به دنبال برگزاری مذاکرات هستهای میان ایران و گروه ۱+۵ در مسکو، اخبار و تحلیلهای مرتبط با این موضوع، مهمترین عناوین امروز مطبوعات جهان را درباره ایران به خود اختصاص دادهاند. روزنامهها، خبرگزاریها و سایتهای خبری، هر یک از موضعی خاص و زاویهای گوناگون به این موضوع نگریسته و آن را تحلیل و ارزیابی کردهاند.
به گزارش «تابناک»، مطبوعات گوناگون بینالمللی هر یک کوشیدهاند از نگاه و زاویه خاص خود به مذاکرات امروز نگاه کنند. روزنامه «نیویورک تایمز» در مطلبی با نام مواجهه ایران با یک انتخاب حیاتی در آخرین دور مذاکرات، نقطه تمرکز خود را بر موضوع تحریمهای بینالمللی علیه ایران قرار داده است. این روزنامه مدعی شده ایران در مذاکرات مسکو با یک انتخاب مهم روبهروست: انتخاب میان برنامه هستهای و یا اقتصاد. در حقیقت، این روزنامه در راستای جو غالب حاکم بر غرب، ادعا میکند تحریمهای بینالمللی موجب آمدن ایران پای میز مذاکره شده؛ اما در عین حال مینویسد، بعید است غرب با تعویق تحریمها موافقت کند.
خبرگزاری
«رویترز»، جو حاکم بر مذاکرات را جوی مشوش و متشنج معرفی کرده و نوشته است، قدرتهای جهانی برآنند تا در مسکو از شکست دیپلماسی درباره برنامه هستهای ایران و نیز وقوع جنگی جدید در خاورمیانه جلوگیری کنند.
رویترز مینویسد: نتایج شکست این مذاکرات میتواند بسیار وخیم باشد و در این رابطه به تهدیدات اسرائیل علیه ایران و همچنین اوضاع نامساعد بازارهای نفت اشاره میکند. با این حال، به نوشته این خبرگزاری، پس از ماهها مذاکره، نشانهای از نزدیک شدن مواضع طرفین به یکدیگر به چشم نمیخورد.
سایت شبکه خبری
«بی.بی.سی» نوشته است، درخواستهای غرب از ایران در مذاکرات امروز، همان مواردی است که پیش از این و در دورههای پیشین مذاکرات توسط آنان مطرح شده بود: توقف غنیسازی در سطح ۲۰ درصد؛ خارج کردن همه حجم اورانیوم ۲۰ درصد غنی شده از ایران و تعطیلی تأسیسات غنیسازی اورانیوم در «فردو». در مقابل، این کشورها میگویند آمادهاند تا درباره سازوکارهای ایمنی هستهای با ایران همکاری کنند.
روزنامه
«هاآرتص» به موضع اسرائیل در مذکرات هستهای اشاره کرده و مینویسد این رژیم نسبت به اینکه اقدامات دیپلماتیک درباره ایران به موفقیت برسد، تردید دارد. با این حال، نباید، تلاش دیپلماتیک بسیاری را که از سوی کشورهای غربی در این رابطه در جریان است، نادیده گرفت.
این روزنامه مینویسد با توجه به همه شرایط، انتظار بسیاری است که گمان کنیم مذاکرات مسکو به نتیجه فوقالعادهای میرسد که جهان را از بابت «تهدید ایران» آسوده خاطر میکند.
اما از سوی دیگر، روزنامه
«چاینا دیلی» موضع ایران نسبت به مذاکرات را بازتاب داده و نوشته مقامات ایرانی در آستانه این مذاکرات بر حقوق هستهای کشور خود تأکید دارند. این روزنامه به اظهارات روز گذشته علی اکبر صالحی، وزیر خارجه کشور و علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی را که بر حقوق هستهای ایران تأکید کردهاند، اشاره کرده است.
در پایان، روزنامه
«تایمز هند» نیز با اشاره به مذاکرات امروز، نوشته که هند این مذاکرات را از نزدیک و با دقت دنبال میکند. به نوشته این روزنامه، اصلیترین دلیل توجه هند به این موضوع، ارتباط مستقیم آن با مسأله تحریمهای ایران، به ویژه در بخش نفت است؛ بنابراین، در صورت شکست مذاکرات، هند ناچار خواهد شد، خرید نفت خود از ایران را در فشارهای آمریکا بیش از پیش کاهش دهد و همچنین افزایش قیمتهای جهانی نفت، میتواند موجب تضعیف موقعیت اقتصادی هند شود.