یک علامت شاید خطرناک!

آیا نفت پس از پنجاه سال بی‌اهمیت شده است؟

برای نخستین بار در پنجاه سال اخیر، ایالات متحده مشغول بررسی حمله به یکی از کشورهای خاورمیانه و این بار سوریه است؛ بدون این که از افزایش شدید بهای نفت و قطع جریان صادرات آن، نگرانی چندانی داشته باشد. آیا این روند همچنان ادامه خواهد یافت و دست قدرت‌های غربی برای مداخله در منطقه بدون ترس از نتایج اقتصادی آن در حال باز شدن است؟
کد خبر: ۳۴۲۷۴۹
|
۱۲ شهريور ۱۳۹۲ - ۲۰:۳۷ 03 September 2013
|
19765 بازدید
|
آیا نفت بعد از پنجاه سال بی‌اهمیت شده است؟

برای نخستین بار در پنجاه سال اخیر، ایالات متحده مشغول بررسی حمله به یکی از کشورهای خاورمیانه و این بار سوریه است؛ بدون این که از افزایش شدید بهای نفت و قطع جریان صادرات آن، نگرانی چندانی داشته باشد. آیا این روند همچنان ادامه خواهد یافت و دست قدرت‌های غربی برای مداخله در منطقه بدون ترس از نتایج اقتصادی آن در حال باز شدن است؟

به گزارش «تابناک»، محسن رنانی، دانشیار اقتصاد دانشگاه اصفهان و نویسنده کتاب «اقتصاد سیاسی مناقشه اتمی ایران» به تازگی هشدار داده ‌که دولت روحانی به طور خاص و همه کشور به طور عام، تنها چهار سال برای اصلاح ساختار اقتصادی کشور و از بین بردن اتکای بودجه به نفت فرصت دارند.

وی ‌در گفت‌وگویی اظهار داشته است: «حتی اگر بتوانیم مشکلات مالی و کسری بودجه کنونی را هم رفع کنیم، نزدیک چهار سال فرصت داریم که گریبان اقتصادمان را از اعتیاد به نفت آزاد کنیم؛ ولی از بعد دیگری به موضوع نگاه می‌کنیم؛ اگر دولت جدید در جریان مذاکرات هسته‌ای به موفقیت‌هایی دست یابد، حدود دو سال طول می‌کشد تا به مرور تحریم‌ها برداشته شود و پس از آن نیز مدتی طول می‌کشد تا بتوانیم بازارهای نفتی از دست رفته در خلال تحریم را دوباره به دست بیاوریم؛ بنابراین، به دست آوردن دوباره بازار فروش نفت، چیزی حدود دو تا چهار سال طول خواهد کشید، حال آن که از آن زمان به بعد قیمت نفت رو به کاهش خواهد گذاشت. پس ما عملا درآمد نفتی را از هم اکنون از دست داده‌ایم؛ بنابراین، دولت دیگر نباید روی ارز نفتی حسابی باز بکند، چرا که در سال‌های آینده دیگر نفت نمی‌تواند مثل گذشته بیش از ۷۰ درصد بودجه ایران را تأمین کند. می‌توان پیش‌بینی کرد که پس از چند سال صادرات نفت آنقدر کاهش یابد که درآمد آن را تنها بتوان صرف سرمایه‌گذاری در‌‌ همان حوزه نفت کرد. اقتصاد و نظام سیاسی ایران حدود چهار سال برای بازیابی خود فرصت دارد».

