در پیمانه اقتصادی، هر روز بسته ای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم روز، همچون تغییرات در بازار آزاد ارز، انرژی، بازار طلا، سکه، نفت و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری می کنیم.
به گزارش «
تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه موضوعاتی همچون رشد دلار، یورو و درهم پس از بخشنامه بانک مرکزی، متضرر شدن افرادی که بر اساس شایعات سهام بانکها را خریدند، بزرگترین طرح نجات بانکی توسط روسیه، پاداش ۸۹.۲ میلیون دلاری تیم کوک در قالب سهام اپل، عقب نشینی قیمت نفت تحت تأثیر هاروی، توافقنامه همکاری چین و برزیل، تقاضای طلای سیاه درحال افزایش است و منتفی شدن واردات تخممرغ را در بر دارد.
رشد دلار، یورو و درهم پس از بخشنامه بانک مرکزی
در روزهای اخیر شاهد رشد قیمت دلار آمریکا، یورو و درهم امارات در بازار آزاد ارز بودیم، به طوری که از ابتدای شهریور ماه تا پایان هفته گذشته، دلار آمریکا به طور میانگین 356 ریال گران تر شده است. هر یورو نیز 1460 ریال رشد قیمت داشت و درهم امارات نیز 104 ریال افزایش قیمت را رقم زد. ۳۱ مردادماه بود که بانک مرکزی در بخشنامه ای به شبکه بانکی، تدابیر هشتگانه ای را با تأکید بر اجتناب از رقابت های ناموجه بین بانک ها و مؤسسات اعتباری در جذب سپرده ها، ابلاغ کرد. بر اساس این بخشنامه که از یازدهم شهریورماه لازم الاجراست، بانک ها و مؤسسات اعتباری موظفند نرخ سودعلی الحساب سپرده های سرمایه گذاری مدت دار یک ساله حداکثر ۱۵ درصد و سپرده های کوتاه مدت را حداکثر ۱۰ درصد محاسبه و رعایت کنند. بحث رعایت نرخهای سود بانکی مصوب موضوعی است که ممکن است منجر به خروج سرمایه از بانکها و ورود آن به بازار ارز شود، حال آنکه گروه زیادی باور دارند نوسانات دلار چنان محدود است که دیگر برای سرمایهگذاران از جذابیت آن کاسته شده است. عده زیادی از بازیگران بازار نیز رشد روزهای اخیر را ناشی از اخبار نرخ سود بانکی ندانستند و عنوان کردند که با ورود به ماه سوم تابستان تقاضای مسافرتی و زیارتی بالا رفت و همین موضوع زمینه افزایش قیمت را فراهم کرد. در واقع این دسته بیشتر از اخبار به تقاضای بنیادی توجه داشتند.
افرادی که بر اساس شایعات سهام بانکها را خریدند، متضرر خواهند شد
یک کارشناس در خصوص تأخیر در بازگشایی نماد بانکها در سال گذشته و الزام در ارائه صورتهای مالی بانکها بر اساس استانداردهای IFRS و احتمال دیر باز شدن نماد بانکها در سال جاری در بورس اظهار داشت: به نظر میرسد در این دوره که دوره گذار است طبیعی باشد دو یا سه نهاد ناظر، استانداردها و قوانین نظارتیشان تغییر کرده و با رویه قبلی متفاوت باشد. بهروز خدارحمی با بیان این که بخشی از اینتغییر توجیهپذیر است، گفت: هم اکنون در حالگذار هستیم. بانکها نیز با سیستمهای جدید گزارشگری مالی آشنا نیستند و باید روشی را در نظر بگیرند که آثار بیرونی را تدبیر کند. خدارحمی تصریح کرد: در حال حاضر تحلیلها نسبت به قبل متفاوتتر شده هر چند اتفاق بنیادی در این حوزه رخ نداده اما شیوه گزارشگری تغییر کرده است. دبیرکل سابق کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران خاطرنشان کرد: افرادی که بر اساس اخبار و شایعات در مورد سهام بانکها تصمیمگیری کردند طبیعتا متضرر خواهند شد. خدارحمی با بیان اینکه اتفاق خاصی رخ نداده و تنها نظام گزارشگری تغییر کرده است افزود: این موضوع نباید به صورت بنیادی سهام شرکتها را متاثر کند. /ایلنا
