سلاح‌های شیمیایی، زمینه جدید رقابت قدرت‌ها در سوریه

از زمان آغاز بحران در سوریه و سپس به موازات ادامه و پیشرفت این بحران، هر یک از قدرت‌های بزرگ جهانی با تعریف منافع خود در راستای یکی از طرفین درگیری، اقدامات و موضع‌گیری‌های خود را در راستای ارتقای منافع خود در این کشور تعریف کرده‌اند. گویا، این بار نوبت سلاح‌های شیمیایی سوریه است که چنین نقشی را در این زمینه ایفا کند.
کد خبر: ۲۶۷۳۵۶
|
۰۳ شهريور ۱۳۹۱ - ۱۴:۱۰ 24 August 2012
|
14032 بازدید
|
از زمان آغاز بحران در سوریه و سپس به موازات ادامه و پیشرفت این بحران، هر یک از قدرت‌های بزرگ جهانی ضمن تعریف منافع خود در راستای یکی از طرفین درگیری، اقدامات و موضع‌گیری‌های خود را در راستای ارتقای منافع خود در این کشور تعریف کرده‌اند. گویا، این بار نوبت سلاح‌های شیمیایی سوریه است که چنین نقشی را در این زمینه ایفا کند.

به گزارش «تابناک»، طرح نگرانی‌ها نسبت به سلاح‌های شیمیایی سوریه، از آنجا آغاز شد که مقامات رژیم صهیونیستی با ابراز نگرانی نسبت به وجود چنین سلاح‌هایی در این کشور، نسبت به احتمال استفاده دولت سوریه از آنها و یا انتقال آنها به کشور‌ها یا گروه‌های مخالف اسرائیل ابراز نگرانی کردند.

بنا بر این گزارش، همین اظهارنظر‌ها، بهانه‌ای به دست کشورهای غربی، به ویژه آمریکا داد تا ضمن موضع‌گیری هر روزه در قبال این مسأله، از آن به عنوان اهرم فشار جدیدی علیه دولت اسد بهره گیرد. این بحث تا آنجا پیش رفت که باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا ضمن بیان اظهاراتی شدیداللحن و بی‌سابقه علیه سوریه، استفاده دولت اسد از سلاح‌های شیمیایی یا جابجایی این سلاح‌ها را «خط قرمز» آمریکا خواند که امکان مداخله نظامی این کشور را در سوریه فراهم می‌کند.

اما این پایان ماجرا نبود، زیرا اخبار خبرگزاری‌ها در دو سه روز گذشته از رایزنی‌های آمریکا و ترکیه برای تهیه طرح‌هایی جهت به دست گرفتن کنترل مراکز سلاح‌های شیمیایی سوریه و در حقیقت، خلع سلاح دولت این کشور از این سلاح‌ها حکایت دارد.

در جدی‌ترین مورد، پایگاه خبری «دبکا فایل» گزارش داده که هواپیماهای نظامی «C۱۳۰» آمریکا در پایگاه‌های این کشور در خاورمیانه در حالت آماده باش هستند تا نیروهای ویژه مبارزه با سلاح‌های شیمیایی را به سوریه اعزام کرده و کنترل مراکز مذکور را به دست بگیرند. این گزارش همچنین از همراهی واحدهای ویژه انگلیس و فرانسه در این زمینه با آمریکا حکایت دارد.

اما در سوی دیگر ماجرا، موضع‌گیری روسیه نسبت به این تحولات، در نوع خود قابل توجه و تأمل است. «گنادی گاتیلوف»، معاون وزیر خارجه روسیه روز گذشته در سخنانی با اشاره به نگرانی‌های موجود درباره سلاح‌های شیمیایی سوریه گفت: «ما تضمین‌هایی از دولت سوریه در دست داریم، مبنی بر اینکه این دولت هیچ کاری که در بردارنده سلاح‌های شیمیایی باشد،
انجام نخواهد داد».

گاتیلوف همچنین ضمن بیان اینکه در بحث سلاح‌های شیمیایی، روسیه با آمریکا اتفاق نظر دارد، اظهار داشت: این کشور هر کاری لازم باشد برای جلوگیری از استفاده از سلاح‌های شیمیایی توسط سوریه به کار خواهد بست.

به این ترتیب، آنچه بیش از هر چیز در موضع‌گیری‌های دو قدرت مهم درگیر در مسأله سوریه مهم است، مواضع از بالا به پایین و قیم مآبانه آنهاست. در این موضوع که استفاده از سلاح‌های کشتار جمعی به هر دلیل و بر هر مبنایی، اقدامی غیرانسانی به شمار می‌رود، کوچک‌ترین تردیدی نیست؛ اما نکته اینجاست که در موارد اینچنینی، قدرت‌های حامی کشورهای کوچک‌تر، کشورهای نامبرده را همچون مایملک شخصی خود تلقی کرده و خود را محق می‌دانند درباره مسیر اقدامات آن‌ها نیز تصمیم گیری کند.

