ورود دولت به بازی خطرناک نرخ سود

نرخ بالای سود تسهیلات بانکی، یکی از معضلات اقتصاد ایران است که به تعبیری سپر افزایش نرخ تورم نیز شده است. تا الان تنها بانک ها در بازی نرخ سود حضور داشتند؛ اما به تازگی دولت نیز از طریق بازار بدهی وارد بازی خطرناک نرخ سود شده است. در حال حاضر نرخ سود به دام اقتصاد ایران تبدیل شده است.
کد خبر: ۷۲۱۵۴۱
|
۲۴ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۶:۰۰ 15 August 2017
|
11548 بازدید
|
نرخ بالای سود تسهیلات بانکی، یکی از معضلات اقتصاد ایران است که به تعبیری سپر افزایش نرخ تورم نیز شده است. تا الان تنها بانک ها در بازی نرخ سود حضور داشتند؛ اما به تازگی دولت نیز از طریق بازار بدهی وارد بازی خطرناک نرخ سود شده است. در حال حاضر نرخ سود به دام اقتصاد ایران تبدیل شده است.

به گزارش تابناک اقتصادی، تاکنون چندین و چند مطلب پیرامون معضلات اقتصاد ایران در سایت تابناک اقتصادی منتشر شده است. اقتصاد ایران با سیاست گذاری های غلط و اجرای آن ها، گرفتار بیماری های گوناگونی شده که جراحی و بهبود هر بخش، باعث می شود که باقی بخش ها دچار اختلال شوند. از جمله بیماری های مهم اقتصاد ایران نرخ بالای سود بانکی است. بالا بودن این نرخ باعث شده است که اولاً با افزایش حجم نقدینگی، همچنان نرخ تورم پایین نگه داشته شود و به تعبیری نرخ سود بانکی به عنوان سپری در مقابل افزایش نرخ تورم باشد و ثانیاً تولید دچار رکود شود و نرخ بیکاری افزایش یابد.

در گذشته، بانک ها تنها شرکت کنندگان در بازی نرخ سود بودند اما هم اکنون دولت نیز از طریق بازار بدهی وارد این بازی خطرناک شده است.  

به تازگی حسین عبده تبریزی، رئیس اسبق سازمان بورس و اوراق بهادار پیرامون بالا بودن نرخ بالای سود بانکی مطالب قابل تأملی بیان کرده است. او که در جلسه دیدار فعالان اقتصادی با مسعود کرباسیان وزیر پیشنهادی اقتصاد حضور داشت، صحبت های خود را این گونه آغاز نمود: با نرخ کنونی جمعیت کشور که وارد بازار کار می شود، دولت مشکل اساسی برای اشتغال دارد، در حالی که در دولت نهم و دهم آهنگ ورود افراد به بازار کار بسیار محدود بود، اما در دولت یازدهم یکباره بیش از یک میلیون نفر تقاضای ورود به بازار کار را داشتند و ایجاد اشتغال برای این جمعیت، امر بسیار دشواری است.

وی با اشاره به اینکه رونق اشتغال نیازمند تأمین مالی است، ادامه داد: تأمین مالی یا از نظام بانکی یا از بازار سرمایه صورت می گیرد، اشکالات اساسی بازار پول هم امروز، گریبان بازار سرمایه را نیز گرفته است و این بازار عملکرد لازم را نمی تواند داشته باشد.

وی تصریح کرد: متأسفانه نظام بانکی ایران، امروز گرفتار معضلات اساسی است و طبیعی به نظر می رسد که وزیر پیشنهادی اقتصاد، در کنار سایر نهادها از جمله بانک مرکزی باید تلاش کند این معضل را حل کند، به ویژه اینکه نرخ سود بانکی نیز اکنون مشکلاتی را ایجاد کرده است؛ این در شرایطی است که هی چگاه این تجربه را نداشته ایم که نرخ سود بانکی بالاتر از تورم باشد و مقامات ما با این مورد، تجربه عملیاتی و اجرایی نداشته اند؛ بنابراین نرخ سود بانکی تبدیل به سپر تورمی شده است.

به گفته عبده تبریزی، مردم اکنون به یک معجزه جدیدی معتقد شده اند که همه می توانند پول را در بانک بگذارند و بانک نیز سودی بدهد که خودش در تأمین آن مشکل دارد، پس این معجزه یک جایی متوقف خواهد شد و بنابراین، وقتی نرخ سود ۲۵ درصد است، کسب و کارها هم قادر نخواهند بود بازدهی این نرخ را داشته باشند.

وی اظهار داشت: امکان اینکه با بازده اسمی ۱۴ تا ۱۵ درصدی، ۲۰ درصد سود دهیم، مشکل ساز است؛ اما اصلاح این موضوع نیز می تواند به ما صدمه تورمی بزند. این بهترین راهی است که دولت زیان بانک ها را بدهد، اما باید هزینه تورمی آن را نیز بپذیرد؛ پس این یک تله اقتصادی است که اگر حتی این مسأله را حل کنیم، دچار تورم هستیم و اگر هم حل نکنیم، اشتغال و تولید امکان پذیر نیست.

