سرویس اجتماعی ـ هند سرزمینی است با فرقهها و مذاهب گوناگون؛ کشوری که هر ساله شمار بسیاری فستیوال و جشنواره آیینی و مذهبی در آن برگزار میشود و برای مسافران، خبرنگاران و عکاسان دیگر کشورها جذابیتهای فراوانی دارد.
نشنال جئوگرافیک در گزارشی که از دیدنیها، فرهنگ و سنتهای هند منتشر کرده، مدعی شده که برای دیدار کامل از هند، باید هفت سال تمام در این کشور به گشت و گذار بپردازید و قسمت زیادی از این زمان را صرف دیدن جشنوارههای سنتی هند کنید؛ اما در میان جشنوارههای رنگ به رنگ هندیها، «دیوالی» یا جشن چراغها که هر ساله به مدت پنج روز ـ در ماه نوامبر ـ برگزار میشود، فراگیرترین جشن است؛ جشن بزرگی که در سراسر هند و بسیاری از نقاط جهان برگزار میشود.
به گزارش «تابناک»، دیپاوالی یا دیوالی، مراسمی برای گرامیداشت روزی است که به عقیده هندوها، در آن روز خوبي بر بدي غلبه كرده است و نور و روشنايي جايگزين سياهي و تاريكي شده است؛ از اين رو طي پنج شبانهروز هر شب فانوس ها و چراغهايي را روشن ميكنند و به آتش بازي ميپردازند تا خاطره آن پيروزي را گرامي بدارند.
در ميان 72 فرقه هندوها، هرچند همگي به اين مراسم اعتقاد دارند، ولي ديوالي نزد فرقههاي جينيسم و سيكها معناي ديگري دارد، به گونهای كه سال نوي جينيسم با ديوالي آغاز مي شود. این جشن برای طرفداران فرقه جینیسم به مثابه آغاز سال نو است و سیکها بر این باورند که در روزهای دیوالی هارگوبیند (از بزرگان این فرقه) و 52 شاهزاده دیگر از زندان جهانگیر خان آزاد شدند.
هندوها دیوالی را روزی میدانند که راما پس از چهارده سال جلای وطن و جنگ با بدیها به خانه بازگشت.
اين مراسم از سنتهاي اصلي هندوهاي شمال هندوستان است و اصليترين روز آن، سومین روز است كه ماه جديد ديده ميشود.
هندوها تلاش بسیاری دارند كه اين مراسم را آدابي سنتي و ملي و نه مذهبي معرفي كنند تا از اين راه، مسلمانان و مسيحيان هند را نيز به حيطه ديپاوالي وارد کنند. از اين روی، در مراسم گوناگون، سمبلهاي اسلامي و مسيحيت و بودايي را در كنار سمبلهاي هندو قرار ميدهند، ولی بسياري از مسلمانان و مسيحيان هندي، از پذیرش اين عيد به عنوان عيدي ملي طفره ميروند و آن را مختص به هندوها ميدانند. در اين روزها، هندوها لباسهاي نو به تن ميكنند و به ديدن يكديگر ميروند و دسته جمعي مراسم دعا و نيايش را براي خداهاي متعدد خود به جای ميآورند.
سیکها این جشن را با روشن کردن شمع در برابر معبد طلایی آمریتسار گرامی میدارند.
آتش بازی در حیدرآباد به مناسبت دیوالی
کودکان هندی در مرز هند و بنگلادش با روشن کردن شمع دیوالی را جشن میگیرند
یک زن هندی در حال خرید گل در بازار حیدرآباد، چند روز پیش از دیوالی؛ هندیهای در این ایام خانه خود را با این گلها آذین میبندند
چند روز پیش از دیوالی، یک زن هندی در حال فروش شعمدان سفالی
یک زن هندوی نپالی در کاتماندو در حال آذین بستن یک گاو برای جشن دیوالی
در آستانه دیوالی، تقاضای گل در هند بسیار بالا میرود
یک زن هندی در حال رنگ کردن مجسمه Laxmi، الهه رحمت هندوها در امریستار