در رابطه با سوریه، از یک سو آمریکا که خود جدید‌ترین انواع سلاح‌ها را در اختیار کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس قرار می‌دهد، نسبت به وقوع موارد مشابه از سوی دیگر قدرت‌ها در کشورهای ناهمسو با خود نگران است و از سوی دیگر، روسیه خود را تا اندازه‌ای در رابطه با سوریه ذیحق می‌داند که به جای این کشور درباره اقدامات آتی دولت سوریه به جامعه جهانی تضمین می‌دهد!

مجموع این عوامل، بار دیگر ثابت می‌کند که چه در رابطه با موضوع سوریه و چه در دیگر مسائل، آنچه روند سیاست‌های قدرت‌های بزرگ را تعیین می‌کند، تنها منافع آنهاست و ـ همان گونه که در مسأله سلاح‌های سوریه مورد اشاره گاتیلوف قرار گرفته ـ اگر در اوج منازعه و رقابت نیز منافع ایجاب کند، روسیه با آمریکا و آمریکا با روسیه همراه و همسو خواهند شد.

چه بسا اگر اهمیت ژئوپلیتیکی و حضور پایگاه نظامی «طرطوس» در سوریه نبود، دولت روسیه مدت‌ها پیش از حمایت از دولت اسد دست کشیده بود و متقابلاً چه بسا اگر ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در بحرین مستقر نبود، قیام مردم این کشور علیه رژیم آل خلیفه اکنون سرنوشتی دیگر یافته و دست‌کم، مورد بی‌توجهی جامعه جهانی قرار نمی‌گرفت.

از سوی دیگر، اشاره به این نکته نیز خالی از لطف نیست که با عنایت به تحولات یاد شده سوریه، پوچ بودن همه مباحث درباره توان نظامی کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس نیز آشکار می‌شود. همان گونه که روسیه به سبب حمایت کامل نظامی از سوریه خود را محق به تصمیم گیری درباره این کشور می‌داند، کشورهای مذکور نیز هیچ‌گاه نخواهند توانست بدون اجازه آمریکا حتی تیری از لوله تفنگ‌های خود شلیک کنند.