مبنای سخنان استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان، نظریه‌ای است که وی در یکی از کتاب‌های خود به آن پرداخته است. وی در این باره می‌گوید: «تئوری این کتاب بر مبنای آن شکل گرفت که غرب از طریق بی‌ثبات کردن منطقه خلیج فارس، به دنبال مدیریت بازارهای نفت در جهت افزایش قیمت آن است. به دنبال آن، شروع به چک کردن روزانه و هفتگی قیمت نفت و تحولات خلیج فارس کردم تا متوجه شدم ‌میان این دو گزینه رابطه مستقیمی برقرار است. نهایتا ایده‌ای با این محور شکل گرفت که غرب تنش در خلیج فارس را برای مدیریت بازارهای نفتی شکل داده؛ نخست در سال ۲۰۰۳ به عراق حمله کرده و شوکی به قیمت نفت وارد می‌سازد که قیمت آن از ۲۰ و چند دلار به ۳۰ و چند دلار افزایش می‌یابد. بعد از آن در سال ۲۰۰۵ مناقشه اتمی با ایران کلید خورد و در خلال این مدت غربی‌ها دایم با ابزارهای مختلف قیمت نفت را افزایش و کاهش دادند. بر این اساس غربی‌ها از سال ۲۰۰۵ تا حدود ۲۰۱۰ قیمت نفت را از حدود ۴۰ دلار به نزدیک ۱۰۰ دلار رساندند تا بتوانند الگوی انرژی را به سمت انرژی‌های نو سوق داده تا با این جایگزینی بتوانند به وابستگی‌شان به نفت پایان بخشند. بر این اساس دیگر اسیر خلیج فارس نخواهند بود. پس از موضوع مسأله اتمی ایران، شاهد آن بودیم که قیمت نفت در منطقه مدام بالا و پایین رفت و توسط غربی‌ها مدیریت شد. آن زمان در کتاب مذکور مطرح کردم که مناقشه اتمی باید بین ۵ تا ۱۰ سال طول بکشد تا اهداف غرب تأمین شود که تاکنون بیش از پنج سال آن سپری شده و بیش از ۵۰ درصد اهداف آن‌ها محقق شده است. پیش بینی می‌شود تا سال ۲۰۲۰ با تحقق بخش عمده اهداف مورد نظر غربی‌ها در منطقه، بخش عمده نیازشان به نفت از بین برود. هر چقدر اهمیت نفت در نظام انرژی جهانی کاهش یابد، وابستگی غرب به نفت خلیج فارس نیز کاهش می‌یابد‌».

آنچه ‌این سخنان رنانی را قابل توجه می‌سازد، رخدادی بی‌سابقه در تاریخ پنجاه ساله اخیر جنگ‌ها در خاورمیانه است. بنا به نوشته کریستین ساینس مونیتور، به تازگی و در پناه نگرانی‌ها از حمله ایالات متحده و متحدان آن به سوریه، بهای نفت در بازارهای جهانی قدری افزایش یافته است، ولی نکته مهم این ‌که آمریکا برای نخستین بار در پنجاه سال اخیر از قطع موقت جریان نفت و افزایش شدید قیمت آن در نتیجه جنگ در خاورمیانه نگران نیست. این اتفاق ناشی از افزایش شدید در میزان برداشت از منابع انرژی موجود در لایه‌های رسی (گاز شیل Shale gas) در آمریکای شمالی است.

این مسأله بدان معناست که ایالات متحده به میزان بسیار کمتری به واردات نفت وابسته است و در حالی که میزان نفت ذخیره آمریکا در پنج سال پیش، تنها برای استفاده این کشور در پنج ماه کافی بوده، ‌اکنون آمریکا می‌تواند بدون نیاز به واردات، تا ۲۶۹ روز نفت کافی داشته باشد و با در نظر گرفتن واردات نفت از کانادا، این زمان می‌تواند تا بیش از یک سال نیز افزایش یابد. واردات نفت آمریکا از کانادا نیز تحت تأثیر تحولات خاورمیانه نیست.

هر چند به هر حال کشور‌ها تحت تأثیر افزایش قیمت انرژی ناشی از مناقشات سیاسی قرار می‌گیرند، ‌این نکته را نمی‌توان نادیده گرفت که با توجه به تحولی که در بالا به آن اشاره شد، دست ایالات متحده برای دخالت در خاورمیانه بدون نگرانی از قطع جریان صادرات انرژی منطقه بسیار باز‌تر می‌شود.

