وضعیت نیروهای دریایی ایران و آمریکا در خلیج فارس، جنبههای گوناگون تحریم نفتی ایران، کاهش واردات نفت ژاپن از ایران، موضع چین نسبت به تحریمهای نفتی وضع شده از سوی آمریکا و برگزاری نشست گروه تماس سوریه، بدون حضور ایران، از مهمترین مطالب امروز مطبوعات جهان درباره ایران است.
به گزارش «تابناک»، «آسوشیتدپرس» اقدام به انتشار اظهارنظر دریادار «جاناتان گرینرت»، فرمانده عملیات دریایی آمریکا، درباره وضعیت نیروهای آمریکا و ایران در خلیج فارس کرده است. وی در این رابطه گفته است: اوضاع در خلیج فارس آرام بوده و هیچ گونه فعالیت تحریکآمیزی رخ نداده است.
گرینرت همچنین افزوده که نیروی دریایی ایران در مقابل کشتیهای آمریکایی، به گونهای «حرفهای و مؤدبانه» رفتار کرده و بر خلاف برخی موارد در گذشته که عملیاتهایی در نزدیکی کشتیهای آمریکایی انجام میگرفت، از هر گونه اقدام تحریکآمیز پرهیز کرده است.
اما بر خلاف بعد نظامی، در عرصه اقتصادی اظهارنظرها به این آرامی نیست. روزنامه «فایننشال تایمز» با اشاره به حاصل نشدن نتیجه مورد نظر غرب از مذاکرات مسکو، نوشته است که تحریمها علیه ایران باید از آن چیزی که هست، شدیدتر شود. به نوشته این روزنامه، تحریمهای نفتی ایران تاکنون به اندازه کافی سفت و سخت نبودهاند و ایران هم توانسته آنها را دور بزند.
از سوی دیگر، با توجه به یکجانبه بودن این تحریمها، ایران هنوز شرکایی برای تجارت نفتی خود دارد. همچنین این روزنامه مینویسد باید برای ایران ضربالاجل تعیین شود تا ایران وادار شود در مدت زمان مشخصی، رویکرد خود را در زمینه برنامه هستهای تغییر دهد.
در همین حال، «رویترز» خبر داده که واردات نفت ژاپن از ایران در ماه می سال جاری میلادی، نسبت به مدت مشابه سال پیش، تقریباً به نصف کاهش یافته است. در این گزارش، به آمارهای وزارت امور مالی ژاپن استناد شده که نشان میدهد، واردات نفت این کشور از ایران در مدت یادشده، 46.5 درصد کاهش یافته و به 106162 بشکه در روز رسیده است. این میزان همچنین نسبت به ماه آوریل سال جاری، 7.4 درصد کاهش داشته است.
اما از سوی دیگر، «پیپل دیلی»، روزنامه رسمی چین با اشاره به اینکه ایالات متحده چین را در فهرست کشورهای معاف از اعمال تحریم نفتی ایران قرار نداده، نوشته، به هر حال این کشور بر سر موضوع تحریمها با آمریکا مصالحه نخواهد کرد. در بیان دلایل این امر، پیپل دیلی مینویسد از یک سو درصد بالایی از نفت مصرفی در چین از ایران تأمین میشود و از سوی دیگر، چین رویکردی دوستانه نسبت به ایران دارد. در این مطلب اشاره شده، تنها چیزی که ممکن است چین را از خرید نفت از ایران بازدارد، صدور قطعنامهای از سوی سازمان ملل است، نه تحریمهای یکجانبه آمریکا.
روزنامه «حریت» ترکیه، خبر برگزاری نشست گروه تماس سوریه و دعوت نشدن ایران به این نشست را منتشر کرده است؛ اما نکته جالب در مطلب این روزنامه آن است که نکته محوری بحث، تنها ایران است و این موضوع که عربستان نیز به این نشست دعوت نشده، در حاشیه قرار گرفته است.
در پایان، این روزنامه به سخنان هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا اشاره کرده که گفته امید بسیاری دارد که نشست پیش روی در ژنو به نقطه عطفی در حل بحران سوریه تبدیل شود.
همچنین روزنامه پاکستانی «نیوز اینترنشنال» که روز گذشته از درخواست پاکستان از روسیه برای حمایت مالی خط لوله گاز ایران به پاکستان خبر داده بود، امروز خبر اعلام موافقت روسیه با این امر را منتشر کرده است. به نوشته این روزنامه، روسیه با افزایش کمک مالی و فنی به پاکستان به منظور ساخت خط لولهای 786 کیلومتری از مرز ایران به درون سرزمین پاکستان موافقت کرده است.