عبده تبریزی با بیان اینکه با روند فعلی، کش تورم یک جایی رها خواهد شد، گفت: اگر دولت روحانی فکر کند که وضعیت نامتعادل را ادامه دهد، هیچ اشتغالی ایجاد نخواهد شد، چراکه نرخ نامتعادل در اقتصاد مشکل ساز شده است؛ بنابراین چون بودجه نیز مشکلات اساسی دارد، دولت نیز وارد بازی نرخ سود بانکی شده است، چون قرار بود بازار بدهی کمک کند که تاریخ بدهی ها مشخص شود، در حالی که اکنون بازار بدهی نیز از کارکرد خود خارج شده است.

وی افزود: درخواست ما این بود که بازار بدهی کمک کند که دولت بازار بدهی خود را تاریخ دار کند، اما دولت به عنوان یک منبع درآمد به این بازار نگاه کرده و وارد بازی شده است.

به هر حال آنچه از گفته های حسین عبده تبریزی پیداست، نرخ سود هم اکنون به تله اقتصاد ایران تبدیل شده است و اگر بانک ها دست به کاهش نرخ سود بزنند دولت باید منتظر عواقب تورمی این حرکت باشد و اگر هم بانک ها این نرخ را کاهش ندهند که تولید و اشتغالی ایجاد نخواهد شد. از طرفی اگر تاکنون مشکل پایین نیامدن نرخ سود تنها بانک ها بودند حالا دولت نیز از طریق بازار بدهی وارد این بازی شده است. باید دید وزیر پیشنهادی اقتصاد چه راهکاری را جهت خروج از این معضل پیشنهاد خواهد کرد و آیا می تواند این معضل را با کمترین عواقب حل کند یا خیر؟
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱۲
انتشار یافته: ۱۴
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
اولا نرخ سود سپرده 25 % نیست و به 15 % کاهش داده شده است و پایین تر آوردن نرخ سود سپرده با توجه به بالا بودن نقدینگی باعث تورم لجام گسیخته و انواع دلالی ها و نتیجتا افزایش شکاف طبقاتی خواهد شد ولی نرخ سود تسهیلات حتی در مقایسه با نرخ سپرده واقعا بالاست ولی بهترین راه برای خارج شدن از رکود و ایجاد اشتغال جذب سرمایه خارجی و استفاده از ظرفیتهای کشور در جذب توریست است
پاسخ ها
مهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
نرخ سود اسمی 15 درصد هست. همه بانک ها با عناوینی بالای 20 درصد سود می دهند
محسن
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
واقعاً جنابعالي اعتقاد به 15 در صد داريد؟
الان زير 20 در صد كسي سپرده گذاري نميكنه ؟ به نظرم نرخ سود بايد كاهش پيداكنه و به طبع آن نزخ تسهيلات كاهش پيدا كنه ، درست تورم افزايش پيدا ميكنه ولي بعد از مدتي با افزايش اشتغال وضعيت روند بهبودي رو طي خواهد كرد ولي اگر نرخ سود كاهش پيدا نكنه در واقع همه داريم از اين جيب به اون جيب ميكنيم و يه جايي اين مشكل گريبان همه رو ميگيره ، شايد در كوتاه مدت بگيم به به سود خوبي عايدمون ميشه ولي در دراز مدت ضررش رو همه ميبينن ( كما اينكه الانم آسيب هاش مشهوده
بالاخره بايد اين بيماري درمان بشه ، و راه درمان با مسكن نيست با چرك خشك كن
يا علي
شهاب
| Germany |
۲۳:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
بهتر بود ابتدا اطلاعات اندکی کسب میکردید بعد اظهار نظر می فرمودید همین الان برخی بانکها به سپرده های کوتاه مدت بالای 22درصد سود میدهند،تسهیلات به اصطلاح 18 درصدی با مسدود کردن 30 درصد وام و با فرمولهای یکطرفه بانکها بالای28 درصد محاسبه میشوند ، بنده با هر دو موضوع از نزدیک درگیر هستم و درحال حاضر برای وامی که اخیرا مجبور شدم اخذ نمایم با احتساب دیر کرد و جریمه 38 درصد سود پرداخت می کنم.
سید رضا
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
بهترین راه برای دولت فروش املاک و کارخانه ها و .... هست البته با قیمت مشتری پسند تا بتواند نقدینگی ایجاد کرده را جمع کند در ضمن بدهیهای خود را پرداخت کند سبک و چالاک شود و از گران اداره کردن کشور دست بکشد .
تا انظباط مالی و پولی در دولت ایجاد نشود هیچ معجزه ای رخ نخواهد داد .
پاسخ ها
شهاب
| Germany |
۲۳:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
استاد با این رکود اونوقت کی این املاک رو میخره؟؟؟؟؟؟
ناشناس
|
Ghana
|