آنچه ‌در کنار این تحلیل نشریه آمریکایی قابل توجه است، برنامه‌های اعلامی دولت آمریکا است که مدعی است با اجرای آن، ایالات متحده تا سال ۲۰۲۰ و با استفاده از منابع انرژی ـ که اکنون بهره‌برداری از آن‌ها اقتصادی شده است ـ دیگر نیازی به واردات نفت نخواهد داشت.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۷۸
انتشار یافته: ۶۳
علی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
من کارشناس ارشد حفاری نفت میخونم
اطلاع دقبق دارم که آمریکا تا اواسط 2014 می تواند از نفت های شیلی خود که خیلی بیشتر از نفت خاورمیانه است به لطف تکنولوژی هیدروجکینگ استفاده کند و دیگر نیازی به نفت ما و اعراب ندارد و تبدیل به بزرگترین صادر کننده نفت خام می شود پس به نفعشونه که قیمت نفت بره بالا تا نفتشونو به اروپایی های بدبخت بفروشن و ما واقعا بدون خریدار میمونیم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
اونقدر کفر نعمت کردند، اونقدر گفتند طلای سیا یا بالای سیا، اونقدر گفتند نفت نکبت است، تا خدا گفت،لیاقتش را نداشتید.. بلد نبودند مدیریت کنند نفت را دلیلش میدانستند در حالیکه نروژ و انگلیس نه تنها تمام نفتشان را تولید کردند بلکه آن را تبدیل به پول کردند و در صندوق پس انداز ملی‌ ذخیره کردند... حالا نفت بشه بی‌ ارزش
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
مشگل نقتشون حل بشه
امنیت سگ هار چطوری میخواهد حل بشه ؟
در ثانی آمریکا مشگل نفتش رو حل کنه اروپا چین و ژاپن میخواهند چی کار کنن نفت گران بخرن و جیک هم نزنن ؟!
مهدی
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
من نظر علی آقا رو تایید می کنم آمریکا هر وقت کم اورده از اروپا مایه گذاشته اروپای بدبخت هم مجبوره همکاری کنه چون همه جوره به آمریکا وابسته هست
دیدید که چطور بحران اقتصادیشو به اروپا منتقل کرده (اگه بخواهید بیشتر توضیح میدم)
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۵۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
تا اونجایی که من فهمیدم این فناوری باعث آلودگی آب و خاک می شود و منابع طبیعی زیادی را خراب می کند .برای همین هست که اروپا بعد از مدتی که به دنبال این فناوری رفت آن را کنار گذاشت.
کاظم
| Iran, Islamic Republic of |
۰۱:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۳
خوب دوست عزیز درست ولی نقش روسیه اینجا چیه اون بدون اینکه وارد جنگ بشه و هزینه کنه سود خیلی خوبی میبره. یعنی در وهله اول بیشتر ایران و کشورهای عربی بیشترین ضرر رو میکنن البته ایران خیلی بیشتر چون اگه احیانا قیمت نفت بالا بره ایران میزان فروشش خیلی کم هست و در وهله دوم کشورهای اروپایی؟ چه تحلیلی میشه اینجا داشت؟
ایرانی
| Netherlands |
۱۱:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۳
ناشناس جان اروپا در الجزایر در حال سرمایه گذاری در نفت شل است.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
این تحلیل ناقص است پس نقش اروپا این وسط چیست اینجوری باشد اروپا که نباید زیر بار برود
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۱۴ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
دوست عزیز، تحلیل شخصی من اینه که آمریکا چندان هم بدش نمیاد پول واحد اروپاییرو به مرور زمان به نقطه شکست قطعی نزدیک کنه. از دید دیگه می شه گفت آمریکا وابستیگیشو به نفت خاورمیانه کم کرده اما اروپا وابستگی شدیدی به نفت خاورمیانه داره و این معنیش اینه که به ضعف اقتصادی در مقابل آمریکا داره نزدیک می شه و این همون چیزیه که به تصور من آمریکا در بلند مدت دنبالشه.
ناشناس
| United States |
۲۳:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
ضعف اقتصادی اروپا در بلند مدت به سود اقتصاد آمریکا و جهان نیست. اروپا یک بازار بسیار بزرگ و یک شریک بسیار مطمئن همیشگی برای آمریکا بوده و هست چرا آمریکا باید بخواد تا این متحد سنتی رو تضعیف کنه.
سابقه ایالات متحده هم نشون میده که بر خلاف شوروی به تقویت کشورهای هم پیمان خودش بیشتر علاقه منده و برای دفاع از منافع اونها جنگ هم راه انداخته
