خوانده می‌شوید؛

مردم ایران چگونه زندگی می‌کنند و لازم است چگونه زندگی کنند؟

در گزارش خوانده می‌شوید امروز «تابناک»، دکتر محمود سریع‌القلم، چهار نقطه منفی زندگی ایرانیان را برشمرده و در این باره چهار راهکار پیشنهاد کرده است؛ این که ایرانیان کوتاه‌مدت، خود‌محور، دنیا‌دوست و خوشگذران هستند و راهکار‌هایی برای آن. شما چه نقاط منفی در زندگی ایرانیان می‌بینید و چه راهکار‌هایی برای آن در نظر دارید؟ این گزارش با دیدگاه‌‌های شما مخاطبان کامل می‌شود.
کد خبر: ۳۰۳۸۱۳
|
۰۱ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۴:۵۳ 19 February 2013
|
254852 بازدید
|

مردم ایران، بیش از هر زمانی پذیرفته‌اند که لازم است برای پیشرفت و توسعه کشور، در زندگی خود تغییراتی پدید آورند. با گذر از مرحله پذیرش ضرورت تغییر همگانی در سبک عمومی زندگی، آسیب‌شناسی برای شناخت مشکلات و ارائه فرمول برای اصلاح زندگی ایرانی آغاز شده است.

دکتر محمود سریع‌القلم، استاد دانشگاه شهید بهشتی که از اساتید پیشرو در حوزه توسعه و پیشرفت کشور است، بر این باور است ما به سبک زندگی هیچ ملتی اصالتاً نمی‌توانیم ایراد بگیریم، چون سبک زندگی نتیجه انباشت تجربیات تاریخی یک ملت است؛ اما می‌توانیم معیارهایی را مشخص و از آن زاویه آسیب‌شناسی کنیم.

آسیب‌شناسی سبک زندگی ایرانی

در این راستا نخستین وجه مقایسه‌ای که می‌توان درباره سبک زندگی ایرانی و همه این کشور‌ها در نظر گرفت و البته بر خلاف ادعاهایی که عموماً در میان ما وجود دارد، اینکه میانگین ایرانی خیلی دنیا دوست است. علاقه عمیقی به دنیا و مال دنیا دارد، ولی هنرمندانه و با ادا و ظاهرسازی آن را می‌پوشاند. ظاهر و باطن میانگین ایرانی بالای ۵۰ درصد شکاف دارد.

نکته دوم آن که بخشی از فرهنگ ما تکرار آموزه‌های اخلاقی و دینی است. واژگانی مانند انسانیت، خدا، پیغمبر، پاکی، وجدان، محبت، صداقت، شرافت، راستگویی و وظیفه دائماً مورد استفاده ماست، اما پرسش اینجاست که بازتاب این واژه‌ها در زندگی و عمل ما چیست؟ بازتاب اخلاق و معنویت و انسانیت در زندگی و عمل ما بسیار محدود است. تحقیقاً هیچ ملتی در دنیا به اندازه ایرانی‌ها از اخلاق و معنویت و انسانیت صحبت نمی‌کنند، اما بازتاب این در زندگی و عمل ما بسیار محدود است. این نخستین نقدی است که به زندگی ایرانی وارد است که چرا اینقدر ظاهر اخلاقی و معنوی دارد، ولی باطن مادی.

نقد سوم بر سبک زندگی ایرانی این است که در مقایسه با ملت‌های دیگر سهم تفریح و خوشگذارانی و دور هم جمع شدن‌های متعدد و طولانی بسیار بالاست. سخن من این نیست که همه ایرانیان این ویژگی‌ها را دارند، ولی بیشتر آن‌ها چه در داخل و چه در خارج این خصایص را دارند.

