در حالی که هنوز طرح تحریمی ایران و روسیه ـ که چندی پیش در سنای آمریکا با قاطعیت آرا به تصویب رسیده ـ مراحل آتی خود برای تبدیل شدن به قانون در آمریکا را پشت سر نگذاشته است، چالش های پیرامون این طرح همچنان برای دولت و سیاست آمریکا پابرجاست. در آخرین تحولات مربوط به این مسأله، امروز دیلی بیست گزارش داده که مقامات دولت ترامپ در حال مذاکره برای تلطیف لحن این طرح هستند.
به گزارش «تابناک»؛ بنا بر گزارش منتشره در نشریه دیلی بیست، هفته گذشته، دیداری مخفیانه میان مقامات دولت دونالد ترامپ با چهره های کلیدی در کنگره آمریکا صورت گرفته است؛ هدف از این دیدارها، تغییر در لحن طرح تحریمی سابقا تصویب شده در سناب آمریکا علیه ایران و روسیه بوده است.
این نشریه به نقل از دو مقام آگاه در کنگره آمریکا بیان کرده است، یک مقام ارشد وزارت خزانه داری آمریکا با مسئولان ارشد مجلس نمایندگان و دستیاران کمیتههای اصلی در این موضوع دیدار و درباره تغییر یک بخش از طرح سنا مذاکره کرده است.
پنجشنبه گذشته، جان اسمیت، رئیس دفتر کنترل اموال خارجی و یک مقام رسمی وزارت خزانهداری ـ که مسئول نظارت بر اجرای تحریمهای خارجی است ـ با مسئولان دفتر کوین مک کارتی، رهبر اکثریت جمهوریخواه و نانسی پلوسی، رهبر اقلیت مجلس نمایندگان به علاوه رهبران کمیتههای روابط خارجی و خدمات مالی دیدار کردند.
پلوسی و مک کارتی به درخواست دیلی بیست برای توضیح درباره این دیدار پاسخی ندادند. این منبع آگاه در کنگره گفت: تغییر اساسی که دولت ترامپ خواستار آن است، موجب تضعیف یکی از مهمترین بخشهای این طرح خواهد شد.
سخنگوی مجلس نمایندگان آمریکا نیز از اظهارنظر درباره این خبر سر باز زد و گفت، نمیتواند آن را تأیید یا تکذیب کند. مصوبه جدید سنا در صورت تبدیل شدن به قانون به وضع تحریمهای جدید علیه روسیه به بهانه مداخله ادعایی مسکو در انتخابات ریاست جمهوری 2016 در آمریکا و تحریم ایران به بهانه ادامه برنامه موشکی تهران و وضعیت حقوق بشر در این کشور منجر خواهد شد.
چندی پیش بود که ادامه رسیدگی به این مصوبه در کنگره آمریکا با مشکل مواجه شد. پس از ارسال مصوبه سنا به مجلس نمایندگان به نقل از برخی اعضای این مجلس گزارش شد که محتوای طرح با اصل مربوط به انشای قوانین در قانون اساسی ایالات متحده تعارض دارد. طبق این اصل، روند رسیدگی به قوانینی که دارای بار مالی است باید در مجلس نمایندگان آغاز شود، در حالی که لحن و نحوه تدوین مصوبه سنا با شیوه پیشبینی شده در قانون اساسی انطباق نداشته است. این گروه از اعضای مجلس نمایندگان گفتند، شاید این نقص قانونی، باعث تأخیر در رسیدگی به طرح شود یا اینکه مجلس نمایندگان در آن اصلاحاتی را انجام دهد.
مقامات دولتی گفتهاند، برخی از اقدامات پیشبینی شده در این مصوبه ممکن است مانع از اقدام مؤثر وزارت خزانه داری در استفاده از تحریمهای اقتصادی فعلی علیه روسیه شود و بخشهای دیگری نیز ممکن است به روابط ایالات متحده با کشورهای اروپایی آسیب بزند.
پس از جدایی شبهجزیره کریمه از اوکراین و انضمام آن به خاک روسیه، کشورهای اروپایی و امریکا موافقت کردند، سیاست مشترکی را برای وارد کردن فشار بر روسیه در پیش بگیرند و برای این منظور، در وضع و اجرای تحریمهای اقتصادی و سیاسی به شکلی هماهنگ عمل کنند.
پس از تصویب طرح جدید در سنای امریکا که از جمله شامل محدودیت سرمایهگذاری در صنایع نفت و گاز روسیه است، مقامات آلمانی این مصوبه را برای اجرای توافقنامه احداث خط لوله واردات گاز از روسیه زیانبار خواندند و به شدت از آن انتقاد کردند.
کارشناسان بر این باورند، دلیل تأمل دولت ترامپ و جمهوریخواهان، ناشی از واهمه آنها از عواقب واکنشهای تند و پیشبینی ناپذیر ایران و روسیه در همه ابعاد سیاست خارجی است، به خصوص که با توجه به نقاط ضعف امریکا در سوریه، خاورمیانه و همین طور عدم اطمینان از همراهی چین و اروپا در پیشبرد این تحریمها سرنوشت این لایحه را در هالهای از ابهام قرار داده است.