روسیه بزرگترین طرح نجات بانکی را کلید زد
بانک مرکزی روسیه یکی از بزرگترین طرحهای نجات تارخ خود را آغاز و اعلام کرد، با این کار بانک خصوصی اوتکریتای را که به علت افزایش مداوم سپردههای خود و نگرانی از سود وام خود، با مشکل مواجه شده است نجات خواهد داد. بانک مرکزی اعلام کرد در نظر دارد ذخایر خود را کاهش دهد تا سرمایهگذار اصلی اوتکریتای شود. طبق دادههای اینترفکس بانک اوتکریتای هفتمین بانک بزرگ روسیه از لحاظ میزان داراییها به حساب میآید. این طرح نجات میتواند به افزایش نگرانی در مورد وضعیت بانکداری روسیه به طور گسترده دامن بزند و گمانهزنیهایی راجع به این که بانکهای دیگری هم ممکن است مشکلات مشابهی داشته باشند ایجاد کند. همچنین با این کار در مورد نقش بازرسی و نظارت بانک مرکزی ابهاماتی ایجاد میشود. طبق دادههای ربع دوم سال اینترفکس، از لحاظ میزان سرمایه اوتکریتای بزرگترین بانک خصوصی روسیه است و برخی از سهامداران آن با نهادهای مهم دولتی مرتبط هستند همین حقیقت باعث شد تحلیلگران به این اعتقاد برسند که این بانک بزرگتر و تاثیرگذارتر از آن است که اجازه دهند سقوط کند. /سی ان بی سی
پاداش ۸۹.۲ میلیون دلاری تیم کوک در قالب سهام اپل
تیم کوک، مدیرعامل اپل پاداش جدیدی دریافت کرده که شامل یک بسته سهام به ارزش ۸۹.۲ میلیون دلار است. مدیرعامل ۵۶ ساله کمپانی اپل بسته سهامی دریافت کرده که بالغ بر ۵۶۰ هزار سهم این کمپانی است. اپل به دلیل عملکرد تیم کوک این پاداش را به وی اعطا کرده است. براساس اطلاعات ارائه شده، این بسته سهام لقب بزرگ ترین بسته سهام اپل را طی برنامه اعطای پاداش این کمپانی به خود اختصاص داده است. این برای چهارمین بار است که تیم کوک بزرگ ترین بسته پاداش در کمپانی اپل را دریافت می کند. تیم کوک در سال ۲۰۱۱ سکان هدایت اپل را پس از استیو جابز در دست گرفت و از آن پس همواره بزرگ ترین بسته های پاداش تعیین شده را طی برنامه ۱۰ ساله این کمپانی برای اعطای پاداش به کارکنان دریافت کرده است. نزدیک به یک سوم از پاداشی که تیم کوک هر ساله دریافت می کند، نسبت مستقیمی با عملکرد سهام اپل در مقایسه با سایر کمپانی های لیست S&P 500 دارد. S&P 500 شامل لیست بیش از ۵۰۰ کمپانی بزرگ است که سهام آنها در تالارهای بورس نزدک و نیویورک مبادله می شود. اپل موفق شده است در سه سال اخیر شاخص بیش از دوسوم از کمپانی های موجود در لیست S&P 500 را پشت سر بگذارد. ارزش هر سهم اپل در ابتدای ماه جاری میلادی پس از انتشار گزارش مالی خود که بالاتر از پیش بینی کارشناسان وال استریت بود، رکوردشکنی کرد و برای نخستین بار از مرز ۱۵۹.۷۵ دلار گذشت. تیم کوک در نظر دارد بخش بزرگی از دارایی های خود را به انجام کارهای خیرخواهانه اختصاص بدهد. /بلومبرگ
پیش بینی روزهای طلایی در دوران «ترامپ دلار»
