لحظه به لحظه با پنجمین روز حساس‌ترین دور مذاکرات ایران و 1+5؛ 02:16 بامداد سه شنبه

عراقچی: امیدواریم مذاکرات فردا یا پس فردا به نتیجه برسد

...جان کری نسبت به توافق در این دور از مذاکرات ابراز تردید کرد... لاوروف اعلام کرد که اگر نشانه ملموسی از توافق وجود داشته باشد فردا باز خواهد گشت... در مذاکرات دیروز 5+1، تنش شدیدی میان کری با فابیوس بوجود آمد. فرانسه همچنان نسبت به بندهایی از توافق نهایی اعتراض دارد... عراقچی: از فردا ممکن است به این نتیجه برسیم که رسیدن به راه حل عملی نیست و مذاکرات باید مسیر دیگری را طی کند...
کد خبر: ۴۸۶۵۵۱
|
۱۰ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۲:۰۵ 30 March 2015
|
137857 بازدید
وزیران خارجه ایران و آمریکا دوباره به اتاق مذاکره رفتندمهم‌ترین دور مذاکرات هسته‌ای میان ایران و 1+5 از روز پنجشنبه ششم فروردین آغاز شد تا طرفین طی شش روز سخت و نفس‌گیر، واپسین مذاکرات را برای دستیابی به توافق نهایی انجام دهند؛ توافقی که احتمال تحققش به مراتب بیش از عدم وقوعش بود اما از روز سوم مذاکرات، شکاف‌هایی آشکار شده که دستیابی به توافق را دشوار ساخت و این فاصله‌ها در روز چهارم پررنگ تر شد تا همه تلاش‌ها برای دستیابی به دیدگاه مشترک به نشست مشترک وزرای خارجه ایران و 5+1 موکول شود.

به گزارش «تابناک»؛ پس از سلسله مذاکرات نفس‌گیر ایران با آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، انگلیس و آلمان بر سر برنامه صلح آمیز هسته‌ای ایران در ژنو و وین، اکنون لوزان سوئیس میزبان حساس‌ترین دوران مذاکرات در آستانه فرارسیدن ضرب الاجل 31 مارس 2015 است. تیم مذاکره کننده ایران، چهارشنبه شب مصادف با پنج فروردین وارد سوئیس شد تا به طرفین دیگر برای مشخص شدن فرجام مذاکرات به گفت‌و‌گو بنشیند اما آیا تا روز یازدهم فروردین 1394، توافق نهایی حاصل خواهد شد؟

همه شواهد از احتمال بسیار بالای توافق در روزهای پیش رو خبر می‌دهند و احتمال بسیار اندکی برای عدم دستیابی به توافق و موکول شدن به مذاکراتی دیگر وجود دارد و در این میان در شرایطی که کشورهای اروپایی با آمریکا تقریباً موضعی مشترک در حمایت از توافق داشته‌اند، فرانسه بار دیگر به نیابت از صهیونیست‌ها، موضع مثبتی نسبت به توافق نداشته و این بار، آلمان نیز همراستا با فرانسه شد، هرچند موضع آلمان به مراتب منعطف از فرانسه بود اما در نهایت نشان داد اروپایی‌ها عجله‌ای برای توافق ندارند!

ایران در قبال پذیرش برخی محدودیت‌های موقت و همچنین اجازه نظارت مدیریت شده بیشتر بر برنامه هسته‌ای با هدف نشان دادن صلح آمیز بودن تمامی فعالیت هسته‌ای کشورمان، خواستار لغو کامل تحریم‌های چهار گانه ملی، یک جانبه و کنگره و شورای امنیت است و به نظر می آید دو طرف بر سر تحریم های اقتصادی ناشی از مساله هسته ای از هر چهار جهت به تفاهم رسیده‌اند اما آنچه هنوز مورد بحث است تحریم های کنگره و شورای امنیت است. با این توافق، دولت آمریکا متعهد می شود تعلیق تحریم ها را تا پایان مدت توافق ادامه دهد.

در روز نخست مذاکرات نشست عمومی کشورهای 5+1 برگزار شد و همزمان نشست‌های دو و چندجانبه‌ای میان ایران و آمریکا و همچنین دیگر طرف‌های مذاکره برگزار شد؛ نشست‌هایی که برخی از آنها در ابعاد فنی و برخی دیگر در حوزه سیاسی و دیپلماتیک بود و ادامه این جلسات به روز دوم مذاکرات موکول شد و در روز دوم نیز پس از چند نشست از دو موضوع عمده «تحقیق و توسعه» و «تحریم‌ها» به عنوان اختلافات باقی مانده سخن به میان آمد و در نهایت مشخص شد اگر تا یکشنبه توافق حاصل آید، طرفین برای اعلام توافق به مقر سازمان ملل در ژنو خواهند رفت.

روز سوم مذاکرات با دیدار معاونان وزرای خارجه ایران و آمریکا آغاز شد و سپس نشست‌هایی میان محمدجواد ظریف با جان کری، فرانک اشتاین مایر و لوران فابیوس وزرای خارجه آمریکا، آلمان و فرانسه برگزار شد و در این میان برخی شایعات در خصوص رسیدن به توافق که در رسانه‌های صهیونیستی منتشر شد، ارزیابی بدبیانه‌ای در پی داشت و تلاش زودهنگام برای BLAME GAME یا انداختن تقصیر بن بست مذاکرات به گردن ایران تلقی شد.

ظاهراً در روز سوم مذاکرات و برای رسیدن به توافق در موضوعات عمده باقی مانده، بن بستی پیش آمده که حضور وزرای خارجه شش قدرت جهانی نیز در راستای تلاش برای گذر از این شرایط و اخذ تصمیم جدی از سوی کشورهای غربی برای امکان دستیابی به توافق است اما در روز چهارم نیز تلاش ایران منجر به رفع اختلاف‌های موجود پیرامون روند تعلیق و لغو تحریم‌ها و حفظ روند توسعه و تحقیقات هسته‌ای نشد.

روز پنجم مذاکرات با نشست حساس مشترک وزرای خارجه 5+1 با وزیرامورخارجه ایران آغاز می‌شود اما آیا نتیجه این نشست، حصول توافق نهایی خواهد بود یا ضرب الاجل 31 مارس یا یازده فروردین برای دستیابی به توافق شفاهی و آغاز مکتوب نمودن این توافق، برای چند روز یا چند هفته تمدید می‌شود و پیش از پایان تعطیلات کنگره آمریکا، در نشستی دیگر، توافق حاصل خواهد آمد؟ «مذاکرات» را لحظه به لحظه از «تابناک» پیگیری کنید.


