شامگاه امروز رییس دولت نهم و دهم در مسجد «حجتابنالحسن» مشهد سخنرانی میکند. این خبری است که «فارس» منتشر کرده و رسانهها از آن بهعنوان نخستین سخنرانی «احمدینژاد» پس از تحویل کلید نهاد ریاستجمهوری یاد کردهاند. سخنرانیای که در پنجمین سالگرد مناظره جنجالی «محمود احمدینژاد» با «میرحسین موسوی» در سیزدهم خردادماه 1388 صورت میگیرد.
به گزارش شرق، «احمدینژاد» از وقتی پاستور را به «روحانی» تحویل داد در سکوت فرو رفت. خودش البته این را قبول ندارد. مانند همیشه با شیوه پاسخدهی ویژه خود با طنز به خبرنگاران گفته «سکوت را نشانم بدهید تا بشکنم» اما نزدیکانش میگویند «احمدینژاد» گفتهاست فعلا قصد نظارت دارد و سکوت را بر خود «تکلیف» کرده و ماموریت پاسخگویی را به برخی یاران واگذار کرده است، ماموریتی که چندان کامل نیست.
تا پیش از این «جوانفکر» و «داوری» - که به تازگی بازداشت شده - این ماموریت را انجام میدادند. اگرچه خودشان تکذیب میکردند که ماموریت مستقیمی به آنها محول شده است. با این حال اخیرا گفته شده که «الهام» هم به جمع سخنگویان غیررسمی «احمدینژاد» افزوده شده است. حالا ناظران منتظرند تا ببینند آیا این «سکوت» امروز شکسته میشود؟
اگرچه پیش از این هم برخی نشانهها از این شکستن حکایت داشت. مثلا اواخر سال گذشته او به همراه الهام پای سخنرانی حاج مهدی ارضی نشست و تعطیلات عید هم دوبار به بازدید کاروان راهیان نور رفت و چند جملهای گفت. اگرچه سخنانش کلی بود و بیارتباط به حرفها و حواشی و انتقاداتی که این چندماهه از دولت او اوج گرفته، است. با این حال همین چند قدم را برخی به آغاز تحرکات و شکست سکوت تعبیر کردند.
خبر سخنرانی «احمدینژاد» در مشهد؛ درست چند روز بعد از ادعای داوود احمدینژاد درباره جدایی برادرش از مشایی منتشر شد. اگرچه کمتر تحلیلگر سیاسیای این ادعا را باور کرد و از آن بیشتر به فاصلهای تاکتیکی یاد شد تا استراتژیک. «داوود احمدینژاد» گفته بود شنیده که برادرش «مشایی» را «دک» کرده. اگرچه خودش هم به این خبر مشکوک بود و علنا گفتهبود: «باور ندارد» اما بعدا مشخص شد که این فاصله حداقل در ظاهر انجام گرفته و میز «مشایی» حالا در دفتر «احمدینژاد» در ولنجک خالی است. گفته شده او به دانشگاه ایرانیان کوچ کرده و در جلسات مشترک و دو نفره هم کمتر شرکت میکند تا شاید آبها از آسیاب بیفتد. سخنان «علیاکبر جوانفکر» هم تاییدی است بر تاکتیکیبودن این فاصله. او به «آریا» گفته است که هنوز هم رییس دولتهای نهم و دهم به یار غار خود وفادار است و «روابط برادرانه و دوستانه میان احمدینژاد و مشایی هیچگاه تحت تاثیر مسایل سیاسی قرار نداشته است.»
بسیاری معتقدند «احمدینژاد» برای بازگشت به قدرت نیاز دارد که فعلا «مشایی» را از خود دور کند تا شاید دوباره اعتماد یاران سابق اصولگرا را جلب کند. اما «حمیدرضا ترقی» به «پیام نو» گفتهاست: «اصولگرایان منتظر بازگشت احمدینژاد نیستند، چرا که به او اعتماد ندارند. آقای احمدینژاد هشت سال در قدرت بود و الان دوره او تمام شده است. امروز دیگر احمدینژاد چیز قابل طرحی برای گفتمانسازی در جریان اصولگرایی و حتی خارج از آن یا دستاویزی برای جلبنظر جامعه ندارد. سبد رای اصولگرایان دیگر ربطی به آقای «احمدینژاد» ندارد، اگر اصولگرایان دنبال رای هستند باید به عملکرد مجلس و تاثیر اجتماعی خود در لایههای مردم توجه کنند و گره زدن سرنوشت اصولگرایی، ولو در کوتاهمدت آقای احمدینژاد و انجام یک بازی مشترک کاری خطا و اشتباه است. این جریان به احمدینژاد بیاعتماد است.»
پیشبینی برای امروز«احمدینژاد» مرد قابل پیشبینیای نیست. برای همین شاید نتوان پیشبینی کرد که او امروز چطور ظاهر خواهد شد و از چه سخن میگوید. در یک سال گذشته او هیچ صحبت و سخنرانی مطولی نداشته اما حالا اعلام شده که رسما در مشهد سخنرانی میکند. اگر خبر درست باشد و اتفاق هم رخ بدهد - یعنی «احمدینژاد» پشت تریبون مسجد «حجتابنالحسن» برود و نه یکی، دو جمله بلکه حداقل چند دقیقهای سخنرانی کند - احتمالا دو حالت روی خواهد داد که هر دو به محتوای سخنرانی او مربوط است.
یک احتمال این است که محتوای سخنرانی او به رویدادهای دو روز 14 و15 خرداد، پیرامون شخصیت امام و قیام سال 42 و انقلاب محدود شود. احتمال دیگر این است که او - مستقیم یا غیرمستقیم - درصدد پاسخگویی به حرفها، حدیثها، حواشی و نقدهایی برآید که در این ماهها مستقیم او و دولتش را هدف گرفته است. انتقاداتی که اصولگرایان؛ اصلاحطلبان، دستگاه قضایی و نمایندگان مجلس، وزیران کابینه و حتی مردم عادی بر عملکرد دولت پیشین دارند، روز به روز هم بر دامنه و هم ابعاد آن افزوده میشود از سیاستگذاریهای غلط گرفته تا تخلفات مالی و قانونی. استراتژی «احمدینژاد» امروز چه خواهد بود، آیا سکوتش به آن معنی که مورد انتظار است شکسته میشود یا نه؟
«احمدینژاد» درحالی امروز در مشهد سخنرانی میکند که اخیرا باز یک اتهام جدید متوجه دولت او شده اما هنوز پاسخ روشنی نه از سوی او و نه یارانش به آن داده نشدهاست؛ ماجرا 26 خودرو نهاد ریاستجمهوری است که رسانهها گزارش دادهاند همچنان در اختیار یاران احمدینژاد است... آیا او امروز به این اتهام و دیگر مواردی که از جنبه اتهام گذشته و وارد مراحل قضایی شده، پاسخ میدهد؟ باید منتظر ماند و دید.