طرح اسکان موقت زلزله زدگان به کندی پیش می‌رود + تصاویر

بحران مدیریتی که جای مدیریت بحران را گرفته!

وقوع زلزله شش ریشتری در اهر و ورزقان در کنار تلخی‌هایی که رقم زد، از این روی قابل توجه بود که به سرعت تبدیل به حرکتی مردمی شده و بسیج همگانی، بهترین شرایط را برای مدیریت بحران پدید آورد، اما اکنون و پس از گذشت نزدیک به دو ماه و نیم از آن واقعه، می‌توان دریافت که اگر آن عزم مردمی رخ نداده بود، زلزله روی داده تا چه اندازه می‌توانست ویرانگرتر باشد؟!
کد خبر: ۲۸۰۷۸۸
|
۰۴ آبان ۱۳۹۱ - ۱۷:۳۵ 25 October 2012
|
14487 بازدید
|
نزدیک دو ماه و نیم از زلزله ویرانگر آذربایجان شرقی و تقریبا همین قدر زمان، از کلنگ‌زنی بازسازی مناطق زلزله زده توسط وزیر راه و شهرسازی می‌گذرد، ولی ظاهرا هنوز راه عادی‌سازی اوضاع و احوال مردم در آن مناطق شناسایی نشده است؛ اینقدر که وعده وزیر درباره ساخت منزل در ۴۵ روز جایش را به اسکان موقت زلزله زدگان در کانکس داده، ولی این مهم هم به این زودی‌ها محقق نخواهد شد!

به گزارش «تابناک»، در شرایطی که مدتی است اخبار رسیده از مناطق زلزله زده آذربایجان شرقی، حکایت از آغاز فصل سرما داشته و به گواه هوا‌شناسی، دمای هوا در برخی شب‌ها تا سه، چهار درجه بالای صفر کاهش می‌یابد، روز به روز بر نگرانی مردمان آسیب دیده از زلزله ۶.‌۲ ریشتری اهر و ورزقان افزوده می‌شود، چراکه هنوز برخی از ایشان در چادرهایی سکونت دارند که نه قادر به جلوگیری از نفوذ سرماست و نه می‌تواند در برابر باد و باران سرپناه متوسطی به شمار آید.

بدین ترتیب ظاهرا آنچه از‌‌ همان روزهای آغازین لرزش زمین در آن خطه قابل حدس و مورد تأکید بسیاری از مسئولان، از جمله جمله رئیس جمهور بود، بی‌هیچ تدبیر پیش‌گیرانه‌ای به وقوع پیوسته است؛ جایی که در خطه‌ای سردسیری، به گواه آمار و ارقام ابتدایی بالغ بر دوازده هزار واحد مسکونی تخریب شده بود که با توجه به زودرس بودن فصل سرما، باید هر چه زودتر با اسکان موقت زلزله‌زدگان ساماندهی شود.

حجم ویرانی‌ها حکایت از کاری گسترده برای بازسازی مناطق زلزله زده داشت؛ اما وزیری که پس از وقوع رویداد کشور را به مقصد عربستان ترک کرده و پس از بازگشت به کشور در آن دیار حضور یافته بود، هشت روز پس از وقوع زمین لرزه، کلنگ بازسازی را به زمین کوبید و وعده داد که در حد فاصل عید فطر تا عید قربان، بازسازی همه واحد‌ها در این منطقه به پایان برسد؛ «مردم باید بدانند با تجربه بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و اهتمام استانداری آذربایجان شرقی بازسازی همه واحدهای مورد نیاز در ۴۵ روز امکان‌پذیر است».

این سنگ بزرگ در حالی نشانه‌ گیری شده بود که از‌‌ همان روزهای نخست، راهکارهایی مانند اسکان موقت مردم آسیب دیده در کانکس و خانه‌های پیش ساخته مطرح شده و حتی برخی که نسبت به وعده‌ها مثبت‌اندیش‌تر بودند، پیشنهاد ساخت یک اتاق برای هر خانواده پیش از فصل سرما را مطرح کرده و به هیچ وجه رویای پایان ساخت و ساز در ۴۵ روز را محقق شدنی نمی‌دانستند.



