عربستان هم دعوت شد؛ اما ایران نه!
مخالفت آمریکا با حضور ایران در کنفرانس بینالمللی صلح سوریه
در حالی که به نظر میرسد، سرانجام پس از ماهها، تلاشهای بینالمللی برای برگزاری کنفرانس صلح سوریه در حال نتیجه دادن است و انتظار میرود، این کنفرانس به زودی برگزار شود، مخالفت دولت آمریکا، سبب شده این بار هم ایران به این کنفرانس دعوت نشود. این در حالی است که پیشتر برخی مقامات غربی از قطعی شدن دعوت ایران خبر داده بودند.

در حالی که به نظر میرسد، سرانجام پس از ماهها، تلاشهای بینالمللی برای برگزاری کنفرانس صلح سوریه در حال نتیجه دادن است و انتظار میرود، این کنفرانس به زودی برگزار شود، مخالفت دولت آمریکا، سبب شده این بار هم ایران به این کنفرانس دعوت نشود. این در حالی است که پیشتر برخی مقامات غربی از قطعی شدن دعوت ایران خبر داده بودند.
به گزارش «تابناک»، اخضر ابراهیمی، نماینده ویژه سازمان ملل و اتحادیه عرب در امور سوریه اظهار داشته، لیست شرکت کنندگان در کنفرانس صلح سوریه که قرار است به زودی برگزار شود، نهایی شده؛ اما مخالفتهای آمریکا سبب شده هنوز دعوتی از ایران در این زمینه نشود. این در حالی است که حتی نام عربستان سعودی نیز در میان سی کشور دعوت شده به این کنفرانس به چشم میخورد.
به نوشته «رویترز»، اخضر ابراهیمی اشاره کرده که قرار است کشورهای دعوت شده به این کنفرانس، در ۲۲ ژانویه سال جدید میلادی برای بحث درباره شیوههای برقراری صلح در سوریه گرد هم آیند؛ اما حضور ایران در جمع این کشور تاکنون با مانع روبهرو شده است.
وی اظهار داشته: «درباره ایران، ما هنوز به توافق نرسیدهایم؛ اما بر کسی پوشیده نیست که ما در سازمان ملل از حضور ایران استقبال میکنیم. با این حال، شرکای ما در ایالات متحده هنوز متقاعد نشدهاند که حضور ایران در این کنفرانس کار درستی باشد».
ابراهیمی افزوده است: حتی در صورت دعوت نشدن رسمی از ایران، وی به همکاری با مقامات ایرانی در زمینه سوریه ادامه میدهد، زیرا ایرانیها به بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل گفتهاند، دعوت نکردن از آنها به معنای پایان همه چیز نیست و در صورت عدم حضور در کنفرانس نیز آنها به همکاری خود در حاشیه ادامه میدهند.
در واکنش به این خبر، گنادی گاتیلوف، معاون وزیر خارجه روسیه در مصاحبه با خبرگزاری «اینترفاکس» اظهار داشته، احتمالاً موضوع حضور ایران را باید با برگزاری مذاکراتی در سطح وزرای خارجه حل و فصل کرد.
با این حال، یک مقام ارشد آمریکایی که نخواسته نامش فاش شود به رویترز گفته «تصور حضور ایران در مذاکرات دشوار است»، زیرا این کشور از توافقنامه ژوئن ۲۰۱۲ (مربوط به کنفرانس ژنو ۱) مبنی بر تشکیل یک دولت انتقالی در سوریه حمایت نکرده است.
این مقام آمریکایی افزوده: راههایی برای مشارکت ایران، بدون حضور رسمی در کنفرانس وزرای خارجه وجود دارد، ولی در عین حال اظهار داشته، ایران باید فرستادن نیروهای نظامی و همچنین کمکهای نظامی به دولت سوریه را متوقف کند.
گفتنی است، در کنفرانس قبلی صلح سوریه نیز که در ژوئن ۲۰۱۲ برگزار شد، مخالفت آمریکا و برخی دیگر از کشورهای غربی، سبب شد ایران امکان شرکت در این کنفرانس را پیدا نکند. در مقابل، دولت روسیه نیز با حضور عربستان سعودی مخالفت کرد؛ اما به نظر میرسد این بار با وجود حضور عربستان و به رغم عدم مخالفت دیگر کشورها، تنها پافشاری آمریکا بر عدم حضور ایران، سبب دعوت نشدن کشورمان شده است.
این در حالی است که طی ماههای اخیر، بیشتر مقامات غربی نزدیک به مسأله سوریه اذعان داشتهاند، حضور ایران برای حل و فصل بحران سوریه ضروری است. از سوی دیگر، شب گذشته و در جریان کنفرانس سازمان کمکهای بشردوستانه سازمان ملل، از نقش سازنده ایران در زمینه فرستادن کمکهای انسان دوستانه به سوریه تقدیر شد.
با این ملاحظات، دقیقاً مشخص نیست که این بار بهانه دولت آمریکا برای مخالفت با حضور ایران در کنفرانس صلح سوریه چیست؟!