2:16 بامداد سه شنبه- خبرگزاری رسمی کویت گزارش داد، «جنز استولتنبرگ»، دبیر کل ائتلاف ناتو روز دوشنبه حمایت خود را از مذاکرات هسته ای بین ایران و گروه 1+5 که در شهر لوزان سوئیس در حال انجام است اعلام کرد. وی به کمیته روابط خارجی پارلمان اروپا گفت: «من از تلاشها برای رسیدن به توافق درباره برنامه هسته ای ایران بسیار حمایت می کنم.» 

دبیر کل ناتو از ایران خواست پیمان ان پی تی را بپذیرد و به آن پایبند بماند. «جنز استالتنبرگ» گفت: «ایران باید پیمان منع گسترش سلاح های اتمی را بپذیرد و به آن پایبند باشد.» ایران از کشورهای امضاکننده پیمان «ان پی تی» است و برنامه هسته ای این کشور تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار دارد.

1:52- حمید بعیدی‌نژاد مدیرکل امور سیاسی و امنیت بین‌المللی و عضو تیم مذاکره کننده هسته‌ای دقایقی پیش در جمع خبرنگاران گفت: همه با جدیت تلاش می‌کنند و امیدواریم راه‌حل‌های مدنظر به دست بیاید. رایزنی‌ها در همه سطوح ادامه دارد‌،. از صبح خیلی زود رایزنی‌ها شروع می‌شود و هر لحظه ممکن است تحولاتی رخ دهد.

بعیدی‌نژاد موضوعاتی که درباره آن اختلاف وجود دارد را مجموعه‌ای از چند موضوع بیان کرد و گفت: این موضوعات مهم هستند و فقط هم مربوط به ما نیست و حتی خود 1+5 نیز باید درباره آنها به نتیجه برسند.

رئیس هیأت کارشناسی ایران درباره حصول نتیجه در روز سه‌شنبه نیز گفت: همه در حال تلاش هستند و جدیت در کار نشان می‌دهند و همه مایلند راه‌‌حل‌هایی پیدا شود. در حال حاضر در همه سطوح سیاسی موضوعات مورد بحث قرار می‌گیرد. تلاش‌ها باید ادامه یابد تا به راه‌حل‌هایی که مورد توافق همه هست، برسیم.

بعیدی‌نژاد به جلسات هماهنگی که 1+5 با یکدیگر دارند نیز اشاره کرد و افزود: تا آخرین ساعات دوشنبه شب مذاکرات در سطوح مختلف ادامه دارد و روز سه‌شنبه نیز از ساعات اول صبح مذاکرات شروع می‌شود.

مدیرکل امور سیاسی و امنیت بین‌المللی با بیان اینکه مرتب متن‌هایی مبادله می‌شود و روی راه‌حل‌ها فکر می‌شود،‌ خاطرنشان کرد:‌ جلسات ماراتن وار ادامه می‌یابد تا به توافق نهایی برسیم.

رئیس هیأت کارشناسی ایران با بیان اینکه تلاش‌هایی که صورت می‌گیرد، نشانگر جدیتی است که همه دارند و افزود: همین تلاش امیدوار کننده است که هیچکس متوقف نشده و همه تلاش می‌کنند. وزرا در اینجا حضور دارند و درگیر هستند و هیأت‌ها درگیر هستند و این تلاش‌ها فردا ادامه خواهد یافت از صبح زود و انشاءالله هر چه زودتر به نتیجه برسیم. 

وی در پاسخ به این سؤال که اگر تا سه‌شنبه شب به نتیجه نرسیم آیا مذاکرات ادامه می‌یابد؟ تصریح کرد: اصلا چنین صحبتی الان مطرح نیست که اگر به راه‌حل‌ها نرسیم چه می‌شود. مطلقا تا الان چنین ایده‌‌ای مطرح نشده است. همه می‌گویند تلاش ما این است که به راه‌حل برسیم. این موضوع برای همه مهم است. تأکید همه این است که فرصت نباید از دست برود و همه تلاش می‌کنند. 

وی درباره بازگشت لاوروف گفت: آقای لاوروف برای یک کاری که داشتند باید حتما می‌رفتند ولی گفتند هر زمان لازم باشد برمی‌گردند.

بعیدی‌نژاد در خصوص اینکه موارد اختلافی فنی است یا سیاسی؟ پاسخ داد: موضوعی که الان در سطح وزیر خارجه کشورها مطرح می‌شود، موضوع فنی نمی‌تواند باشد. ممکن است چارچوب فنی دارد، ولی ابعاد سیاسی مهمی دارد که وزرای خارجه وقت می‌گذارند.

رئیس هیأت کارشناسی ایران ادامه داد: همه باید تصمیم بگیرند و همینطور فرمول‌های جدید انتخاب می‌شود، همه فکر می‌کنند و همه خلاقیت‌های ذهنی و فکری خود را به کار گرفته‌اند که چطور برای موضوعات باقیمانده راه‌حل‌های جدید پیدا کرد. متن و فکر تبادل می‌شود و همه تلاش می‌کنند راه‌حل‌ها به دست بیاید.

وی درباره اینکه در مذاکرات روز دوشنبه پیشرفتی حاصل شده؟ خاطرنشان کرد: چون یک بحث کیفی است و کمی نیست که بگوییم تا کجا پیشرفت‌ کردیم. مرتب فکرهایی که مبادله می‌شود همه در همه سطوح فکر می‌کنند و تلاش‌ها ادامه دارد.

بعیدی‌نژاد افزود: تا این لحظه الان هیچ توافق نهایی نیست، ولی حس ما این است که همه تلاش می‌کنند با جدیت و این تلاش‌ها ادامه می‌یابد، امیدواریم راه‌حل‌های مدنظر به دست بیاید. اگر فردا شب راه‌حلی به دست نیامد همه درباره این فکر می کنند چه کار کنند، ولی تا این لحظه کسی در مذاکرات به این نپرداخته است. همه فکر می‌کنند باید تلاش کنیم و تمرکز روی کار باشد و اینکه می‌توانیم تلاش‌ها را شدت ببخشیم که به هدف برسیم.

00:57 بامداد سه شنبه- لوران فابیوس وزیر خارجه فرانسه دقایقی قبل در پاسخ به سؤال خبرنگاران درباره روند مذاکرات گفت: مسائل مهمی باید حل شود ما تمام شب کار می‌کنیم.