جو پدید آمده به گونه‌ای پیش می‌رفت که از یک سو کمبود امکانات بهداشتی و درمانی و نگرانی از شیوع بیماری‌های واگیردار در آن مناطق مطرح بود و از سوی دیگر، برخی از مسئولان چنان وعده‌های پر آب و تابی می‌دادند که گویی همه امور در سوابق قبلی هم بر وفق مراد به پیش‌ رفته بوده؛ از کسانی که می‌گفتند با بازسازی، مناطق خسارت دیده را بهتر از پیش می‌کنند تا افرادی مانند مدیرکل بنیاد مسکن آذربایجان شرقی که برای واحدهای ۴۵ روزه، از تعیین متراژ ۶۰ تا ۷۰ متر مربعی خبر می‌داد و می‌گفت: «در صورت درخواست افراد، این مساحت‌ها با هزینه شخصی صاحبان منازل قابل افزایش است»!

این دست شعار‌ها در حالی سر داده می‌شد که ظاهرا تا آن زمان کسی از میزان دقیق خسارات وارده خبر نداشت؛ بدین ترتیب باید تا نیمه‌های مهر ماه (دقیق‌تر؛ شانزدهم مهر ماه) زمان بگذرد تا رییس سازمان مدیریت بحران کشور به ایرنا بگوید: «این زمین لرزه در وسعتی معادل چهار هزار و سیصد کیلومتر مربع رخ داد و نزدیک ۳۰۹ روستا را دچار آسیب کرد. بنیاد مسکن برای تأمین سرپناه همیشگی با تمام توان وارد فعالیت‌های ساخت و ساز شده و دوازده استان معین را برای این امر به منطقه کشاند اما با توجه به افزایش واحدهای احداثی در این منطقه، ساخت و ساز این واحد‌ها با کمی تأخیر در حال انجام است و برای رفع این مشکل از کانکس‌های ارسالی برای اسکان زلزله زدگان استفاده می‌شود».

قدمی در توضیح بیشتر درباره تاخیر اندک (!) در امر ساخت و ساز و تغییر موضع به استفاده از کانکس بعد از دو ماه، گفت: «در مرحله نخست، قرار بود سه هزار و پانصد واحد مسکونی آسیب دیده ساخته شود که با افزایش تقاضا، این تعداد به حدود بیست هزار واحد روستایی و دوازده تا سیزده هزار واحد شهری افزایش یافت. با توجه به در پیش بودن فصل سرما و لزوم اسکان مناسب زلزله زدگان، نزدیک به دوازده هزار دستگاه کانکس به مناطق زلزله زده آذربایجان شرقی فرستاده شده است».

به عبارتی بهتر، دوازده هزار کانکس در حالی به منطقه فرستاده شده تا جایگزین خانه‌های ساخته نشده بشود که دو ماه از وقوع رویداد گذشته و چند مورد آتش سوزی در چادرهایی که از زور سرما طعمه آتش ناشی از وسایل گرمایشی شده، چندین و چند بیمار که از نزدیک بودن چادر‌ها و سرایت عفونت مبتلا شده‌اند و اتفاقاتِ تلخ ریز و درشت دیگری به وقوع پیوسته است.

تلخ‌تر اینجاست که آمار رییس سازمان مدیریت بحران کشور، کمتر شباهتی با اعداد و ارقام اعلامی توسط بنیاد مسکن نشان می‌دهد؛ در شرایطی که عزیزالله مهدیان، معاون بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن از دوازده هزار واحد مسکونی تخریب شده در این واقعه خبر می‌داد، قدمی از قرار گرفتن ۳۳ هزار واحد (بیست هزار واحد روستایی و دوازده تا سیزده هزار واحد شهری) در دستور کار خبر داده و فرستادن دوازده هزار کانکس را من باب جایگزینی واحدهایی می‌خواند که در ساختشان تأخیر روی داده است!

جدا از این سخن‌ها، برخی از حاضران در مناطق زلزله زده خبر می‌دهند که کانکس‌های ارسالی به دلایل متعدد، قابلیت برقراری شرایط نسبتا عادی برای زلزله‌زدگان نداشته و پخش آن‌ها در منطقه، بیشتر حکم رفع مسئولیت داشته تا پیشگیری از فصل سرما.

