کدام بانک سه برابر نرخ تورم سود بانکی می دهد؟!

شکاف عمیق بین نرخ تورم و نرخ سود بانکی، یکی از پدیده های کم سابقه اقتصاد ایران است که در سال های گذشته به اشکال متفاوتی خود را نمایان کرده است. در برخی سال ها، نرخ تورم از نرخ سود بانکی پیشی گرفته و در برخی سال ها وضعیت برعکس بوده است. به گفته مسئولان و فعالان حوزه کسب و کار، این مسأله نه به عنوان یک مزیت بلکه به عنوان یک چالش در سپهر اقتصاد کشور خودنمایی می کند و یکی از موانع پیش روی خروج از شرایط رکودی کشور به شمار می آید.
کد خبر: ۶۶۰۳۶۰
|
۰۹ بهمن ۱۳۹۵ - ۲۱:۳۱ 28 January 2017
|
35135 بازدید
|

شکاف عمیق بین نرخ تورم و نرخ سود بانکی، یکی از پدیده های کم سابقه اقتصاد ایران است که در سال های گذشته به اشکال متفاوتی خود را نمایان کرده است. در برخی سال ها، نرخ تورم از نرخ سود بانکی پیشی گرفته و در برخی سال ها وضعیت برعکس بوده است. به گفته مسئولان و فعالان حوزه کسب و کار، این مسأله نه به عنوان یک مزیت بلکه به عنوان یک چالش در سپهر اقتصاد کشور خودنمایی می کند و یکی از موانع پیش روی خروج از شرایط رکودی کشور به شمار می آید. 

به گزارش تابناک اقتصادی، به رغم کاهش نرخ تورم از سال 1392، نرخ سود بانکی چه در قالب سود پرداختی به سپرده های پس انداز و چه در قالب نرخ سود تسهیلات اعطایی روند چندان همسویی با تورم نداشته نداشته است. به طوری که به رغم توسل بانک مرکزی به ابزارهای تنبیهی جهت کاهش نرخ سود، بر اساس بررسی های انجام شده، نرخ سودهای بانکی همچنان از سال 1392 بیشتر است و این در حالی است که همان طور که اشاره شد نرخ تورم در این سال ها روند کاهشی داشته است.

به اذعان وزیر اقتصاد و در مواضعی که به طور متناوب ابراز کرده است، فاصله نرخ تورم و سودهای بانکی به هیچ وجه نمی تواند توجیه اقتصادی داشته باشد. در همین راستا، فعالان حوزه صنعت و مسکن نیز مواضع مشابهی دارند و نرخ سود تسهیلات را عاملی بازدارنده در توسعه فعالیت های اقتصادی از سوی صاحبان کسب و کار و نرخ بالای سودهای تعلق گرفته به سپرده های پس انداز را عاملی برای بلوکه شدن و کاهش سرمایه گذاری قلمداد می کنند و همین مسأله را یکی از دلایل عدم تحرک سرمایه و گردش نقدینگی در اقتصاد می دانند.

در نمودار زیر، نرخ سود سپرده های بانکی و نرخ تورم مقایسه شده است. همان طور که می بینید، در برخی سال ها نرخ سود بانکی از نرخ تورم بیشتر بوده و در نتیجه نرخ سود حقیقی مثبت (مانند دو سال گذشته) و در برخی سال ها نرخ تورم بیشتر بوده است و باعث شده تا نرخ سود حقیقی سپرده گذاران کاهش یابد (مثل سال های 91 و 92).  سال های 93 و 94 بیشترین سود حقیقی را برای سپرده گذاران داشته و همین مسأله نشان دهنده دلیل تمایل شدید سپرده گذاران به فریز کردن پول هایشان در حساب های بانکی است. 

