افزایش صددرصدی قیمت بلیت سینما برای سال 1396، این نگرانی را افزایش داده که با توجه به افزایش هزینه های زندگی، توان طبقه متوسط به عنوان بخش عمده مخاطب سینمای ایران با ارزش گذاری بلیت های سینما همخوانی نداشته باشد و شاهد ریزش قابل توجه مخاطبان سینما باشیم؛ نگرانی که مسئولان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پاسخ مناسبی به آنها نداده اند و کنترل امور را به نهادهای صنفی سینما سپرده اند که منافع زودگذر را به مصالح بلندمدت سینمای ایران ترجیح می دهند.
به گزارش «تابناک»؛ فیلم سینمایی «فروشنده» در شرایطی از چهارشنبه دهم شهریورماه اکران شد که در پیش فروش بلیت این فیلم سینمایی، بلیت های پانزده هزار تومان نیز عرضه شده بود و در واقع بلیت های این فیلم پنجاه درصد گران تر به فروش می رفت. پس از انتقادها، اصغر فرهادی اعلام کرد که این اقدام بدون هماهنگی او انجام شده و با فشار فرهادی، قیمت بلیت این فیلم سینمایی به ده هزار کاهش یافت. با این حال فروشنده توانست رکورد فروش در سینمای ایران را بشکند و به موقعیت ویژه ای در گیشه دست یابد.
همان زمان ردپای شورای صنفی نمایش مشخص بود و حالا با نزدیک شدن به اکران نوروزی، این شورا به شکل علنی قیمت بلیت را تحت عنوان «قیمت شناور» تا 100 درصد افزایش داد و از ابتدای فروردین به جای 10 هزار تومان، باید 20 هزار تومان برای یک بلیت سینما پرداخت کنید؛ اتفاقی که طبیعتاً برای عموم مردم و به خصوص طبقه متوسط که مشتری اصلی سینمای ایران هستند، بسیار گران تمام خواهد شد و گروهی بالاجبار قید سینما رفتن را می زنند.
این افزایش غیرمنتظره قیمت بلیت سینماها که طمع ورزی برای کسب سود بیشتر بدون توجه به توان اقتصادی مردم را نشان می دهد، تصور می شد با واکنش وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان متولی حاکمیتی فرهنگ مواجه شود اما سیدرضا صالحیامیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آب پاکی را بر روی دست مردم ریخت و گفت: قیمت بلیت پایه سینماها نسبت به سال گذشته هیچ تغییری نکرده است اما در آئیننامه جدید نمایش که به زودی مصوب میشود قرار است بلیت سینماهای ممتاز با نظر پخشکننده و سینمادار از 10 تا 20 هزار تومان متغییر باشد. این تصمیم باعث میشود تا پخش کننده و سینمادار درباره فیلم اکران شده دقت لازم را انجام دهند تا براساس شرایط جغرافیایی منطقه و نیازسنجی مخاطب قیمت بلیت را به توافق برسند. قیمت بلیت بعداز هماهنگی لازم میان پخشکننده و سینمادار تعیین و به شورای صنفی نمایش اعلام میشود. قیمت بلیت به صورت هفتگی تغییر میکند و سانسی نخواهد بود.
البته با همین تفسیر وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز قیمت بلیت سینما افزایش یافته، چرا که کف قیمت بلیت سینما در سال 95، 6 هزار تومان بود و سینماهایی چون ملت، آزادی و کوروش بلیت 10 هزار تومانی می فروختند؛ حال آنکه قیمت بلیت سینما در سال 96، حداقل 10 هزار تومان خواهد بود. بنابراین اینکه گفته شود قیمت بلیت سینما افزایش نیافته، با واقعیت های موجود همخوانی ندارد. البته اسعدیان و گروهی فعال در شورای صنفی نمایش، تلاش کرده اند زهر ماجرا را بگیرند و این افزایش را به چند فیلم سینمایی در سال تقلیل دهند.
سخنگوی شورای صنفی نمایش در بخشی از صحبت های خود تاکید کرده است که نگارش ۹۹ درصد از آیین نامه سال ۹۶ شورای صنفی نمایش به پایان رسیده است و به زودی در اختیار خانه سینما قرار می گیرد و در نهایت برای اجرا تصویب می شود. اسعدیان تاکید کرد: قیمت بلیت سینماها در سال ۹۶ افزایش پیدا نکرده است، قیمت بلیت برای سینماهای ممتاز را ۱۰ هزار تومان و برای سینماهای درجه یک ۸ هزار تومان حفظ کرده ایم و شورایعالی تهیه کنندگان، انجمن سینماداران و کانون کارگردانان با این امر موافق بودند، اما برای اولین بار قیمت شناور برای سینماها را تست می کنیم. یعنی قیمت بلیت فیلم با توافق پخش کننده و سینماداران می تواند بین ۱۰ تا ۲۰ هزار تومان شناور باشد. باور من این است که این اتفاق تنها میتواند برای ۲ یا ۳ فیلم در طول سال رخ دهد به عنوان مثال اگر فیلم «فروشنده» اصغر فرهادی در شروع اکران در چهار سالن بلیت ۱۵ هزار تومانی می فروخت، کسی مخالفت نمی کرد!
او بیان کرد: ممکن است سال آینده چند فیلم داشته باشیم که بتواند از بلیت شناور استفاده کند، به عنوان مثال در هفته اول قیمت بلیت فیلم ۱۵ هزار تومان فروخته می شود که اگر از آن استقبال شد هفته دوم نیز همین گونه است و ممکن است در هفته های بعد قیمت بلیت به قیمت عادی آن برسد. البته این مساله شامل حال همه سینماها نخواهد شد.
این کارگردان تاکید کرد: در خارج از ایران سیستم پلکانی فروش بلیت سینما وجود دارد که هر سانس قیمت بلیت متفاوت است که البته در ایران این طرح اجرایی نمی شود. ما طرح قیمت شناور بلیت ها را ایجاد کردیم اما تصمیم گیری و ریسک پذیری آن برعهده سینمادار و پخش کننده فیلم است. ولی باز هم تاکید می کنم قیمت بلیت ها در سال ۹۶ نسبت به سال ۹۵ هیچ تغییر نکرده است.
به نظر می رسد قرار است هزینه بازگشت سرمایه فیلم هایی که توان فروش بالا در اکران نوروزی و اکران های بعدی را ندارند، با فزایش قیمت بلیت سینما جبران کرد و برخلاف ادعاهای مطرح شده مبنی بر اینکه بلیت 20 هزار تومانی فقط برای چند فیلم و چند سانس در هر سال انجام خواهد شد، در ابتدای سال با فروش فراگیر بلیت 20 هزار تومانی مواجه خواهیم شد.
آیا تدبیری شده تا مردم در ایام عید، سینما را به عنوان یکی از سرگرمی های ثابت شان از سبد اقتصادی شان خارج نکنند یا شورای صنفی نمایش تصور کرده یک خانواده پنج نفری حاضر است برای تماشای یک فیلم سینمایی در سانس جمعه شب سینمای آزادی، فقط 100 هزار تومان پول بلیت سینما بدهد؟! امیدواریم صاحبان پردیس های سینمایی نظیر آزادی، ملت، کوروش، چارسو و... عقلانیت به خرج دهند و با چنین طرح های تخیلی که گیشه را به آتش خواهد زد و می تواند منجر به کاهش شدید مخاطبان سینما شود، همراهی نکنند.