مایکل هاول تحلیلگر ارشد اقتصادی مؤسسه کراس بوردر کاپیتال در سخنانی تأکید کرد: قیمت جهانی طلا در ماه های آینده با افزایش فزاینده ای روبرو خواهد شد، چون رقیب جدی آن یعنی دلار آمریکا در حال سقوط است. بر اساس این گزارش وی در ادامه تصریح کرد: سرمایه گذاران بین المللی نباید نگران هرگونه کاهش احتمالی قیمت طلا باشند چرا که روزهای دلار آمریکا به شماره افتاده و سقوط ارزش دلار در نهایت به نفع قیمت جهانی طلا خواهد بود. وی افزود: به نظر می رسد وضعیت دلار مانند دهه 1970 میلادی و دوران ریاست جمهوری کارتر شده است. در آن زمان هم ارزش دلار آمریکا به شدت کاهش یافت و این مساله موجب افزایش چشمگیر قیمت جهانی طلا شد. در آن زمان کاهش ارزش دلار به "کارتر دلار" معروف شد و امروز نیز باید این وضعیت را "ترامپ دلار" بنامیم. وی افزود: عوامل زیادی بر کاهش ارزش دلار آمریکا موثر بوده است که نگرانی های سیاسی ، بدهی های سنگین دولت آمریکا مهمترین عوامل به شمار می رود. این تحلیلگر اقتصادی گفت: با توجه به رابطه معکوس بین دلار و قیمت طلا، به نظر می رسد که قیمت جهانی طلا در کوتاه مدت با افزایش بیشتری روبرو خواهد شد و تا مرز 1400 دلار در هر اونس افزایش خواهد یافت. قیمت جهانی طلا در هفته جاری با افزایش 2 درصدی روبرو شده است. از سوی دیگر افزایش ارزش یورو نیز فشار زیادی را بر ارزش دلار وارد کرده است. بهبود اوضاع اقتصادی منطقه یورو تاثیر زیادی بر افزایش پول واحد اروپایی در برابر دلار داشته است. به نقل از سایت طلا، برخی تحلیلگران بر این باورند که ارزش یورو تا پایان امسال در برابر دلار افزایش بیشتری خواهد داشت و هر یورو در برابر 1.22 دلار داد و ستد خواهد شد.
عقب نشینی قیمت نفت تحت تاثیر هاروی
روز پنجشنبه، قیمت هر دو شاخص نفتی کاهش یافت. دلیل کاهش قیمت نفت طوفان شدید هاروی میباشد که جان بیش از ۴۰ تن را گرفته و موجب تعطیلی بیش از یک چهارم پالایشگاه های آمریکا در قلب صنعت نفت این کشور شده است. قیمت آتی نفت خام برنت بین الملل، نسبت به قیمت بسته شده در روز پنجشنبه، ۴۰ سنت کاهش یافت و این نفت در بازار بشکهای ۵۲.۴۶ دلار معامله شد، این در حالی است که معاملۀ آتی نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۴۰ سنت کاهش، بشکهای ۴۶.۸۳ دلار صورت گرفت.
تقاضای طلای سیاه در حال افزایش است
مدتهاست که قیمت یک بشکه نفت حول ۵۰ دلار نوسان میکند و ماه گذشته آژانس بینالمللی انرژی اعلام کرد تقاضای جهانی نفت خام در سال ۲۰۱۷ از تخمینهای قبلی بیشتر خواهد شد. در ماه آگوست، آژانس بینالمللی انرژی پیشبینی رشد تقاضای نفت خود را به ۱.۵ میلیون بشکه در روز افزایش داد. آمریتا سن، تحلیلگر ارشد نفت در شرکت انرژی اسپکتس هم موافق است که تقاضای نفت افزایش یافته و گفت که بازار در سه ماه اخیر به شکل قابل توجهی بهبود یافته است. او به سیانبیسی گفت: به ویژه اگر شما منتظر رشد تقاضای جهانی برای نفت بودید، درحال حاضر تقاضا برای نفت واقعا جهش کرده است. این تحلیلگر اضافه کرد که علیرغم سطح بالای تولید، قیمت نفت باید بالاتر برود. او گفت: قیمت نفت باید بالا برود چراکه در طول هفتهها و ماههای گذشته حجم ذخایر انبارهای نفتی با سرعتی باور نکردنی کاهش یافتهاند.