نقد چهارم این که سبک زندگی ما به شدت خودمحور است. ما بیشتر به دنبال حریم فردی خود هستیم و به آن حریم بیشتر توجه داریم، زیرا اگر کسی اجتماعی فکر کند، بسیاری از کار‌ها را انجام نمی‌دهد. به طور کلی ما به گونه‌ای در خانواده، مدرسه و جامعه تربیت می‌شویم که نگاهمان نگاه اجتماعی و نگاه عمومی نیست.

من بر این باورم، در این جغرافیایی که ما زندگی می‌کنیم، هنوز دو مفهوم در میان ما شکل نگرفته است. یکی این که ما هنوز کشور و جامعه نداریم. ما عده‌ای هستیم که با سنن و خلقیات مشترک در جغرافیایی زندگی می‌کنیم. در علم جامعه‌شناسی، جامعه این گونه تعریف می‌شود که عده‌ای در آن دارای اهداف مشترک و جهت‌گیری مشترک هستند. ما هنوز به آن مرحله نرسیده‌ایم. شاید یک دلیل این باشد که ما امپراتوری بوده‌ایم؛ بنابراین، معتقد هستم که ما هنوز کشور ـ ملت نشده‌ایم. البته ملت هستیم؛ ما ایرانی هستیم و با زبان فارسی صحبت می‌کنیم و دارای ادبیات غنی و تاریخ کهن و سرزمین گسترده هستیم. این‌ها همه شاخصهای یک ملت است. اما ما کشور ـ ملت نیستیم.

این یک پرسش جدی است که آیا مجموعه فعالیت‌هایی که ما ایرانی‌ها انجام می‌دهیم، تبدیل به سرمایه اجتماعی، ثروت ملی و پرستیژ جهانی می‌شود یا نه؟ آن موقع می‌توانیم بگوییم سبک زندگی کارآمدی داریم و نتیجه داده است و توانسته این متغیر‌ها را به صورت کمی و کیفی افزایش بدهد. هر کدام از ما می‌تواند بر اساس وجدان خود به این‌ها پاسخ بدهد. سبک زندگی ما دارای این ضعف جدی است که خیلی خودمحور بار می‌آییم که برای تبیین این نکته مثال‌های فراوانی نیز وجود دارد.

چرایی مشکلات زندگی ایرانی

چندین مسأله در بروز این مشکلات موثر هستند. رانت باعث به هم ریختگی طبقاتی و اجتماعی در جامعه شده است و بر خلاف کشورهای صنعتی و یا ملت‌هایی چون ترکیه و مالزی و یا حتی ملت‌های منطقه حاشیه خلیج‌فارس که بسیار مدنی شده‌اند، ما در جامعه‌ای زندگی می‌کنیم که آنهایی که بر اساس رانت، ارتباطات و تلفن صاحب امکانات و پول شده‌اند از مدنیت بسیار پایین‌تری برخوردارند. اصطلاحاً در فرهنگ ما به این افراد «تازه به دوران رسیده‌ها» گفته می‌شود. این پدیده نشان از «به هم‌ریختگی طبقاتی» در جامعه ماست. هر فردی در هر سمت و جایگاهی که هست، اگر یکباره حالت جهشی پیدا کند، حتماً نوعی نارسایی رفتاری در او پدیدار می‌شود.

از سوی دیگر، استبداد تاریخی دلیل تفاوت در نظر و عمل دانسته می‌شود. ما به دلایل تاریخی و سیاسی ما در جایی آموزش نمی‌بینیم که مورد نقد قرار بگیریم. شما اگر ملایم‌ترین انتقاد را به میانگین ایرانی داشته باشید احتمالاً دوستی آن شخص را از دست می‌دهید. ما به سختی می‌توانیم به همدیگر تذکر بدهیم و یکدیگر را نقد بکنیم. هم روش این کار را بلد نیستیم و هم آمادگی روحی برای پذیرش نقد نداریم.

