در حالی که هیأت بلندپایهای از بازرسان آژانس از روز گذشته وارد ایران شدهاند تا ضمن بازرسی بر تأسیسات ایران با مقامات ایرانی هم دیدار داشته باشند، مجله آمریکایی تایم از مأموریت این مأموران در ایران پرده برداشت.
به گزارش «تابناک»، غرب با این فرض که تمایل ایران برای گفتوگو، ناشی از کارآمد بودن تحریمها علیه این کشور است، دوباره بازرسان آژانس را به ایران فرستاده است.
مجله تایم در این باره نوشته است، مهمترین مأموریت بازرسان آژانس، بازدید از سایتهای ایرانی و همچنین دانشمندان کلیدی ایران است.
این مجله مدعی شده است، در صورتی که ایران اجازه دهد با دانشمندان کلیدی این کشور مصاحبه شود، نشان خواهد داد که گروه 1+5 میتواند با ایران گفتوگو را از سر بگیرد. در غیر این صورت، لازم است سیاست دیگری در این زمینه در پیش گرفته شود.
تایم با استناد به یادداشت هفته گذشته نشریه «فایننشال تایمز» نوشته است: غرب باید روشن بگوید که میتواند با چه میزان از توانایی هستهای که ایران داشته باشد، کنار بیاید و در کنار آن زندگی کند، چرا که احتمالا هر گزینه، جز نظارت کردن برنامه هستهای ایران در قالب «ان.پی.اتی»، برای غرب راضی کننده نخواهد بود و برای همین، در صورتی که ایران چنین چیزی را نپذیرد، مذاکره ای نخواهد شد.
در همین حال، تایم به پیشنهاد حسین موسویان، دیپلمات سابق ایرانی اشاره کرده است که بر پایه آن، غرب حق برخورداری ایران از غنیسازی اورانیوم را به رسمیت بشناسد و تحریمهای اعمالی علیه ایران را لغو کند و در مقابل ایران نیز در برنامه هستهای خود شفافیت به خرج داده و اجازه نظارت کامل بر همه تأسیسات هستهای خود را صادر کرده و اورانیوم را در سطوح پایین غنی کند.
هماکنون اسرائیل و فرانسه کاملا با غنیسازی اورانیوم در ایران مخالفند و بر این باورند چون توانایی هستهای ایران میتواند استفاده دوگانه برای آن کشور داشته باشد، ایران حتی حق غنیسازی در سطوح پایین را ندارد، ولی باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا هنوز موضع خود را در این زمینه مشخص نکرده است. در واقع اوباما هنوز آشکارا نگفته است که با حق ایران برای غنیسازی در سطوح پایین به عنوان بخشی از یک راهکار مسالمت آمیز برای حل مسأله هستهای ایران موافق است یا نه.
این در حالی است که هیلاری کلینتون در روزهای گذشته، گفته است که در جستجو برای راهکاری مسالمت آمیز برای حل پرونده هستهای ایران، اگر این کشور همه تعهدات خود در مقابل آژانس بینالمللی انرژی اتمی را انجام دهد، طبیعتا میتواند از حق غنیسازی اورانیوم برای خود نیز برخوردار باشد.
این موضع کلینتون نسبت به برنامه هستهای ایران، در حالی است که هم رژیم اسرائیل و هم سناتورهای سنا، به دنبال این هستند که از دولت بخواهند ایران که نه به سمت نظامی کردن برنامه هستهای خود رود و نه توانایی چنین کاری را داشته باشد.
با این همه، «رونالد بورگس»، رئیس آژانس دفاع ملی آمریکا، به سناتورها گفته است که ایران امروز توانایی علمی و صنعتی برای ساخت سلاح هستهای را دارد، ولی تا کنون چنین تصمیمی نگرفته است.
افزون بر وی کپلر، رئیس اطلاعات ملی آمریکا نیز گفته است، برآوردهای همه آژانسهای اطلاعاتی آمریکا، این موضوع را تأیید میکند که ایران توانایی ساخت سلاح هستهای را دارد، ولی تا کنون تصمیمی برای ساخت سلاح هستهای نگرفته است.