چین و برزیل 14 توافقنامه همکاری امضا کردند
چین و برزیل روز جمعه 14 توافقنامه همکاری در حوزه های هسته ای، انرژی آبی و فوتبال امضا کردند. به نقل از خبرگزاری فرانسه، این توافقنامه ها پس از دیدار «شی جینپینگ» و «میشل تمر» رؤسای جمهوری چین و برزیل در پکن امضا شد. کتمر از یک سال پیش که به ریاست جمهوری رسیده، به دنبال جذب سرمایه گذاری چین در برزیل بوده است. وی در راس هیاتی 19 نفره به پکن رفته است. رئیس جمهوری برزیل سفر این هیات «نشاندهنده اولویتی» دانست که کشورش برای روابط با چین قائل است. رئیس جمهوری چین نیز گفت: برزیل یک شریک اصل برای چین است. روابط چین و برزیل اهمیت راهبردی جهانی دارد و دو کشور باید همکاری های خود را تقویت کرده و هماهنگ جلو بروند. چین به دنبال بازارهای جدید برای تولیدات صنعتی خود است. در همین حال، رئیس جمهوری چین گفته که قصد دارد کشورش را تبدیل نیروی مهم در فوتبال تبدیل کند و میزبان جام جهانی شود. از سوی دیگر، اقتصاد برزیل پس از دو سال رکود به تدریج در حال بازگشت به رشد است. تجارت میان چین و برزیل در هفت ماهه نخست سال جاری میلادی بیش از 30 درصد رشد داشته است. چین بیش از 30 میلیارد دلار در برزیل سرمایه گذاری کرده است. چین و برزیل دو کشور گروه بریکس هستند که هفته آینده سران این گروه جلسه خواهند داشت. روسیه، هند و آفریقای جنوبی سه عضو دیگر این گروه هستند.
واردات تخممرغ منتفی شد
فرزاد طلاکش دبیرکل کانون پرورش دهندگان مرغ تخمگذار از نوسانات جزئی قیمت تخم مرغ در بازار خبر داد و گفت: متوسط قیمت این محصول طی هفته های اخیر درب مرغداری 4 هزار و 200 تا 4 هزار و 500 تومان است. وی با اشاره به اینکه خبری از صادرات تخم مرغ به عراق نیست، افزود: صادرات تخم مرغ به سبب نبود مزیت قیمتی در بازارهای هدف فعلاً متوقف شده است. طلاکش با بیان اینکه فعلاً مجوز واردات تخم مرغ صادر نشده است، عنوان کرد: با توجه به وضعیت کنونی قیمت، نیازی به واردات تخم مرغ نیست و از طرفی دولت تصمیمگیری و مدیریت در این زمینه را به صنف، واگذار کرده است. دبیرکل کانون پرورش دهندگان مرغ تخمگذار در گفتگو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباه پیش بینی وضعیت بازار تخم مرغ تصریح کرد: با وجود شرایط مساعد تولید تا پایان ماه، خبری از نوسانات قیمت نیست و با آغاز فصل پاییز باید منتظر ماند و دید که وضعیت بازار به کدام سمت و سو می رود.
خیز چینیها برای به دست گرفتن خودروساز در حال تجزیه
زمزمههای تجزیه شرکت فیاتکرایسلر و فروش بخش اعظم آن به چینیها، این روزها از مرز شایعه گذشته و جدیتر شده است. این شرکت خودروساز که مقر اصلی آن در لندن واقع است، اما بخش عمده عملیاتش در ایتالیا و آمریکا شکل میگیرد، حالا ممکن است به دست مالکان چینی بیفتد، فرآیندی که از یکسو به لحاظ قانونی پیچیده است و از سویی دیگر سرنوشت خودروسازی را که با برنامه نجات مالی و از جیب مالیاتدهندگان نجات یافته، به دست چینیها میسپارد. سپردن این شرکت به دستان چینیها کابوسی است که بسیاری از بازنشستگان و کهنهکاران این شرکت را در آمریکا به واکنش در برابر این رویداد واداشته است. آنها بر این باورند که فیاتکرایسلر نباید به دست خارجیها سپرده شود، اما گویا مقامات این شرکت راه دیگری جز این پیش روی خود نمیبینند. ماههاست که شرکت خودروسازی فیاتکرایسلر با تعدادی از شرکتهای چینی در حال مذاکره است. در این مذاکرات بحث سرمایهگذاری چینیها در این شرکت از طریق خرید سهام یا قرادادهایی همچون خرید بخش پیکاپ رام و برند جیپ مطرح است. یکسال پیش، شرکت خودروسازی فیاتکرایسلر تیمی متخصص در ادغام و خرید شرکتها را به چین اعزام کرد و این موجب شد گمانهزنیهای زیادی در مورد فروش سهام شرکت فیات کرایسلر به چینیها مطرح شود. این گمانهزنیها تا همین هفته ادامه داشت تا اینکه یک شرکت چینی به نام گریتوال موتور از تمایل خود برای خرید جیپ، سودآورترین واحد فیات کرایسلر که دارای سریعترین رشد در این شرکت است، پرده برداشت. /دنیای اقتصاد