آب، گیاه، خاک، درخت و هوا جزو اصلی ترین عناصر طبیعت و ارکان اساسی نظم محیط زیست و زندگی انسان هاست که اگر نظم آنها به هم بخورد یا یکی از آنها از این چرخه حذف شود، سرنوشت طبیعت و انسانها را به خطر میاندازد.
به گزارش «تابناک» دنیای امروز با مشکلات بزرگی مثل ظهور مداوم بیماریهای کشنده، آفات نباتی غیرقابل کنترل، حوادث طبیعی ویرانگر و کاهش شدید ثبات وضعیت زیست محیطی و انسانی روبه روست، به گونه ای که در هر نقطه از دنیا روزانه رخدادهایی همچون سونامی، رانش، گرد و غبار، زلزله و... خسارات همه جانبه و سنگینی بر جای میگذارند و اگر چنین ادامه یابد، فاصله زمانی تا پایان زندگی بر این کره خاکی چنان دور نیست و هر روز کمتر میشود.
نگاهی به سیاست گذاری کشورهای پیشرفته و وضعیت روند توسعه این مناطق به خوبی گویای درک ضرورت رسیدگی به محیط زیست و منابع طبعیی توسط این دولت هاست و دنیا شاهد بهبود روزافزون وضعیت این عرصهها و تأثیر مثبت آن بر زندگی انسانها و موجودات دیگر است.
در این ممالک مساحت مراتع و جنگلها، تنوع گیاهی و جانوری و ساماندهی منابع آبی مرتب در حال افزایش و شاخصهایی مثل سلامت، طول عمر، درآمد و نشاط ارتقا یافته است.
اما «صدیق مینائی» در مطلبی که برای «نگاه شما» فرستاده بر این باور است که در کشور ما با وصف اینکه از استعدادهای کم نظیر طبیعی و زیستی برخوردار است، اختصاص میلیاردها تومان اعتبار و سر دادن شعارهای رنگارنگ در زمینه حفاظت از این منابع، هر روز شاهد تخریب عرصههای گیاهی و جنگلی، کاهش شدید تنوع جانوری و نباتی هستیم؛ اما وضعیت در کردستان از سایر مناطق حادتر است. پیامد این روند ظهور ریزگرد، آفات گیاهی، بیماریهای انسانی، آلودگی هوا و... است که اگر با عزمی جدی به مقابله با آن نپردازیم، وضعیت بسیار خطرناکی در استان رخ داده و سایر مناطق کشور را نیز تحت تأثیرات منفی قرار میدهد، زیرا یکی از بسترهای اصلی تأمین آب، اکسیژن، فرآوردههای گوشتی، محصولات لبنی، چوب و علوفه کشور است و نبودش نابودیهای بسیاری به دنبال میآورد.
وی همچنین باور دارد که نقش سازمان منابع طبیعی کردستان، نقشی سازنده و یا بیفایده نیست، بلکه نقشی مخرب است و برای اثبات این ادعا به این امر اشاره می شود که بدون اینکه کوچکترین کاری برای حفاظت و احیای منابع طبیعی کند، مجوزهای گوناگونی برای تخریب این عرصهها به بهانه اجرای پروژههای عمرانی صادر کرده و میلیاردها تومان از بودجه استان را به نام پرداخت حقوق و مزایای کارکنان، کارشناسان و مدیران و... مصرف میکند. همچنین با بر عهده گرفتن نقش متولی اصلی جا را بر نهادهای مدنی تشکلهای زیست محیطی تنگ کرده و از دخالت سازنده این نهادها در حراست از مراتع و جنگلها جلوگیری میکند.
مینایی در ادامه مطلب میافزاید: این سازمان به جای تدوین طرحهای گوناگون، اجرای پروژههای متعدد و کمک گرفتن از مدافعان محیط زیست در راستای جلوگیری از تخریب مراتع و نابودی جنگلها، نظاره گر نابود شدن جنگلهای دست کاشت گریزه، حسن آباد و جاده کامیاران است و کوچکترین حرکتی برای جلوگیری از تخریب این عرصهها از خود نشان نمیدهد.
وی یادآور میشود که این مدیران برای جلوگیری از روند تکرار آتش سوزی سال های گذشته در عرصههای جنگلی و مرتعی، نجات گونههای گیاهی در خطر انقراض، درمان بیماری جنگلهای مریوان چه کار کردهاند؟ برای رفع تصرف نهادهای نظامی، آموزشی، افراد ذی نفوذ و نهادهای خاص چه اقداماتی انجام دادهاند؟
مینایی در پایان با انتقاد از برخی رفتارهای غیرمسئولانه میافزاید: مسئولین کجا بودند که به نام خط انتقال مواد پلی اتیلن، ساخت ساختمان پدافند غیرعامل و مجتمعهای مسکونی در برخی مناطق سنندج، احداث جاده در جنگل حسن آباد، گازرسانی به مریوان، موقوفه کردن مراتع و... خسارات بزرگی به منابع طبیعی استان وارد شده است؟
هم اکنون «تابناک» آمادگی خود را برای انتشار توضیحات مسئولین امر اعلام میکند و منتظر است با این توضیحات، انتظارات هموطنان عزیز کردستانی درباره حفظ منایع طبیعی برآورده شود.