مرگ معتادان پس از ترک اعتیاد

کد خبر: ۶۵۴۷۴۱
|
۱۸ دی ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۲ 07 January 2017
|
88671 بازدید
یک مقام مسئول در ستاد مبارزه با مواد مخدر می‌گوید برخی معتادان پس از خروج از کمپ‌های مواد مخدر می‌میرند. به رغم تلاش‌های انجام شده برای کنترل و کاهش اعتیاد همچنان این معضل اصلی‌ترین معضل اجتماعی حال حاضر ایران از نظر بیش از ۹۰ درصد خانواده‌هاست. بر این اساس تلاش شده است تا در کنار پیشگیری از اعتیاد، به افراد گرفتار این معضل نیز کمک شود که ترک دادن معتادان یکی از اصلی‌ترین استرانژی‌هاست. با وجود این، برآورد‌ها نشان می‌دهد درصد ناچیزی از معتادان پس از ترک اعتیاد واقعا پاک می‌مانند. این در حالی است که کمپ‌ها و روش‌های ترک دادن هم در سال‌های اخیر همواره محل بحث و مناقشه بوده است.

به گزارش آرمان، بر اساس آمار هم‌اكنون يک ميليون و۳۲۵هزار نفر معتاد در كشور وجود دارد. اين آمار حدود هشت سال است كه در حوزه مواد مخدر همچنان بدون تغيير اعلام می‌شود. اين وضعيت آماری بسياری از تصميم‌گيری‌ها را با مشكل روبه‌رو می‌كند. بیشترین گروه سنی درگیر اعتیاد نیز افراد جوان در دهه‌های سوم تا چهارم زندگی هستند، اما این پدیده در سنین مختلف همچون سالمندی و نوجوانی هم وجود دارد. با بررسی تعداد معتادان خيابانی، وضعيت زنان و كودكان در حوزه اعتياد، شدت ميزان طلاق در اعتياد و... می‌توان به اين امر اذعان داشت كه يكی از مسائل اجتماعی تاثير‌گذار در جامعه ما مساله اعتياد است؛ با اين تفاسير عدد و رقم‌های موجود در اين حوزه بیش از ارقام ذکر شده است.

مرگ یک‌هزار و ۶۰۵ نفر بر اثر اعتیاد


براساس گزارشات منتشر شده از سوی سازمان پزشکی قانونی کشور درهشت ماهه نخست سال ۹۵ میزان مرگ بر اثر اعتیاد نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۰ درصد افزایش یافته است. موارد مرگ و میر بر اثر مسمومیت حاد همچون تزریق، مصرف بیش از حد، حمل مواد در شکم و... افزایش یافته است. حداکثر سهم مرگ و میر معتادان در مصرف بیش از حد و مرگ‌های حاد باید حداکثر ۵۰ درصد باشد، اما این رقم در کشور ما در حال حاضر حدود ۶۳ درصد است که باید برای کاهش آن تلاش کرد. در هشت ماهه نخست امسال هزار و ۶۰۵ نفر بر اثر مصرف مواد مخدر جان خود را از دست دادند که از این تعداد ۱۵۳ نفر زن هستند. سهم اعتیاد زنان در سال ۱۳۸۰ حدود پنج درصد بود که این رقم در سال ۹۰ به حدود ۱۰ درصد رسید و آمار جدیدی در این زمینه وجود ندارد، اما پیش بینی می‌شود که میزان مرگ و میر زنان بر اثر اعتیاد حدود ۱۰ درصد باشد.