بر خلاف بسیاری از تحصیل‌کرده‌های ایرانی که دولت را مقصر این مسائل و مشکلات می‌دانند، معتقد هستم که جامعه سهم خیلی مهمتری دارد. جامعه، تشکل‌های مردمی و اصناف و انجمن‌ها در این مسائل خیلی مهم‌تر از دولت هستند.

رابطه با تجربه توسعه کشورهای دیگر

اصول توسعه را می‌توان از کشورهای دیگر گرفت و برای توسعه یافتگی به کار برد. اما الگوهای توسعه الزاماً از یک جامعه به جامعه دیگر قابل کاربست نیستند. حضرت امیر (ع) می‌گویند شما را دعوت می‌کنم به ترس از خدا و نظم در امور. شاید نظم در امور را بتوان اینگونه تجزیه کرد: عقلانیت، علم‌گرایی، قانون‌گرایی، انسجام فکری نخبگان سیاسی، قوه مقننه قابل کارآمد و قوه قضائیه بی‌طرف. این اصول جهانشمول هستند و نتیجه تجربه بشری. هیچ جامعه‌ای نمی‌تواند بدون علم، نظم و عقلانیت و انسجام و قانون‌گرایی توسعه پیدا کند.

اصول زندگی ناشی از توسعه‌یافتگی

سبک زندگی ناشی از توسعه یافتگی، دارای اصولی است. نخستین اصل مسأله قانون‌گرایی است. یعنی افراد باید بیاموزند که در چهارچوب قانون عمل کنند. مهم‌ترین وجه توسعه یافتگی در سبک زندگی، رعایت قاعده و قانون در یک جامعه است. به دلایل بسیار پیچیده روانی و تاریخی و اجتماعی، میانگین ایرانی علاقه‌مند به قاعده نیست. در عوض خیلی علاقه‌مند است از هر روشی استفاده کند تا به منافعش برسد که عموماً هم منافع دنیوی هستند. این آسیب باید در یک مقطعی اصلاح شود.

رعایت قانون و قاعده‌مندی کانون سبک زندگی معطوف به توسعه‌یافتگی است. وقتی انگلستان، آلمان، آمریکا، ژاپن و بعد‌ها برزیل و دیگران را با خود مقایسه می‌کنیم، درمی‌یابیم که کانون توسعه‌یافتگی آن‌ها قانون‌گرایی است. ثباتی که در اندیشه و تفکرات آلمانی‌ها و ژاپنی‌ها وجود دارد بدون تردید آن‌ها را در موقعیت بر‌تر جهانی قرار داده است؛ بنابراین، رعایت قانون و قاعده‌مندی را در کانون سبک زندگی معطوف به توسعه‌یافتگی می‌دانم.

متون توسعه و تجربیات کشورهای توسعه یافته چه قدیمی مثل آلمان و چه جدید مثل کره جنوبی به ما می‌گوید که مبنا فکر و اندیشه است؛ مبنا تفکرات یک حکومت و یک ملت است. نهاد‌ها و ساختار‌ها مبتنی بر اندیشه‌ها ساخته می‌شود. لذا فکر بر نهادسازی تقدم دارد. دقیق‌ترین و در عین حال ساده‌ترین تعریفی که از توسعه شده این که توسعه‌یافتگی سطحی از فکر انسان است؛

برای اینکه این افکار را اصلاح کنیم، باید چند اتفاق رخ دهد. یکی اینکه باید در جامعه ما مناظره شکل گیرد. ما نمی‌توانیم دو فرد دولتی را بیاوریم بعد بخواهیم که در مورد سیاست خارجی ایران صحبت کرده و مدام یکدیگر را تأیید کنند. حتی فردی دانشگاهی را بیاوریم که نظر فرد دولتی را بیش از خود او تأیید کند این دیگر مناظره نیست. در جامعه‌ای که مناظره نیست، فکر، منجمد باقی می‌ماند.

