دولت اوباما در سند مربوط به لایحه بودجه دفاعی آمریکا از لحن کنگره درباره ایران انتقاد و اعتراف ایران به مفاد توافق ژنو پایبند بوده است.
به گزارش تسنیم، دولت اوباما در یک سند مربوط به به بودجه سال مالی 2015 وزارت دفاع از یک ماده قانونی که خواستار اتخاذ مواضع سختگیرانه در مذاکرات هستهای با ایران شده بود انتقاد کرده و آن را مخل گفتوگوها دانسته است.
خبرگزاری تسنیم پیش از این در تاریخ 19 اردیبهشت گزارشی از یک سند فراهم آورده بود که به موجب آن کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا بر لزوم حضور واشنگتن در «خلیج عربی برای بازداری از تهدیدهای ایران» و توجه به «جنبههای نظامی برنامه هستهای ایران در هر گونه توافق جامع با این کشور» تأکید کرده بود.
این کمیته همچنین در این روز اضافه شدن چندین متمم به «قانون مجوز دفاع ملی» برای سال مالی 2015 را به تصویب رساند که بر اتخاذ مواضع سختگیرانه در برابر برنامه هستهای ایران تأکید میکردند.
در یکی از این متممهای قانونی آقای «دوگ لامبورن»، نماینده جمهوریخواه تأکید کرده بود که هر گونه توافق با ایران بایستی از توانمندی دستیابی این کشور به تسلیحات اتمی جلوگیری کند.
در متمم قانونی دیگری که «پیتر روسکام» و «جکی والروسکی» دو نماینده جمهوریخواه دیگر پیشنهاد کردهاند بر اهمیت نظارت کنگره بر دولت اوباما درباره مذاکرات هستهای با ایران و لزوم گزارشدهی دولت درباره وضعیت برنامه هستهای ایران و پایبندی این کشور به توافق موقت ژنو تأکید شده است.
مادههای قانونی دیگر ضمن تأکید بر حمایت آمریکا از متحدانش، ازجمله اسرائیل و شورای همکاری خلیج (فارس) خواستار حضور نظامی آمریکا برای جلوگیری از آنچه به گفته این کمیته «خشونتهای نظامی ایران» است، شده است.
اداره مدیریت و بودجه کاخ سفید در سندی مورخ 19 مه 2014 (برابر با دوشنبه 29 اردیبهشت) ضمن تقدیر از تلاشهای کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان برای حمایت از آنچه بازداری از تهدیدهای ایران خوانده از لحن این مادههای قانونی ابراز نگرانی کرده است.
در این سند جوانب مختلف لایحه بودجه دفاعی آمریکا در سال مالی 2015 مورد بحث قرار گرفته است. در بخشی از این سند با عنوان «مذاکرات هستهای ایران» آمده است: «دولت از لحنی که کنگره در ماده 1264 یا سایر مادههای مشابه که خواهان وضع پیششرط بر مذاکرات هستند ابراز نگرانی میکند.»
این سند میافزاید: «بازداری ایران از دستیابی به بمب اتمی اولویت اول دولت بوده که برای آن همکاریهای مداوم با کنگره و سایر شریکان بینالمللی به عمل آمده است.»
کاخ سفید ضمن تقدیر از کمکهای مهم کنگره برای تقویت نظام تحریمها علیه ایران که طبق این سند موجب افزایش توان آمریکا برای اجرای «برنامه اقدام مشترک شده» به گامهای ایران برای اجرای این توافقنامه نیز اعتراف کرده است.
خطاب به کمیته نیروهای مسلح آمریکا نوشته شده است: «آژانس بینالمللی انرژی اتمی تأیید کرده که ایران طبق طرح اقدام مشترک گامهایی معین و ملموس برداشته و برنامه هستهای خود را در زمینههای اصلی به عقب بازگردانده است.»
کاخ سفید در ادامه این سند مذاکرات فعلی ایران و گروه 1+5 را بهترین فرصت برای حل و فصل صلحآمیز مسائل برنامه هستهای ایران دانسته و تأکید کرده لایحه کمیته نیروهای مسلح با وضع پیششرط برای حل و فصل این پرونده قبل از اتمام مذاکرات، در واقع این تلاشهای مهم را تخریب میکند.
در قسمت پایانی بخشی از این سند که به برنامه هستهای ایران مربوط میشود بر ادامه همکاری دولت با کنگره در برنامه هستهای ایران تأکید شده است.