00:55 بامداد سه شنبه- «ژرارد آرود»، سفیر فرانسه در آمریکا می گوید در مذاکرات هسته ای بین ایران و گروه 1+5 موضوعات بسیار اساسی برای حل کردن باقی مانده اند. آروئاد این مطلب را در پیامی در شناسه خود در شبکه اجتماعی توئیتر نوشته است.

00:10 بامداد سه شنبه-
هفته نامه اشپیگل، هیات آلمانی می گوید که مذاکرات جاری سخت است اما مذاکرات همچنان در فضای سازنده‌ای در حال برگزاری است.

در عین حال، فرانک والتر اشتاین مایر وزیر خارجه آلمان گفت که مذاکره کنندگان آلمانی بیشترین سعی خود را خواهند کرد تا نتیجه بگیرند و به این خاطر است که مذاکرات تا دیر وقت ادامه خواهد یافت. او تاکید کرد که مذاکرات هسته ای جاری در مرحله حساسی قرار دارد.

00:02 بامداد سه شنبه- پایگاه خبری روزنامه فرانسوی لوفیگارو دوشنبه شب نوشت: کشورهای قدرتمند و ایران تلاش می کنند قبل از پایان مهلت تعیین شده یعنی نیمه شب سه شنبه به یک توافق هسته ای دست یابند. پس از 12 سال مذاکراتی که امیدواری به همراه نداشت، وعدهایی که پشت پا زده شد، توقف ها و از سرگیری هایی که میان کشورهای قدرتمند و ایران داشت اینک به زمان پایان مهلت خود نزدیک می شود. همه می دانند که معمولا ساعات آخر مذاکرات میان طرفین تعیین کننده است. 

لوفیگارو در بخش دیگری نوشت: کاخ سفید اعلام کرده است که مذاکرات هسته ای ایران تا آخرین زمان بسیار فشرده خواهد بود و موضوع بسیار بزرگ و اختلافات مهم است.  به نوشته این روزنامه فرانسوی، هر چند که وزیران امورخارجه کشورهای پنج کشور عضو دایمی شورای امنیت سازمان ملل، آلمان و ایران به دیدار روز دوشنبه خود پایان دادند، ولی با این وجود نمی توان هیچ پیش قضاوتی در باره نتایج نهایی گفت وگو ها ارایه کرد.

23:30- دانی ایالون، معاون وزیر خارجه اسراییل در گفت وگو با رادیو «جی ال زد» می گوید موانع موجود بر سر راه توافق هسته ای برطرف شده و ایران و ۱+۵ بالاخره این توافق را امضا خواهند کرد.

23:09- در حالی که سرگی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، لوزان را به مقصد مسکو ترک کرده است، وزرای خارجه گروه 1+5 برای دومین بار یک نشست داخلی برگزار کردند.  از طرف روسیه نیز سرگی ریابکوف،‌ معاون وزیر خارجه، در این نشست حضور داشت.

23:00- جان کری وزیر امور خارجه آمریکا به خبرنگاران آمریکایی همراه خود درباره مذاکرات در حال انجام گفت: هنوز موضوعاتی باقی مانده است و سخت مشغول کار تا دیر وقت هستیم و به طور مشخص این کار فردا (سه‌شنبه) هم ادامه خواهد داشت. با دیدن رسیدن به نتیجه، کار خود را ادامه می‌دهیم. روزنه‌های بیشتری امروز ایجاد شده اما هنوز موضوعاتی وجود دارد که مورد مناقشه است.

وی در انتها به روز آخر ضرب‌الاجل رسیدن به توافق سیاسی یعنی فردا اشاره کرد و گفت: «همه معنی فردا را می دانند.»

جان کری در توضیح سختی مذاکرات و فشار موجود بر دیپلمات‌ها گفت: «در اینجا خبرنگاران زندگی راحت‌تری نسبت به مذاکره کنندگان دارند.»

21:22- خبرگزاری روسی تاس به نقل از منابع آگاه در لوزان سوئیس خبر داد که بحث برداشته شدن تحریم‌های شورای امنیت، نقطه اصلی مذاکرات ایران و 1+5 در این شهر است. بر اساس گفته‌های این منابع، به ایران پیشنهاد شده که اکثر تحریم‌های شورای امنیت پس از امضای توافقنامه جامع هسته‌ای در اواخر ژوئن (مرداد ماه) برداشته شود.

21:04- «وانگ چون» نماینده چین در مذاکرات هسته‌ای در جمع خبرنگاران گفت:تا هر زمان که نیاز باشد در لوزان می‌مانیم. وی هیچ اظهار نظری در خصوص روند مذاکرات نکرد.

20:42- رایزنی دو ساعته رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، وزیر انرژی آمریکا، معاونان وزرای خارجه و معاون موگرینی در لوزان پایان یافت.  صالحی و مونیز در آخرین ساعات شب گذشته نیز با حضور معاونان وزرای خارجه به گفت‌وگو پرداختند.

20:21- سرگی لاوروف،‌ وزیر خارجه روسیه، نیز که امروز لوزان را به مقصد مسکو ترک کرد می‌گوید که در زمان‌های اخیر مواضع طرفین مذاکرات هسته‌ای ایران در تمام مسائل مهم به میزان زیادی به یکدیگر نزدیک شده‌اند.  وزارت خارجه روسیه در بیانیه‌ای با اشاره به اظهارات لاوروف نوشت وی با تأکید بر اینکه دستیابی به یک توافق در صورت وجود اراده سیاسی ممکن است، خواهان ادامه مذاکرات فشرده در سطوح سیاسی و کارشناسی برای دستیابی به راه‌حل شد.

20:20- وانگ یی، وزیر خارجه چین که اکنون در لوزان سوئیس به سر می‌برد در گفتگو با خبرنگاران نسبت به نتیجه‌بخش بودن مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه 1+5 ابراز خوشبینی کرد: درباره نتیجه مذاکرات محتاطانه خوش بین هستم.

19:59- «ماری هارف» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا می‌گوید که که ایران از موضع قبلی خود در خصوص ارسال اورانیوم به خارج از کشور عدول نکرده زیرا هیچ‌گاه چنین چیزی را قبول نکرده بود.

وی که با خبرنگار روزنامه نیویورک‌تایمز سخن می‌گفت، ضمن اشاره به این موضع همیشگی مذاکره‌کنندگان ایرانی گفت: «ذخیره اورانیوم ایرانیان، اتفاقی که بری آن می‌افتد و چگونگی خلاص شدن ایران از شر آن، همیشه یکی از نکات اصلی توافق هسته‌ای بوده ولی اینکه ما بر سر آ» به توافقی رسیده باشیم و ایرانیان ظرف 24 ساعت از توافق خود پا پس کشیده باشند، ناصحیح است.»

