"کنت پولاک"تحلیلگر مرکز سابان در موسسه بروکینگز آمریکا با ارائه راه کارهایی به مقامات آمریکایی خواستار ادامه فشار بر ایران در زمینه برنامه هسته ای شد.
به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز با انتشار مطلبی به قلم کنت پولاک تحلیلگر سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا(سیا) و عضو سابق شورای امنیت ملی آمریکا با ارائه راهکارهایی خواستار ادامه فشارهای آمریکا بر ایران حتی بعد از دستیابی به توافق هسته ای با ایران شد.
وی می نویسد: سرانجام آمریکا و ایران در حال دستیابی به یک توافق هسته ای هستند امری که امیدوار کننده است زیرا هر توافقی که بتواند برنامه هسته ای ایران را متوقف کند مفید خواهد بود.
نویسنده معتقد است آمریکا می تواند توافقنامه 6 ماهه قبلی خود با ایران را به مدت 6 ماه دیگر تمدید کند.
کنت پولاک با اشاره به توافق مدنظر کاخ سفید با ایران می نویسد: به نظر می رسد تمرکز کاخ سفید در مذاکرات بر کاهش تعداد سانتریفیوژها و محدود کردن انواع آنهاست و همچنین میزان و کیفیت اورانیومی که ایران می تواند داشته باشد.
وی در ادامه می نویسد: این موضوعات مهم هستند اما کلیدی نیستند تا بتوان از این طریق به بهترین توافق با ایران دست یافت.
تحلیلگر سابق سیا معتقد است دولت باراک اوباما به جای موضوعات مذکور سه موضوع دیگر را در مذاکرات با ایران مد نظر داشته باشد و آنها را در توافق بگنجاند که عبارتند از بازرسی های سرزده، طراحی سیستمی که در صورت تخطی ایران از تعهداتش بطور خودکار تحریم ها علیه ایران را برقرار کند و تمدید مدت زمان توافق.
به نظر وی امضاء پروتکل الحاقی NPT توسط ایران کافی نیست و در توافقی که با ایران صورت می گیرد بازرسان باید آزاد باشند تا در هر زمان از هر مکانی که می خواهند بدون هیچگونه محدودیتی از سوی دولت ایران بازدید کنند مانند توافقی که با عراق صورت گرفته بود.
پولاک در بخش دیگری از مطلب می نویسد: به همان میزان که بازرسی های سرزده مهم هستند به همان میزان مکانیسم اعمال آنها هم موثر و مفید است و تاریخ و تجربه نشان داده است کشورها فقط در صورتی به تعهدات خود در این زمینه عمل خواهند کرد که بدانند در صورت افشاء تخطی اشان هزینه سنگینی را خواهند پرداخت.
وی یکی از مشکلات دیپلماتیک پیش روی آمریکا را بعد از لغو تحریم های ایران، جلب همکاری شورای امنیت سازمان ملل برای اعمال مجدد تحریم علیه ایران در صورت پایبند نبودن ایران به تعهداتش دانسته و می نویسد: به همین علت فقط بازرسی سرزده کافی نیست و آمریکا باید مکانیسمی را طراحی بکند که در صورت از سرگیری فعالیت هسته ای از سوی ایران این تحریم ها به سرعت و به سادگی مجددا برقرار شوند.
این کارشناس آمریکایی بهترین راهکار آمریکا برای مقابله با این مشکل دیپلماتیک را اینگونه بیان می کند: بهترین راه برای ایجاد چنین مکانیسمی تعلیق تحریم های شورای امنیت و اتحادیه اروپا به جای لغو آنها است بطوریکه هر 6 ماه به 6 ماه با صدور یک قطعنامه اثرات تحریم ها تعلیق شوند.
در پایان پولاک با اشاره به برخی شنیده ها که گفته می شود دولت آمریکا قصد دارد به توافقی 10 ساله یا 50 و 30 ساله با ایران امضاء کند، مدت زمان توافق با ایران را مسئله ای مهم خوانده و می نویسد در بهترین شرایط حسن روحانی 7 سال دیگر رئیس جمهور ایران خواهد بود و معلوم نیست جانشین او چه کسی باشد و آیا تمایلی به ادامه این توافق داشته باشد.