علی
| Iran, Islamic Republic of |
۰۹:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۳
سلام دوست ناشناس
اروپا متحد شد و واحد پولشان را نیز مشترک کردند تا بتوانند در مقابل دلار صف آرایی کنند و موفق نشدند ، حالا آمریکا در آخرین حرکات بازی میخواهد یورو را کیش مات کند و ورشکست نماید تا مجددا یکه تاز میدان باشد
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۰:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
این چه تحلیلی است؟؟ غرب بیاید جنگ کند تا نفت 100 دلار بشود بعد راههای جایگزینی نفت رو پیدا کند؟؟؟؟؟ مگر نمیشد به محققان گفت بشینید روشهای جایگزینی پیدا کرد؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
روشهای جایگزین ان زمان غیر اقتصادی بودند. با افزایش قیمت نفت، سرمایه گذاری در انرژی های نو اقتصادی شد. به طوری که الان آلمان نصف برق مورد نیازش رو از انرژی خورشیدی تامین می کند. همینطور ایتالیا، آمریکا وژاپن تولید برق خورشیدی رو به چندین گیگاوات رسوندن
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
در اقتصاد سرمایه داری همه کارها توسط بخش خصوصی انجام میشه.بخش خصوصی هم تا انگیزه اقتصادی نداشته باشه وارد نمیشه.با این کار انگیزه اقتصادی ایجاد می کنند
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
قیمت میره بالا ! استخراج از منابع خودشون به صرفه میشه دلبندم ... بعد هم خودشون تولید کننده هستند و با قیمت بالا می فروشن
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۳
در نظام اقتصادی غرب ، این طور نیست که رئیس بگوید فلان کار انجام شود بلکه باید بر اساس منطق و بازدهی اقتصادی باشد . با گران شدن نفت خاور میانه ، نفت شیل به صرفه تر است .
عادل
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۰۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
دقیقا دیگه تا 2020 خاورمیانه کم اهمیت میشه واسشون در عوض اسیا پراهمیت میشه. خودشونم گفتن
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
واقعیت اینه که ما داریم خودمون رو با مخفی کردن پشت مسائلی چون نانو، ارسال میمون به فضا، انرژی هسته ای و سایر چیزهای دهان پر کن گول می زنیم ولی کشورهای پیشرفته که خود مبدع این علوم هستند در پی کشفیات جدید هستند که استخراج نفت به روش جدید جزء این کشفیات است ولی هیچ وقت تبلیغات عوام فریبانه نمی کنند!!
آرش
|
Canada
|
۲۱:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
حمله به سوریه قطعیه و علت این تاخیر هم اینه که آمریکا میخواد از طریق گرفتن مجوز از سنا و احتمالا سازمان ملل حمله خود رو موجه و مشروع نشون بده
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۳:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۳
نه عزیزم !
مگر در حمله به عراق مجوز گرفتن ؟
در مورد افغانستان چطور ؟
هرگز وجوزی در کار نبود ولی حمله کردند .
اگر این بار دست به عصا راه میروند علتش این است که نه میتوانند حمله کنند چون جان اسرائیل را به خطر میاندازند و نه میتوانند موضوع را رها کنند چون اعتبار سیاسی آنها در دنیا خدشه دار خواهد شد .
علی الخصوص که این بار ایران در جمع مخالفان است .
آمریکا الان به دنیال آن است که با روسیه ، ایران و خود سوریه به توافقی دست پیدا کند که در قبال برخی امتیازات ، بتواند حمله محدودی به سوریه داشته باشد و ایران و سوریه هم اسرائیل را شخم نزنند .
مثلا تحریم های ایران را کمی شل کند ، دست از حمایت تروریست ها در سوریه بردارد و دست سوریه را در قلع و قمع آنها باز بگذارد ، و در موضوع چچن با روسیه همکاری کند یا سپر دفاع موشکی را از مرز های غربی روسیه دور کند .
با دادن این امتیازات ، بتواند قول مساعد طرف مقابل را بگیرد که یک حمله موشکی محدود به سوریه انجام دهد و مطمئن باشد که اسرائیل همجنان زنده خواهد ماند .
شهروند درجه 2
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۳۰ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
به امید روزی که این کالا به کل از خاورمیانه حذف شود