معاون سخنگوی دستگاه دیپلماسی آمریکا با اشاره ضمنی و مبهم به جزئیات مذاکرات گفت: «ما در حال مذاکره با ایرانیان بر سر 2 راه دیگر (در خصوص سرنوشت ذخیره اورانیوم) هستیم و خواهیم دید که آیا در 24 ساعت آینده به توافق می‌رسیم یا خیر.»

وی به دو راه موجود برای «خلاص شدن ایران از شر اورانیوم» اشاره کرد و گفت که خروج اورانیوم از کشور و رقیق‌سازی آنها، دو راه‌حل مدنظر آمریکایی ها است. مری هارف به مخالفت خیلی‌محتمل ایرانی‌ها با خروج اورانیوم غنی شده از کشورشان اشاره کرد و گفت که حتی در این صورت هم «قطعاً» می‌توان به توافق رسید.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در توصیف روند کلی مذاکرات گفت: «ما پیشنهادهایی بر روی میز گذاشته‌ایم، پیشنهادهایی که کف خواسته‌های ما را هم برآورده می‌کنند؛ اگر ایرانی‌ها آنگونه که می‌گویند خواستار برنامه‌ای صلح‌آمیز (هسته‌ای) باشند، باید این پیشنهادها را قبول کنند.»

هارف در انتها یکی از سخنان مشهور مذاکره‌کنندگان را تکرار کرد و گفت: «ما گفته‌ایم که تا همه‌چیز مورد توافق قرار نکیرد، هیچ توافقی صورت نگرفته است.»

19:20- سید عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکره کننده در پاسخ به این پرسش که نشست های امروز در لوزان  چگونه بوده است ، گفت: امروز صبح جلسه وزرای امور خارجه ایران و 1+5 برگزار شد. تمام وزرا تا آخر شب روز گذشته  وارد شده بودند و جلسه بسیار مهمی بود و در آن بحث های بسیار ریزی صورت گرفت.

وی ادامه داد: این رویه برخلاف جلسات سابق وزرای امور خارجه ایران و گروه 1+5 بود که معمولا به بحث های کلی می گذشت. جلسه صبح جلسه کاری بسیار جدی بود. عراقچی تصریح کرد: موضوعاتی که هنوز برای آنها راه حلی پیدا نشده است به شکل جدی مورد بحث قرار گرفت. در اکثر موضوعات راه حل داریم، چند موضوع است که بحث ها پیرامون آن باید ادامه پیدا کند؛ نظرات وزرا شنیده و قرار بر این شد که بحث ها درسطح کارشناسی و مدیران سیاسی ادامه پیدا کند و ماموریت داده شد که کارشناسان فنی که بحث های باقی مانده را ادامه دهند و کارشناسان سیاسی و معاونان وزرای امور خارجه بحث ها را در سطح سیاسی ادامه خواهند داد. پس از اتمام جلسه وزرا در صبح جلسات کارشناسی ادامه پیدا کرد و تا شب هم ادامه پیدا خواهد کرد.

عضو ارشد مذاکره کننده ایران در پاسخ به این سئوال که چقدر به توافق نزدیک شده اید گفت: نمی توان به شکل قاطع در این خصوص نظر داد. پیشرفت های خوبی در دوره های گذشته مذاکراتی داشتیم. در این دور هنوز نمی توان گفت پیشرفت قابل ملاحظه ای صورت گرفته است اما روی ایده های مختلف کار کردیم و راه حل های محتملی که برای چند موضوع اختلافی وجود دارد مورد بررسی جدی قرار گرفته است. هنوز در موقعیتی نیستیم که بگوییم که نزدیک به حل این مسائل هستیم. امیدوار هستیم و به تلاش های خود ادامه می دهیم.

وی در پاسخ به این سئوال که آیا در نشست امروز بعد از ظهر امکان حل موضوعات وجود دارد گفت: کار سختی است. بحث ها در حال انجام شدن است. امیدوار هستیم تا آخر وقت امروز یا فردا بتوانیم موضوعات را به جمع بندی برسانیم اما هیچ تضمینی وجود ندارد. همه وزرای امور خارجه جز وزیر امور خارجه روسیه در لوزان باقی می مانند که لاوروف، لوزان را به دلیل کار شخصی ترک کرده و اگر به جمع بندی برسیم باز می گردد. سایر وزرای امور خارجه باقی می مانند تا به پیشرفت مذاکرات کمک کنند و خود این مسئله نشان دهنده عزم و اراده جدی برای حل موضوعات است.

وی در پاسخ به این سئوال که پیش بینی شما در خصوص مدت زمان مذاکرات در روزهای آینده به چه شکل است گفت: هر لحظه ممکن است در خصوص مسائل مورد اختلاف راه حلی پیدا شود. رسیدن به راه حل امشب را به شخصه غیر محتمل می دانم. از فردا ممکن است به این مرحله برسیم و به این نتیجه برسیم که رسیدن به راه حل عملی نیست و مذاکرات باید مسیر دیگری را طی کند. امیدواریم مذاکرات فردا یا پس فردا به نتیجه برسد.

عراقچی در پاسخ به این سئوال که آیا در خصوص صدور بیانیه پس از به توافق رسیدن به نتیجه ای رسیده اید یا خیر گفت: هنوز در این خصوص صحبت خاصی نکرده ایم به این دلیل که در حال حاضر مشکلی وجود دارد که اگر حل شود در مرحله بعد به مسئله مد نظر شما فکر خواهیم کرد. بنای ما این است که اگر قرار شد جلسه جمع بندی شکل بگیرد حتما در ژنو و در مقر سازمان ملل باشد.

وی در این باره که طرف مقابل تا چه اندازه در دو حوزه تحقیق و توسعه و فعالیت های هسته ای ایران حاضر به عمل به تعهدات خود طبق توافق ینو است، گفت: تواقفنامه ژنو یک توافق موقت و میانی بود تا ما به توافق جامع برسیم. مهم توافقی است که از این به بعد صورت می گیرد و تعهداتی که طرفین از این تاریخ به بعد به هم می دهند. در بسیاری از موارد به تفاهم رسیده ایم اما هنوز چند مورد باقی مانده است که باید درباره آنها تصمیم گیری شود.