اتفاقاً در کشور ما اطلاعات بسیار زیاد است. یعنی رسمی و غیررسمی و مستقیم و غیرمستقیم اطلاعات فوق العاده زیاد است اما مناظره وجود ندارد. با اطمینان بالا می‌توان گفت که در جامعه و در موضوعات مختلف مناظره نداریم و یک نوع یکسان سازی فکری در عموم مسائل در جامعه وجود دارد. این موضوع مانع تولید فکر و اندیشه است.

تجربه بشری نشان داده که توسعه یافتگی سیاسی تابع و محصول مناظره است؛ یعنی هر چه مناظره بیشتر داشته باشیم، جامعه به سمت مدنیت بیشتر حرکت می‌کند و این مدنیت بیشتر باعث می‌شود در حوزه مسائل سیاسی بتوانیم کارکرد‌ها را اصلاح کنیم. مبنای توسعه یافتگی سیاسی رقابت حزبی است. مبنای رقابت حزبی کار تشکیلاتی و جمعی است. ما کار جمعی و تشکیلاتی را هنوز در جامعه نیاموخته‌ایم. ما کار محفلی را آموخته‌ایم ولی کار تشکیلاتی را نیاموخته‌ایم. ما برای اینکه بتوانیم به نظام رقابت حزبی برسیم راه بسیار طولانی در پیش داریم. ما هنوز فرهنگ این کار را نداریم که حزبی فکر کنیم ولی محفلی فکر می‌کنیم.

اعتقاد دارم بسیاری از افکار اقتصادی و سیاست خارجی که امروز وجود دارد ریشه‏‌های چپ مارکسیستی دارد. ما هنوز از تفکر چپ‌‌‌ رها نشده‏ایم. اگر ما کشوری و ملی فکر کنیم و ببینیم برای کل ایران چه پارادایمی مناسب است، تفکر چپ را‌‌‌ رها می‌‎کنیم. زیرا تفکر چپ در دنیا شکست خورد. سرنوشت توسعه یافتگی ایران خارج از حلقه تجربیات بشری نیست.

نمی‌‎توانیم بگوییم که ما یک تافته جدا بافته‏‌ای در نظم جهانی هستیم و پیشرفت ما هیچ وجه مشترکی با کره جنوبی، ترکیه و برزیل ندارد. اتفاقاً ما که حتی در حوزه الگو‌ها باید بومی سازی کنیم، در این بومی سازی می‌‎توانیم الگوهای جدی از این کشور‌ها بگیریم؛ برای نمونه، با توجه به اینکه ذخایر عظیم فسیلی داریم حتماً تولید ثروت ملی در ایران تابع ذخایر فسیلی است که ما با چه فرمولی ‌‌‌نهایت بهره برداری را از آن‌ها بکنیم.

از جهان باید بیاموزیم. سرنوشتمان به این جهان گره خورده است. این تفکر در کشور که به دنبال اندیشه‏‌ها و راهکار درونی در داخل هست؛ غافل از اینکه می‌توان از تجربه دیگر کشور‌ها آموخت. ما می‌‏توانیم از تجربیات کشورهای دیگر بیاموزیم و خیلی سریع‌تر مسیر توسعه یافتگی را طی کنیم.

نسخه‏‌ای برای اصلاح سبک زندگی ایرانیان

نخستین شاخص کتاب خواندن و مناظره کردن است. نمی‌‎پذیرم که میانگین ایرانیان پولی برای کتاب خریدن ندارند، چرا که ایرانیان برای غذا و تفریح پول به اندازه کافی دارند ولی برای مطالعه و بالا بردن سطح فکری پول خرج نمی‌‎کنند. یکی از پیامدهای بسیار مثبت کتاب خواندن این است که خود‌شناسی انسان افزایش می‌‏یابد.

