نشست ۱۷۲ اوپک؛ مصاف با کاخ سفید/ شیل اویل؛ تقابل یا پذیرش؟

آرایش بازار جهانی نفت، شیل اویل ها را در مقابل اوپک و حتی غیر اوپکی ها قرار داده ؛ تقابلی که سخنان دیروز ترامپ مبنی بر احتمال فروش نیمی از ذخایر استراتژیک نفت آمریکا، آن را تشدید کرده است.
کد خبر: ۶۹۷۲۷۲
|
۰۳ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۴:۰۹ 24 May 2017
|
4165 بازدید
آرایش بازار جهانی نفت، شیل اویل ها را در مقابل اوپک و حتی غیر اوپکی ها قرار داده ؛ تقابلی که سخنان دیروز ترامپ مبنی بر احتمال فروش نیمی از ذخایر استراتژیک نفت آمریکا، آن را تشدید کرده است.

به گزارش تابناک اقتصادی به نقل از مهر، نشست ۱۷۲ اوپک فردا در حالی در وین، پایتخت اتریش برگزار می شود که طی روزهای گذشته رسانه های خارجی از جمله رویترز و بلومبرگ سعی در خنثی کردن تصمیم احتمالی اوپک(برای تمدید کاهش تولید) کردند و شیل اویل آمریکا را به عنوان رقیبی جدی برای این تصمیم معرفی نمودند.این در حالی است که براساس اخبار موجود، مهم ترین و تاثیرگذار ترین اعضای اوپک که قرار است فردا در وین گردهم بیایند، با تمدید توافق کاهش تولید برای ۹ماه آینده موافق هستند.

به گفته محمد سانوسی بارکیندو، دبیرکل اوپک، پیش بینی می شود که در نشست آتی شاهد افزایش اجماع میان اعضای اوپک و همچنین تولیدکنندگان نفت غیر عضو این سازمان برای تمدید توافق این سازمان باشیم.

علاوه بر او، جبار اللعیبی، وزیر نفت عراق، روز دوشنبه، یکم خرداد اعلام کرد که درباره لزوم تمدید توافق کاهش تولید سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) برای یک دوره ۹ ماهه دیگر، با عربستان هم عقیده است.

افزون بر این، خالد الفالح، وزیر انرژی عربستان، در یک نشست خبری در بغداد اعلام کرد که حیدر العبادی، نخست وزیر عراق، نیز با تمدید توافق کاهش تولید عراق برای یک دوره ۹ ماهه موافق است.

به دنبال اعلام حمایت تولیدکنندگان بزرگ نفت دنیا از تمدید ۹ ماهه کاهش تولید نفت، قیمت جهانی نفت در بازارهای جهانی با روند افزایشی روبرو شد. 

اتحاد برای هدف واحد

پس از سقوط قیمت نفت از سال ۲۰۱۴ با بازیگری عربستان که به منظور خارج کردن شیل اویل از بازار رقابت انجام شد، حال انتظار می رود روند تمدید توافق کاهش تولید منجر به سیر نزولی ذخایر جهانی نفت و تقویت بهای طلای سیاه شود.   

در حال حاضر شاهد شکل گیری یک اتحاد ضمنی بین اعضای اوپک و غیر اوپک برای تداوم کاهش تولید هستیم؛کشورهایی که به عقیده کارشناسان پایبندی شان به کاهش تولید بیش از ۱۰۰ درصد بوده است.

همین اتحاد رسانه های خارجی و بسیاری از موسسات تحلیلی و مطالعاتی انرژی را بر آن داشته تا با تضعیف نفت اوپک، شیل اویل را به عنوان رقیبی جدی در بازار نفت معرفی کنند. البته باید در نظر داشت که با تقویت و رشد فناوری، هزینه تولید شیل اویل ها نسبت به گذشته افزایش یافته و به این ترتیب این نوع از نفت با قدرت بیشتری در بازارهای جهانی ظاهر می شود. اما اینکه چقدر این باور که نفت اوپک جایگاه سابق خود را از دست داده است، همچنان محل بحث بسیاری از تحلیلگران بازار انرژی است.