عراقچی در پاسخ به این سئوال که ارزیابی شما از رویکر 1+5 در نشست صبح چه بود گفت: آنچه می توانیم تأیید کنیم جدیت تمام طرفین برای رسیدن به راه حل است. حضور وزرا خارجه  کشورهای اروپایی، روسیه، چین و هم آمریکا نشان دهند ه جدیت آنها برای رسیدن به راه حل است. اما به این معنی نیست که به هر راه حلی رضایت داده شود. کما اینکه ما هم بسیار جدی هستیم و اراده سیاسی خود را داریم اما هر راه حلی مطلوب ما نخواهد بود. مهم این است که ما در طول مذاکرات بتوانیم به راه حلی برسیم که همه طرف ها راضی باشند و این راه حل برای همه طرف ها قابل دفاع باشد. رسیدن به این مرحله کار سختی است.

وی افزود: ما در حال مذاکره با 6 کشور بزرگ دنیا به اضافه خانم موگرینی که نماینده اتحادیه اروپا در مذاکرات است هستیم. در حقیقت ما 7 طرف مذاکره کننده داریم. هماهنگ شدن این اعضا با هم معضل بسیار بزرگی است کما اینکه از امروز صبح به تعداد جلساتی که این کشورها با ما داشته اند، جلسات داخلی در خود 1+5 نیز برگزار شده است. در حال حاضر موضوعات بسیار ریز است و بعضا مذاکرات فنی بسیار ریزی باید صورت بگیرد تا به راه حل برسیم . اختلاف نظر جتی بین کارشناسان فنی در یک کشور وجود دارد . شرایط کار کردن بسیار سخت شده است اما همه طرفین تمام تلاش خود را می کنند.

18:38- نشست علی‌اکبر صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و ارنست مونیز وزیر انرژی آمریکا به همراه سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وزرای خارجه و هلگا اشمیت معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دقایقی قبل آغاز شد. صالحی و مونیز در آخرین ساعات شب گذشته نیز با حضور معاونان وزرای خارجه به گفت‌وگو پرداختند. عراقچی،‌ روانچی و شرمن نیز امروز دیدار داشتند.

18:27- سید عباس عراقچی عضو ارشد مذاکره کننده هسته ای کشورمان در پاسخ به ادعای برخی خبرگزاری ها مبنی بر اینکه تیم های مذاکره کننده در حال نگارش سند سیاسی هستند با تکذیب این مطلب گفت: «مذاکرات همچنان ادامه دارد و هنوز هیچ سندی سیاسی در کار نیست.» برخی رسانه‌های روسی و غربی روز دوشنبه اعلام کردند که هم اکنون تیم های مذاکره کننده ایران و 1+5 در حال تنظیم سندی سیاسی هستند.

18:22- سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه دقایقی قبل لوزان را ترک و راهی مسکو شد.

17:51- وزرای خارجه شش کشور برای دومین بار طی دو روز گذشته به گفت‌وگو پرداختند.  وزرای خارجه شش کشور عصر دیروز و پس از آنکه وزیر خارجه انگلیس به آنها پیوست،‌ نشستی شش جانبه داشتند که فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز حضور داشت.

17:14- «وانگ یی» وزیر خارجه چین در لوزان طی اظهاراتی کوتاه گفت: «فردا فرصت رسیدن به توافق وجود دارد. شکافها (و اختلافات بین طرف‌های مذاکرات) در حال کم شدن است».

16:28- وزرای خارجه روسیه و آلمان در لوزان دیدار کردند دیداری که محور آن مذاکرات هسته‌ای ایران اعلام شده است. در ادامه دیدارهای مقامات مختلف در شهر لوزان سوئیس که در راستای مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ انجام می‌گیرد، این بار وزرای خارجه روسیه و آلمان دیدار دوجانبه‌ای ترتیب دادند. صفحه توئیتر وزارت خارجه آلمان با انتشار عکسی از این دیدار نوشت که سرگئی لاوروف و فرانک والتر اشتاینمایر «در جستجوی راهی برای پیشرفت در مذاکرات ایران، در حاشیه مذاکرات لوزان با هم مشورت کردند».

وزیر امورخارجه روسیه سوئیس را ترک می‌کند، کرملین ابراز خوش‌بینی کرد

15:50- دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین امروز دوشنبه گفت که برخی نشانه‌های مثبت در گفتگوهای هسته‌ای ایران و گروه 1+5 وجود دارد. وی خطاب به خبرنگاران گفت که گفتگوها بر سر برنامه هسته‌ای ایران که در لوزان سوئیس در جریان است نشانه‌هایی از پیشرفت را نمایان کرده است هرچند سخن گفتن از نتایج آن همچنان زود است.

پسکوف گفت: برخی نشانه‌های مثبت در لوزان وجود دارد. وزرا (خارجه) هم‌اکنون در آنجا در حال تلاش هستند، اجازه دهید منتظر بمانیم و واکنش آن‌ها را ببینیم.

15:36- هاآرتص، نتانیاهو باز هم درباره «توافق پیش روی هسته‌ای در لوزان» هشدار داد.

15:22- در حالی که ساعتی پیش اخباری مبنی بر اینکه قرار است وزرای خارجه سه کشور اروپایی امروز (دوشنبه) لوزان را ترک و فردا به این شهر بازگردند منتشر شد، سخنگوی وزارت خارجه آلمان اعلام کرد که اشتاین مایر و فابیوس قرار بوده سه‌شنبه در برلین نشست مشترکی داشته باشند ولی تا هر زمان که لازم باشد اشتاین مایر در لوزان خواهد ماند.

از سوی دیگر سخنگوی وزارت خارجه انگلیس نیز اعلام کرد که فیلیپ هاموند وزیر خارجه انگلیس در لوزان می‌ماند و به لندن بازنمی‌گردد.

15:08- خبرگزاری فرانسه گزارش داد، یک دیپلمات غربی از باقی بودن سه موضوع عمده و مانع پیش روی در برابر مذاکرات هسته‌ای خبر داد.  خبرگزاری فرانسه ضمن انتشار این خبر به نقل از این دیپلمات ناشناس غربی به جزئیات بیشتری درباره اینکه این موضوعات چه هستند، اشاره نکرد. البته پیشتر موضوعاتی چون تحریم‌ها، مدت زمان دوره توافق احتمالی و تعداد سانتریفیوژها از موضوعات اختلافی دو طرف اعلام شده بود.

14:47- رویترز گزارش داد، کاخ کرملین اعلام کرده که نشانه‌های خوبی از مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+۵ به بیرون آمده است. در این بیانیه تاکید شده که البته اکنون زود است که درباره نتایج مذاکرات صحبت کرد.