۱۷:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
من دویست میلیون دارم موندم چکار کنم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۵
بده من سالی 25 درصد سود بهت میدم. جدی میگم.
عزیزاله نیک فرجام
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
باعرض سلام من اقتصادنمیدانم ولی ازدورجناب کرباسیان رادرشرکت نفت باعملیات کاری خوبش میشناسم وبه کمک خدا وتحولاتی که درانتخاب نیروهایش انجام خواهدداددراین خصوص نیزموفق خواهدشددرموردسودیانزول بانگ هاعمیقابراین اعتقادداشته باشیم دیریازوداین طرح فعلی باسقوط وورشکستگی بانگهادرآینده نچندان دورروبروخواهیم بود چراکه این طرح اکثرمردم رابه حرامخواری تشویق نموده است
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
نرخ سود حتی در دوره احمدی نژاد برای سپرده های یکساله حدود 13 تا 14 درصد بود و برای سپرده های مدت دار تا حدود 16 یا 17 درصد می رسید!
اصلا نرخ سود بانکی در ایران بعد از انقلاب هیچگاه از این حدود 14 درصد سالیانه کمتر نبوده است. تازه برای سپرده های 2 تا 5 ساله رقم بالاتر هم بود. می توانید با یک سرچ ساده در اینترنت بررسی کنید.
این که عده ای تمام مشکلات اقتصادی ایران را به نرخ سود ربط می دهند یک بحث انحرافی و غیر واقع بینانه است!
چطور در دوره خاتمی که نرخ سود حدود 17 تا 20 درصد هم رسید اقتصاد این قدر رونق داشت و بورس خیلی فعال تر بود و کسی حاضر نبود پولش را در بانک بگذارد؟!
پس فقط بحث نرخ سود نیست. بحث بی اعتمادی و ترس مردم است که یک عنصر روانی است!
همچنین بحث بر سر بی ارزش شدن پول بر اثر تورم شدید سالهای 88 تا 92 و جهش قیمت ها و کاهش توان خرید مردم است. بحث افزایش فشار مالیات بر تولید کننده واقعی و عدم حمایت و تشویق صادرات است. بحث قاچاق و فساد اقتصادی است.
فکر کردید با 2 یا 3 درصد کاهش سود مردم پولشان را می برند چرخ می خرند تولید می کنند؟!
نه برادر من یا به همان نرخ جدید قانع می شوند یا به کمک بانک ها و موسسات اعتباری قانون را دور می زنند یا می روند سراغ دلالی و کار زود بازده نه این گرفتار بوروکراسی اداری تولید و مالیات و اخذ مجوز و ... بشوند!
اگر راست می گی برو قوانین زائد را از سر راه تولید کننده بردار و از آن حمایت واقعی کن و جلوی قاچاق را بگیر و در توریسم و گردشگری و آی تی سرمایه گذاری کن نه این که دائم 1 درصد یا 2 درصد نرخ سود را کاهش بدهی و آب از آب هم تکان نخورد!
پاسخ ها
شهاب
| Germany |
۲۳:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
دوست عزیز نظرتان پر از تناقض است ،بی اعتمادی و ترس از تورم باعث میشه همه پولشان را در داراییهای مشهود که امکان افزایش قیمت دارند سرمایه گذاری بکنند نه اینکه در بانک سپرده گذاری بکنند که با تورم کاهش ارزش پیدا بکنه!!تازه با این اوضاع به زودی صدای ورشکستگی بانکها و بدبختی سپرده گذاران شنیده خواهد شد ،اصول اقتصاد با نظر این و آن تغییر نمیکند شما فکر کردید بانک با این اوضاع اقتصادی نزدیک 25 درصد سود را از کجا تامیین میکند؟؟؟از محل سپرده های چدید ،،حال نتیجه را پیش بینی کنید
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۵
افرین
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۵
احسنت، بانکها هم به خاطر همین سعی می کنند قوانین رو دور بزنند.

ضمنا چون دولت از این بخش درامد ملت بی نصیب هست داره دست و پا می زنه که یه کاری بکنه، دولت هیچ وقت به فکر مردم نبوده و نیست.
امین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۴۳ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۴
چرا سود وام ها را کم نمی کنن؟فقط سود سپرده مشکل داره از دید مسؤولین؟ تا سود وام کم نشه و طرح های تشویقی و حمایتی از بازار انجام نگیره هیچ تاثیری در رفع بیکاری نخواهد داشت.متاسفم برای مسئولین که فقط فکر خودشون هستند و به نفع مردم کار نمیکنن
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