نکته دوم در رابطه با سبک زندگی، رعایت حقوق انسان‌های دیگر است. در این زمینه خیلی سقوط کرده‌ایم. رعایت حقوق دیگران بسیار مهم و کلیدی است. اتفاقاً قواعد دینی ما در این رابطه بسیار آموزنده است. الان فرهنگ عمومی و اخلاقی ما بسیار انحطاط پیدا کرده است. این مسأله باید در یک جایی بحث شود. باید تعریف کردن از خودمان را هم متوقف کنیم اینکه می‌گوییم ما شاخص هستیم و در دنیا بسیار ممتاز هستیم به هیچ وجه درست نیست.

نکته سوم در این رابطه این است که اگر بخواهیم سبک زندگی خود را تغییر دهیم باید افراد فکری منصفی باشیم. در فرهنگ میانگین ایرانی کتمان، مماشات و توجیه زیاد داریم که برای توسعه یافتگی و سبک زندگی معقول مضر هستند.

موضوع چهارم این است که میانگین ایرانی، دامنه لذاتش خیلی محدود است. سبک زندگی ما لذات ما را به موارد خاصی محدود می‌کند. قدم زدن در خزان، با دوستان فرهنگی بودن، کمک کردن به ایتام، پنج دقیقه به یک گل نگاه کردن، چهل صفحه در مورد خود نوشتن، احترام به عابر پیاده، نپریدن وسط حرف دیگران، سکوت فراوان، آشغال پرت نکردن از اتومبیل، جواب تلفن مردم را دادن، مؤدب بودن، تقدیر از کار خوب، ویژگیهای مثبت افراد را دیدن، گفتن ده بار در روز: من اشتباه کردم، زبان‌های خارجی آموختن و سرزدن به حلقه‏‌های ۱و ۲ و ۳ زندگی خودمان در زندگی ما ایرانی‌ها بسیار محدود است.

نکته پنجم این است که اگر بخواهیم سبک زندگی معقول داشته باشیم باید نظام اجتماعی با ثباتی داشته باشیم. برای این کار باید قوه‏‌های مقننه و قضائیه بیش از وضعیت فعلی، با قاعده‌مندی و انصاف بیشتری عمل کنند تا اینکه توازنی میان قوه مجریه و دستگاه‏‌های اجرایی و دستگاه‏‌های نظارتی کشور به وجود آید.