14:45- آی ٢٤ اسرائیل گزارش کرد، در مذاکرات دیروز و قبل از دیدار وزرای امور خارجه آلمان و فرانسه با محمدجواد ظریف، تنش شدیدی میان جان کری وزیر امور خارجه آمریکا با لوران فابیوس همتای فرانسوی او بوجود آمد. فرانسه همچنان نسبت به بندهایی از توافق نهایی اعتراض دارد و خواهان حل اختلافات بر سر آنهاست.

14:40- سرگئی ریابکوف عضو ارشد مذاکره کننده روسیه در مذاکرات هسته ای گفت ریابکوف: می خواهیم در این دور به نتیجه ای برسیم. آنچه ما را خوش بین می کند، قصد همه وزرا برای رسیدن به نتیجه در این دور است. ما بسیار فشرده و سخت کار می کنیم.

14:36- معاونان وزیران خارجه ایران و آمریکا مذاکره دو جانبه را آغاز کردند.

14:30- خبرگزاری رویترز گزارش داد، احتمال ادامه مذاکرات دست کم تا نیمه شب سه شنبه و حتی بعد از آن وجود دارد. به گفته منابع آگاه، اگر مذاکره کنندگان در لوزان به توافق سیاسی دست یابند، امکان انتقال گفتگوها به ژنو برای برگزاری مراسم وجود دارد.

14:29- باربارا پلت، خبرنگار بی بی سی به نقل از یک دیپلمات آمریکایی: درباره چگونگی خروج ذخایر اورانیوم غنی شده ایران تاکنون هیچ مذاکره ای صورت نگرفته است.

14:28- سید عباس عراقچی، مجید تخت روانچی و وندی شرمن معاونان وزرای خارجه ایران و آمریکا امروز (دوشنبه) در هفتمین روز رایزنی‌ها در لوزان به گفت‌وگو پرداختند.

14:27- شنیده شده که وزرای امور خارجه سه کشور اروپایی (آلمان، فرانسه و انگلیس) هم امروز به پایتخت‌هایشان بازگردند و فردا دوباره راهی لوزان شوند.

14:00- پس از نشست وزرای ایران و 5+1 نیز نشست داخلی معاونین وزرای خارجه گروه 1+5 برگزار شد. همچنین دیدار دوجانبه‌ای بین وانگ‌یی وزیر خارجه روسیه و فیلیپ هاموند همتای انگلیسی وی برگزار شد.

13:52- ایرنا با تشریح وضعیت کنونی و عدم اعلام اخبار رسمی درباره نتایج نشست مشترک وزرای خارجه ایران و 5+1، تاکید کرد: «در حال حاضر همه چیز در لوزان معلق است.»

13:50- سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه که عصر دیروز (شنبه) به مذاکره کنندگان در لوزان سوئیس پیوست، قرار است عصر امروز (دوشنبه) به منظور انجام دیداری در مسکو به روسیه بازگردد و احتمالا فردا (سه‌شنبه) دوباره به لوزان باز می‌گردد. لاوروف در جمع خبرنگاران روسی اعلام کرد که اگر نشانه ملموسی از توافق وجود داشته باشد فردا باز خواهد گشت.

13:36- نشست امروز در حالي در لوزان برگزار شد كه از روز گذشته با تكميل شدن جمع وزرا در لوزان تدابير امنيتي شدت بيشتري پيدا كرده و محدویت برای فعالیت خبرنگاران بیش از پیش شده است. هتل محل مذاكرات از روز گذشته جمعيت بيشتري از خبرنگاران را در خود جاي داده است و اكنون تقريبا از همه رسانه هاي دنيا نماينده یا نمايندگاني در بوریواژ پالاس حضور دارند و  در گوشه گوشه سالن های مهیا شده فعالیت خبری خود را دنبال می کنند. سه اتاق اختصاص داده شده به خبرنگاران از اولين ساعات صبح مملو از خبرنگاراني است كه از طرق مختلف مشغول مخابره اخبار هستند و در عبن حال تلاش مي كنند تا با تبادل اطلاعات تحليل هاي جديدتري را از فضا به دست آورند.

بر خلاف روزهاي ابتدايي مذاكرات كه حياط هتل، قدم زني هاي اعضاي تيم و نیز حضور آنها در راهروها محل كسب خبر برای خبرنگاران بود، از ديروز تقريبا چنين فضايي ديگر موجود نيست. البته بارندگي و هواي سرد لوزان نيز مزيد بر علت شده و مقامات كمتر با پياده روي هاي خود در كنار ساحل زيباي درياچه ژنو خبر ساز مي شوند.

جان كري وزير امور خارجه آمريكا هم که تمایل زیادی به حرکات نمایشی و پیاده روی و دوچرخه سواری دارد شب گذشته قدم زدن در کنار دریاچه را به آخرين ساعات شب كه عكاسان و خبرنگاران کمتری حاضر باشند، موكول كرد. محمد جواد ظريف، وزير امور خارجه كشورمان و تيم هسته اي نيز از روز گذشته در جمع خبرنگاران حاضر نشده اند و تنها سيد عباس عراقچي ديشب دقايقي به جمع خبرنگاران آمد و برخی اخبار مبنی بر حصول توافق را تكذيب كرد. مذاکره کننده ارشد کشورمان به این موضوع هم اشاره کرد که اگر بخواهیم به نتیجه برسیم غرب باید اراده خود را نشان دهد.

به هر حال به نظر مي رسد در اين فضاي سرد رسانه اي مذاكرات در طبقات مختلف هتل به صورت فشرده و داغ ادامه دارد، هر چند كه گفته مي شود موضوعات اختلافي از جمله تحريم ها و بحث تحقيق و توسعه همچنان لاينحل باقي مانده است اما گویا طرفين سخت در حال تلاش براي كاهش اختلافات هستند. 

اخباري كه از درون مذاكرات به صورت پراكنده و غير رسمي مخابره مي شود و مهر گزارشش کرده، حاكي از آن است كه مذاكرات امروز نيز ادامه خواهد داشت و در حالي كه رسانه ها در انتظار رفتن به ژنو براي اعلام مطبوعاتی رسیدن به نتیجه و قرائت بیانیه شفاهی هستند كه ايران تمايلي به اعلام آن در لوزان به دليل موضوعات تاريخي ندارد، هنوز هیچ قرینه ای برای سفر به ژنو در روز جاری وجود ندارد.