نمودار نرخ سود سپرده های بانکی و نرخ تورم
(به نقل از گزارش مرکز پژوهش های مجلس)

رمزگشایی از عدم کاهش نرخ سود بانکی

با استناد به گزارش مركز پژوهش هاي مجلس، كليد اصلي فهم معماي نرخ سود بانكي را بايد در آن دسته از نهادهاي مالي جستجو كرد كه با مشكل كمبود نقدينگي و اعسار (ورشكستگي غيررسمي) مواجه شده اند. مشكل مزبور تا حد زيادي، در پديده پيچيده مطالبات غيرجاري نهادهاي مذكور ريشه دارد. تراكم مطالبات غيرجاري در سنوات گذشته در كنار ذخيره گيري هاي ناكافي بابت مطالبات مشكوك الوصول و وضعيت نامناسب سرمايه بانك ها باعث كمبود نقدينگي و اعسار برخي نهادهاي مالي شده است. به علاوه، انگيزه هاي كوتاه مدت مديران و سهامداران بانك ها و برخي مقامات سياسي كشور، باعث تأخير انداختن موضوع از راه هایی مانند استمهال و طبقه بندي نادرست مطالبات غيرجاري بانك ها شده است. ادامه روند مذكور در ميان مدت باعث زيانده شدن فعاليت واسطه گري مالي بانك ها و در بلندمدت باعث بروز مشكلات شديدتر در نظام بانكي خواهد شد.

در همین ارتباط، علی طیب نیا وزیر اقتصاد و دارایی در گفت و گو با شرق، فاصله موجود بین تورم و نرخ سود را مسأله ای منفی در شرایط امروز اقتصاد ایران عنوان کرد و گفت: ‌قطعا همه دولتمردان و بانک‌ مرکزی و وزارت اقتصاد مایل هستند نرخ سود در بانک مرکزی کاهش پیدا کند و در این سه سال تلاش زیادی برای این موضوع کرده‌اند.

وی دلیل عدم کاهش نرخ سود بانکی را در اوضاع کنونی، اقتصاد می داند و به این اشاره کرد که نرخ سود را مثل هر پدیده دیگری عرضه و تقاضای منابع قابل وام‌دهی تعیین می‌کند. وی اظهار کرد: اگر ما به این عامل توجه نکنیم طبیعی است كه فقط شروع به انتقاد می‌کنیم. بی‌اینکه نتیجه مثبتی از آن بگیریم. درحال‌حاضر در بازار منابع قابل وام‌دهی‌مان، اضافه تقاضا وجود دارد. عواملی در این دو، سه سال گذشته، باعث شدند تقاضا برای دریافت تسهیلات افزایش پیدا کند و همزمان عرضه این منابع تحت محدودیت‌ها و مضیقه‌های خاصی قرار گیرد.

و در پایان نکته اساسی این است که عدم کاهش نرخ سود بانکی به سهم خود توانسته تا از سرعت جریان نقدینگی در کشور بکاهد و از همین روی، زمینه ساز کاهش نرخ تورم در کشور شود؛ اما نیمه دیگر این قصه، رکود اقتصادی است که دامن گیر اقتصاد ایران شده است. به رغم تمام برنامه ریزی ها نرخ رشد سپرده های بخش غیر دولتی در شش ماهه اول سال جاری نسبت به سال گذشته 11.2 درصد رشد داشته که این رقم می تواند تا پایان سال به بیش از 20 درصد برسد و همین، نشانگر این موضوع است که با توجه به نرخ سود حقیقی بیش از 10 درصدی سپرده گذاری در بانک ها و در حالی که نرخ سود بانکی در حال حاضر تقریبا سه برابر نرخ تورم است، نباید انتظار زیادی از صاحبان پول و سرمایه برای ورود به عرصه کسب و کار و سرمایه گذاری داشت.

