هفته جاری هفته ای حساس برای قیمت جهانی طلا محسوب می گردد. در حالی که تمامی نگاه های جهانی به برگزاری همه پرسی روز یکشنبه کریمه دوخته شده و نتیجه این همه پرسی می تواند نقش تعیین کننده ای در روند قیمت طلا بازی کند، برخی کارشناسان نیز نیم نگاهی به نشست فدرال رزرو آمریکا در روزهای 18 و 19 مارس (سه شنبه و چهارشنبه) دارند.
به گزارش اعتدال، قیمت طلا طی هفته گذشته برای ششمین هفته متوالی با افزایش روبرو شده و رشدی 38 دلاری معادل 3 درصد را بر جا گذاشته است. این رشد از ابتدای ماه مارس تا روز گذشته 51 دلار معادل 4 درصد و در یک ماه اخیر 59 دلار یعنی بیش از چهار درصد است؛ ضمن اینکه طلا از ابتدای سال 2014 تاکنون بیش از 14 درصد از افت 28 درصدی سال 2013 را جبران کرده است. قیمت طلا روز گذشته نیز تحت تاثیر تشدید تنش در روابط روسیه و غرب و عدم پیشرفت مذاکرات وزرای خارجه روسیه و آمریکا بر سر بحران اوکراین با افزایش چشمگیری روبرو شده است. این در حالی است که قیمت طلا شب گذشته برای لحظاتی به بیش از 1388 دلار نیز رسید.
بر این اساس تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که قیمت طلا طی روزهای آینده تحت تاثیر تنش ها در اوکراین و شبه جزیره کریمه و نگرانی ها نسبت به وضعیت اقتصادی چین با افزایش بیشتری روبرو خواهد شد.
در هفته جاری همچنان ناآرامی های اکراین و حواشی مربوط به آن به عنوان یکی از عوامل مهم روند قیمت طلا عنوان می گردد. آغاز مانور نظامی روسیه در نزدیکی مرزهای اوکراین در حالی به نگرانیهای بینالمللی دامن زده است که برگزاری همه پرسی سراسری فردا در منطقه کریمه میتواند این تنشها را تشدید کند.
همه پرسی شبه جزیره کریمه در حالی قرار است روز یکشنبه برگزار شود که آمریکا و اروپا نسبت به برگزاری این همه پرسی به روسیه هشدار داده اند. در صورت برگزاری این همه پرسی و پیوستن کریمه به روسیه کشورهای غربی تحریم های بیشتری را ضد روسیه اعمال خواهند کرد.
به باور برخی کارشناسان اقتصادی برگزاری این همه پرسی می تواند موجب تشدید تنش در روابط روسیه و غرب شده و قیمت طلا را به بیش از 1430 دلار افزایش خواهد داد.
انتشار آمارهای نگران کننده نسبت به وضعیت اقتصادی چین نیز موجب افزایش تقاضا و قیمت طلا در روزهای آینده خواهد شد. در هفته گذشته انتشار آمارهای وضعیت اقتصادی چین و کاهش صادرات این کشور و نگرانی نسبت به دومین اقتصاد جهان عاملی جهت افزایش قیمت طلا بود.
از طرفی تردیدهای جهانی سرمایه گذاران را به سوی طلا بازگردانده است به طوری که ذخایر اس پی دی آر گولد تراست که بزرگترین صندوق سرمایه گذاری طلای جهان است، 2.1 تن در پنج شنبه گذشته افزایش یافت و به 813.30 تن رسید.
اما عامل مهمی که طی هفته جاری می تواند باعث تغییر قیمت طلا در بازارهای جهانی گردد، برگزاری نشست فدرال رزرو آمریکا در روزهای 18 و 19 مارس است. انتظار میرود این بانک میزان خرید ماهانه اوراق قرضه را کاهش دهد. تعدیل این برنامه یکی از عوامل منفی برای طلا بوده و موجب کاهش 28 درصدی قیمت آن در سال گذشته شد. به هر حال اگر اخبار و نشانه هایی از بهبود وضعیت اقتصادی آمریکا منتشر شود، می تواند در روند افزایشی قیمت طلا اخلال ایجاد کند.
برخلاف نظر کارشناسان کیتکو نیوز، موسسه آی ان او، موسسه مالی اسپروت، موسسه کاپیتال اکونومیکس، موسسه اف سی استون، موسسه مالی تی دی، موسسه اچ اس بی سی، پایگاه اینترنتی اف ایکس امپایر و موسسه آی آی تریدر که همگی افزایش قیمت طلا را در سایه ناآرامی های اکراین و کریمه پیش بینی کرده اند، کارشناسان موسسه گلدمن ساش بر این باور اند که بحران اوکراین تاثیر چندانی بر قیمت طلا نخواهد داشت و روند نزولی قیمت این فلز زرد تا پایان امسال ادامه خواهد یافت.
کارشناسان مدعی کاهش قیمت طلا معتقدند بحرانهای سیاسی طلا را به قیمتهای شش ماه گذشته باز گرداندهاند و در صورت برطرف شدن این بحران ها بهای طلا با سقوط مواجه خواهد شد.
دلیل دیگر این ادعا این است که افزایش بیشتر قیمت طلا میتواند موجب کاهش تقاضا از سوی کشورهای نوظهور و در حال توسعه شود. تقاضا در چین، بزرگترین مصرف کننده طلای جهان کاهش یافته و قیمتها در بازار شانگهای پایینتر از قیمت جهانی طلا شده است. قیمتها در بازار طلای شانگهای حدود 4 دلار کمتر از قیمتهای بازار لندن است؛ در حالی که قیمتهای این بازار در اوایل امسال 20 دلار بالاتر از قیمتهای بازار لندن بود.
با این حال فضای سیاسی و اقتصادی کنونی حاکم بر جهان نشان گر ادامه روند صعودی قیمت طلا است و اکثر نظرات کارشناسان این بازار حاکی از افزایش قیمت طلا است.