ادعایی که تصاویر فرستاده شده از منطقه بر آن مهر تأیید می‌زنند؛ از یک سو هنوز هستند کسانی که کانکسی از محموله دوازده هزارتایی نصیبشان نشده و طبیعتا هنوز چادرنشین هستند و از سوی دیگر، کانکس‌هایی که قرار است پناهگاه زمستان‌های سایر مردم مصیبت زده و مال از دست داده باشد؛ اما اینقدر زود به منطقه فرستاده شده‌اند که ‌گاه در و پنجره‌ای به خود نمی‌بینند!













اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۴۸
انتشار یافته: ۲۸
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۹ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۴
سلام
ضمن تشکر از تابناک و کلیه رسانه هایی که خبر زلزله زدگان را پوشش می دهند، بنده فرزند یکی از روستائیانی هستم که در زلزله خانه شان آسیب دیده است و در حال مقاوم سازی هستیم. مشکل اکنون مشکل نبود منابع و مصالح نیست بلکه بوروکراسی خود ساخته ناظرانی است که نه از روی جدی گرفتن استانداردها بلکه برای اینکه بگویند ماهم هستیم. جلوی سرعت ساخت و ساز را گرفته اند و در این میان به یکی می گویند بساز به یکی می گویند بایست تا ما دستور بدهیم. این در حالی است که بعد از چند روز با شدید تر شدن یخ زدگی ساخت و ساز متوقف خواهد شد. بنده قسم می خورم که اگر ساخت و ساز را به خود اهالی واگذار می کردند و نظارت می نمودند الان همه واحدها ساخته شده بود. درد زلزله از یک طرف، تکبر و خودبزرگ بینی به اصطلاح مهندسان از یک طرف موجب می شود که کارها پیش نرود. لطفا به عنوان اولین گام، نظارت کافی بر عملکرد مهندسان و پیمانکاران اعمال شود. دولت تاجایی که توانسته مصالح و منابع در اختیار گذاشته . نمی دانیم درد خودمان را به چه کسی بگوییم
از تابناک و سایر رسانه ها کمک می خوهیم تا بین مردم بروند و با چشم خود ببینند که چه اتفاقاتی می افتد. حاضرم راهنمایی بیشتر کنم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۲ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۴
مديريت بحران ، مديريت بحران ، همش داستانه .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۶ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۴
تابناك جون !
اين خبر درسته كه يه كاميون چادر اهدايي ارسالي از سوي يكي از كشورها به مناطق زلزله زده ؛ گم شده ؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۰ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۴
اون آقای وزیر اگه احساس مسولیت میکنه باید توی همون چادرها ساکن بشه تا کارساخت وساز تموم شه.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۴
خیلی از این افراد میتونند به صورت خود ساز کار کنند و با گرفتن وام بنیاد مسکن 12.5 میلیونی حتی اگر یک میلیونم نداشته باشند می تونند حدود 40 متر بنا بسازند خودشون رو از شر این سرما نجات دهند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۴
سلام .همکاران عزیزم.من طی یکماه نیم گذشته از مناطق زلزله زده سه بار بازدید کردم.اینکه وزیر راه و معاون اول رییس جمهور در مورد بازسازی مناطق زلزله زده حرفهای تبلیغاتی و غیر کارشناسی ایراد کردند هیچ شکی وجود نداره.اما شما هم به واسطه استفاده ابزاری از این عکسها واقعا راه درستی رو طی نمیکنید.واقعا امکان بازسازی با سرعت بیشتر امکان نداره و مردم هم اکثرا در حال کمک به عوامل بازسازی هستند.
پسر پارسی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۴
پس زلزله تهران چه بشود!
همون بهتر که از تهران اومدیم شمال
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۵۰ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۴
آ ه ه ه ه ه از صمیمه قلبم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۱:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۴
نمیشه یه ستاد مردمی راه انداخت تا داوطلب ها برن اوجا کمک به ساخت و ساز کنند به دور از هرگونه کار سیاسی مطمئنم اگر همچین راهی باز بشه مردم حاضرن در صورت وجود یک هماهنگ کننده با پرداخت پول رفت و آمد و اسکان در منطقه به یاری هموطنان عزیز برن فقط یه هماهنگ کننده می خواد این امر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۰۲ - ۱۳۹۱/۰۸/۰۴
این درماندگی مدیریتی است و 2 هشدار را در پی دارد . اول اینکه باید مانند بسیج اوایل انقلاب مردم وارد عمل شوند و هموطنانمان را نجات دهند و دوم اینکه دولت درقبال بحران کارایی ندارد
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