13:03- نشست وزیران خارجه ایران و 1+5 برای بررسی آخرین دیدگاه ها و جمع بندی های به دست آمده بر سر "راه حل ها" پس از یک ساعت و نیم پایان یافت. موضوع تحریم ها به ویژه چگونگی لغو تحریم های اشاعه ای و غیراقتصادی و نیز تحقیق و توسعه مسایلی بودند که بیش از هر موضوع دیگر مورد بحث بوده است. هنوز نتایج نشست اعلام نشده است.

12:54- یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا در سخنانی اعلام کرد که که برخلاف گزارش نشریه نیویورک‌تایمز، "تاکنون و طی مذاکرات در مورد انتقال ذخایر مواد هسته‌ای (5 درصد) ایران، تصمیمی حتی به‌گونه‌ای مشروط گرفته نشده است. هیچ شکی وجود ندارد که انتقال ذخیر (مواد هسته‌ای ایران) برای حصول اطمینان بابت ماهیت کاملا صلح‌آمیز برنامه (هسته‌ای ایران) اساسی و ضروری است."

به گفته این مقام آمریکایی که نخواست نامش فاش نشود: "راه‌های عملی برای این موضوع وجود دارد که برای ماه‌ها مورد بحث و بررسی قرار گرفته‌اند که شامل انتقال این مواد به خارج است، اما راه‌حل آن همچنان مورد بحث و بررسی هستند. معیار مدنظر برای حصول اطمینان در این زمینه این است که مواد (هسته‌ای) که باقی می‌ماند به عنوان مواد (هسته‌ای) غنی‌سازی شده تنها به میزان مورد نیاز و نه بیشتر از آن است."

12:40- خبرگزاری اسپوتنیک، یک منبع وابسته به هیات مذاکره ایران در گفت‌وگوهای هسته‌ای تاکید کرد که تعداد دقیق سانتریفیوژها پس از پایان ضرب‌الاجل ماه مارس اعلام خواهد شد.

این منبع با اشاره به تعداد دقیق سانتریفیوژها هم اینطور گفت که «هنوز این موضوع قطعی نشده است». این منبع درباره تعداد ۶ هزار سانتریفیوژ منتشر شده در رسانه‌ها هم اینطور تاکید کرد که این رقم به رقمی که در مذاکرات گروه ۵+۱ مورد بحث قرار گرفته، نزدیک است. این منبع ناشناس همچنین گفت: «امروز(دوشنبه) ما شاید بتوانیم روی این موضوع(تعداد سانتریفیوژ) تحت یک راه حلی به توافق برسیم اما درباره جزئیات آن باید بعدا کار شود».

12:35- سی سی تی وی، وانگ یی وزیر خارجه چین که روز گذشته برای شرکت در مذاکرات هسته ای وارد شهر لوزان سوییس شده است، از همه طرف‌ها خواسته است تا برای به ثمر رساندن مذاکرات، با یکدیگر همکاری کنند.

وزیر خارجه چین در دیدار با محمد جواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، تصریح کرد که این به نفع همه طرف‌ها از جمله ایران است که به یک توافق جامع دست یابند و چین نیز همه تلاش خود را برای پیشرفت مذاکرات انجام خواهد داد.

وزیر خارجه چین همچنین با جان کری همتای آمریکایی خود نیز دیدار کرده است. وانگ یی دیدارهایی نیز با وزرای خارجه انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه داشته است. وزرای خارجه ایران و شش قدرت جهانی در حال تلاش برای دستیابی به توافق هسته‌ای تا پایان ضرب الاجل 31 مارس هستند.

12:30- مقامات غربی پس از تکذیب خبرسازی آسوشیتدپرس درباره «انتقال تمامی اورانیوم‌غنی‌شده ایران» از سوی مذاکره‌کنندگان ایرانی ضمن تأیید مقاومت ایران در برابر این طرح در رایزنی‌های هسته‌ای با گروه 1+5 می‌گویند روش‌های دیگری برای حل و فصل این چالش وجود دارد. روزنامه آمریکایی نیویورک‌تایمز روز دوشنبه از قول این مقامات نوشت اصلی‌ترین راهکار برای حل موضوع مربوط به بحث اورانیوم غنی‌شده ایران رقیق‌سازی این ماده است (از طریق ترکیب آن با ایزوتوپ اورانیوم 238).

روز یکشنبه خبرگزاری آسوشیتدپرس مدعی شده بود ایران با انتقال تمامی اورانیوم غنی‌شده خود به خاک روسیه موافقت کرده است اما ساعتی بعد سید عباس عراقچی، مذاکره‌کننده ارشد ایران این خبر را تکذیب کرد و گفت انتقال این ماده به خارج از ایران در دستور کار نیست. روزنامه نیویورک‌تایمز مدعی شده اصرار ایران بر نگهداری سوخت هسته‌ای می‌تواند مذاکرات هسته‌ای را در برهه حساس دچار وقفه کند.

12:25- خبرنگار شبکه المیادین از مطرح شدن پیشنهاد رفع تحریم‌ها از ایران طی 4 تا 6 سال آینده خبر داد.

12:20- روزنامه صهیونیستی «تایمز اسرائیل» رئیس جمهوریخواه مجلس نمایندگان هم برای دیدار با نتانیاهو دیگر مقامات صهیونیستی به تل‌آویو می‌رود. روز یکشنبه(دیروز) هیئت سناتورهای آمریکایی به سرپرستی «میچ مک‌کانل»، رهبر اکثریت جمهوری‌خواهان مجلس سنا روز یکشنبه وارد سرزمین‌های اشغالی شده و نشستی با نتانیاهو و اشتاینیتز با محوریت مذاکرات هسته‌ای ایران داشته‌اند.

جان بینر که پیشتر با دعوت از نتانیاهو برای سخنرانی در کنگره آمریکا درباره مذاکرات هسته‌ای ایران با انتقاد کاخ سفید روبرو شده بود، پس از برگزاری انتخابات اخیر پارلمانی پیش از موعد و پیروزی مجدد نتانیاهو برای دیدار با او خود را به تل‌آویو می‌رساند.

رئیس مجلس نمایندگان پیش از این سفر در مصاحبه با شبکه سی‌ان‌ان از «خصومت» دولت باراک اوباما با نتانیاهو به شدت انتقاد کرد و گفت: «من فکر می کنم خصومت به نمایش گذاشته شده توسط دولت ما نسبت به نخست‌وزیر اسرائیل سزاوار سرزنش است. فشاری که آنها(دولت اوباما) طی این 4 یا 5 سال بر او(نتانیاهو) آورده‌اند او را به نقطه‌ای رسانده که او چاره‌ای جز حزف زدن نداشت».

