچه آب شور دنیا به گوشها می رسد که با پیشروی خشکی در این دریاچه تازه مسئولان کشور به عمق فاجعه پی بردهاند.
دریاچه ارومیه در زمانهای گذشته با نام قدیمی دریاچه چیچَست زیستگاه پرندگان زیبا و فلامینگوهایی بوده است که با خشک شدن این دریاچه دیگر نمی توانیم شاهد پرواز این پرندگان زیبا و رقص فلامینگوهای این دریاچه باشیم.
بر اساس آخرین پیشبینی ها، کارشناسان معتقدند که حداقل 5 سال طول می کشد که این دریاچه خشک شود همچنین به اعتقاد برخی دیگر از کارشناسان با وجود مساحت 5 هزار و 700 کیلومتری دریاچه ارومیه، در حال حاضر 2 هزار و 700 کیلومتر از این دریاچه تبدیل به شورهزار شده است.
کارشناسان و صاحبنظران استفاده بیش از حد از آب این دریاچه برای مصارف کشاورزی، احداث سدهای متعدد بر آب دریاچه، تبخیر زیاد در پی گرم شدن هوا و برداشتهای غیرمجاز از آبهای زیرزمینی در پی حفر چاه را از دلایل خشک شدن این دریاچه می دانند.
همچنین با وجود اینکه طرح جامع مدیریت حوضه آبخیز دریاچه ارومیه در سال 89 به تصویب دولت رسید ولی از زمان تصویب این طرح هنوز اقدام قابل توجهی برای جلوگیری از خشک شدن این دریاچه از سوی مسئولان کشور انجام نگرفته است تا اینکه با پیشرفت خشکی در این دریاچه و انجام اعتراضاتی ازسوی مردم، مسئولان به یکباره و با همدیگر به فکر نجات این دریاچه افتادهاند.
در این راستا 66 نماینده مجلس با ارائه طرح 2 فوریتی انتقال آب از دو رودخانه سیلوه در پیرانشهر و رودخانه ارس به دریاچه ارومیه برای جلوگیری از خشک شدن این دریاچه قصد داشتند تا جلوی خشکی این دریاچه را بگیرند اما در ادامه این بررسی متأسفانه به دلیل مخالفت برخی از نمایندگان با بررسی 2 فوریت آن، قرار شد که این طرح به صورت عادی در کمیسیون مربوط بررسی شود.
همچنین در این میان سازمان محیط زیست نیز برای نجات دریاچه ارومیه، دست به کار شده و با تهیه طرحهایی مانند جابجایی حوزه به حوزه آبریز، انتقال آب خزر به این دریاچه، انتقال آب از حوزه آبریز ارس، انتقال آب از حوزه آبریز کردستان و بارور کردن ابرها قصد مقابله با خشکی این دریاچه را دارد.
با توجه به اینکه دریاچه ارومیه با داشتن آب و هوای مساعد و جذابیتهای گردشگری می تواند به قطب گردشگری در منطقه تبدیل شود و فرصتی برای جذب توریست در کشور ما نیز فراهم کند و منبع درآمدی برای ما محسوب شود اما مسئولان با بی توجهی نسبت به خشکی این دریاچه مسبّب نابودی آن شدهاند و حتی زمانی که احداث سدهای متعدد بر روی رودخانه جان این دریاچه زیبا را به خطر انداخته بود، به آن توجهی نشان دادند به همین دلیل امروز ما شاهد خشک شدن دریاچه ارومیه شدهایم.
نوشدارو پس از مرگ سهراب؛ در حال حاضر هم که ماجرای خشک شدن دریاچه ارومیه در رسانه ها مطرح شده است مسئولان محیط زیست به فکر جلوگیری از احداث سد بر روی این دریاچه و گرفتن حقآبه از سدهای در حال ساخت افتادهاند و به مانند ضربالمثل قدیمی "نوشدارو بعد از مرگ سهراب" عمل کردهاند.
اما چرا پيش از آنكه اين درياچه به اين روز بيفتد مسئولان چارهای نیندیشیدند که این ثروت ملی برای آیندگان محفوظ بماند؟پاسخ ما به آیندگان برای خشک شدن دریاچه ارومیه، ثروتی که متعلق به تمام ملت ایران است، چه خواهد بود؟ این پرسشی است که مسئولان باید به آن پاسخ دهند.