از روز گذشته تاکنون، خبر برکناری مسئول واحد عملیات ایران در سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) به یکی از مهمترین موضوعات مورد توجه مطبوعات و رسانههای آمریکایی تبدیل شده است. در این میان، توجه به علل برکناری این مقام آمریکایی، که یکی از مهمترین نقشها در تدوین سیاستهای آمریکا در قبال ایران را داشته، خود بیانگر نکات بسیار جالب توجهی است.
به گزارش «تابناک»، روز گذشته، خبری در رسانههای آمریکایی منتشر شد، مبنی بر اینکه جاناتان بنک، از مقامات باسابقه سازمان سیا و رئیس واحد عملیات ایران این سازمان، از مقام خود برکنار شده و سمت خود را در این سازمان از دست داده است.
گفته میشود، دلیل تصمیم بر اخراج این فرد، مشکلات مدیریتی رخ داده در مجموعه زیردست وی بوده است.
«لس آنجلس تایمز» در گزارشی در این زمینه نوشت، نارضایتی زیردستان وی در حدی بوده که به «شورشی علنی» علیه وی روی آورده بودند و همین باعث شده در جریان نشست هفته گذشته فرماندهان سیا، برکناری بنک رسماً به وی ابلاغ شود.
این در حالی است که به گفته تحلیلگران غربی، معمولا مسائل داخلی سازمان سیا، پوشیده نگه داشته شده و از افشای آن در عرصه عمومی جلوگیری میشد. با این حال، در شرایطی که آمریکا در مناطق گوناگون، از روسیه گرفته تا خاورمیانه و همچنین شرق دور با مسائل مختلفی روبهرو شده، جان برنان، رئیس این سازمان ناچار شده این بار مستقیم وارد عمل شده و زمینه برکناری بنک را فراهم کند.
بنا بر این گزارش، سه تن از مقامات مسئول سیا به مطبوعات آمریکایی گفتهاند که زیردستان بنک، عملاً علیه وی شورش کرده بودند و به تازگی برخی کارمندان کلیدی زیردست وی، تقاضای انتقال خود به واحدهای دیگر را کرده و گفته بودند، واحد ایران یا جای آنهاست و یا جای بنک.
در همین زمینه، در گزارشی که به دستور مستقیم برنان از این وضعیت تهیه شده آمده است: «بنک یک فضای کاری آزاردهنده و خصومتآمیز را در واحد خود پدید آورده و سبب شده بود که کل این واحد دچار بیسر و سامانی و بینظمی شود».
اما اقدام رئیس سیا در برکناری این مقام مسئول، در شرایطی است که واحد عملیات ایران در این سازمان، مسئولیت اصلی را در تهیه گزارشهای مربوط به فعالیتهای هستهای و دیگر مسائل مربوط به ایران بر عهده دارد و گزارشهای این واحد در اختیار وزیر خارجه و رئیس جمهور آمریکا قرار میگیرد؛ گزارشهایی که مبنای اصلی تصمیمگیریهای ایالات متحده درباره ایران را تشکیل میدهد.
در همین راستا، یکی دیگر از مقامات سازمان سیا به مطبوعات گفته است: «ایران یکی از مهمترین هدفهای ماست و این واحد کار خود را به درستی انجام نمیداد»؛ بنابراین، پرسش بسیار مهم و قابلتوجه این است که این واحد ناکارآمد و درگیر اختلافات داخلی، تاکنون چگونه گزارشهای گوناگونی درباره ایران را تهیه کرده و در اختیار مقامات ارشد آمریکایی گذارده که نتیجه آن، در پیش گرفتن سیاستهای گوناگون در ابعاد مختلف درباره ایران بوده است؟!
به عبارت دیگر، شاید بتوان گفت، یکی از علل اصلی سیاستهای متناقض و موضع گیریهای غیرمنطقی علیه ایران، همین گزارشهایی بوده که از سوی مهمترین واحد اطلاعاتی آمریکا در اختیار مقامات ذیربط قرار میگرفته است.
هماکنون پرسش اینجاست، واحدی که خود این گونه درگیر مسائل متفرقه بوده، اصولاً تا چه حد میتوانسته گزارشهایی درست و منطقی درباره ایران تهیه کند؟!
از سوی دیگر، اگر به یاد بیاوریم که همین یکی دو سال پیش، رئیس سازمان سیا به واسطه روابط نامشروع خود با یک خبرنگار از کار برکنار شد، باید این را از مقامات آمریکایی پرسید، دولتی که نمیتواند بر مهمترین بازوی اطلاعاتی و عملیاتی خود نظارت درستی داشته باشد و از بروز بحران در آن جلوگیری کند، چگونه گزارشهای این نهاد را مبنای عمل قرار داده و بر پایه آن میخواهد به زعم خود، دیگر کشورها را در کنترل داشته باشد؟!