بخش مهمی از کنفرانس مشترک مطبوعاتی رئیس جمهور آمریکا و نخست وزیر انگلیس به موضوع هستهای ایران اختصاص داشت.
به گزارش «تابناک»، در این جلسه، خبرنگار ایبیسی از اوباما پرسید، چرا با تحریم جدید علیه ایران، که کامرون نیز با آن ابراز مخالفت کرده، مخالف است. وی در ادامه از اوباما این را پرسید که آیا قانون جدید تحریمها علیه ایران که مورد حمایت برخی دموکراتهاست، وتو خواهد کرد یا خیر؟
این خبرنگار همچنین از کامرون پرسید، آیا این خبر درست است که وی با سناتورهای آمریکایی علیه تحریمهای ایران لابی کرده است یا خیر؟
اوباما در پاسخ اظهار داشت: از زمانی که من ریاست جمهوری را به عهده گرفتم، تعهد کردم که ایران به سلاح اتمی دست نخواهد یافت، و اینکه ما هرآنچه بتوانیم را برای جلوگیری از این امر انجام خواهیم داد. اگر ایران به سلاح هسته ای دست می یافت، آنوقت یک مسابقه تسلیحاتی را در خاورمیانه به راه می انداخت و کار ما را در جلوگیری از گسترش مواد هسته ای بسیار دشوارتر می ساخت. باتوجه به قابلیت های موشکی آنها، این موضوع نزدیکترین متحدان ما از جمله اسرائیل را در تهدید قرار می داد، و نهایتا می توانست تهدیدی برای ما باشد.
و بنابراین آنچه ما انجام دادیم این بود که بطور سیستماتیک، با کمک کنگره، قوی ترین و کارآمدترین رژیم تحریم ها را در تاریخ نوین ایجاد کردیم. و نکته قابل توجه این بود که از زمانی که من ریاست جمهوری را آغاز کردم، دنیا بر سر این موضوع متفرق شده و ایران متحد شده بود. و از طریق تلاشهای دیپلماتیک بسیار قوی، ما دنیا را متحد و ایران را منزوی ساختیم. و بخاطر آن تلاشها است که ما آنها را بر سر میز مذاکره آوردیم – نه برای خودنمایی و نه برای نشستهایی بی نتیجه بلکه برای گفتگویی واقع گرایانه و اساسی برسر برنامه هسته ای شان.
تحریمها ذخایر هستهای ایران را کاهش داده و نظارت بیسابقهای بر برنامه هستهای ایران ایجاد کرده است. وی در ادامه گفت که اسرائیل نیز با این روند موافق است.
اوباما در ادامه مدعی شد، ایالات متحده، مهار کار را از دست نداده و ایران در دوره مذاکرات، برنامه هستهای خود را تسریع نکرده است.
اوباما هدف مذاکرات در ماههای آتی را این دانست که تعیین شود ایران حاضر خواهد بود با توافق مورد نظر کنار بیاید یا خیر. وی با اشاره به چین و روسیه، مدعی شد که جامعه جهانی در این مسیر به نحو قابل توجهی متحد مانده است.
اوباما ادامه داد: «همواره گفتهام شانس ما برای رسیدن به توافق دیپلماتیک احتمالا کمتر از ۵۰ درصد خواهد بود... ولی ما هنوز فرصتی داریم که به توافقی دیپلماتیک دست پیدا کنیم که به ما ضمانتهای قابل اطمینانی بدهد که ایران سلاح هستهای نسازد؛ این بهترین نتیجه ممکن است».
اوباما در ادامه درباره عواقب یک تحریم جدید علیه ایران اظهار داشت، در چنین صورتی، شانس شکست کامل مذاکرات بسیار خواهد بود و در صورت وقوع چنین شرایطی، ایران به مسیر ساخت رآکتور آب سنگین و نیز تأسیسات زیرزمینی بازخواهد گشت که قدرت نظامی توانایی کمی برای دسترسی به آن دارد.
وی بر لزوم زمان دادن برای طی شدن روند مذاکرات تأکید کرد، در صورتی که ایران یک توافق هستهای را نپذیرد، آنگاه شخص وی اولین فردی خواهد بود که برای تصویب تحریمهای جدید به کنگره مراجعه خواهد کرد. وی ادامه داد در این صورت، «همه گزینهها روی میز خواهد بود».
وی نتیجه به پایان رسیدن ناقص مذاکرات را افزایش خطر تشدید تنشها و مواجهه نظامی دانست.
اوباما ادامه داد: اکنون تیم من مسئول کار است. ما هر روز به موضوع تحریمهای ایران توجه داریم. ما این تصمیم را با چشم بسته نگرفتیم، ما به کنگره گفتیم که دست نگاه دارد... آنهایی که جدی در این راه تلاش میکنند، احتمال رسیدن به موفقیت را به خطر میاندازند... کنگره نیاز دارد که صبر نشان دهد... قانون (تحریم) که به میز من برسد، وتو خواهم کرد.
کامرون نیز اذعان کرد، برای منصرف کردن سناتورهای آمریکایی از تصویب تحریمهای جدید علیه ایران با آنها تماس گرفته، ولی این کار را از جایگاه نخست وزیر انگلیس انجام نداده است.