این‌‌ همان چیزی است که به عنوان منطق رقابت قدرت‌های بزرگ از آن یاد می‌شود، به ویژه وقتی پای کشورهای کوچک‌تر در میان باشد.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۵۲
انتشار یافته: ۱۹
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۳
منطق آمریکا و غرب سلطه گری و زورگوئی است.اگر تمامی مسلمانان دنیا و به خصوص کشورهای منطقه با هم متحد شوند آنوقت امریکا حساب کار خودشو میکرد ولی حیف که عربها تابع سیاستهای امریکا هستند اخر سر هم چوبشو میخورند!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۳
برادر کاش تابع بودند!
بعضی وقت ها جو گیر هم میشوند! و جلوتر از استکبار میروند...
آشناست
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۰ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۳
اينكه آمريكا ميگه فلان كشور از سلاح شيميايي استفاده نكنه و يا جابجايي سلاح هاي شيميايي خط قرمز ماست ؛ منطق زور گويي و سلطه گري نيست ؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۳
با هم درگير نشن ؛ اتحادشون پيشكش !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۵۱ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۳
بنده به کسانی که منفی میدهند عرضی داشتم. شما به دلیل اینکه با برخی سیاست های کشورمان مخالف هستید نمی توانید غرب و به ویژه آمریکا را تطهیر کنید. دولت آمریکا در چند دهه گذشته با تهییج احساسات مردم کشورش برای دفاع از آزادی و دموکراسی دست به جنگ های بزرگی زده که می توانید بازتاب آنرا در سینمای آمریکا در فیلم هایی که معمولا حدود یک دهه بعد از این جنگ ها ساخته می شوند به راحتی ببینید که می گویند اساس جنگ ما اشتباه بود. توجیه جنگ ویتنام و عراق و افغانستان چیست؟ میلیون ها کشته برای هیچ. فقط و فقط برای اثبات قدرت آمریکا و نگه داشتن پول این کشور به عنوان پول رایج جهان. و اینکه چرا مردم آمریکا جنگ های جدید را شروع می کنند؟ چون از سوی رسانه های این کشور بمب باران تبلیغی شده و فرق بین حق و باطل برایشان از بین می رود. البته بنده به مردم آمریکا خرده نمی گیرم اما این یک واقعیت است. در ذهن این مردم ارزشهای خوبی جا افتاده اما با فریب دولتمردان آن ها در جهت نادرست از این باورها استفاده می شود. حالا اگر مخالف سیاست های کشور هستید می توانید روی حق را پوشانده و به چند صد سال قتل و غارت و تجاوز غرب مهر تایید بزنید؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۳
استفاده و يا انتقال سلاح هاي شيميايي براي استفاده از آن ؛ محكوم ميباشد .
متنفر از كاربرد سلاح شيميايي
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۳
اينكه قدرت هاي بزرگ مثل آمريكا و روسيه در عدم استفاده ساير كشورها ؛ از سلاح هاي ميكروبي و شيميايي اتفاق نظر دارند ؛ باعث مسرت ميباشد .
رامین
|
Spain
|
۱۵:۱۲ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۳
این جهانخواران فقط راه خودرامیروند واصلا نگران سلاح های شیمیایی وهسته ای و...نیستند.کشتن مردم کشورهای مستقل وبخصوص عضودر سازمان ملل را نیز برای خودمباح میدانند چون برای چپاولگر منافعش مهم است نه ریخته شدن خون بی گناهانی که هرگز ازامثال آمریکا واروپا کمک وحمایتی نخواسته اند.سوریه دولت وپارلمان ودستگاه حکومتی داردوتغببرهرمسئولی درآن باید مطابق قانونی که مردم حاکمیت آن راپذیرفته اند صورت گیرد.تحمیل یک مسئول دست نشانده به مردم وبرکنارکردن مسئول فعلی کشور انسان را بیاد کودتای آمریکایی 28 مردادمی اندازدکه رسوایی آن تاابدبرای آمریکا ماندگاراست.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۳
به نظر می رسه همین روزاس که روسها پشت اسدو خالی کنن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۸ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۳
قدرتهای بزرگ هیج منطقی در رابطه با کشورهای کوچک ندارند به خصوص وقتی منافع آنها در خطر باشند همین قدرتها 70 سال پیش جغرافیای سیاسی و اقتصادی را طرح ریزی و پیاده نمودند میلیونها آدم کشتند و کشورها را ویران نمودند . ایران کشوری بود که سران سه قدرت دنیا در خصوص نحوه اداره دنیا در دوران بعد از جنگ دوم جهانی تصمیم گیری کردند ولی ایران چون در آن زمان وارد جنگ نشده بود عملا مورد اشغال واقع نشد اما تمام این قدرتها از آن موقع سر تصاحب بر منافع ایران رفابت می کردند الان نیز برای ادامه روند استعماری خود نیاز به سرمایه و منابع ایران دارند انشاالله به درآیت دولتمردان و مردم ایثارگر این مرزو بوم این اجازه را به آنها نخواهیم داد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۳
به قول امام راحل امریکا وشوروی مانند لبه های یک قیچی هستند که گرچه در ظاهر روبروی هم قرار دارند ولی هر دو آنها برای بریدن یک چیز با هم اقدام میکنند
ali
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۳
همه کشور های قدرتمند به دنبال منافع خود هستند. فقط امریکا نیست من فکر می کنم روسیه در این مورد از آمریکا هم بدتر است به گونه ای که اگر پاش پیش بیاد همه چیزو زیر پا می گذاره. به هیچکدوم نباید اعتماد کرد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۸ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۳
حالا فكركردي چيزي كشف كردي؟ خوب از بديهيات كه انها بر اساس منافعشان كار مي‌كنند و خودشان هم هيمن را مي‌گويند. تازه شرايط سوريه هم به تصميمات روسيه و آمريكا وابسته است و اگر اين دو قدرت هم‌نظر بشوند دولت سوريه اين وسط هيچ‌كاره است و بايد راهي را برود كه آن‌ها تصميم مي‌گيرند. عنان هم گفت مساله عدم اتفاق‌نظر بين اعضاي شوراي امنيت يا بهتر همان آمريكا و روسيه است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۶/۰۳
آمریکا اسلحه و مهمات به مخالفان بشار و روسیه هم اسلحه و مهمات به خود بشار میفروشد . پولش هم از جیب سوریها و مسلمانان است.حالا کی کشته میشه مسلمانان سوریه.این وسط کی سود مسبره ؟ آمریکا و روسیه.کی ضرر میکنه؟ تمام مسلمانان خاورمیانه.چرا همه اش مسلمانان؟ حتی در آفریقا!مشکل کجاست؟ در سیاستمدارانه یا مردم یا هر دو؟ الله اعلم
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