مرگ پس از ترخیص از کمپ


بر اساس گزارشات برخی افراد داوطلب درمان در روند ترک و سم‌زدایی در کمپ‌های ترک اعتیاد فوت می‌کنند، یعنی خانواده‌ای که می‌خواسته جوان خود را از اعتیاد نجات دهد در نهایت جناره او را تحویل گرفته است. با این تفاسیر عملکرد کمپ‌های ترک اعتیاد نمونه بارز عدم توجه کارشناسان امر به بازیابی سلامت معتادان است. در این شرایط تاکنون اقدامات برای کاهش میزان اعتیاد و درمان معتادان چندان تاثیرگذار نبوده، بلکه مرگ و میر معتادان حدود شش درصد در شش ماهه نخست سال جاری افزایش یافته است. براساس گفته‌های کارشناسان اگر معتادان پس از بهبودی و خروج از مراکز درمانی دوباره به چرخه اعتیاد بازگشتند، نباید معادل مصرف قبلی، موادمخدر استعمال کنند، چرا که این کار موجب افزایش مرگ و میر آنها می‌شود. به‌رغم اینکه هم اکنون در هر کوچه و خیابان تابلوهای مراکز ترک اعتیاد یا کمپ مشاهده می‌شود، اما سهم معتادانی که پاکی خود را حفظ می‌کنند ۱۰-۲۰درصد مراجعه کنندگان به کمپ‌ها را تشکیل می‌دهد. هم‌اكنون در برنامه‌ريزی‌ها به كاهش آسيب يا همان ماده ۱۵ توجهی نمی‌شود و بيشتر اقدامات به ماده ۱۶ قانون يعنی درمان اجباری معطوف است.
 
روز گذشته سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدرگفت: اگر معتادی پیش از ورود به مراکز ترک اعتیاد یک مثقال (حدود پنج گرم) ماده مصرف می‌کرد، پس از خروج و زمانی که دوباره به سمت مصرف می‌رود، دوباره‌‌ همان پنج گرم قبلی را مصرف کند، فوری اوردوز کرده و جان خود را از دست می‌دهد، زیرا این فرد آگاه نیست که باید از مقدار کمتری مواد مثلا نیم گرم ماده استفاده کند که این مساله نیز در افزایش مرگ و میر معتادان نقش دارد. پرویز افشار درباره ارتباط افزایش قیمت ماده محرک شیشه با کاهش کیفیت شیشه موجود در بازار و افزایش مرگ ومیر معتادان افزود: این احتمال وجود دارد که نامرغوبیت در این ماده را داشته باشیم، اما آمار تفکیکی درباره اینکه این نامرغوبیت چقدر به مرگ و میر مزمن یا حاد معتادان کمک کرده باشد، نداریم. او با بیان اینکه چندین عامل را در افزایش ۱۰ درصدی مرگ و میر معتادان و افزایش موارد حاد مرگ و میر آنان شناسایی کردیم، ادامه داد: افزایش ناخالصی‌های موجود در مواد مخدر و محرک و مسمومیت با سرب، آمار مرگ و میر حاد و هم مرگ و میر مزمن را افزایش می‌دهد. همچنین انتقال مواد به صورت بلع و انباری علت دیگر مرگ و میر معتادان است.
 
افشار با اشاره به سیاست ساماندهی معتادان و انتقال آنان به مراکز ماده ۱۵ و ماده ۱۶اظهارکرد: در این مراکز برای معتادان ترک جسمی اتفاق می‌افتد، اما زمان خروج از این مراکز آنها هنوز وسوسه روانی مصرف را دارند. سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر در توضیح این مطلب افزود: اگر فرد پیش از ورود به این مراکز یک مثقال حدود (پنج گرم) ماده مخدر مصرف می‌کرد، پس از خروج و زمانی که دوباره به سمت مصرف می‌رود، دوباره‌‌ همان پنج گرم را مصرف کند، فوری اوردوز کرده و جان خود را از دست می‌دهد، زیرا این فرد آگاه نیست که باید از مقدار کمتر مواد همچون نیم گرم ماده استفاده کند که این مساله نیز در افزایش مرگ و میر معتادان نقش دارد. او درباره ساخت دارو از مواد مکشوفه با تاکید براینکه مجاز به تولید دارو از مواد مکشوفه نیستیم، عنوان کرد: بر اساس مجوزی که از سازمان ملل داریم، می‌توانیم از این مواد برای مقاصد تحقیقاتی استفاده کنیم. به گزارش ایلنا، افشار تصریح کرد: وزارت بهداشت با همکاری ستاد مبارزه با مواد مخدر از مواد مکشوفه برای مقاصد تحقیقاتی استفاده می‌کند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