این سخن به نظر درست میآید که هر کس از تاریخ عبرت نگیرد، خود عبرت دیگران خواهد شد.
«تابناک» کمی تاریخ مرور میکند. باشد که عدهای عبرت گیرند.
هزار
و چهارصد سال پیش، امیرمومنان علی ـ علیهالسلام:
«و احذروا ما نزل بالامم قبلکم من المثلات بسوء الانفال و ذمیم الاعمال فتذکّروا فی الخیر و الشّر أحوالهم، و احذرو أن تکونوا أمثالهم
«بر حذر باشید از مصیبتهای عبرتآوری که به امتهای پیشین به واسطه کارهای بد و اعمال نکوهیدهشان نازل شد؛ پس در خوشی و سعادت و بدی و گرفتاری، حالت آنان را به یاد بیاورید و بر حذر باشید که همانند آنها نباشید».
سه قرن پیش، اصفهان پایتخت حکومت صفوی:
شاه سلطان حسین، شاه بیخاصیت و بیخیال و راحتطلب صفوی، نمیداند و برایش اهمیتی ندارد که در کشور چه میگذرد. محمود، جوانک ایلیاتی افغان به سوی پایتخت در حرکت است. کمی بعد بر ایران و مردمش و جان و ناموس مردمش، آن میرود که نباید... .
تیر ماه ۱۳۶۰، چند روز پس از فاجعه هفتم تیر
نهم تیر تشییع شهدا بود؛ مردم جلوی در دانشکده افسری جمع شده بودند.
چند بار خواستند شهید بهشتی را دفن کنند، جمعیت نگذاشت. جنازه دست به دست میشد، از قبل دور میشد و برمیگشت. یک بار جنازه را از قبر دور کردند و دیگر برنگشت، انگار گم شده بود. اول به هاشمی خبر دادند که جنازه را دزدیدهاند، ولی بعد معلوم شد میخواهند فردا صبح دور از چشم مردم بیرون از آن همه فشار دفنش کنند.
کسی از نهضت آزادی با هاشمی تماس گرفت که نمایندگان نهضت در مجلس میخواهند در جلسه چهارشنبه شرکت کنند، به شرط آنکه امنیتشان تأمین باشد. هاشمی خوشحال شد، با چند نفر دیگر مشورت کرد، پذیرفتند.
دهم تیر جلسه مجلس بود؛ چند گروه کارشناس مواد منفجره از شهربانی و ارتش و سپاه آمدند. مجلس را خوب گشتند، چیزی پیدا نکردند. کسی نمیدانست مجلس به حد نصاب میرسد یا نه. وزارت کشور اعتبارنامههای ده نفر از منتخبین میان دورهای را صادر کرد. یک روز پیش از انفجار، نام برگزیدهها معلوم شده بود.
رادیو مستقیم از مجلس گزارش میداد، ساعت ۸ صبح هنوز تعداد به حد نصاب نرسیده بود، چند نفر از نمایندهها که در بیمارستان بودند و به اخبار مجلس گوش میکردند، با همان وضع پا شدند آمدند مجلس، با تخت بیمارستانی و سرم و باندپیچیهایشان.
ساعت هشت و نیم، از صد و هشتاد نفر گذشت. روی صندلیهای شهدا قاب عکس و گل گذاشته بودند. قاری که شروع به قرآن خواندن کرد، صدای هق هق جماعت بلند شد، بعد یک نفر شروع کرد نوحه خواندن، صدای گریه دیگر بلند و واضح شده بود.
دی ماه 87،
رهبر انقلاب در دانشگاه علم و صنعت:
«اگر روزی در میان مسئولان کشور، مسئولان بیجرأت و ضعیفی همچون شاه سلطان حسین پیدا شوند، حتی اگر در میان مردم نیز شجاعت و آمادگی باشد، کار مملکت و جمهوری اسلامی تمام است، چرا که مسئولان ترسو و مقهور، ملتهای شجاع را نیز به ملتهای ضعیف تبدیل میکنند».
تیر ماه ۹۱: بررسی یک فوریت طرح تعطیلات مجلس
یک نماینده مجلس میفرمایند: اگر تعطیلات تابستانه نباشد، خانواده نمایندگان چه زمانی به مسافرت بروند؟
انگار نه انگار که مجلس تعطیلات کم ندارد. تعداد جلسات مجلس هشتم کمی بیش از چهارصد جلسه بود؛ یعنی مجلس هفتهای دو روز جلسه داشته است. تازه در بیشتر جلسات هم، نزدیک یک سوم نمایندگان غایب تشریف دارند. مجلس اغلب هفتهها، دستکم چهار روز تعطیل است، شنبه و دوشنبه و پنجشنبه و جمعه.
یک نماینده میگوید: «تعطیلات مجلس در مجموع به این صورت است که نزدیک پانزده روز عید مجلس تعطیل است و نمایندگان هم تعطیل هستند، تابستان یک ماه تعطیلی تابستانه دارند که به صورت دو تا دو هفته اجرا میشود، در این دو هفته، مجلس کاملا تعطیل است و نمایندگان آزاد هستند، یک ماه هم نماینده در طول سال میتواند مرخصی بگیرد و عملا یک نماینده میتواند از دو ماه و نیم تعطیلی استفاده کند»