رمزگشایی از عدم کاهش نرخ سود بانکی


اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۱۱
انتشار یافته: ۴۵
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۳۴ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۷
تورم رو چه جورى حساب مى كنيد؟؟!
پاسخ ها
..مفلس اقتصادی
| Netherlands |
۲۲:۴۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۹
اینجوری که تمامی درامد های کشور واقتصاد برای خودشان تقسیم بر.. هزینه های تحمل پول زیاد که با یک تبصره..هزینه ها از جیب مردم برداشته شده که در اینصورت هزینه می شود صفر و هرچیزی تقسیم بر صفر می شود صفر یعنی اینکه تورم صفر است !!!اگر اعلان می کنند تورم 8 درصد است می خواهند مردم ذوق مرگ نشوند .... که در ان صورت خدمات رفاهی پیشرفته درمانی نصیب مردم نشود! .فهمیدی یا بیشتر توضیح بدهم !!!.
ناشناس
| United States of America |
۲۳:۱۱ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۹
این از دو حال خارج نیست، یا آمار تورم اشتباه است، یا اینکه بانکها مانند شرکت‌های مضاربه یی ده هفتاد ، با علم به اینکه ، از نظر امنیتی، بانک مرکزی هرگز اجازه نخواهد داد، هیچ بانکی‌ ورشکست شود، دارند از پولهای خود مردم به آنها سود میدهند و نگرانی از بابت آینده ندارند، چون در هر صورت، بانک مرکزی با خلق نقدینگی و چاپ پول، آنها را از ور شکستگی نجات میدهند. فساد سیستمی‌ که در بانکها از این نظر به وجود آماده، بمب ساعتی‌ است که بالاخره نمیتواند تا آباد ادامه پیدا کند، و وقتی‌ که به نقطه غیر قبل باز گشت رسید، فاجعه در سیستم مالی و اقتصاد کشور حتمی خواهد بود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۱۸ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۹
تورم واقعی 25 درصد هست کدام بانک 75 درصد. سود پرداخت می کند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۴۱ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۹
كدام سود خوشين ها.
نیما
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۴۵ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۹
والا آلیس تو سرزمین عجایب نرخ سود بانکیش و تورمش اینطور نبود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۴۸ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۹
این تحلیلهای اقتصاد کلان برای کلاسهای درس مفید است و تحلیل واقعی نیست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۴۸ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۹
تورم اعلامی واقعی نیست. چرا با مردم بازی می کنند؟ مردم از خرید اولیه خود ناتوان هستند. تا کی بازی؟
پاسخ ها
امیر
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۹ - ۱۳۹۵/۱۱/۱۱
مردم رو ساده لوح فرض کردن آره شما راست میگی تورم تک رقمی!!!!!!!!
ناشناس
|
France
|
۲۲:۵۱ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۹
آقای طیب نیا تجربه سالهای گذشته ثابت کرده پایین آوردن نرخ سود س÷رده بانکی بابت افزایش فعالیت اقتصادی از نوع دلالی (خرید و فروش دلار-خرید و فروش مسکن -خرید و فروش طلا) و در نتیجه تورم این سه قلم میشود .مردم سرمایه ههای خود رادر صنعت و تولید نمی آورند و به سرعت سراغ سه گزینه بالا میروند مواظب تصمیم گیری های خودتان باشید . تجربه ثابت کرده تئوری های اقتصادی در مورد مملکت ما زیاد صدق نمیکند راه چند بار رفته را دوباره نروید برای رونق بخشیدن به اقتصاد سراغ ساده ترین راه نروید ضمنا بهتر است به فکر ÷یدا کردن راهی برای سرمایه گزاری خارجی و استفاده از دیگر منابع باشید .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۰۱ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۹
در باز است باز پرنده است لیکن در پرنده است کل داستان فوق خلاصه اش میشه این
برادر من فرض باطل شما را به بیراهه برده کدام تورم ۸ درصد چچوری محاسبه کردن مگر همین یک ماه گذشته پول ملی بیست درصد افت ارزش نداشت ؟ سپرده گذار بدبخت چه سودی گرفته ؟
تورم واقعی بالای سی درصد هست.
احمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۰۲ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۹
اینقدر سود تسهیلات بانکهای دولتی و غیر دولتی در ایران بالاست بالای 22درصد که کمر تولیدات ایران که وام گرفته اند و انهایی که با وام خانه ساخته اند و... همه زیر سود بانکها کمر شان خوردشده و ورشکست شدند چرا دولت جاره ای نمی اندیشد .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۰۵ - ۱۳۹۵/۱۱/۰۹
آخرش کدوم بانک سه برابر نرخ تورم سود بانکی میده؟
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