خانه پدری که قصه اتفاقهای یک خانه قدیمی را از سال ۱۳۰۸ (اواخر دوره قاجار) تا ۱۳۷۹ روایت میکند، پس از توقیف سه ساله در جشنواره فجر 32 اکران شد و اکثر منتقدان آن را ستودند. با این حال هنگامی که این فیلم در روزهای چهارم و پنجم دی ماه سال جاری در گروه هنر و تجربه در پردیس سینمایی کوروش به نمایش درآمد، اکران خانه پدری متوقف شد.
منتقدان به تصویر کشیدن فرزند کشی را در صحنه های این فیلم از جمله دلایل لزوم توقف اکران آن میدانند. «خانه پدری» در اپیزود ابتدایی خود ماجرای قتل یک دختر جوان توسط پدر متشرعش را به تصویر میکشد؛ در این نما پدر با سنگ بر سر فرزندش میکوبد.
به دنبال این نما نیز تصویر زنده به گور کردن فرزند در زیرزمین خانه محل اقامت خانواده را میبینیم. این صحنه ها موجب آن بود که تماشای فیلم برای زیر 16 سال نامناسب دانسته شود.
در نمایی دیگر از فیلم پدر برای برطرف کردن شبهه یکی از اقوام درباره قتل فرزند، شمشیری را تا میانه در قبر فروبرده و سپس شمشیر خون آلود را به طرف خویشاوند خود میگیرد تا درستی عمل قبیحش را هویدا کند.
مجلسی دستی در لغو اکران خانه پدری ندارد
گفته میشود که در نمایش این فیلم در جشنواره برخی افراد به دلیل شدت خشونت دچار مشکلات عصبی شده اند. با وجود اینکه خانه پدری نماهای تلخ دارد، اما بسیاری تاکید دارند، لغو اکران این فیلم را به دلیل اعتراض مجلس و کمیسیون فرهنگی عنوان کنند. این در حالی است که یکی از اعضای این کمیسیون میگوید که مجلس، قوه اجرایی نیست و نمیتواند مجوز اکران یا لغو اکرانی را صادر کند.
نصرالله پژمانفر در ادامه گفت وگو با خبرنگار فرهنگی خبرگزاری خانه ملت، به صحبتهای علی جنتی درباره فیلم خانه پدری اشاره میکند که گفته است نتوانسته فیلم را تا انتها دنبال کند. این نماینده از جنتی ارشاد سوال میکند که چطور فیلمی که وزیر نتوانسته آن را به دلیل تلخ بودن تا انتها ببیند مجوز میگیرد و بعد مجوز آن لغو میشود.
دولتیها تبعات کارهای قانونی خود را بر عهده گیرند
نماینده مردم مشهد و کلات با تاکید بر اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مسئول مجوز دادن به فیلمها است، مطرح میکند که نهادهای دولتی تبعات کارهای قانونی خود را برعهده بگیرند.
عضو کمیسیون فرهنگی با دلخوری از جوسازی رسانهها علیه مجلس، میگوید اینکه لغو مجوز اکران خانه پدری را به دلیل اعتراض مجلس عنوان میکنند، شیطنت است، بدنه دولت نیز باید مانند رئیسجمهور و وزرا عمل کنند، نباید به سمت ایجاد شکاف و چالش بین دو قوه مقننه و مجریه حرکت کنند.
پژمانفر با بیان اینکه لغو مجوز اکران خانه پدری به دلیل مخالفت و اعتراض مجلس نبوده است، اظهار داشت: بعضی نهادهای دولتی کارهایی قانونی خود را انجام می دهند اما زمانی که با اعتراض روبهرو میشوند، به جای آنکه تبعات کار قانونی خود را برعهده بگیرند برای برهم زدن رابطه دولت و مجلس، توپ را به زمین نمایندگان میاندازند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه باید از وزیر ارشاد سوال کرد چرا اکران خانه پدری را لغو کرده است، گفت:این موضوع آن اندازه مهم نیست، که جنتی را به کمیسیون دعوت کنیم و دلایل لغو اکران را جویا شویم. توصیه میکنم بخشهای دولتی تبعات کارهای قانونی خود را برعهده گیرند و مجلس را مقصر جلو ندهند.
به نظر وزارت ارشاد تمکین کنیم
البته از سوی دیگر نمایندگان دیگری از جمله محمدرضا تابش اعتقاد دارند که باید دست وزارت ارشاد در کارهای قانونیاش باز باشد. او که فیلم را ندیده است میگوید: برخی نمایندگان میگویند خانه پدری تصویرهای خشنی دارد که به افراد مذهبی منتسب میشود. اگر اینطور است باید فیلم اصلاح و مجدد مجوز اکران داده شود.
خانه پدری اصلاح شود
تابش همچنین میگوید برخی اعتقاد دارند که اعتراض و مخالفت کمیسیون فرهنگی با برخی از رویکردهای فرهنگ دولت به معنی معنی مخالفت با دولت است در حالی که بنده از برخی از اعضای کمیسیون فرهنگی در صحن شنیدم که علت مخالفت شان این است که اعتقاد دارند خانه پدری دارای محتوایی مبنی بر رواج خشونت منتسب به افراد مذهبی است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه با اشاره به اینکه در زمینه سینما باید از نظرات صاحب نظر متخصص این حوزه استفاده کرد، گفت:اگر فیلم خانه پدری به چنین مسئلهای پرداخته باشد، جای بحث دارد اما با این حال موافق لغو مجوز آن نیستم بلکه تصور می کنم ضمن تمکین از نظر وزارت ارشاد در خصوص این فیلم باید فیلم اصلاح و پخش شود.
به نظر میرسد برخی جریانها فارغ از اینکه دلایل نمایندگان را بررسی کنند، تنها به دنبال تخریب مجلس و به ویژه کمیسیون فرهنگی در حوزههای فرهنگی هستند. در این بین فیلم خانه پدری که هم مورد تشویق و هم مورد نقد، صاحب نظران سینمایی قرار گرفته، این روزها به سیبلی برای تخریب مجلس تبدیل شده است.