متن کامل گفتگوی دکتر سریع‌القلم را در این جا بخوانید.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
فرنام صنعت پاکسا
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴۸
در انتظار بررسی: ۱۱۸
انتشار یافته: ۳۸۷
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۶ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
ما بهترین ملت دنیا هستیم زیرا در طول سال در حق هم اجحاف می کنیم سر هم کلاه می گذاریم اگر روزی دروغ نگوییم آنروز شب نمی شود و صدها و صدها چیز دیگر ولی اینهمه خوبی که عرض شد را با یک شرکت در جشن عاطفه ها یا جشن هایی از ایندست جبران می کنیم و می شویم بهترین ملت دنیا که اصلا رقیبی در بهتر بودن نداریم. جالب این است که ما بهترین الگوها را داریم اما جزء بدترین ها هستیم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۵۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
آقای محمود خان سریع القلم، شما خیلی ها!! را که می بینی، فکر میکنی اصلا می فهمند شما در مورد چی داری صحبت می کنی!؟
ناشناس
| Germany |
۱۷:۵۸ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
غالب این حرفها صحیح است اماتوجه داشته باشید که پروسه اصلاح این «جاماندگی فرهنگی»ازمتولیان فرهنگی جامعه آغازمیشود که حوزه فعالیت انها منحصر شده به حرفهای تئوری درون حوزه ودانشگاه خطیبان ورسانه های جامعه هم که همه نون به نرخ روز می خورند حرفی میزنند که مخاطب خوشش بیاد
sina
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۱ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
اتفاقا یک بخشی از مطالب استاد سریع القلم به همین آقای ناشناس برمی گردد که فکر می کند خود او «خیلی »می فهمد و «خیلی ها»حرف استاد را نمی فهمندو این عین «خودمحوری» که استاد گفتند و خودمحوری ما مبنای عمده رفتارهای غلط ماست!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۲۲ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
من به شخصه از ایرانی بودن خودم شرمسارم و شرمنده ی دنیا. باورکنید همیشه هم در اینترنت خودم را هندی معرفی می کنم.تابناک خواهشا چاپ کن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۲۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
فکر میکنم بزرگترین مشکل این مملکت در حال حاضر اینکه آینده قابل پیش بینی نیست و در این شرایط کسی نمیتونه از زندگیش درست استفاده کنه و همش استرس اینده رو داره . همش دنبال جمع کردن بیشتره ....دنبال دلالی ....کسی برای کار و تولید سرمایه گذاری نمیکنه ....جوان ها بیکار ... کسی ازدواج نمیکنه ... ..... درست مثل این میمونه که هر روز اسباب کشی داشته باشی .بلاتکلیفی مردم رو خسته کرده
عجب
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۰۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
یکی به این آقا کارشناس بگه حال همه ی مردم ایران خوب و خوش است اما تو باور نکن و اگه میتونی نان به نرخ روز نخور اگه واقعا به حرف و تفسیرخودت اعتقاد داری طرز زندگی کردنتو به ما نشون بده کارشناسسسسس
حسین
| Japan |
۲۱:۳۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
نگارنده به نکات ظریف و باریکتر از مو اشاره کردند و ان هم نبودن روحیه انتقاد پذیری ، عدم تحقق یافتن تشکلها،ngo ها، اجتماعات،که دلایل انها اظهر من الشمس است
کارمند
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۲۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
ولی من هیچ وقت دروغ نمی گم واز این کارهایی که شما گفتید انجام نمی دم هم من و هم شوهرم و سعی می کنیم دخترمان را صحیح آموزش بدیم ولی ناگفته نماند ممکنه خیلی مواقع به ضررمان باشد ولی همیشه احساس رضایتی که داریم از هر چیزی باارزش تر است پس نتیجه می گیریم که همه مثل هم نیستند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۰۲ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
سي و چند سال است داريم به دنيا درس اخلاق و معنويت و .... ميدهيم با اينهمه شعار تو خالي دستاوردش براي خودمان چه بوده ؟!
اجتماع طلب
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۰۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
به نظر من دورهم نشینی اصلا چیز بدی نیست(اما در این مطلب به بدی از آن یاد شده است) همان سله رحم خودمان است. مدتهاست که از این اصل دینی فاصله گرفته ایم. سالی می گذرد و عمو و برادر زاده ، خاله و خواهر زاده همدیگر را نمیبینند! آیا ندیدن ها یا کم رفت و آمد بودن کمک می کند زندگی اجتماعی ما بهتر شود؟!!!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۰۱ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
با وجود آنكه ملت ما حداقل در چند صد سال گذشته تا حدودي با اين مسائل دست به گريبان بوده‌اند، اما بنظرم در بيست سال گذشته بطرز وحشتناكي مشكلات فرهنگي و اخلاقي در جامعه ما گسترش پيدا كرده و اخلاق اجتماعي ما وارد يك سراشيبي بسيار تند شده است. همچنين بي‌اخلاقي و بي‌فرهنگي در ميان درصد بيشتري از جامعه گسترش يافته و افراد داراي وجدان اجتماعي در اقليت محض قرار دارند.
ناشناس
| Armenia |
۱۶:۵۸ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
فرهنگ منم، منم در ادبيات ماست
هنر نزد ايرانيان است وبس ...
جناب آقاي دكتر ،، وجدانا تابه حال براي اشتغال فرزندان يا بستگانتان سفارش نكرده ايد؟ يا از گرفتن فلان پست يا پاداش ترفه نرفته ايد و بگويد اشخاص لايقتري هستند.