بدیهی است که نقش نفت به طور کلی در اقتصاد جهانی کمرنگ شده است، اما همچنان نمی توان منکر وابستگی درآمدی کشورهایی همچون روسیه، عربستان، عراق و..به درآمدهای نفتی شان شد. گفتنی است که شاید با توجه به رشد فناوری های نوین نقش نفت به عنوان یک سلاح درآمدی و استراتژیک نسبت به گذشته کمرنگ شده باشد، اما همچنان نمی توان از تاثیر غیر مستقیم قیمت آن بر سایر صنایع وابسته چشم پوشی کرد.

فردا اوپکی ها در حالی پای میز مذاکرات می روند و برای ماندن نرخ طلای سیاه در کانال ۵۰ تا ۶۰ دلاری چانه زنی می کنند که به نظر می رسد این گردهم آیی بیش از آنکه محلی برای توافق بر سر منافع مشترک اعضای اوپک و تا حدی تولیدکنندگان غیراوپک باشد، مصافی است بین این نهاد با نفت آمریکا!

نمکدان شکستن یا صیانت از منافع ملی ؟

در همین حال رییس جمهور ایالت متحده که به تازگی از رقص شمشیر با سعودی ها و با همراهی انواع قراردادهای چند صد میلیارد دلاری و شمشیر طلا روانه کشور خود شده است، دیروز از فروش نیمی از ذخایر استراتژیک نفت آمریکا و تزریق آن به بازار خبر داد و موجب وارد آمدن شوک به بازارهای انرژی شد. واضح است که اجرای این طرح در تعارض با تلاش های اوپک بمنظور کنترل عرضه جهانی نفت و تقویت بهای آن است. 

براساس این طرح که ترامپ طی سخنانی مطرح کرد، کاخ سفید برای کسب درآمد ۱۶.۵ میلیارد دلاری به تدریج ذخایر استراتژیک پتروشیمی ایالات متحده را از اکتبر سال ۲۰۱۸ میلادی به فروش خواهد گذاشت. ذخایر استراتژیک نفت آمریکا ۶۸۸ میلیون بشکه برآورد می شود که بیشترین رقم در جهان است و به گفته ترامپ، این کشور تا ۱۰ سال آینده بطور میانگین روزی ۹ هزار و ۵۰۰ بشکه از آن که معادل یک درصد تولید فعلی این کشور است را به فروش خواهد رساند. 

این طرح دقیقا یک روز بعد از دیدار «ترامپ» از عربستان سعودی توسط او مطرح شد. او گفت که  آمریکا مایل به فروش ذخایر استراتژیک نفت خود است و اجرای این طرح مطمئنا موجب بر هم خوردن بازگشت توازن به بازار نفت و پیچیده شدن معادلات اوپک برای بهبود بهای طلای سیاه خواهد شد.  

دیروز به دنبال انتشار این خبر، قیمت نفت برنت با ۴۳ سنت کاهش به ۵۳ دلار و ۴۴ سنت در هر بشکه رسید؛ ضمن اینکه قیمت نفت وست تگزاس اینترمیدیت آمریکا هم با ۴۲ سنت روند نزولی در برابر ۵۰ دلار و ۷۱ سنت به ازای هر بشکه معامله شد. 

به گزارش مهر به نظر می رسد آمریکا تلاش دارد تا از طریق تقابل با تصمیم اوپک، مانع رشد قیمت نفت شود؛ گرچه آرایش بین المللی بازار نفت به نحوی است که شیل اویل ها و تولیدات نفت آمریکا را در مقابل اوپک و حتی غیر اوپکی ها قرار داده است. اما به هر حال اوپکی برای تمدید کاهش تولید خود برای ۹ ماه آینده مصمم هستند. نشست کشورهای تولیدکننده نفت عضو و غیر عضو اوپک قرار است فردا، پنجشنبه (چهارم خردادماه) در وین، پایتخت اتریش برگزار شود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