سرویس اقتصادی ـ کشورهای آمریکای لاتین که در دهه 80 قربانی سیاستهای اقتصادی غرب شدند و با اجرای نسخههای صندوق بینالمللی پول، بدترین دوران اقتصادی خود را با تورمهای نزدیک به 100 درصدی به چشم دیدند، گویی این بار هشیارتر شده اند و در بحران کنونی غرب، تنها کشورهایی هستند که نه تنها متضرر نشدهاند، بلکه منافع خود را به خوبی ذنبال میکنند.
به گزارش «تابناک»، در حالی که بحران بدهی منطقه یورو به شدت موجب کاهش اعتماد سرمایهگذاران شده است، کشورهای آمریکای لاتین از این فرصت بهترین
استفاده را میبرند.یکی از تحلیلگران گروه سرمایهگذاری در کلمبیا
در این باره گفت: این منطقه به طرز انکارناپذیری برای سرمایهگذارانی جذاب است که میخواهند سرمایههای خود را از آمریکا و اروپا به مقصد امن دیگری ببرند.
نرخ بیکاری پایین، رشد مصرف و هزینههای بخش خصوصی و افزایش رشد اقتصادی، موجب شده تا کشورهای آمریکای لاتین تلاش گستردهای برای جذب سرمایهگذاران خارجی آغاز کنند.
سرمایهگذاران خارجی هم که به شدت نسبت به بازارهای مالی منطقه یورو و به طور کلی اروپا بیاعتماد شدهاند، از سرمایهگذاری در بازارهای جدید استقبال میکنند.
بنا بر این گزارش، کارشناسان اقتصادی بر این باورند که کشورهای آمریکای لاتین تا اندازه بسیاری، از تأثیرات منفی بحران مالی و بدهی منطقه یورو در امان بودهاند. بازار آمریکای لاتین برای سرمایهگذارانی که میخواهند سبد سرمایهگذاری خود را متنوع کنند، بازار بسیار جذاب و خوبی است.
اما کشورهای این منطقه هم برای از دست ندادن این فرصت کارهایی را انجام میدهند.
روز جمعه، کشورهای آمریکای لاتین در بوینوس آیرس
تشکیل جلسه دادند تا درباره چگونگی مقابله با بحران مالی در جهان، بحث و تبادل نظر کنند. در این نشست، تأثیر احتمالی بحران مالی بر منطقه و راهکارهای موجود برای آینده بررسی میشود.
معاون رئیسجمهور آرژانتین در این نشست گفت: کشورهای منطقه با همکاری هم به سمت آیندهای باثبات پیش میروند. آنچه اقتصادها به آن نیاز دارند، رها شدن از شر بدهیها، رشد، رقابت و مهمتر از همه اشتغالزایی است. ما به ثبات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی نیاز داریم.
ذکر این مهم لازم است که رشد اقتصادی منطقه آمریکای لاتین تا اندازه بسیاری به تقاضای داخلی وابسته است. نرخ بیکاری برزیل در ماه سپتامبر به کمتر از 6.22 درصد رسید که این پایینترین رکورد در تاریخ اقتصادی برزیل است.
نرخ بیکاری مکزیک در سال 2010 به 5.4 درصد رسید؛ در حالی که این رقم در آمریکا بیش از 9.6 درصد و در اتحادیه اروپا، بیش از 9.9 درصد بوده است.
کشورهای آمریکای لاتین با شمار بیکاران کمتر، مصرف بیشتر و نرخ رشد بالاتر، سرمایهگذارانی را جذب میکنند که در بحبوحه بحران مالی جهانی به دنبال پناهگاهی برای سرمایههای خود هستند.
فرصت بینالمللی و استفادههای ایرانیاکنون که اقتصادهای ضعیف جهان همچون کشورهای نامبدره، در حال بهره برداری و بیشترین بهرهبرداری از فرصت سرمایههای سرگردان بینالمللی هستند، جای پرسش بزرگی از مسئولین اقتصادی کشور پیش میآید. این بار قصد مقایسه ایران با چین را نداریم که به دومین اقتصاد جهان بدل شده؛ اما آیا پتانسیلهای اقتصاد ایران از آرژانتین، مکزیک و برزیل نیز کمتر است؟
فرصت پدید آمده در جابجایی قطبهای اقتصادی جهان که هم اکنون شرق آسیاییها بهره خوبی از آن می برد تا اندازهای است که کشورهای تا بیست سال پیش، کاملا مستعمره آمریکای لاتین را نیز بهرهمند ساخته است.
هرچند وجود تحریمهای جهانی، سد بزرگی در برابر جذب سرمایههای خارجی است، نباید از یاد برد که دستیابی به موفقیت اقتصادی، دقیقا در چنین شرایطی، مصداق واژه جهاد اقتصادی است که این روزها کمتر از آن یاد میشود.
شاید بتوان گفت، فرصت پدید آمده بینالمللی، دقیقا شرایطی را رقم زده که در پیش گرفتن یک دیپلماسی اقتصادی نوین از سوی مسئولین اقتصادی و سیاست خارجی ایران را ایجاب میکند.