ناشناس
|
Germany
|
۱۵:۰۶ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
he is absolut right
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۵۱ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
i am not agree with absolute word, but he is right is acceptable
ناشناس
| Austria |
۲۳:۱۶ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
He is absolutely right!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۹ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
I don’t agree with "word" absolute , but "he is right" is acceptable !!!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۴۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۳
فارسی حرف بزنید بچه ها
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۷ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
تابناک کاش تو بجای 20:30 پخش میشدی تو تلویزیون تا همه با ببینن اوضاع خودرو و.....
پاسخ ها
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۲۲:۲۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
کی تلویزیون ایران رو نگاه میکنه که میگید همه می دیدند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
اگه شما نگاه نمی کنی حقی هم نداری سایت های خبری ایرانی رو هم بخونی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۴۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
جنابعالي كي هستي كه براي مردم حق تعيين مي كني
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۵۱ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
شما که میگی حق نداری و فلان .... حقیقت تلخه !!! چند روز به خانه همسایگان و فامیل دور و نزدیک برو ..... ببین که احتمالا همه دارن سریال ترکی میبینن !!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۸ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
بی ادبانه زندگی می کنند
یک نوجوان
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۰۹ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
مردم ایران با کمترین درامد و بیشترین خرج زندگی میکنند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۴۹ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
البته خرج های تحمیل شده و نه تجملاتی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
ما از خوشی داریم میمیریم نمیدانیم با این همه حقوق وامکانات چکار کنیم؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۳۷ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
آره بابا همش کاسه چه کنم چه کنم دستمونه از استرس داریم میمیریم .چه طوری قسط بدیم چطوری اجاره خونه بدیم چطوری با گرونی تا کنیم کدوم اقلام رو از سبد خانواده حذف کنیم و ... اونوقت این آقا تو مقالش میگه خوشی و شب نشینی
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۵:۱۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
کدام شب نشینی کدام دورهم نشینی ؟
اگه مردم کوتاه مدت هستند چرا همه به فکر خرید طلا ، زمین و یه حداقل پشتوانه برای فردای سیاه خودشانند توی این همه بی نظمی و عدم امنیت اقتصادی و هرج و مرج مملکت.
این کارشناسها یه کم بیان تو جامعه باد بهشان بخوره!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
آی گفتیییییییی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۶ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
بابا منظور از کوتاه مدت 1 ساعت نبود همون مدتی بود که توش طلا گرون میشه. آقای کارشناس منظورش اینه که مردم به 200 سال دیگه کشور نگاه نمیکنن.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۳ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
منظورشون اينه بيشتر وقت آزادشون رو به بطالت ميگذرونن حالا هرجند اين وقت آزاد كم باشه منظور از كوتاه مدت هم اينه برنامه ريزي براي كل زندگيشون ندارن فقط واكنش نشون ميدن به اتفاقات اطراف- شما هم نشون دادي ايراني هستي اول حرف ميزني بعد فكر ميكني
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۰۱:۳۰ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
قیل از تمام این اتفاقات مردم بلد بودن زندگی کنن حالا چی شده مردم نمی دونن چه جوری زندگی کنن!!!!یه بنده خدایی میگفت وقتی انگشت اشاره به سمت کسی می گیری 3تاازانگشتا طرف خودته!
soroush
|
Germany
|
۱۵:۱۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
تبريك ! عالي بود !
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۵ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
کدام خوشگذرانی با این گرانی خوشگذرانی از یادمان رفته!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۲۴ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۲
این گرانی چیزی جز خود خواهی و خود بینی نیست. اگر اجتماعی فکر می کردیم گرونی وجود نداشت.
علي 45 ساله
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۱۷ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۱
بسم الله
خدا اخر و عاقبتمان را ختم بخير گرداند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۴۱ - ۱۳۹۱/۱۲/۰۳
ان شاء الله
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
با پاسخ ایران(وعده صادق 3) به حمله اسرائیل موافقید؟