12:17- در حالی که مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ در سطح وزرا از ساعتی قبل در لوزان سوئیس در جریان است، خبرگزاری روسی اسپوتنیک به نقل از یکی از حاضران در نشست و گفت‌گوهای هسته‌ای از حساسیت ایران در قبال مکانیسم برداشتن تحریم‌ها خبر داد. هر چند این خبرگزاری به اطلاعات بیشتری درباره ملیت این مقام شرکت‌کننده در مذاکرات اشاره‌ای نکرده اما پیش‌تر هیات مذاکره ایران از جمله شخص محمدجواد ظریف بارها تاکید کرده که در هرگونه توافق نهایی باید موضوع تحریم‌ها حل و فصل شود.

12:13- جروزالم پست گزارش داد، هیلاری کلینتون در نشست کنفرانس روسای سازمانهای یهودی در آمریکا گفت: «ما باید با هم کار کرده تا روابط ویژه آمریکا-اسرائیل به وضعیت سازنده بازگردد».

وزیر خارجه سابق آمریکا با اشاره به تنشها بین کاخ سفید و کنگره بر سر مذاکرات هسته‌ای ایران هم گفت: «ما باید از این موضوع اطمینان یابیم که موضوع اسرائیل هرگز به یک موضوع حزبی در آمریکا تبدیل نشود».

12:10- روزنامه آمریکایی وال‌استریت‌ژورنال روز دوشنبه گزارش داد مقامات کاخ سفید در محافل خصوصی تمایل خود را با پذیرش طرحی که به کنگره تا اندازه‌ای اجازه نظارت بر توافق احتمالی هسته‌ای با ایران می‌دهد را اعلام کرده‌اند. این رسانه که کثیرالانتشارترین روزنامه در آمریکا است در مطلبی روز دوشنبه همچنین مدعی شده کاخ سفید تلاش یک ساله خود برای متقاعد کردن قانونگذاران آمریکا و عموم مردم جهت حمایت از توافقنامه هسته‌ای احتمالی با ایران را افزایش داده است.

منابع آگاه به این روزنامه می‌گویند مقامات آمریکایی در روزهای اخیر تلاش کرده‌اند تا آن دسته از قانونگذاران دموکرات که هنوز برای رأی به طرح‌های جمهوری‌خواهان درباره ایران دچار دو دولی هستند را به انصراف از قرار گرفتن در اردوگاه جمهوری‌خواهان ترغیب کنند. مقامات دولت گفته‌اند مخالفت با اوباما در موضوع ایران می‌تواند به تقویت جایگاه جمهوری‌خواهان منجر شود که به تازگی اکثریت هر دو مجلس کنگره (مجلس نمایندگان و مجلس سنا) را به دست گرفته‌اند.

دولت اوباما در اقدامی موازی از جمهوری‌خواهان خواسته از هر گونه نزاع سیاسی بر سر توافق هسته‌ای با ایران بکاهند و دانشمندان را هم به دفاع از ویژگی‌های فنی از توافقنامه احتمالی دعوت کرده است اما شاید مهم‌ترین وجه کمپین دولت آمریکا برای جلب حمایت از توافق با ایران این باشد که کاخ سفید در محافل خصوصی برای پذیرفتن طرحی که به کنگره اجازه نظارت بر بخش‌هایی از توافقنامه هسته‌ای را می‌دهد، چراغ سبز نشان داده است.

حامیان اصلی باب کورکر رئیس کمیته روابط خارجی و رابرت منندز سناتور ارشد دموکرات طرحی را ارائه کرده‌اند که خواستار بازبینی کنگره در هر گونه توافق هسته‌ای احتمال است. بر اساس این طرح، دولت باراک اوباما باید در صورت حصول هرگونه توافقی با ایران، آن را ظرف 5 روز به کنگره ارائه دهد. همچنین دولت مجاز نخواهد بود ظرف 60 روز پس از توافق و تا زمان بررسی از سوی کنگره، هیچ‌یک تحریم‌های ایران را لغو یا تعلیق کند.

به نوشته وال‌استریت‌ژورنال مقامات کاخ سفید هنوز هم با اینکه این طرح به کنگره اجازه تأیید نهایی توافق با ایران را بدهد و یا تحریم‌های جدید علیه تهران اعمال کند، مخالفند. ضمن اینکه مقامات آمریکا هنوز هم با اینکه قانونگذاران تا موعد 30 ژوئن (تیرماه) اقدام به رأی‌گیری درباره توافق هسته‌ای بکنند موافق نیستند. اما مخالفت‌های گسترده در میان قانونگذاران هر دو حزب اکنون کاخ سفید را وادار کرده تا به تأمل درباره نوعی از مصالحه با کنگره بپردازد که احتمالا می‌تواند به اوباما برای دست‌یابی به مهم‌ترین هدفش در سیاست خارجی دست پیدا کند.

یک مقام ارشد دولت اوباما در همین خصوص به وال‌استریت‌ژورنال می‌گوید: «ما پذیرای گفت‌وگو با کنگره درباره اقدام احتمالی آنها، نحوه تمایل آنها برای اعمال نظر درباره توافق با ایران و نحوه اعمال نقش نظارتی آنها در این بحث هستیم. برخی از افراد در کنگره مطمئناً خواستار برگزاری نوعی رأی‌گیری هستند.»

12:07- جان کری وزیر خارجه آمریکا در مصاحبه با ریانووستی در شهر لوزان سوییس، تصریح کرد که وی از این مسئله مطمئن نیست که در این مرحله از مذاکرات بتوان به یک توافق بر سر برنامه هسته‌ای ایران دست یافت.

12:05- نشست جامع وزاری خارجه گروه 1+5 و ایران و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ساعت 9 صبح به وقت محلی (11:30 به وقت تهران) آغاز شد. شب گذشته سید عباس عراقچی معاون وزیر خارجه کشورمان در گفتگو با شبکه دو سیمای جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد که «نشست امروز وزاری خارجه گروه 1+5 و ایران خیلی تعیین کننده خواهد بود در اینکه واقعاً می‌توانیم طی آن جلسه یا در پایان آن جلسه به یک جمع‌بندی برسیم.»


به گفته عراقچی ممکن است تمام امروز و یا فردا نیز مذاکرات برای دستیابی به یک جمع‌بندی و یافتن راه‌حل برای مسائل باقی‌مانده ادامه داشته باشد. او همچنین در جمع خبرنگاران تأکید کرد که تمام قطعنامه‌های شورای امنیت و تحریم‌های آمریکا و اروپا باید برداشته شوند.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