کالایی که جز تنبلی و مفت خوری چیز دیگه ای برای خاورمیانه نداشته...!!!!
پاسخ ها
ناشناس
| United Kingdom |
۲۳:۰۶ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
البته ایران یه کمی با کل خاورمیانه فرق داره. ما تو این سالهای اخیر بیدار شدیم و داریم به خود متکی میشیم.
دانشجوی ایرانی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۳
با سلام؛ اینکه بگیم نفت چیز بدیه و تنبلی میاره و اینها حرف درستی نیست
بنظر بنده باید بریم به سمت تحقیقات و تولید علم در زمینه استفاده از انرژیهای نو و پاک و تجدیدپذیر و تلاش کنیم که خام فروشی رو برای همیشه بذاریم کنار
اگر دقت بفرمائید متوجه میشوید که از نظر داشتن انرژیهای فسیلی و همچنین معادن و دارا بودن ظرفیت کافی برای تولید انرژیهای تجدیدپذبر (آب جاری، باد، انرژی خورشیدی و...) واقعا جزء معدود کشورهای دارای مزیت هستیم
اگر مجموع اینها را بنگرید به جرئت میتوان گفت که براحتی میتوانیم ثروتمندترین کشور دنیا باشیم
پس بیایم قدر این همه نعمتهای خداوند را با تلاش و کوشش زیاد در هر زمینه و جایگاهی که هستیم بدانیم و حدیث پیامبر در مورد ایرانیان که پشت اسکناس 5000 تومانی نوشته رو همیشه در نظر داشته باشیم
آرش
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
نمیدونم چاپ میکنید یا نه! اما بعد از 30 سال تهدید آمریکا به بستن تنگه هرمز اگر فکری در این مورد نمیکرد باید به ابر قدرت بودنش شک میکردیم!! یه ابر قدرت باید جلوتر از بقیه فکر کنه قابل توجه ما که میخواهیم قدرت منطقه ای باشیم ضمنا به موارد بالا خط لوله نفت امارات را هم موازی با خلیج فارس لحاظ فرمایید
ابوالفضل
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
عربستان خائن پس چيكارس ؟ نياز شونو براي جنگ تامين ميكنه تازه مجاني ام بهشون نفت ميده كه با سوريه بجنگن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۳
عربستان طی یک برنامه در دست اجرا در چند سال آینده بزرگترین تولید کننده و صادر کننده برق خورشیدی خواهد بود.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۱:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۶/۱۲
تازه تا سال ۲۰۲۰ آمریکا قانونی‌ از تصویب رسانده که شرکتهای خودرو سازی باید به یک گالن(۳.۷ لیتر) بنزین در ۱۰۰ کیلومتر برسند که آنهم نیاز به نفت بالای ۱۰۰ دلار دارد
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# ترامپ # قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # سلاح پلاسمایی # سریال پایتخت
الی گشت
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